Co jest potrzebne do przeróbki 2 na 6 osób w T4?

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
silveradrien
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Co jest potrzebne do przeróbki 2 na 6 osób w T4?

Nieprzeczytany post autor: silveradrien »

Witam. Od niedawna stałem się posiadaczem T4. Auto kupiłem od wujka, jest zarejestrowane na ciężarowe,na 2 osoby i ma ścianę grodziową. Wujek wstawił mu oryginalny podwójny fotel z przodu lecz nigdy tego nie zgłaszał. Ja natomiast chce teraz dołożyć jeszcze 3 miejsca, najlepiej z zabudową holenderską i zarejestrować na 6. I tu pytanie: jakie są obecne wymogi montażu foteli? czy muszą być pasy z tyłu? CZy jako osoba prywatna bardziej będzie mi się opłacać rejestrować go na osobowy,czy zostawić ciężarowy a może ciężarowo-osobowy? Z góry dzięki za podpowiedzi.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Co jest potrzebne do przeróbki 2 na 6 osób w T4?

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Musisz mieć oryginalne fotele wraz z grzybkami czy innym systemem montażu, oryginalne pasy dla każdego fotela i szyby boczne. Z tak przygotowanym autem jedziesz na stacje diagnostyczną na przegląd, potem do Wydziału Komunikacji. Nie wiem co bardziej się opłaca, ciężarowy czy osobowy, wiem natomiast, że nie ma już kategorii ciężarowo-osobowy czy ciężarowy-uniwersalny.
silveradrien
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Aha, czyli nie można już tak na ciężarowo-osobowy, bo kiedyś jak miałem jeszcze merca kaczke to właśnie tak był zarejestrowany, przepisy się zmieniają. Słyszałem natomiast jeszcze że trzeba mieć zaświadczenie z jakiegoś warsztatu że zestaw jest profesjonalnie zamontowane?
syreniarz
Forumowicz T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: syreniarz »

Rejestrowałem t4 po sprowadzeniu,(w tym roku) nie wiem czy wtedy jest inaczej, ale był trzyosobowy bez scianki, a jest teraz 6osobowy holenderka, ciężarowo osobowy w dowodzie.

Ścianka nieprzykrecona była, fotele i pasy też luzem położone na sztukę.
yrroo28
Stały bywalec

16
Tematy: 10
Model:
Auto: 2xLooong, doka
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: yrroo28 »

Przerabiałem już kilka aut m.in. KANGO, BERLINGO, T4 i ostatnio LT35. Więc u mnie to wyglądało tak. Kupiłem do LT fotele od FIATA, mechanik zamocował do podłogi, zamocował pasy i pojechałem na przegląd.. a tam niespodzianka, chcieli ode mnie świadectwo homologacji, że auto było przystosowane do takiej przeróbki.. Co teraz??? Mam znajomego rzeczoznawcę, wystawił mi opinię, wszystko opisał i porobił zdjęcia.. Faktura na montaż, że było to profesjonalnie zrobione, przegląd na Stacji Kontroli Pojazdów i w wydziale komunikacji zero stresu.. Tak było u mnie ale co kraj to obyczaj :)
silveradrien
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

yrroo28 pisze:
pojechałem na przegląd.. a tam niespodzianka, chcieli ode mnie świadectwo homologacji, że auto było przystosowane do takiej przeróbki..
na jednej ze stacji i to mi właśnie powiedzieli, homologacje trzeba na to że model jest przystosowany do przewozu osób.
I tak jak mówisz co kraj to obyczaj, jedni tak, drudzy inaczej. Jest trochę komplikacji z tym wszystkim i zapewne trzeba by poszukać znajomośći.
yrroo28
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Kolego. Jeżeli mieszkasz gdzieś blisko to dawaj do mnie, pomogę Ci załatwić te wszystkie dokumenty. Zrób tylko solidnie zabudowę, zamontuj pasy i resztę ogarniemy w ciągu godzinki.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

yrroo28 pisze:
Kolego. Jeżeli mieszkasz gdzieś blisko to dawaj do mnie, pomogę Ci załatwić te wszystkie dokumenty. Zrób tylko solidnie zabudowę, zamontuj pasy i resztę ogarniemy w ciągu godzinki.
no to niezle będziecie przepisy naginać
yrroo28
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Wszystko na legalu ;) Opinia rzeczoznawcy PZMOT jest jak ustawa hazardowa... nie do podważenia <01>
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

yrroo28 pisze:
Wszystko na legalu ;) Opinia rzeczoznawcy PZMOT jest jak ustawa hazardowa... nie do podważenia <01>

no tak tylko krótki ma problem z odległościami dla kumatego diagnosty to problem no chyba ze po łepkach sprawdza
yrroo28
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Ale kolega nie pisał, że ma mieć VAT-2. Do tego to jedynie T4 w longu.. też takie przerabiałem bo potrzebowałem do odliczania vatu od paliwa. Moje LT też z zabudową ma VAT-2. Jutro wrzucę fotkę..
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

yrroo28 pisze:
Ale kolega nie pisał, że ma mieć VAT-2. Do tego to jedynie T4 w longu.. też takie przerabiałem bo potrzebowałem do odliczania vatu od paliwa. Moje LT też z zabudową ma VAT-2. Jutro wrzucę fotkę..
LT to insza historia
darekjl
Nowy T4

15
Tematy: 0
Model:
Auto: t4 long
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: darekjl »

Witajcie jestem nowy na forum. Przymierzam się do t4 zależy mi na tym by był 5-6 osobowy i chciałbym aby spełniał VAT2. Mam pytanie do obeznanych czy na pewno long w zabudowie holenderskiej będzie spełniał warunki VAT 2. A może ktoś podrzuci wymiary części ładunkowej i pasażerskiej w takich zabudowach.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

użyj opcji Szukaj
wszystko o co pytasz było opisane na forum
t4_white
Nowy T4

14
Model:
Auto: Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: t4_white »

yrroo28 pisze:
Przerabiałem już kilka aut m.in. KANGO, BERLINGO, T4 i ostatnio LT35. Więc u mnie to wyglądało tak. Kupiłem do LT fotele od FIATA, mechanik zamocował do podłogi, zamocował pasy i pojechałem na przegląd.. a tam niespodzianka, chcieli ode mnie świadectwo homologacji, że auto było przystosowane do takiej przeróbki.. Co teraz??? Mam znajomego rzeczoznawcę, wystawił mi opinię, wszystko opisał i porobił zdjęcia.. Faktura na montaż, że było to profesjonalnie zrobione, przegląd na Stacji Kontroli Pojazdów i w wydziale komunikacji zero stresu.. Tak było u mnie ale co kraj to obyczaj :)

Witam Panowie,

moje t4 pragnie być przerobione na VAT-2 po to by lepiej przysłużyć się swojemu właścicielowi.
Chodzi mi o pomoc w kwestii rzeczoznawcy i sprawnego załatwienia zaświadczenia w stacji diagnostycznej.

Jeśli można to prosiłbym kolegę o nicku "yrroo28" o kontakt gdyż jestem nowy na forum i na tą chwilę nie mogę wysyłać
wiadomości bezpośrednio.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 lis 2011, 18:21 przez t4_white, łącznie zmieniany 1 raz.
Pościg
Początkujący T4

14
Model:
Auto: T4 2002
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Pościg »

U mnie wyglądało to następująco:
Kupiłem t4 z 2 miejscami i oryginalna grodzią pomiędzy przedziałem pasażerskim a ładunkowym.
Jako,że zależało mi bezwzględnie na 3 miejscach,abym mógł dziecko i kobitke zabierać musiałem zamienić fotel z podłokietnikami pasażera na ławkę 2 osobową.Udałem się do człowieka,który zajmuje sie wyłącznie tym a w szczególności latami przerabiał VW.Oprócz tego jest tapicerem.
Ławka 2 osobowa została obita w oryginalny welur i zostały zamontowane pasy 3 punktowe na środku(model ławki był starszy)
Udałem sie na przegląd gdzie diagnosta sprawdzał sposób zamocowania samego fotela,w szczególności montażu pasów bezpieczeństwa i homologacji pasów i zapięć.Po tym wystawił dokument,że samochód może miec w dowodzie 3 osoby.
DOKUMENTY,KTÓRE MUSIAŁEM PRZEDSTAWIĆ DIAGNOŚCIE:
-oczywiście dok.od samochodu
-fakturę za wykonanie przeróbki
-wpis do ewidencji i KRS firmy,która sie tego podjeła
-ksero jakiegoś certyfikatu i oświadczenie mówiące o dokonanych zmianach w VW

Na pytanie czy samochód będzie spełniał wymogi do odlicznia podatku VAT od paliwa,diagnosta stwierdził,że tak bo:
-samochód może mieć maksymalnie 3 miejsca siedzące
-Jest całkowicie i fabrycznie oddzielony przedział pasażerski od ,,paki,, grodzią od podłogi do sufitu a nie do połowy
-przedział pasażerski ma tam jakąś wartość procentowa w stosunku do przedziału załadunkowego.
Tak to wyglądało w Gdańsku u diagnosty ,który nie jest dobrym kumplem i wykonuje wszystko w zgodzie z prawem.
Troszke pieniędzy tez mnie kosztowało w całości przerobić i obszyć całość wnętrza tym welurem,ale opłaciło sie o jest wygodnie,ładnie i legalnie.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Pościg, miałes auto juz zarejestrowane w PL , czy nie ?? Bo widzę w avatarze masz zdjęcie z holenderskimi zjazdowymi o ile dobrze widzę na tym malym obrazku...
yrroo28
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

t4_white pisze:
yrroo28 pisze:

Witam Panowie,

moje t4 pragnie być przerobione na VAT-2 po to by lepiej przysłużyć się swojemu właścicielowi.
Chodzi mi o pomoc w kwestii rzeczoznawcy i sprawnego załatwienia zaświadczenia w stacji diagnostycznej.

Jeśli można to prosiłbym kolegę o nicku "yrroo28" o kontakt gdyż jestem nowy na forum i na tą chwilę nie mogę wysyłać
wiadomości bezpośrednio.

Pozdrawiam

Co kolega potrzebuje?
mati1606oln
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mati1606oln »

Witam wszystkich :) Kolego "yrroo28" prosiłbym Cię o Pomoc. dzisiaj zjeździłem wszystkie stacje w olsztynie i wszyscy twierdzą że nawet jak holenderkę wstawię to i tak mi nie zarejestrują na VAT-2. mam T4 Long , jest teraz na 3 osoby zarejestrowany , ale mam orginalne grzybki w podłodze i kanapę, oraz koziołka. jak możesz to odezwij się na maila mat.kielek@gmail.com , bo nie mam uprawnień żeby napisać do Ciebie bezpośrednio. Pozdrawiam i czekam na Odpowiedź :)
Pior y60
Nowy T4

13
Model:
Auto: T 4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Pior y60 »

Podstawowy warunek dla VAT 2 to:
Długość przestrzeni osobowej od środka dołu przedniej szyby do ściany grodziowej musi być mniejsza od długości przestrzeni ładunkowej od ściany do tylnej klapy bądź drzwi.
W przypadku T4 long , zmierzyłem to 214 cm z przodu i 215 cm z tyłu.
W tym układzie raczej nie ma miejsca na zabudowę holenderską z oryginalnymi fotelami, albo zostanie bardzo mało miejsca na nogi
mati1606oln
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mati1606oln »

mi chodziło kolego o to że nawet jak bym wstawił holenderke to by nie zarejestrowali. A ja chcę normalną kratkę kupić jak była w orginale i zamontować za tylni rząd siedzeń ( wychodziły swego czasu t4 combo czy jakoś tak ) ale wszyscy twierdzą że się nie da... <h>
mramber
Forumowicz T4

12
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2.5 TDI AJT
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mramber »

Pytanie techniczne, abstrahując od kwestii podatkowych i prawnych. W jaki sposób najbardziej zbliżony do oryginału montuje się kanapę w furgonie? Czy istnieje oryginalna kanapa z wbudowanymi pasami, czy trzeba montować coś w stylu : http://allegro.pl/fotele-kanapa-vw-tran ... 23542.html lub http://allegro.pl/fotele-siedzenia-kana ... 14877.html Jeśli tak, to w jakim miejscu to się montuje? Między kołami, czy do podłogi? Jeśli do podłogi, to są jakieś miejsca fabryczne, czy trzeba rzeźbić?

Moja podłoga wygląda tak: http://i59.tinypic.com/15fjasi.jpg

Przeglądałem niemieckie t4wiki, angielskie forum i już oczopląsu dostaje, bo nie mogę znaleźć niczego sensownego. Jeśli odpowiedź znajduje się na tym forum proszę o wybaczenie i podanie linka, bo nie mogę znaleźć. :)

EDIT:

Ok, kolejny dzień szukania i znalazłem. Jakieś zaćmienie musiałem mieć poprzednio.

Dla potomnych: montaż pasów w słupkach http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=242240 i grzybków w podłodze http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.p ... t=mushroom
matnis
Aktywny T4

14
Tematy: 12
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: matnis »

Ja swojego przerabiałem w sobotę z wersji 6 osobowej na 9 osobową mam budę bez 3 szyby. Miałem ławkę 3 osobową orginalną ze starego busa całe auto było technologicznie przystosowane do montażu pasów i ławki więc z czystym sumieniem przypuszczam że kazda wersja taka jak moja jest do tego technologicznie przygotowana. Do wydziału komunikacji jest potrzebna napewno faktura od firmy która to przerabiała musi miec takie usługi wpisane w regon.
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

...tylko busy ktore fabryke opuscily jako przeszklone lub czesciowo oszklone w przedziale pasazerskim maja gwintowane otwory na pasy i odpowiednio mocne poszycie\konstrukcje slubkow by mozna zamontowac pasy bezpieczenstwa.
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

dariuspolo pisze:
...tylko busy ktore fabryke opuscily jako przeszklone lub czesciowo oszklone w przedziale pasazerskim maja gwintowane otwory na pasy i odpowiednio mocne poszycie\konstrukcje slubkow by mozna zamontowac pasy bezpieczenstwa.
Nie do końca mogę się zgodzić. Mam furgon z przegrodą (blaszana, ale przykręcana, nie nitowana) i mam gwintowane otwory w słupkach. Od strony pasażera wszystkie, od strony kierowcy baz gwintu jest ten na samym dole. Nie mam jedynie otowrów w podłodze, ale z tego co widać w linkach, które załączyłem, problem ten można szybko rozwiązać używając oryginalnych części.
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

mramber no to pasuje, jak sa otwory to masz juz mocniejsze slubki.
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Mam pytanie, może ktoś pamięta. Czy dwa skrajne grzybki od koziołka wychodzą akurat na łączeniu z progiem? Walczyłem z nim dzisiaj kilka godzin i takie ustawienie wydawało się najbardziej optymalne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”