Projekt Wakacje II
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Projekt Wakacje II
I przystąpiłem do II Projektu
Autko 2.5 TDI 102 KM, rocznik 2000.
Stan o wiele lepszy od poprzedniego, zarówno mechanicznie , elektrycznie i blacharsko.
Poprzedni właściciel utrzymywał go w należytym stanie.
Oczywiście ma kilka rzeczy do zrobienia czy poprawienia, ale bólu głowy nie ma.
Przy okazji szukam instrukcji do sterownika webasta. Poprzedni właściciel chciał mi pokazać programowanie, ale coś pozapominał i ustawił mi kilka programów. Ale zapomniał jak się je kasuje i teraz ogrzewanie włącza się kilka razy dziennie. Na razie udało mi się skrócić czas grzania do 10 minut.
Ale wykasować nastawy dzienne ni jak.
Autko 2.5 TDI 102 KM, rocznik 2000.
Stan o wiele lepszy od poprzedniego, zarówno mechanicznie , elektrycznie i blacharsko.
Poprzedni właściciel utrzymywał go w należytym stanie.
Oczywiście ma kilka rzeczy do zrobienia czy poprawienia, ale bólu głowy nie ma.
Przy okazji szukam instrukcji do sterownika webasta. Poprzedni właściciel chciał mi pokazać programowanie, ale coś pozapominał i ustawił mi kilka programów. Ale zapomniał jak się je kasuje i teraz ogrzewanie włącza się kilka razy dziennie. Na razie udało mi się skrócić czas grzania do 10 minut.
Ale wykasować nastawy dzienne ni jak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: Projekt Wakacje II
Ja jak coś namieszałem to odłączyłem aku pod siedzeniem i się wszystko wyzerowało tylko ze ja mam mokre to nie wiem czy jest jakaś różnica
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Może to będzie sposób. Na razie ustawiłem na trzech programach tę samą godzinę i coś tam ponaciskalem. Zobaczę jutro czy się załączy. I nie wiem czy jak się jutro nie załączy to przypadkiem w przyszły wtorek sytuacja się nie powtórzy. Dzięki za podpowiedź.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Dotąd klikasz przyciskiem P, aż nie będzie żadnej cyferki w lewym dolnym rogu (a może być 1,2,3).
Ot i cała filozofia.
Ot i cała filozofia.
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Chyba tak zrobiłem. Cały czas walczyłem aby usunąć program. A tu wychodzi na to, aby go po prostu nie wyświetlało. Niby proste. Ale muszę to przetrawić .
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Powoli zabieram się do usuwania małych usterek. Przynajmniej mam nadzieję, że będą małe, nie kosztowne i nie pracochłonne.
Na dzień dzisiejszy mam do naprawy: wycieraczka tylna, podgrzewanie fotela kierowcy, ogrzewanie lusterek i czujnik temp. powietrza do podgrzewacza.
Trochę jestem zażenowany, ponieważ jak na razie więcej korzystam z forum, niż sam mogę oferować. A moja wiedza jest na tyle mała, że długo to się nie zmieni.
Dzisiaj przetrzepałem instalację grzania fotela w poszukiwaniu zaniku prądu i przekaźnika 59. i go nie znalazłem, ale doczytałem że powinien być pod matą, czy osłoną dolną fotela. Ale poległem na śrubie z łbem torx 45. Jutro kupię klucz i sprawdzę to miejsce.
Co do wycieraczki tylnej, to sprawdziłem bezpieczniki i dotarłem do przekaźnika nr 2. I tu się zdziwiłem. w przekaźniku jest miejsce z pinem do podłączenia przewodu. Przewód z kostką wisiał obok, podłączyłem go - ale nic się nie zmieniło.
Co to za przewód?. Może ktoś wie o co mi chodzi. Jutro zrobię fotkę.
Co do grzanych lusterek - a mam nadzieję ze są,to w przypadku sprawnego bezpiecznika jest coś na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności.
Lusterka nie grzeją, przynajmniej od strony kierowcy. A jak na razie tylko raz była z rana taka aura, że było zamarznięte tylko jedno. Szyba tylna również nie była zamarznięta. Ale ją łatwiej sprawdzić.
Na dzień dzisiejszy mam do naprawy: wycieraczka tylna, podgrzewanie fotela kierowcy, ogrzewanie lusterek i czujnik temp. powietrza do podgrzewacza.
Trochę jestem zażenowany, ponieważ jak na razie więcej korzystam z forum, niż sam mogę oferować. A moja wiedza jest na tyle mała, że długo to się nie zmieni.
Dzisiaj przetrzepałem instalację grzania fotela w poszukiwaniu zaniku prądu i przekaźnika 59. i go nie znalazłem, ale doczytałem że powinien być pod matą, czy osłoną dolną fotela. Ale poległem na śrubie z łbem torx 45. Jutro kupię klucz i sprawdzę to miejsce.
Co do wycieraczki tylnej, to sprawdziłem bezpieczniki i dotarłem do przekaźnika nr 2. I tu się zdziwiłem. w przekaźniku jest miejsce z pinem do podłączenia przewodu. Przewód z kostką wisiał obok, podłączyłem go - ale nic się nie zmieniło.
Co to za przewód?. Może ktoś wie o co mi chodzi. Jutro zrobię fotkę.
Co do grzanych lusterek - a mam nadzieję ze są,to w przypadku sprawnego bezpiecznika jest coś na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności.
Lusterka nie grzeją, przynajmniej od strony kierowcy. A jak na razie tylko raz była z rana taka aura, że było zamarznięte tylko jedno. Szyba tylna również nie była zamarznięta. Ale ją łatwiej sprawdzić.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Dość częstą przypadłością braku grzania lusterek jest uszkodzony przewód pomiędzy drzwiami a karoserią ( jak otworzysz drzwi zobaczysz gumowy peszel w nim są przewody i tu może być przyczyna ) ale pierwsze sprawdz czy masz wkłady luster podgrzewane tak aby wykluczyć że ktoś wcześniej wymienił na zwykłe zwierciadła , w tym celu musisz delikatnie z dwóch stron na przeciw siebie podważyć wkład lustra najlepiej jak byś miał takie małe plastikowe montówki do kół rowerowych i nimi można to zrobić ,można śrubokrętami ale strach żeby nie pękło lusterko POWODZENIA
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
I sobota pyknęła na naprawie tylnej wycieraczki. Mechanizm klasycznie zatarty na wałku do którego przykręcane jest ramię wycieraczki. Do tego szczotka w silniku do wymiany i urwana rurka do spryskiwacza. Czyli trzy w jednym. Ale udało się to naprawić.
Wystarczyło jeszcze czasu na sprawdzenie lusterek. Dzięki za podpowiedź w jaki sposób zabrać się do wyciągnięcia lustra. Maty są, ale przewody były ośniedziałe. Czas pokaże czy to było przyczyną zaniku grzania.
W przekaźniku nr. 2 jest zewnętrze wyjście i pasuje do niego przewód z czarną kostką. U mnie był ten przewód odłączony, po podłączeniu nie zauważyłem żadnej zmiany. Do czego ten przewód służy?
Wystarczyło jeszcze czasu na sprawdzenie lusterek. Dzięki za podpowiedź w jaki sposób zabrać się do wyciągnięcia lustra. Maty są, ale przewody były ośniedziałe. Czas pokaże czy to było przyczyną zaniku grzania.
W przekaźniku nr. 2 jest zewnętrze wyjście i pasuje do niego przewód z czarną kostką. U mnie był ten przewód odłączony, po podłączeniu nie zauważyłem żadnej zmiany. Do czego ten przewód służy?
-
Sebakiller
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1996
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Racja, i przekaźnik miał numerację 99 chyba od tylniej wycieraczki można było ją włączyć wyłączyć i włączyć po kilku sekundach zależnie jak się chciało żeby się wycieraczka włączała po 2,3,4,5 itd sekundach.vwpitek pisze:W moim aucie to byla czasówka tylnej wycieraczki.
Wysłane z mojego IN2013 przy użyciu Tapatalka
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Wszystko wskazuje,że jest on do czasówki tylnej wycieraczki.
Ale nie miałem czasu aby go wypiąć i sprawdzić czy czasówka działa. Ale za to wyciągałem pięć razy mechanizm wycieraczki i ustawiałem położenie cięgieł. aby wycieraczka zostawała w dolnym punkcie. Wycieraczkę mogę odhaczyć z listy rzeczy do naprawy.
Teraz jestem na ukończeniu oświetlenia kabiny. Z wszystkich lampek, tylko jednej nie musiałem naprawiać.
Walka z grzaniem fotela kierowcy, dalej nie wygrana. Niby przy pomiarze foteli jest tak samo, zamieniłem miejscami przełączniki grzania i nic.
W przypływie rozpaczy zamontowałem wyłącznik masy drugiego akumulatora. Więc ten punkt również mam zaliczony.
Udało mi się również zlokalizować przewód od czujnika temp. powietrza dla podgrzewacza. Poprzedniemu właścicielowi mechanik odpiął czujnik i kazał kupić nowy.
Stary na szczęście zostawił. Z resztą okazuje się, że raczej jest dobry. A jak czujnik jest dobry , to będą jaja z podgrzewaczem.
W czasie szukania przewodu, okazało się,że pompa paliwa podcieka- chyba z głowiczki.
Wiec następny punkt do naprawy.
Ale nie miałem czasu aby go wypiąć i sprawdzić czy czasówka działa. Ale za to wyciągałem pięć razy mechanizm wycieraczki i ustawiałem położenie cięgieł. aby wycieraczka zostawała w dolnym punkcie. Wycieraczkę mogę odhaczyć z listy rzeczy do naprawy.
Teraz jestem na ukończeniu oświetlenia kabiny. Z wszystkich lampek, tylko jednej nie musiałem naprawiać.
Walka z grzaniem fotela kierowcy, dalej nie wygrana. Niby przy pomiarze foteli jest tak samo, zamieniłem miejscami przełączniki grzania i nic.
W przypływie rozpaczy zamontowałem wyłącznik masy drugiego akumulatora. Więc ten punkt również mam zaliczony.
Udało mi się również zlokalizować przewód od czujnika temp. powietrza dla podgrzewacza. Poprzedniemu właścicielowi mechanik odpiął czujnik i kazał kupić nowy.
Stary na szczęście zostawił. Z resztą okazuje się, że raczej jest dobry. A jak czujnik jest dobry , to będą jaja z podgrzewaczem.
W czasie szukania przewodu, okazało się,że pompa paliwa podcieka- chyba z głowiczki.
Wiec następny punkt do naprawy.
-
Ahamay
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
czesc
tez walcze z lusterkami, jakie masz napiecie na maty od lusterek? U mnie jest 9,4 V i zastanawiam sie czy to nie za mało.
pozdrawiam
Piotrek
tez walcze z lusterkami, jakie masz napiecie na maty od lusterek? U mnie jest 9,4 V i zastanawiam sie czy to nie za mało.
pozdrawiam
Piotrek
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Nie pamiętam ile wskazywał woltomierz, ale jak ustąpią mrozy to muszę jeszcze raz sprawdzić styki.To przy okazji sprawdzę napięcie Teraz nie chcę ściągać lustra, bo może chrupać.
Napięcie zarówno na lewym i prawym lusterku 10,4 V. Paradoks jest taki, że dalej nie wiem czy grzeją, ponieważ jak były mrozy to akurat nie używałem autka.
A, sprawdzałem jeszcze żarówką 10W - to świeci.
Napięcie zarówno na lewym i prawym lusterku 10,4 V. Paradoks jest taki, że dalej nie wiem czy grzeją, ponieważ jak były mrozy to akurat nie używałem autka.
A, sprawdzałem jeszcze żarówką 10W - to świeci.