Boczki/Tapicerka/Płyty - tył VW T4 LONG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Milion
- Początkujący T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Boczki/Tapicerka/Płyty - tył VW T4 LONG
Witam,
Zakładam nowy temat bo nie mogłem znaleźć niczego podobnego.
Poszukuje wszystkich boczków/tapicerki/płyt na tylną część auta wykonanych z płyty, znacie kogoś kto sprzedaje takie rzeczy?
Chodzi mi o to aby były konkretnie dedykowane pod VW T4 LONG z otworami itd.
Pozdrawiam.
PS. Poniżej wysyłam zdjęcie o jaki rodzaj boczków mi chodzi.
Zakładam nowy temat bo nie mogłem znaleźć niczego podobnego.
Poszukuje wszystkich boczków/tapicerki/płyt na tylną część auta wykonanych z płyty, znacie kogoś kto sprzedaje takie rzeczy?
Chodzi mi o to aby były konkretnie dedykowane pod VW T4 LONG z otworami itd.
Pozdrawiam.
PS. Poniżej wysyłam zdjęcie o jaki rodzaj boczków mi chodzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Re: Boczki/Tapicerka/Płyty - tył VW T4 LONG
Ciężko będzie trafić taką tapicerkę, ja miałem cały komplet wraz z ori głośnikami sprzedałem, a gość przyjechał z pod Łodzi miał 300km w jedną stronę chciałem 400zł i nawet się nie targował fakt że były w super stanie ,myślę że szybciej wytniesz z płyty niż dostaniesz oryginalne
-
Milion
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Taki egzemplarz jak sprzedawałeś to też bym brał bez targowania.
Kiedyś udało mi się kupić na necie fajny zamiennik dobrze wykonany w podobnym kolorze i czegoś takiego szukam.
Znalazłem też na internecie cały komplet tych boczków ale niestety do krótkiej wersji, a ja potrzebuje do wersji LONG.
Kiedyś udało mi się kupić na necie fajny zamiennik dobrze wykonany w podobnym kolorze i czegoś takiego szukam.
Znalazłem też na internecie cały komplet tych boczków ale niestety do krótkiej wersji, a ja potrzebuje do wersji LONG.
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Dokładnie takich to ciężko będzie Tobie znależć ale jak się nie śpieszy to musisz polować na nie .
A usunąłem te boczki z t5 pomyłka
Ale kupisz tylko może nie cały komplet tylko pojedyncze sztuki
A usunąłem te boczki z t5 pomyłka
Ale kupisz tylko może nie cały komplet tylko pojedyncze sztuki
Ostatnio zmieniony 25 mar 2020, 14:49 przez jacula, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Krótka wersja to różnica w tapicerkach tych na nadkolach one w longu są 40 cm dłuższe a pozostałe czyli na drzwiach i tapicerka za kierowcą to to samo
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Jak by były dokladne wymiary można wrzucić na cnc i wyftezowac z dowolnego materialu. Albo zrobić wykroje z kartonu i zabawa wyrzynarka i innymi narzedziami. Od biedy, majac jeden komplet mozna nawet ręczna frezarką z frezem kopiujacym. Bede to robił ale nie wczesniej niz za jakieś 3-4 miesiące jak przyjdzie do zabudowy wnetrza.
-
Milion
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
mjanusz69
Jesteś pewien, że nie ma różnicy w wymiarach na płycie od drzwi suwanych?
Czyli, że boczki od krótkiej wersji będą pasowały do long-a?
Jesteś pewien, że nie ma różnicy w wymiarach na płycie od drzwi suwanych?
Czyli, że boczki od krótkiej wersji będą pasowały do long-a?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Te tapicerki o których pisałem są takie same tak było u mnie ,jedynie nie mam pewności czy przedlift i polift to to samo ja miałem rocznikowo wszystko przedliftowe więc tu jestem pewny i były to tapicerki nie płyta więc większe prawdopodobieństwo różnicy, ale wszystko spasowało, potem nabyłem cały komplet tapicerki z 98'' i zamontowałem (ma wstawki welurowe) ja mam auto 93''
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Milion jeżeli masz stare tapicerki tylko że zniszczone to jaki problem zrobić nowe no chyba że nie masz starych?
Jedziesz do najbliższej hurtowni z płytami meblowymi kupujesz dwa arkusze plecówki (koszt około 25zł szt.) odrysowujesz wzór ze starych i wycinasz wyrzynarką jak będziesz chciał kolor jak w oryginale to to jeszcze kupujesz odpowiednią farbę i malujesz, koszt maksymalnie to 100zł (wraz z pomalowaniem) i masz nówki sztuki a nie używki.
Ja u siebie robiłem właśnie w ten sposób z tym że oklejałem tą plecówkę materiałem ;)
Jedziesz do najbliższej hurtowni z płytami meblowymi kupujesz dwa arkusze plecówki (koszt około 25zł szt.) odrysowujesz wzór ze starych i wycinasz wyrzynarką jak będziesz chciał kolor jak w oryginale to to jeszcze kupujesz odpowiednią farbę i malujesz, koszt maksymalnie to 100zł (wraz z pomalowaniem) i masz nówki sztuki a nie używki.
Ja u siebie robiłem właśnie w ten sposób z tym że oklejałem tą plecówkę materiałem ;)
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
O tym właśnie pisłałem. Z tym że "plecówki" bym nie polecał bo lubi się odkształcać (taka typowa jak w tanszych meblach). W szafkach jest w nutach a w vanie przyczepiona na zatrzaski wiec ma wieksze mozliwosci ruchu. Jak coś to HDF/MDF do frezowania (gestszy od normalnego) albo po prostu sklejka. A jak ma być naprawdę super to HPL ale to się trudno obrabia w warunkach domowych (i kosztuje sporo).
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja kiedys w poprzednim t4 dorobilem z plyty pilsniowej i nic sie nie dzialo, a i ladnie z zewnatrz wygladaly a ze sliskie to i problemu z czyszczeniem nie bylo
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Hej MILION , jak masz blisko do Oświęcimia to zapraszam mam stare boczki w razie czego można od nich odrysować i samemu wyciąć , ja zrobiłem ze sklejki bo pilśnie lubi powyginać od wilgoci
-
Milion
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Z Poznania jestem także kawałek do Oświęcimia bym miał ale dzięki serdeczne za propozycje. Brakuje mi boczku od drzwi przesuwnych. Nie wiem czy pasowałby ten od krótkiej wersji?
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Na drzwiach rozsuwanych czy krotki czy dlugi to samo jest. Roznica tylko w ostatnich panelach
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mi brakowało płyty na tylnej klapie. Wziąłem ze szrotu najgorszy badziew, ale w jednym kawałku. Zawiozłem do stolarza i wyciął mi nową z plecówki 5mm szarej, wygląda super, jak ori. Koszt 50zł
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
No właśnie,temat dotknął i mnie gdyż uległa zniszczeniu ''dykta'' ze tak ja nazwę oryginalna w drzwiach przesuwnych.sgt_raffe pisze:O tym właśnie pisłałem. Z tym że "plecówki" bym nie polecał bo lubi się odkształcać (taka typowa jak w tanszych meblach). W szafkach jest w nutach a w vanie przyczepiona na zatrzaski wiec ma wieksze mozliwosci ruchu. Jak coś to HDF/MDF do frezowania (gestszy od normalnego) albo po prostu sklejka. A jak ma być naprawdę super to HPL ale to się trudno obrabia w warunkach domowych (i kosztuje sporo).
Chce kupić w markecie Leroy i sobie przyciąć.
Zastanawiam sie nad ta : Płyta HDF Biała 280 x 207 cm BIURO STYL
https://www.leroymerlin.pl/elementy-meb ... l1896.html
Oryginalna nie do zdobycia,podróbki nie chce bo sam sobie dotnę na wzór starej otwory tez nie stanowią problemu.
Tylko czy ta bedzie dobra i ciut lepsza niz oryginalna (chodzi o sztywność) ?
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
To nadal jest najtansza mozliwa plecowka HDF. Ja mowilem o HDF/MDF do frezowania. Jest gestszy i sztywniejszy. Jedz do leroya i pomacaj to co wrzuciłes. Albo dowolny mebel z BRW czy innej Ikea ma taka. Moim zdaniem nie nadaje sie. Gesta HDF to tylko w hurtowni meblowej i to pokumanej. To juz bym powiedział sklejka 3-4 mm bedzie niebo lepsza. A jak ma być na wieki to jak pisałem HPL.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko znając życie te hurtownie co sie znają i ja maja to jest ich kilka na cala polskie. Znalesc ja graniczy z cudem,gdyż przez telefon każda powie ze mamy ten towar.
Niech tylko bedzie taka jak oryginalna to juz sukces. Chodzi o gęstość. Ta co wrzuciłem ma gęstość większą niz sklejka.
Przy MDF pisza ze jest miekki to nie wiem jaki oni maja ten MDF w PL skoro jest miękki. Ja ze stolarzem robiłem meble z MDF za granica tylko ze z grubego czy on bym miękki nie wiem.
Ikea ma ten HDF co sie nadaje ?
Niech tylko bedzie taka jak oryginalna to juz sukces. Chodzi o gęstość. Ta co wrzuciłem ma gęstość większą niz sklejka.
Przy MDF pisza ze jest miekki to nie wiem jaki oni maja ten MDF w PL skoro jest miękki. Ja ze stolarzem robiłem meble z MDF za granica tylko ze z grubego czy on bym miękki nie wiem.
Ikea ma ten HDF co sie nadaje ?
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Co bylo w oryginale nie mam pojecia.
Nie chodzi tylko o gestosc ale tez o przebieg włókien. Przy 3mm gestosc nie robi roznicy a MDF/HDF nie ma "przebiegu włókien" bo nie jest z włókien. Sklejka bedzie miala włókna w obie strony i będzie sztywniejsza.
Twardy MDF to HDF :D. Medium Density Fibreboard i High Density Fibreboard.
Nie wiem czy ikea sprzedaje same materiały tego typu.
Pojedz i pomacaj. Moze mamy różne zapotrzebowanie na sztywnosć i to, co dla mnie jest za miekkie dla Ciebie będzie wystarczające :D.
Pzdr
Nie chodzi tylko o gestosc ale tez o przebieg włókien. Przy 3mm gestosc nie robi roznicy a MDF/HDF nie ma "przebiegu włókien" bo nie jest z włókien. Sklejka bedzie miala włókna w obie strony i będzie sztywniejsza.
Twardy MDF to HDF :D. Medium Density Fibreboard i High Density Fibreboard.
Nie wiem czy ikea sprzedaje same materiały tego typu.
Pojedz i pomacaj. Moze mamy różne zapotrzebowanie na sztywnosć i to, co dla mnie jest za miekkie dla Ciebie będzie wystarczające :D.
Pzdr
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Juz dzis zapytałem goscia co zakład przejął po ojcu i maja tartak,oprócz tego zajmują sie sprzedażą plyt meblowych o taka plyte HDF do frezowania to powiedzial ze ktos mnie w blad wprowadził i nic takiego nie ma.
Walka z wiatrakami,wez tu człowieku cos znajdź i kup skoro osoby w tej branży sa zielone jak szczypiorek na wiosnę.
Bede u niego w poniedzialek to zobacze co ma. Poleca mi jakas sklejkę 3 -4 mm. Na drzwi przesuwne az za dobra wydaje mi sie.
Walka z wiatrakami,wez tu człowieku cos znajdź i kup skoro osoby w tej branży sa zielone jak szczypiorek na wiosnę.
Bede u niego w poniedzialek to zobacze co ma. Poleca mi jakas sklejkę 3 -4 mm. Na drzwi przesuwne az za dobra wydaje mi sie.
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Oj tam nie ma. Mam w warsztacie...z tym ze nieco grubszą :D.
Ale może faktycznie sklejka będzie najrozsądniejszym materiałem, najmniej egzotycznym. Albo kup tą plecówka w casto czy leroju i sprawdz czy Ci sie nie sprawdzi. W koszu z odpadami pewnie za 2 dyszki znajdziesz materiały na połowe teczki. Ja mam tendencje do strzelanie do much z lasera zamiast walniecia jej gazetą...więc może przesadzam..
Bo wiesz, materiałowo to można płynąć. Ja kiedyś robiłem boczki do terenówki z materiały zwanego "tekstolit"
To taki jakby bakelit. Bardzo twardy, sztywny, mozesz lac woda z węża a klient nie chciał ryfla tradycyjnego na drzwiach. A jak wiadomo nasz klient...
Materiały obecnie są na takim poziomie, że można znaleźć wszystko i do wszystkiego..
Ale może faktycznie sklejka będzie najrozsądniejszym materiałem, najmniej egzotycznym. Albo kup tą plecówka w casto czy leroju i sprawdz czy Ci sie nie sprawdzi. W koszu z odpadami pewnie za 2 dyszki znajdziesz materiały na połowe teczki. Ja mam tendencje do strzelanie do much z lasera zamiast walniecia jej gazetą...więc może przesadzam..
Bo wiesz, materiałowo to można płynąć. Ja kiedyś robiłem boczki do terenówki z materiały zwanego "tekstolit"
To taki jakby bakelit. Bardzo twardy, sztywny, mozesz lac woda z węża a klient nie chciał ryfla tradycyjnego na drzwiach. A jak wiadomo nasz klient...
Materiały obecnie są na takim poziomie, że można znaleźć wszystko i do wszystkiego..
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kupilem sklejkę o grubości 3 do 4mm. Starczy mi na dwa boczki do drzwi przesuwnych.
Teraz tylko ładnie wyrzeźbić. Jak zrobie wrzuce fotke. Jest lakierowana z dwóch stron. Kolor inny bo wpada w braz.
Mial gość na składzie płyt meblowych i typowa 'plecowke' ale byla trochę giętka typowo jak oryginalna. Kolor tez bardzo zbliżony do orginalu.
Wybrałem sklejkę gdyż jest sztywniejsza,choc na drzwiach przesuwnych nic staram sie nie opierać mimo tego przez okres użytkowania kilka dziur sie zrobiło.
Teraz tylko ładnie wyrzeźbić. Jak zrobie wrzuce fotke. Jest lakierowana z dwóch stron. Kolor inny bo wpada w braz.
Mial gość na składzie płyt meblowych i typowa 'plecowke' ale byla trochę giętka typowo jak oryginalna. Kolor tez bardzo zbliżony do orginalu.
Wybrałem sklejkę gdyż jest sztywniejsza,choc na drzwiach przesuwnych nic staram sie nie opierać mimo tego przez okres użytkowania kilka dziur sie zrobiło.