Multivan Ronina 2,5 TDI 102KM
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: MULTIVAN T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Re: Multivan Ronina 2,5 TDI 102KM
Odnotowane dla siebie i krótkiej pamięci :) wymiana filtra paliwa MANN, przebieg 287000km
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Florek51
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
A dziękuję Florku, tutaj duża zasługa poprzednich właścicieli :) co do opon, obecnie 205/55 R17, zamiast tego będzie 225/55 R17, dlatego na zapas wleciało 205/70 R15 - aby korelowało średnicą z oponami które niebawem założę.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Pierwsze mycie po aplikacji Mr Fixa, dla lepszej trwałości już po myciu i po nakręceniu filmu wleciał Prostaff CC Water Gold Quick Detailer z kwarcem, będę raz na jakiś czas aktualizował jak tam trzyma się powłoka. Na Toyocie bez dodatków typu Prostaff sam Fix siedzi mi już 14 miesięcy... solo, 14 miesięcy i działa niemal tak samo :)
https://www.youtube.com/watch?v=RAmQmOvSDgQ
https://www.youtube.com/watch?v=RAmQmOvSDgQ
-
Burdello
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Efekt super <brawo>
Jak należy później myć takie auto?
Tylko bezdotykowa myjnia czy można gąbka?
Czy traktować jakby "zwykły lakier" bez powłoki?
Jak należy później myć takie auto?
Tylko bezdotykowa myjnia czy można gąbka?
Czy traktować jakby "zwykły lakier" bez powłoki?
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Jeśli masz swój dom, podwórko, kupujesz karchera, może być budżetowy, ja kupiłem Lavor z pianownicą za ok 350zł, no i sprawa prosta, piana aktywna o neutralnym PH, może być Shiny Garage, może być ADBL, potem mycie szamponem również posiadam ADBL - myję tylko rękawicą z włosiem jagnięcym, można kupić za 30zł na aliexpress, potem wycieram do sucha odpowiednimi mikrofibrami i po temacie.
Jeśli musisz korzystać z myjek bo np. mieszkasz w bloku, mają chłopaki i na to rozwiązanie, kupują ręczną pianownicę, sami pianują na stanowisku myjni, wożą w bagażniku dwa wiadra, swoją wodę i szampon, a korzystają tylko z wody zdemineralizowanej na tych ogólnodostępnych myjniach, do spłukania piany aktywnej i potem do spłukania swojego szamponu. Wystarczy wozić dwa wiadra i te 15l swojej wody żeby temat grał jak trzeba. Jedyny problem, że robią to rano lub wieczorem, jak myjnie nie są obłożone, bo typowy "Janusz" nie ogarniając o co chodzi awanturę wszczyna momentalnie :)
Dlaczego takie procedury? I to piszę o okrojonych procedurach, jakie ja stosuję, bo lakier niszczymy sami, nieodpowiednią chemią - takowa jest na każdej myjni, nieodpowiednim myciem, szczotki, gąbki, samo zło, nie suszymy po myciu, powstają miliony waterspotów, same problemy. Są ludzie którzy nakładają drogie powłoki, płacą po 3-4 tysiące w studio detailingowym, potem trzy miesiące ogień na zwykłe myjki i wielkie zdziwienie, że auto matowe, no matowe, bo niestety jest jak jest i błyszczący "mokry" lakier można mieć i dzięki budżetowej powłoce chińskiej - ja kupuję Mr Fixa w wersji premium i sobie chwalę, mam znajomych, którzy koniecznie chcą abym im "zrobił" auto, ale nie rozumiejąc tego co napisałem powyżej ja sam narażałbym się na nieprzyjemności - bo jak to zrobiłeś i nie działa :)
Dla przykładu, 14 miesięcy temu zrobiona Toyota żony, tylko ja ją myję i o nią dbam. Tylni zderzak i błotnik był międzyczasie malowany po szkodzie parkingowej. Reszta auta nadal zabezpieczona MrFix 9H. Nie było przez ten czas nic innego poza aktywną pianą i szamponem ADBL. Działanie MrFix'a po tych 14 miesiącach widoczne na tylnych drzwiach. Leci jak z kaczki? Leci. Do tego pięknie błyszczy po wysuszeniu i wygląda jak nowe. 14 miesięcy na chińczyku i końca nie widać.
https://www.youtube.com/watch?v=F-s0OH8om-A
Jeśli musisz korzystać z myjek bo np. mieszkasz w bloku, mają chłopaki i na to rozwiązanie, kupują ręczną pianownicę, sami pianują na stanowisku myjni, wożą w bagażniku dwa wiadra, swoją wodę i szampon, a korzystają tylko z wody zdemineralizowanej na tych ogólnodostępnych myjniach, do spłukania piany aktywnej i potem do spłukania swojego szamponu. Wystarczy wozić dwa wiadra i te 15l swojej wody żeby temat grał jak trzeba. Jedyny problem, że robią to rano lub wieczorem, jak myjnie nie są obłożone, bo typowy "Janusz" nie ogarniając o co chodzi awanturę wszczyna momentalnie :)
Dlaczego takie procedury? I to piszę o okrojonych procedurach, jakie ja stosuję, bo lakier niszczymy sami, nieodpowiednią chemią - takowa jest na każdej myjni, nieodpowiednim myciem, szczotki, gąbki, samo zło, nie suszymy po myciu, powstają miliony waterspotów, same problemy. Są ludzie którzy nakładają drogie powłoki, płacą po 3-4 tysiące w studio detailingowym, potem trzy miesiące ogień na zwykłe myjki i wielkie zdziwienie, że auto matowe, no matowe, bo niestety jest jak jest i błyszczący "mokry" lakier można mieć i dzięki budżetowej powłoce chińskiej - ja kupuję Mr Fixa w wersji premium i sobie chwalę, mam znajomych, którzy koniecznie chcą abym im "zrobił" auto, ale nie rozumiejąc tego co napisałem powyżej ja sam narażałbym się na nieprzyjemności - bo jak to zrobiłeś i nie działa :)
Dla przykładu, 14 miesięcy temu zrobiona Toyota żony, tylko ja ją myję i o nią dbam. Tylni zderzak i błotnik był międzyczasie malowany po szkodzie parkingowej. Reszta auta nadal zabezpieczona MrFix 9H. Nie było przez ten czas nic innego poza aktywną pianą i szamponem ADBL. Działanie MrFix'a po tych 14 miesiącach widoczne na tylnych drzwiach. Leci jak z kaczki? Leci. Do tego pięknie błyszczy po wysuszeniu i wygląda jak nowe. 14 miesięcy na chińczyku i końca nie widać.
https://www.youtube.com/watch?v=F-s0OH8om-A
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Kanapka MrFix 9H + Prostaff CC WaterGold (czyli spód ceramika, góra kwarc), jadąc w deszczu to jest na karoserii pełen spektakl tańczących kropelek, aż miło popatrzeć, dla przykładu hydrofobowość po deszczu, zdjęcie w powiększeniu to część błotnika/maski przed przednią szybą. https://youtu.be/CfKuwVLSfns
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Był czas na pracę jest czas na odpoczynek, rodzinny wyjazd, ciekawostka spalanie z trasy 6,7l, nie było autostrad, a Multik nawet pływał :)
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj kupiłem swojemu Multikowi prezent
8Jx18H2 ET35 5x112, H2 czyli półciężarówki, ciężarówki – felgi „semi-drop”, 1szt 17kg
Na to w planach wielosezon 245/45 ale trzeba się teraz sporo odkuć, myślę, że październik to będzie dobry czas aby wyjechać na drogę :)
8Jx18H2 ET35 5x112, H2 czyli półciężarówki, ciężarówki – felgi „semi-drop”, 1szt 17kg
Na to w planach wielosezon 245/45 ale trzeba się teraz sporo odkuć, myślę, że październik to będzie dobry czas aby wyjechać na drogę :)
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
A czym się kierowałeś że wybrałeś takie szerokie opony? Ja mam 18r 235/45.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Tu właśnie potrzebuję Waszej porady, opon jeszcze nie ma, w planie wielosezon, 245/45 jest tani, inne rozmiary - bywa różnie, a generalnie chciałbym mieć coś balona, bo optycznie przy busie mi to leży, druga opcja która krąży po głowie, ze względu na polerowany rant kupić zimówki na obecne 17'' i czekać z 18'' do lata (bardziej to rozsądne).
Pittrans, powiedz mi, Twoje 235/45 R18 z jaką współgra ET i szerokością felgi J?
Pittrans, powiedz mi, Twoje 235/45 R18 z jaką współgra ET i szerokością felgi J?
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Et 40 i 7,5 J, sprawdzałem na gps czy licznik nie przekłamuje i różnica tego co na liczniku jest tylko 1km/h co mnie nawet zdziwiło myślałem że będzie więcej(na zegarach ma 130 a wskazanie gps 131). Do auta ma dokument brif z Niemiec i felgi oraz opony są wpisane w dokumenty. Przy 18 trzeba też pomyśleć o zmianach w zawieszeniu.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Nie mam szczęścia do tych felg na T4-kę, odebrałem właśnie telefon i towar przy pakowaniu sprawdzili ponownie i wyszło, że to jest 5x120.............. czekam na zwrot kasy, parodia jakaś albo znaleźli lepszego kupca i ściema leci <36>
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Kup jakieś od phaetona i będziesz miał nośność przepisową i rozmiar jaki sobie wymarzysz (15-22").
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Garbaty tak też zrobiłem i wracam do tematu monobloków bo nie widzę innych sensowniejszych opcji, czy 7.5Jx18H2 z et40 przy obniżeniu auta 40mm będzie ok z oponą 235/45 ? Pittrans wspomniałeś o zmianach w zawiasie, o jakie zmiany Ci chodziło? Twoja T4 była na tamtych kołach zglebiona?
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
DO trzech razy sztuka, pierwszy sprzedawca przestał odbierać telefon i nie odpisywał na sms-y, drugi opisał 5x112, a było 5x120, próba trzecia, mają dotrzeć za pobraniem <32>
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dzwoniłem kilka dni temu do Inter Cars - mam tam jakiś nr z zniżkami itd. po nr VIN sprawdzono, że mój Multik nie ma mieć zamontowanych gum na spodzie pomiędzy sprężyną, a wahaczem tylnym. Jest kilka wersji VIN które tego poprostu nie miały. W górze wahacza mam lekkie wyżłobienie na sprężynę i to by było na tyle, ponadto jeśli chciałbym kupić od innego to mają tylko ORI w cenie 255zł za kpl. Uważam, że to rozbój w biały dzień za kawałek gumy, która skądinąd na zdjęciach na grubą nie wygląda. Nie dawało mi to jednak spokoju, znalazłem w garażu gumę zbrojoną 5,5 mm. I wykroiłem z nije podkładki jak na zdjęciu. Niebawem zamontuję i po zimie zobaczę czy zdaje efekt (czy są całe).
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podkładek na dole owszem nie ale mają być talerzyki :) https://www.t4-wiki.de/wiki/Datei:Fahrw ... er_neu.jpg
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Patrząc na to jak sprężyny akcesoryjne potrafią się "docisnąć" do wahacza - przykładowe foto https://www.vwt4forum.co.uk/picture.php ... eid=410641 to myślę, że moja wersja będzie bardziej legitna :)
Zrobione <vw> mała rzecz, a cieszy, dla potomnych, średnica wewnętrzna 45mm, zewnętrzna - u mnie 125mm, zmieści się 150-tka, w moim przypadku jeśli górny/szerszy zwój zechce dobić do wahacza powinien spotkać się z krawędzią gumy, jakkolwiek akurat przy moich springach to sytuacja raczej sporadyczna. Wypsikane wnętrze to Dinitrol RC900 - zapobiegawczo.
Zrobione <vw> mała rzecz, a cieszy, dla potomnych, średnica wewnętrzna 45mm, zewnętrzna - u mnie 125mm, zmieści się 150-tka, w moim przypadku jeśli górny/szerszy zwój zechce dobić do wahacza powinien spotkać się z krawędzią gumy, jakkolwiek akurat przy moich springach to sytuacja raczej sporadyczna. Wypsikane wnętrze to Dinitrol RC900 - zapobiegawczo.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Polatałem i jestem zdania, że te fabryczne maliznoty nie dałyby rady przy moich sprężynach, zrobiłem zdjęcia pod spodem auta, bez podnoszenia, od tyłu widać początek, od przodu kolejny zwój i tak jak liczyłem jest to "na wymiar". Mniejsza podkładka jak te 125mm nie chroniłaby całej powierzchni styku sprężyny i wahacza.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
W niedzielę zrobiłem ozonowanie, a na początek tygodnia deser, od jakiegoś czasu szukałem pomysłu na dodatkowe optyczne obniżenie przedniego zderzaka. Dzisiaj plan zrealizowałem, efekt taki jak miał być, coś jest co jest spójne i robi robotę, montaż na 10 śrubach w miejscach fabrycznych nitów dawcy, a na końcach na ORI uchwytach zderzaka.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Espace III 1997-2003, bardzo chodliwy temat, pasuje w ten sam nie narzucający się, dyskretny sposób do kilku innych aut także, np. Sharan. Ciężko dostać, kto wie ten wie i szuka, ja po swój jechałem ponad 60km w jedną stronę i też trochę kosztował, co sumarycznie i tak wyszło 1/2 taniej aniżeli cokolwiek z allegro czy z OLX z wysyłką. Można też kombinować z dokładką z Toyoty Corolli 8 generacji 1997-2002, widziałem T4 z kangurami z przodu i z tą dokładką, wtedy pasuje kozacko bo kangury niejako wypełniają to miejsce wewnątrz dokładki:
https://www.vwt4forum.co.uk/picture.php ... eid=164449
https://www.vwt4forum.co.uk/picture.php ... eid=164449
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Nawet całkiem nieźle wygląda ta dokładka <taktak>
A jeśli chodzi o felgi to na czym w końcu stanęło bo już zgłupiałem, kupiłeś coś czy nie ? Bo nie wiem czy Ci się podobają ale na olx są dwa komplety 18' AZEV gdzie na pewno spełniają wymóg nośności dla T4.
A jeśli chodzi o felgi to na czym w końcu stanęło bo już zgłupiałem, kupiłeś coś czy nie ? Bo nie wiem czy Ci się podobają ale na olx są dwa komplety 18' AZEV gdzie na pewno spełniają wymóg nośności dla T4.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Mam monobloki Audi A8, na ten moment wpadły nowe śruby kute TPI i brakuje "tylko" opon. Śruby 28mm, poza felgi wystaje gwintu na 20mm więc ok, mam z kutymi TPI bardzo dobre doświadczenia i skoro robię kpl wielosezonowy to uważam że warto dopłacić. Muszę po wymianie zważyć obecne śruby, 20szt kutych TPI 28mm to przeszło 1.5kg ciężaru.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Wjechały nowe felgi i ... powiększył się park maszyn w garażu, zatem jest koherentnie, Multivan do spokojnych, a ST-ek do szybszych podróży <01>
Opony 235/45 R18, ale widzę, że mozna się pokusić o 245/45 R18 - na forum UK też sporo chłopaków ma ten większy rozmiar, może "next time".
Felgi przepolerowane, położona 2x ceramika i 1x kwarc - żarówka konkret i ładnie komponuje się z czerwonym.
Opony 235/45 R18, ale widzę, że mozna się pokusić o 245/45 R18 - na forum UK też sporo chłopaków ma ten większy rozmiar, może "next time".
Felgi przepolerowane, położona 2x ceramika i 1x kwarc - żarówka konkret i ładnie komponuje się z czerwonym.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Lotka na owady, wolę je ścierać z plastiku niż z maski i już sprawdzone, robi robotę. Oczywiście sezonówka, na zimę ściągnę.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2019, 6:07 przez Ronin78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
O ile wiem to felgi VAG mają kule, a śruby wyglądają na stożki... Czy to na pewno dobrze dobrane?