nie dmucha zimnym na 2 i 3 rzad carawela 2,5 benzyna 2000r
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rudobrody
- Forumowicz T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
nie dmucha zimnym na 2 i 3 rzad carawela 2,5 benzyna 2000r
Witajcie
Jak w temacie zauważyłem że od kliku dni nie leci zimne powietrze w sufitowych nadmuchach
2 i 3 rzędu.Wcześniej działało cieple jak najbardziej tam leci .klima z przodu jak na biegunie zimnym hula.
pytanie co trzeba zrobić by wróciło?
z góry dzieki za wskazówki
Jak w temacie zauważyłem że od kliku dni nie leci zimne powietrze w sufitowych nadmuchach
2 i 3 rzędu.Wcześniej działało cieple jak najbardziej tam leci .klima z przodu jak na biegunie zimnym hula.
pytanie co trzeba zrobić by wróciło?
z góry dzieki za wskazówki
Ostatnio zmieniony 14 cze 2019, 12:02 przez rudobrody, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: nie dmucha zimnym na 2 i 3 rzad carawela 2,5 benzyna 200
Jak nie leci to na 99% nie kręci wiatrak sufitowego nadmuchu, ulokowany na końcu wnętrza, po prawej stronie pod tapicerką
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Jaki masz klimatronik, zielony czy niebieski.
-
rudobrody
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem, co to znaczy niebieski czy zielony. Climatronik, ale na pewno dmucha ciepłym jak szalony z tylu, a zimnym nie. Gdy z przodu zimne, to z tylu takie jak z zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2019, 5:59 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana nia język polski
Powód: zmiana nia język polski
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To pytanie pomocnicze: czy wzdłuż prawego słupka D jest pionowa kratka wlotowa, skracająca ostatnią boczną szybę w stosunku do takiej samej szyby po lewej stronie?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Klimatronik zielony był do 1998, później montowany był niebieski. Nazwy pochodzą od kolorów podświetlenia wyświetlaczy. https://t4-wiki.de/wiki/Climatronic Tak czy inaczej bez podłączenia VAGa się nie obejdzie.
-
rudobrody
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
nie nie mam takiej pionowej kratki wersja long
2000 rok
i musze sie poprawic gdy cieplo nastawiam slysze huczenie wentylatora tego umieszczonego w schowku z tylu lecz w kratkach sufuitowych nie leci zas przy ustawieniu temp. na low nie slychac. jednak vag bedzie konieczny
cos kupilem takiego bluetooth pod androida i lada dzien do mnie przyjdzie
mam wrazenie ze jakas klapka nie puszcza powietrza na wyloty sufitowe...
2000 rok
i musze sie poprawic gdy cieplo nastawiam slysze huczenie wentylatora tego umieszczonego w schowku z tylu lecz w kratkach sufuitowych nie leci zas przy ustawieniu temp. na low nie slychac. jednak vag bedzie konieczny
cos kupilem takiego bluetooth pod androida i lada dzien do mnie przyjdzie
mam wrazenie ze jakas klapka nie puszcza powietrza na wyloty sufitowe...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak na ślepo sprawdź ten czujnik. https://t4-wiki.de/wiki/Geber_G153_(Ver ... ur_hinten) . Dla prawidłowej oceny sytuacji podłącz VAGa.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Z sufitu leci tylko zimne powietrze z klimy, a bez włączonej klimy takie jak masz w bagażniku bo tam jest zasysane powietrze - sufitówka działa w obiegu zamkniętym ( nie ma opcji aby kiedykolwiek leciało z sufitu szło ogrzewanie. Ciepłe - ogrzewane leci z kratki w podłodze za fotelem pasażera. W nawiewie sufitowym nie ma żadnych klapek, więc albo sterowanie albo wentylator padł.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wyloty sufitowe mają pokretla regulacyjne intensywności nadmuchu. Może jakiś pasażer pozamykał?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dla przypomnienia jak działa klimatyzacja w T4 https://t4-wiki.de/wiki/Luftverteilerkasten
-
rudobrody
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dzięki b.obszerne info daje Wiki o naszych transatlantykach
-
rudobrody
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Umówiłem się w sprawie webasto i mechanik zna sprawę w t4 sugeruje mi że cześć ludzi wycina dopływ zimnego powietrza na 2 i 3 rząd ze względu na koszty .Czy coś wiecie w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2019, 12:04 przez rudobrody, łącznie zmieniany 1 raz.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Multivan HL'99 skóra lodówka climatronic i trochę rdzy... ;)
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
To i ja się podepnę pod temat.
Czynnik sprawdzony, dobiłem 600g, był błąd czujnika temperatury wylotowej (w nadmuchu na nogi pod konsola środkową) spowodowany jego brakiem. Czujnik jest, vag podpięty błędów nie ma klima nie działa...
Mam klimatronik i po włączeniu "klima" z tyłu przy klime sufitowe pyka jakiś zawór lub przekaźnik ale nie rusza wentylator.
Przednia część klimy również nie działa. Przekaźniki sprawdzałem wygląda, że jest ok ale klima martwa. Niebieski klimatronik. Jakieś sugestie?
Czynnik sprawdzony, dobiłem 600g, był błąd czujnika temperatury wylotowej (w nadmuchu na nogi pod konsola środkową) spowodowany jego brakiem. Czujnik jest, vag podpięty błędów nie ma klima nie działa...
Mam klimatronik i po włączeniu "klima" z tyłu przy klime sufitowe pyka jakiś zawór lub przekaźnik ale nie rusza wentylator.
Przednia część klimy również nie działa. Przekaźniki sprawdzałem wygląda, że jest ok ale klima martwa. Niebieski klimatronik. Jakieś sugestie?
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Kolego siedzę w autach z grupy vag nie od dzisiaj... To było pierwsze co zrobiłem...Kenobi pisze:Podpiąć VAGa i zrobić diagnozę.
Mam jedynie fault 01026 dotyczący V20 i bez opisu ale 00 35
Z niego wynika jedynie brak pracy tylnej dmuchawy...
Przekaźniki sprawdzałem oba pod deska... Ten 140 i ten co jest pod panelem klimatronika... I nic...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdź czy jak włączasz klimę to pojawia się napięcie 12V na sprężarce klimy i włączają się wentylatory chłodnicy.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Jutro koniecznie zajrzę. Na dworze pali słońce. Ale teraz nie. Niestety kończę dyżur dopiero i padam na grzbiet...
Czyli jak zwykle... Kupowałem multika zimą że standardowym hasłem "klima działa ale ja nie używam bo nie lubię"
A nie mogła działać bo miałem na początku jeszcze błąd czujnika G152 spowodowany...
...brakiem tegoż czujnika. Kupiłem podłączyłem, vagiem kasowanie i tylko to co wyżej zostało napisane (v20)
Czyli jak zwykle... Kupowałem multika zimą że standardowym hasłem "klima działa ale ja nie używam bo nie lubię"
A nie mogła działać bo miałem na początku jeszcze błąd czujnika G152 spowodowany...
...brakiem tegoż czujnika. Kupiłem podłączyłem, vagiem kasowanie i tylko to co wyżej zostało napisane (v20)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie pisałeś wcześniej o tym błędzie. Sprawdź dodatkowo jak załączysz klimę czy napięcie dochodzi do tego wentylatora.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nie pisałem, bo wcześniej był i go usunąłem. Nabijacza nabili czynnik i zacząłem szukać dalej...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli błąd wentylatora nie powrócił, to z nim prawdopodobnie wszystko w porządku. Zacznijmy od sprężarki, bo jakby któryś czujnik wysiadł to WAG by pokazał błąd.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
V20 ruszył i działa. Jak nie trudno się domyślić nie jestem pierwszym właścicielem auta i ktoś przede mną "już tam był i dotykał"
Jeszcze raz sprawdzałem wszystkie bezpieczniki w kabinie i okazało się, że listwa dodatkowa która powinna być pod bezpiecznikami głównymi, była wepchnieta za nie do góry...
Co następuje bezpiecznik nr1 wartości 30A był przerwany i stopiony...
Wymieniłem na próbę na 10A i v20 dmucha. Przewody podczas pracy dmuchawy mocno się grzeją co nie trudno się domyśleć po stanie bezpiecznika więc wyjąłem go ponieważ cały czas jest tam napięcie bez kluczyka wnstacyjce i nie chciałbym, żeby straż pożarna mnie musiała budzić.
Wiązkę przepatrzę może w najbliższe święto...
Klima mimo wszystko nadal nie startuje. Nie sprawdziłem napięcia dochodzące do kompresora bo nie miałem jak zdjąć wanny spod silnika. Pewnie też w czwartek się tym zajmę...
Ech te uroki starych aut... ;) ile razy mam ich dosyć kupuję kolejne
Klima musi działać za 3tygsy jak pojadę z dziećmi na wakacje... Dla nich przede wszystkim a czasu mało...
Jeszcze raz sprawdzałem wszystkie bezpieczniki w kabinie i okazało się, że listwa dodatkowa która powinna być pod bezpiecznikami głównymi, była wepchnieta za nie do góry...
Co następuje bezpiecznik nr1 wartości 30A był przerwany i stopiony...
Wymieniłem na próbę na 10A i v20 dmucha. Przewody podczas pracy dmuchawy mocno się grzeją co nie trudno się domyśleć po stanie bezpiecznika więc wyjąłem go ponieważ cały czas jest tam napięcie bez kluczyka wnstacyjce i nie chciałbym, żeby straż pożarna mnie musiała budzić.
Wiązkę przepatrzę może w najbliższe święto...
Klima mimo wszystko nadal nie startuje. Nie sprawdziłem napięcia dochodzące do kompresora bo nie miałem jak zdjąć wanny spod silnika. Pewnie też w czwartek się tym zajmę...
Ech te uroki starych aut... ;) ile razy mam ich dosyć kupuję kolejne
Klima musi działać za 3tygsy jak pojadę z dziećmi na wakacje... Dla nich przede wszystkim a czasu mało...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ten bezpiecznik który był spalony to nr13. Jeżeli przewody się grzeją po wyłączeniu stacyjki, to znaczy że jest przetarty przewód lub zwęglony i zwiera do masy. Jeżeli przewody się grzeją po załączeniu klimy, prawdopodobnie uszkodzony wentylator, (szczotki lub łożyska). link do schematu https://t4-wiki.de/wiki/Gebl%C3%A4se_V8 ... ft_hinten) .
-
Bartuc
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Dobry wieczór panowie.
Podepnę się do tematu. 2gi i 3ci rząd klimy nie działa, z przodu ładnie chłodzi. Oba wentylatory działają, z tyłu wentylator też się włącza i słychać cyknięcie zaworu N43 jednak jak łapie rurki które idą do parownika w słupku D to wszystkie są ciepłe a chyba któraś powinna być chłodna tak ? Myślałem że Enkoder G153 w słupku uszkodzony ale przeczytałem w instrukcji serwisowej że gdyby tak było to z automatu działanie ustawiło by się na 10 stopni.
Po podłączeniu komputera wyskakuje błąd 00768 -Tylny element podgrzewający, zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany, stały.
Ktoś wyżej pisał że niektórzy odcinali tył by zaoszczędzić. Nie wiem czy to prawda ale u mnie jak chłodzi tylko przód to cały system wali ciągle na maksa przez co spalanie ropy szybuje w górę a silnik jest tak obciążony że dramat.
Posiadam 2.5 TDI AHY rok produkcji 1998 niebieski climatronic.
Podepnę się do tematu. 2gi i 3ci rząd klimy nie działa, z przodu ładnie chłodzi. Oba wentylatory działają, z tyłu wentylator też się włącza i słychać cyknięcie zaworu N43 jednak jak łapie rurki które idą do parownika w słupku D to wszystkie są ciepłe a chyba któraś powinna być chłodna tak ? Myślałem że Enkoder G153 w słupku uszkodzony ale przeczytałem w instrukcji serwisowej że gdyby tak było to z automatu działanie ustawiło by się na 10 stopni.
Po podłączeniu komputera wyskakuje błąd 00768 -Tylny element podgrzewający, zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany, stały.
Ktoś wyżej pisał że niektórzy odcinali tył by zaoszczędzić. Nie wiem czy to prawda ale u mnie jak chłodzi tylko przód to cały system wali ciągle na maksa przez co spalanie ropy szybuje w górę a silnik jest tak obciążony że dramat.
Posiadam 2.5 TDI AHY rok produkcji 1998 niebieski climatronic.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Tylko podczas pracy wentylatora... Tak pamiętam że szkoły coś, że to mogą być np szczotki... Dzisiaj go wyjąłem ale nie chce go zepsuć rozbierajac w tw upały zanim nie uruchomię klimy... Bo trochę nie do końca wiem jak się dobrać do komutatora.... Łożyska chodzą lekko...bigos1966 pisze:Ten bezpiecznik który był spalony to nr13. Jeżeli przewody się grzeją po wyłączeniu stacyjki, to znaczy że jest przetarty przewód lub zwęglony i zwiera do masy. Jeżeli przewody się grzeją po załączeniu klimy, prawdopodobnie uszkodzony wentylator, (szczotki lub łożyska). link do schematu https://t4-wiki.de/wiki/Gebl%C3%A4se_V8 ... ft_hinten) .
BTW to już mam "odkryte", dzisiaj wszedłem pod auto. Sprzęgło kompresora działa, dochodzi zdrowe napięcie po włączeniu klimy i tak ponad 5min siedziałem w kanale, żeby wykluczyć dołączanie klimy np po chwili.... Nic akiego się nie dzieje. Cały czas kręci ale nie chłodzi (nie ruszają wentylatory chłodnicy) i podejrzewam, że jeszcze to może być przyczyną...
Właśnie vaga podpisałem. W hvac 00 faults'ow. Czysto i klimatronik nie mruga, czyli znów krok do przodu.
Jeszcze coś mi świta o kostce 4pinowej na czujniku pod maską na rurce od klimy...
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Steniu4 polonistą nie jestem, sam nie piszę poprawnie, ale to co piszesz jest trochę niezrozumiałe.
Jeżeli piszesz że napięcie dochodzi do sprężarki, to mam dla ciebie złą i dobrą nowinę. Dobra to ta, że źle zdiagnozowałeś załączanie się elektrosprzęgła sprężarki. Napięcie dochodzi a nie działa tylko elektrosprzęgło. Zła wiadomość to ta, że dobrze zdiagnozowałeś elektrosprzęgło a padnięta jest sprężarka. Nie ma co szukać innych przyczyn skoro napięcie dochodzi do sprężarki.
Jeżeli piszesz że napięcie dochodzi do sprężarki, to mam dla ciebie złą i dobrą nowinę. Dobra to ta, że źle zdiagnozowałeś załączanie się elektrosprzęgła sprężarki. Napięcie dochodzi a nie działa tylko elektrosprzęgło. Zła wiadomość to ta, że dobrze zdiagnozowałeś elektrosprzęgło a padnięta jest sprężarka. Nie ma co szukać innych przyczyn skoro napięcie dochodzi do sprężarki.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Już chwila bo w pośpiechu faktycznie chaotycznie to wyszło. Jeszcze raz:
Do złącza na kompresorze dochodzi napięcie w momencie uruchomienia klimatyzacji i sprzęgło działa jak powinno... Ale właśnie... Nie chłodzi. Kręci cały czas ale nie chłodzi... I co, to wentylatory chłodnic nie mają nic do tego i jedna z rurek powinna się zrobić zimna mimo wszystko? Bo jeśli tak to jak rozumiem Twój post należycie, sprężarka uszkodzona bo kręci ale nic z tego nie wynika... Czy tak?
Do złącza na kompresorze dochodzi napięcie w momencie uruchomienia klimatyzacji i sprzęgło działa jak powinno... Ale właśnie... Nie chłodzi. Kręci cały czas ale nie chłodzi... I co, to wentylatory chłodnic nie mają nic do tego i jedna z rurek powinna się zrobić zimna mimo wszystko? Bo jeśli tak to jak rozumiem Twój post należycie, sprężarka uszkodzona bo kręci ale nic z tego nie wynika... Czy tak?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdź dokładnie te sprzęgło, żeby wyeliminować ostatnią tanią naprawę, bo wymiana sprężarki to już większy koszt. Jeszcze raz, jak klima wyłączona wałek sprężarki stoi w miejscu, jak załączasz klimę wałek sprężarki obraca się.
-
steniu4
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak jest jak piszesz... Potwierdzam sprawdzone 2min temu. Klima wyłączona kręci samo koło pasowe. Sprzęgło chwyta/dociska/łapie i kręci się razem z kołem kiedy włączę klimę. Czyli tak jak powinno być?
Bo jeśli tak właśnie to rozumiem, że problem leży we wnętrzu sprężarki tak?
Bo jeśli tak właśnie to rozumiem, że problem leży we wnętrzu sprężarki tak?