Mam problem z zamkiem drzwi suwanych, na początku myślałem że zamarzły, ale teraz auto stoi w garażu jakiś czas i dalej drzwi nie da się otworzyć, więc zdjąłem tapicerkę i teraz tak... Obie klamki działają jakby do pewnego momentu i dalej się nie da ich wcisnąć, wstępnie winowajcą jest to ustrojstwo zaznaczone na zdjęciu:
http://img88.imageshack.us/img88/65/zamekm.jpg
Jak podważam to śrubokrętem i odchylam w dół to wszystko jest spoko, obie klamki otwierają drzwi.. ale samo z siebie nie chce się ruszyć... Orientuje się ktoś jak to poprawnie powinno działać? Pewnie nie mogę się tego po prostu pozbyć? :P Jak to naprawić?
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale rygiel.. tj ten czarny grzybek na pręcie przykręconym do centralnego zamka ma jakiś jakby krótszy skok i ciężko chodzi...
Awaria zamka drzwi przesuwnych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Awaria zamka drzwi przesuwnych
Witaj
Miałem ten sam problem z drugiej strony zamku wytarło się takie małe ustrojstwo ja po prostu lekko odgiąłem tą blaszkę i jak na razie jest ok i nawet drzwi się lżej otwierają
Miałem ten sam problem z drugiej strony zamku wytarło się takie małe ustrojstwo ja po prostu lekko odgiąłem tą blaszkę i jak na razie jest ok i nawet drzwi się lżej otwierają
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: T4 lift long
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Hm... odgiąłeś tą zaznaczoną blaszkę? czy jakąś inną? i w którą stronę ją odgiąłeś? Dzisiaj oglądałem ten zamek, chyba zaczynam rozumieć co sie wytarło, ale dalej nie za bardzo wiem jak to naprawić...
edit.
ok, już nie ważne, poradziłem sobie :P
edit.
ok, już nie ważne, poradziłem sobie :P
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Zlota łopata <england>
Po opisie (bo zdjecie zjadło) ten sam problem co u mnie. Zmieniałem bebenek zamka. Przed demontażem działało, po demontażu nie działa.
Po mojemu to ten zaznaczony dłuższą strzalka "haczyk" powinien pod wplywem ciagniecia za klamkę zeslizgnąć się po plastikowej tulejce cięgna.
A tak się nie dzieje. Jest tu jakaś regulacja? Coś źle złożyłem? Pytam zanim wezmę pilnik w rękę.
Po opisie (bo zdjecie zjadło) ten sam problem co u mnie. Zmieniałem bebenek zamka. Przed demontażem działało, po demontażu nie działa.
Po mojemu to ten zaznaczony dłuższą strzalka "haczyk" powinien pod wplywem ciagniecia za klamkę zeslizgnąć się po plastikowej tulejce cięgna.
A tak się nie dzieje. Jest tu jakaś regulacja? Coś źle złożyłem? Pytam zanim wezmę pilnik w rękę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Dla potomnych, problem rozwiązany.
Z tyłu mechanizmu są te dwa elementy zaznaczone strzałkami.
Pin z plastikowego elementu oznaczonego na zielono ma przy ciągnięciu za klamkę nacisnąć na ślizg oznaczony na pomarańczowo.
Prawdopodobnie przy demontażu udało mi się wygiąć ta blaszkę ze ślizgiem. Podgiecie jej do góry załatwiło temat.
Pozdrawiam
Rafał J.
Z tyłu mechanizmu są te dwa elementy zaznaczone strzałkami.
Pin z plastikowego elementu oznaczonego na zielono ma przy ciągnięciu za klamkę nacisnąć na ślizg oznaczony na pomarańczowo.
Prawdopodobnie przy demontażu udało mi się wygiąć ta blaszkę ze ślizgiem. Podgiecie jej do góry załatwiło temat.
Pozdrawiam
Rafał J.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.