kolejne T4 kupione:-)
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: kolejne T4 kupione:-)
znów mnie poniosło <och> ,bo jak mówiłem wcześniej nic nie będę robił tylko lał i jeździł ale jak tylko jest wolna chwila to nie umiem na dupie usiedzieć i coś przy autku podłubie(taka już moja natura).i tak:na szrocie za 20pln nabyłem ori lampkę wnętrza wraz z wtyczką:
żeby zastąpić tą rzeźbę jakiegoś janusza która nie wiedzieć czemu miała służyć:
przy okazji wizyty na szrocie wziąłem też ori zaślepki na progi bo u mnie kilku brakowało.otwory oczyściłem i epoksydem zabezpieczyłem:
no i oczyściłem i pomalowałem narazie epoksydem to co najbardziej straszyło czyli prawy tył który już ktoś wcześniej wymieniał i byle jak pomalował:
no i po sobocie :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Probe 041 ma racje, ja wypiaskowałem pewien element i położyłem podkład tak jak Ty i tak zostawiłem myśląc że zabezpieczyłem żelazo, jaki byłem zdziwiony gdy po miesiącu wylazła ruda <zastrzelę>
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Akrylowy ci
agnie,epoksyd znacznie mniej. Jednak warto psiknac akrylem,watpliwosci znikna.
agnie,epoksyd znacznie mniej. Jednak warto psiknac akrylem,watpliwosci znikna.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
To czym zabezpieczyć jesli opiaskowana blacha musi pojeździć z miesiac bez lakierowania?
Jeden blacharz radzil posmarować odrdzewiaczem Forch Korroplex L237, co mi przypomina dawny polski Kompleksor
Jeden blacharz radzil posmarować odrdzewiaczem Forch Korroplex L237, co mi przypomina dawny polski Kompleksor
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
epoksyd jest właśnie po to, aby stanowić barierę dla wilgoci i po to daję się go np. na szpachlę
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ale chyba szpachli się nie daje na gołą blachę? Co jest/ może tymczasowo na niej być żeby tylko powstrzymać korozję?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
epoksyd + akryl, a jak chcesz tylko na chwilę zabezpieczyć, żeby dalej nie gniło to pomaluj farbą do płotu
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
hmm.teraz trochę zgłupiałem z tym malowaniem blink .dałem epoksydowy podkład żeby odizolować to co było.na to myślałem dać dopiero szpachlę na te spawy żeby to wyrównać.i na to podkład akryl +kolor.to źle myślę?słyszałem o "barankach" że ciągną wilgoć ale o podkładzie to nie wiedziałem.hmm.w takim razie trzeba się brać i dokończyć to co zacząłem <slimak>żeby robota nie poszła na marne.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
czyli na ten epoksyd co pomalowałem szpachla,jeszcze raz epoksyd,akryl+kolor..a żeby narazie ten epoksyd nie "ciągnął" wilgoci to jakiś akryl kolor .wszystko jasne.dzięki
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Łukasz12502 pisze:czyli na ten epoksyd co pomalowałem szpachla,jeszcze raz epoksyd,akryl+kolor..a żeby narazie ten epoksyd nie "ciągnął" wilgoci to jakiś akryl kolor .wszystko jasne.dzięki
....iiii....
.......zasmażka
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Najlepszą barierą dla wilgoci jest warstwa ocynku, następnie warstwa wosku wierzchnia. Sam lakier na długą metę wiele nie da jaki by nie był
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
co masz na myśli?Viking pisze:
....iiii....
.......zasmażka
masz na myśli taki ocynk w spray"u?Probe041 pisze:Najlepszą barierą dla wilgoci jest warstwa ocynku, następnie warstwa wosku wierzchnia. Sam lakier na długą metę wiele nie da jaki by nie był
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Stanley70 dziękuje za naklejki <vw> .trochę mi nie wyszło bo minimalnie pod górę <zastrzelę> ale jest.a druga czarna na drugą T4.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Łukasz12502, wycinaj szyby i ratuj, o ile już same ci się nie odklejają. ;)
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
epoksyd na blachę, szpachla, jeśli nie przetrzesz przy szlifowaniu szpachli, to wypełniający akrylowy i akryl wierzchni. W zupełności wystarczy. Jeśli blacha miała wżery, to przed epoksydem można reaktywny. I to naprawdę przy rzetelnym podejściu wystarcza na dłucie lata, acz nie na dekady, wtedy rzeczywiście cynkowanie ogniowe. Szyby wytnij koniecznie i tam taka kurację. Poczekaj przed wklejaniem aż porządnie wyschnie. Na szczęście aura sprzyja.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
no tak właśnie chciałem zrobić.dlatego poszedł epoksyd i narazie tak musi zostać bo praca ruszyła i nie mam kiedy skończyć <zły>Viking pisze:epoksyd na blachę, szpachla, jeśli nie przetrzesz przy szlifowaniu szpachli, to wypełniający akrylowy i akryl wierzchni.
rafflex pisze:Łukasz12502, wycinaj szyby i ratuj, o ile już same ci się nie odklejają. ;)
w prawe skrzydełko już ktoś szybę wklejał bo nie ma tej ramki wkoło szyby.rocznik na szybie ten sam co wszędzie więc może już się odkleiło tak jak mówisz <śmiech>
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
..........z tym , że na reaktywny nie należy kłaść epoksydowego - trzeba się zatem zdecydować.
Druga sprawa to szpachlę, czy przetrzesz, czy nie - dobrze jest odizolować epoksydem, właśnie dlatego, że chłonie wilgoć.
Druga sprawa to szpachlę, czy przetrzesz, czy nie - dobrze jest odizolować epoksydem, właśnie dlatego, że chłonie wilgoć.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
ponad miesiąc temu robiłem uszczelniacz flanszy w skrzyni biegów,nie miałem wtedy imbusa fajki tylko nasad który do spustowego nie podszedł więc uzupełniłem tylko poziom do właściwego olejem:
zrobiłem może z półtora tysiąca albo więcej po tej naprawie na tym oleju,jako że pierwotne założenie"taniego dupowozu"coraz gorzej mi wychodzi bo T4 wiernie mi służy i mi się go szkoda zrobiło <w> i jak tylko jest chwila to coś przy nim zrobię a parę dni temu znalazłem klucz fajkowy bo robiłem porządki w garażu.postanowiłem zrobić to porządnie czyli wymiana oleju w skrzyni <30> .i po przestudiowaniu wątku jaki olej do skrzyni biegów udałem się do sklepu,wyczytałem że ma to być 75W90 GL4 najlepiej specyfikacji vw.jako że wlany wcześniej prze zemnie k2 był gl5,gl4 i niby do wszystkiego a parę osób odradzało że taki olej się nie nadaje.bo może zaszkodzić.więc zrobiłem mojemu T4 prezent na święta a mianowicie dostał nowy olej Shell SPIRAX S4 G 75W90,który ma specyfikacje VW <cudzysłów>
no i nie żałuje bo stary olej po spuszczeniu wyglądał prawie jak z silnika diesla.
za Shell-a zapłaciłem niecałe 30zł za litr.kupiłem 3litry,myślałem że starczy ale jeszcze muszę dolać.mam nadzieje że ten olej będzie dobry.a na koniec foto z dnia codziennego.
za Shell-a zapłaciłem niecałe 30zł za litr.kupiłem 3litry,myślałem że starczy ale jeszcze muszę dolać.mam nadzieje że ten olej będzie dobry.a na koniec foto z dnia codziennego.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Do swojej skrzyni po remoncie wlałem taki sam, po paru tysiakach wymieniłem na nowy i jak na razie jest ok, już z dziesięć czy piętnaście tysięcy kilometrów.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
A z k2 używam tylko płynu do chłodnic, ta firma to według mnie marketowe badziewie
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak z resztą, ale chemie do wnetrza (do czyszczenia plastików i tapicerki) i płyn do felg mają całkiem spoko, chociaż ten drugi śmierdzi niemożliwie nawet na otwartej myjni.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
moje auto znów mnie zaskoczyło.i to pozytywnie <victory> .miałem zrobione 700km postanowiłem dolać do pełna i znów zdziwienie bo weszło tylko 48l.co wg moich obliczeń daje około 7l/100km.jeżdżę różnie bo trochę miasta,trochę asfaltu no i trochę po lesie,czasem przyczepka,nieraz 3osoby,nieraz sam,no różnie .średnio 50-60km dziennie takiej mieszanki.nie mam porównania ale wynik chyba przyzwoity.a trochę bałem się kupić 2.4D bo w robocie same 1.9TD z którymi już się obyłem a tu wcale nie jest źle.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
w weekend była chwila wolnego ale niestety nie było pogody.w domu nuda i mimo trudności pogodowych udało się coś tam podziałać,a dokładniej podleczyć próg pod drzwiami pasażera.
PRZED: PO: narazie tak musi zostać bo pogoda na więcej nie pozwala.pewnie zaraz pojawią się komentarze że "druciarstwo" itp, ale już mówię:nie!nie użyłem pianki budowlanej.jak to na YouTube radzą <śmiech> .chore miejsce zostało oczyszczone do gołego metalu,odtłuszczone,na to poszła żywica poliestrowa z włóknem szklanym,trochę szpachlówki do wyrównania i podkład epoksydowy.w środek progu środek do profili zamkniętych.dlaczego tak?moim zdaniem na pewno lepiej niż pianka i baranek.reszta progu jeszcze zdrowa a robienie tego na tzw "igłę" nie ma sensu i jest raczej ekonomicznie nieuzasadnione bo kto zaglądał tu od początku wie że kupiłem to auto zapuszczone i nie kochane i nie z myślą doprowadzenia go do stanu idealnego tylko auta do pracy.
PRZED: PO: narazie tak musi zostać bo pogoda na więcej nie pozwala.pewnie zaraz pojawią się komentarze że "druciarstwo" itp, ale już mówię:nie!nie użyłem pianki budowlanej.jak to na YouTube radzą <śmiech> .chore miejsce zostało oczyszczone do gołego metalu,odtłuszczone,na to poszła żywica poliestrowa z włóknem szklanym,trochę szpachlówki do wyrównania i podkład epoksydowy.w środek progu środek do profili zamkniętych.dlaczego tak?moim zdaniem na pewno lepiej niż pianka i baranek.reszta progu jeszcze zdrowa a robienie tego na tzw "igłę" nie ma sensu i jest raczej ekonomicznie nieuzasadnione bo kto zaglądał tu od początku wie że kupiłem to auto zapuszczone i nie kochane i nie z myślą doprowadzenia go do stanu idealnego tylko auta do pracy.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Mam podobnej wielkości dziurę w identycznym miejscu :D Ale jak w końcu przyjdzie moment na naprawę, to raczej będę wspawywał cały próg. Pare lat temu była tam dziura wielkości główki od szpilki, zjechałem z zewnątrz do czysta, dałem szpachlówkę i pomalowałem, ale po ok. 5 latach odpadło i teraz mam dziurę tak jak na twoim zdjęciu ;)
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model: