kolejne T4 kupione:-)
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
kolejne T4 kupione:-)
no i stało się...zatęskniłem za T4 no i jest.tym razem "bieda edyszyn" :P 1992rok,zwykłe 2.4 bez bajerów,no może poza radiem cd które poprzedni właściciel zostawił haha,ale to nie ma być auto do "kościoła" czy na weekendy tylko wozić 4litery do pracy,przywieść drewno,ciągnąć przyczepę itp.a wygląda tak
tak tak to ten sam o którego pytałem w dziale "kupujemy T4".hehe do ideału to mu dużo brakuje i tak już pewnie zostanie,zdecydowałem się na niego bo właściciel uczciwie podszedł do sprzedaży i nie czarował jaki to super wóz i co to on nie zrobił.świece grzeje się jakimś dorobionym przyciskiem,ale silnik pali z przysłowiowego "pół obrotu". nie kopci,nie grzeje się i drogę powrotną do domu o długości 100km pokonał bez problemu.uszczelka pod głowicą i rozrząd wymieniony dwa lata temu i pompa wtryskowa też wymieniona.co jest do zrobienia i o czym poinformował sprzedający to końcówki drążków do wymiany(dorzucił nowe)przednie opony się kończą no i zauważyłem tak po przejechaniu 60km to na piątce trochę skrzynie słychać i parę razy mi wyskoczyła.będzie trzeba do oleju pewnie zajrzeć.o estetyce nie piszę bo dla mnie nie istotna.ale nie ma co narzekać bo kosztowało mnie to 15 banknotów z podobizną Władysława Jagiełły więc tyle co dobry markowy rower <śmiech>to narazie na tyle,pojeździmy zobaczymy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: kolejne T4 kupione:-)
Ja nie chcę nic krakać ale jak piątka wypada to skrzynia na stół i do roboty łożyska. Im dłużej będziesz jeździł tym będzie drożej
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
I teraz to się dopiero zacznie ;)
Mimo wszystko gratuluję odwagi i życzę powodzenia.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
jak był zimny to było ok tak po przejechaniu 50-60km wyskoczyła.zajrzę do oleju czy tam wogóle coś jest.Probe041 pisze:Ja nie chcę nic krakać ale jak piątka wypada to skrzynia na stół i do roboty łożyska. Im dłużej będziesz jeździł tym będzie drożej
hehe żeby nie zapeszyć (nie) Dziękuje <58>rafflex pisze:I teraz to się dopiero zacznie ;)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Mi wypadała na autostradzie przy deptaniu i kilka dni później skrzynia była rozebrana, wałek sprzęgłowy chodził na boki i zrzucał przesuwkę
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
dzięki Probe,będę temat piątego biegu u siebie obserwował.rano jak jechałem do pracy to tak po przejechaniu 2km wyskoczył.ale spowrotem przytrzymałem po wrzuceniu chwile i 10km jechałem normalnie na piątce.niestety nie mam garażu a na dworze buba i nie ma za bardzo jak tego zgłębić.aby co dzisiaj się udało to kupiłem litr oleju 75/90 i po powrocie wlałem.zobaczymy czy to coś da.hehe gdyby to było auto za parę tysiaków to już bym był u gościa żeby to zabierał spowrotem.ale to auto za 1500 polskich cebulionów i nie będę sie wydurniał klown klown .w sumie to i tak jestem nauczony do jeżdżenia na czwartym biegu bo w robocie mamy dokę 2.4 która jeździ już tak parę lat <01>
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Gratuluję odwagi i życzę bezawaryjnej jazdy. I wcale bym się nie zdziwił jak to auto po za tą piątką nie wymagało już żadnych wkładów i by się okazało że to najlepsza inwestycja z zakupów na tym forum. Powodzenia!
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
dzięki Jabluszko :D chociaż jeden optymista.hehe.w sumie jak by nie patrzeć to po cenie jaką utargowałem to była najtańsza t4 w Polsce!a dzisiaj miałem dzień wolny i trochę ogarnąłem samochód,co do piątego biegu to skrzynia była chyba sucha bo weszło dwa litry oleju i jeszcze się nie wylewało.pojeżdżę i zobaczę czy pomogło.przy okazji zrobiłem podświetlenie licznika bo egipskie ciemności były,nowe żarówki i chyba ściemniacz jest walnięty bo jak zmostkowałem pin58b z 58e w włączniku świateł to dopiero podświetlenie ożyło <yahoo>.a czy ktoś mi może powiedzieć co to jest:
jest na błotniku przy akumulatorze.i od tego mam pociągnięty kabel pod kierownicę(ten zielonożółty),dorobiony jakiś przycisk,drugi kabel gdzieś z wiązki idzie i tym po wduszeniu grzeję świece.tak już było jak kupiłem.czytałem trochę na forum i myślałem że przekaźnik od świec jest tam gdzie bezpieczniki.i teraz meritum czyli jak i co trzeba zrobić,wymienić żeby pozbyć się tego dorobionego przycisku?jak coś to mogę jutro dokładne zdjęcia porobić co i jak jest podłączone do tego przycisku.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
podpowie ktoś co to jest za przekaźnik z mojego foto lub jakiś namiar na wątek o tym.bo na forum znalazłem tylko że 2.4 ma przekaźnik tam gdzie bezpieczniki i oryginał VW ma nr102.to do czego jest ten fioletowy pod maską?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nikt ci nie odpowie co to jest bo to jest jakaś radosna twórczość poprzednika nie mająca nic wspólnego z oryginałem i to twórcę musiałbyś zapytać. Dedukując, że skoro ma to coś wspólnego z grzaniem świec i omija oryginalny przekaźnik to wykonane zostało z powodu dość częstej usterki wypalenia się styków oryginalnego przekaźnika w konsoli. Tutaj tyle jak chcesz coś więcej ustalić to stwórz wątek w odpowiednim dziale technicznym.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
dzięki Kenobi.poprostu myślałem że 2.4 tam ma też przekaźnik od świec.ale już rozkminiłem temat bo zajrzałem w robocie pod maskę doki 2.4 i już wiem że ori tam jest bezpiecznik blaszkowy a przekaźnik od świec jest tam gdzie bezpieczniki na dole po prawej.a u mnie ktoś wstawił przekaźnik w to miejsce i przycisk do załączania go pod kierownicą dorobił.jutro minie tydzień jak mam to auto i po "oswojeniu" się z nim coś już mogę powiedzieć.otóż jest przyzwoicie.pyknąłem prawie 500km.po dolaniu oleju do skrzyni piątka nie wyskoczyła ani razu.ale uszczelniacz półosi z lewej strony trzeba będzie zrobić bo puszcza.pomału walczę z pierdołami które mnie irytują a poprzedni właściciel olał.wczoraj i dzisiaj po pracy zrobiłem podświetlenie rejestracji i wymiana innych przepalonych żarówek,naprawa dolnego zamka tylnych prawych drzwi,naprawa zamka drzwi przesuwnych,dolną rolkę drzwi też musiałem ogarnąć.wczoraj byłem u gościa od geometrii i byłem przygotowany na najgorsze a po sprawdzeniu do wymiany jest tylko lewa końcówka i prawy drążek z osłoną.ale postanowiłem obydwie końcówki nowe kupić.dzisiaj odebrałem części i udało się jeszcze lewą końcówkę wymienić.i jakie było me zdziwienie gdy po zdjęciu koła moim oczom ukazały się nowiutkie klocki hamulcowe :o pewnie jeszcze nie jedno mnie zaskoczy w tym aucie :mrgreen: no i tak pomału do przodu <slimak>
myślałem że trzy miejsca mi wystarczą ale jednak nie.w dowodzie mam rejestrowany na 6osób.sprzedający mówił że była tam kiedyś zabudowa holenderska.ale on już kupił bez niej.i teraz zaczynają się schody.oglądałem w necie fotele z osobowych t4 to te z drugiego,trzeciego rzędu mają te swoje mocowania wypinane których ja nie mam.czy były jakieś wersje przykręcane na stałe?z jakiej wersji ,modelu,rocznika szukać?ewentualnie czy przednia ławka podejdzie jako drugi rząd?bo mam niedaleko szrot i pytałem o fotele to tylko ta przednia ławka im została.
myślałem że trzy miejsca mi wystarczą ale jednak nie.w dowodzie mam rejestrowany na 6osób.sprzedający mówił że była tam kiedyś zabudowa holenderska.ale on już kupił bez niej.i teraz zaczynają się schody.oglądałem w necie fotele z osobowych t4 to te z drugiego,trzeciego rzędu mają te swoje mocowania wypinane których ja nie mam.czy były jakieś wersje przykręcane na stałe?z jakiej wersji ,modelu,rocznika szukać?ewentualnie czy przednia ławka podejdzie jako drugi rząd?bo mam niedaleko szrot i pytałem o fotele to tylko ta przednia ławka im została.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
aha.a powiedz mi czy każde t4 ma już miejsce pod te "grzybki" czy trzeba samemu wiercić otwory?u mnie jest jakaś sklejka na podłodze i narazie tego nie ruszam dopóki siedzeń nie mam.Patrick pisze:Z tyłu w podłogę idą ori grzybki i w nie wpinasz fotele
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Jak była holenderka to może warto iść tą samą drogą i kupić zabudowę lub samą ławkę .
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
czyli ori mocowania odpadają.za dużo zachodu.jeszcze jak by były gotowe otwory to bym te "grzybki" dokupił i do tego ławeczkę.Probe041 pisze:Nie, tak samo nie ma usztywnien w podłodze z gwintami
holenderka była ale jakaś prymitywna.nie wiem może kiedyś takie robili.bo miejsce pod nogi(to wyrównanie z przednią podłogą)jest ze sklejki.a kupno zabudowy to za duży koszt więc narazie odpada.tomek pisze:Jak była holenderka to może warto iść tą samą drogą i kupić zabudowę lub samą ławkę .
muszę coś innego kombinować.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Możesz dać od spodu jakieś wzmocnienie albo kawałek blachy i nakrętki , ja tak miałem w poprzednim busie.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Patrickowi chodziło pewnie o przykrecenie oryginalnych grzybów tylko od spodu zwykle nakrętki i kawałek jakiejś grubszej blaszki. Ja tak mam zrobione i jest wszystko ok, też miałem holenderke. Otwory powiercic to nie jest wielki problem zwłaszcza że miejsca są zaznaczone, tylko do przykrecenie grzybków będziesz potrzebował drugiej osoby co by je przytrzymała jak będziesz kręcił nakrętki pod autem.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
od góry czy o dołu są zaznaczone?slawi75td pisze:Otwory powiercic to nie jest wielki problem zwłaszcza że miejsca są zaznaczone, .
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
<england>
Ostatnio zmieniony 24 lut 2019, 21:04 przez mjanusz69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
no chyba że się ze mną zamieni to wątek dalej pociągnę o tej caravelce bo auto niczego sobie
EDIT:
a wracając do mojego "brzydkiego kaczątka"tydzień upłynął owocnie.auto sprawuje się jak narazie bez zastrzeżeń.udało się wymienić końcówki i drążek z osłoną.geometria ustawiona.w sumie nie wyszło tak źle bo zbieżność+jeden kąt 100 a za wymianę końcówki i drążka 130.a jedną zdążyłem samemu zmienić.no i wreszcie się prowadzi jak na t4 przystało.w jeden wieczór po pracy podjąłem próbę przyciemniania szyb,a to efekt: jak na pierwszy raz przy lampie to chyba nie jest źle?dzisiaj było za zimno ale boczne jak tylko się ociepli też zrobię.no i chyba pierwsze mycie i sprzątanie od kilku lat mu zafundowałem,już wygląda lepiej <cudzysłów> ale pomału pomału do przodu.wiem,wiem pisałem że będę tylko lał ON i jeździł-i tak jest,ale jakoś tak mi się go szkoda zrobiło i ogarniam pomału i może uda mi się to "brzydkie kaczątko" zamienić w "pięknego łabędzia" :mrgreen:a tak na poważnie to z rzeczy ważnych zamówiłem uszczelniacz półosi do skrzyni bo olej pokapuje.będę szukał siedzeń i paru innych drobiazgów,więc w przyszłym tygodniu nudził się nie będę napewno.a tak wygląda pod maską w aucie kupionym za 1500złotych: jak na 'osiołka" do tyrania jest ok,a będzie jeszcze lepiej <victory>
EDIT:
a wracając do mojego "brzydkiego kaczątka"tydzień upłynął owocnie.auto sprawuje się jak narazie bez zastrzeżeń.udało się wymienić końcówki i drążek z osłoną.geometria ustawiona.w sumie nie wyszło tak źle bo zbieżność+jeden kąt 100 a za wymianę końcówki i drążka 130.a jedną zdążyłem samemu zmienić.no i wreszcie się prowadzi jak na t4 przystało.w jeden wieczór po pracy podjąłem próbę przyciemniania szyb,a to efekt: jak na pierwszy raz przy lampie to chyba nie jest źle?dzisiaj było za zimno ale boczne jak tylko się ociepli też zrobię.no i chyba pierwsze mycie i sprzątanie od kilku lat mu zafundowałem,już wygląda lepiej <cudzysłów> ale pomału pomału do przodu.wiem,wiem pisałem że będę tylko lał ON i jeździł-i tak jest,ale jakoś tak mi się go szkoda zrobiło i ogarniam pomału i może uda mi się to "brzydkie kaczątko" zamienić w "pięknego łabędzia" :mrgreen:a tak na poważnie to z rzeczy ważnych zamówiłem uszczelniacz półosi do skrzyni bo olej pokapuje.będę szukał siedzeń i paru innych drobiazgów,więc w przyszłym tygodniu nudził się nie będę napewno.a tak wygląda pod maską w aucie kupionym za 1500złotych: jak na 'osiołka" do tyrania jest ok,a będzie jeszcze lepiej <victory>
Ostatnio zmieniony 23 lut 2019, 21:47 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem używaj opcji edycja
Powód: post pod postem używaj opcji edycja
-
Maciek-zz
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Carawelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Sory za nie przemyślaną wcinkę :) , za to postaram się pomóc w sprawie siedzeń, otwory pod grzybki powiercone są w poprzecznych profilach U biegnących pod autem, jeśli u Ciebie są te profile to tylko kwestia poprawnego rozmierzenia rozstawu otworów, same grzybki przykręcone są od spodu przez dodatkowe prostokątne podkładki, byćmoże od góry są specjalne przetłoczki w miejscach gdzie powinny być otwory.
Edit: przydatna informacja: ,,jeśli auto jest zarejestrowane jako ciężarowe ale zostało wyprodukowane przed 2000 rokiem nie jest wymagana stała przegroda między przestrzenią bagażową a osobową'' - info zasłyszane u złomnika.
Edit: przydatna informacja: ,,jeśli auto jest zarejestrowane jako ciężarowe ale zostało wyprodukowane przed 2000 rokiem nie jest wymagana stała przegroda między przestrzenią bagażową a osobową'' - info zasłyszane u złomnika.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
spoko nic się nie stało.Maciek-zz pisze:Sory za nie przemyślaną wcinkę :) .
dzięki za szczegóły.już wszystko jasne.szukam siedzeń,ale narazie z marnym skutkiem :(( .Maciek-zz pisze:otwory pod grzybki powiercone są w poprzecznych profilach U biegnących pod autem, jeśli u Ciebie są te profile to tylko kwestia poprawnego rozmierzenia rozstawu otworów, same grzybki przykręcone są od spodu przez dodatkowe prostokątne podkładki, byćmoże od góry są specjalne przetłoczki w miejscach gdzie powinny być otwory.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
minął kolejny pracowity tydzień.i udało się zrobić to co najważniejsze czyli na pierwszy ogień poszedł uszczelniacz flanszy w skrzyni.przyznam że robiłem to na podjeździe pod domem przy lampie i się trochę namęczyłem ale się da <victory> w sumie największym problemem było wyjęcie flanszy ale jakoś się udało:
potem już z górki,mycie całego syfu i montaż nowego uszczelniacza:
no i przy okazji zdemontowanej półosi wymiana osłon przegubów na nowe bo stare już zakończyły swój żywot.a jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć,przeguby nie "krykały" to nowe osłony przedłużą im życie.a oto całość po złożeniu:
na koniec skrzynia zalana świeżuteńkim olejem 75w90 z firmy K2
czytałem że vw ma mieć GL-4 i ten niby ma,opis z tyłu butelki:
Spełnia normy GL5, GL4, MT-1, US Steel 224, DIN 51517 PART III.
Syntetyczny olej przekładniowy o doskonałych właściwościach przeciwzużyciowych.Wydłuża żywotność układów pracujących w bardzo trudnych warunkach.Zapewnia skuteczne smarowanie elementów przekładni w niskich temperaturach otoczenia.Jest przeznaczony do smarowania manualnych skrzyń biegów,przekładni zębatych,tylnych mostów,przekładni hipoidalnych w samochodach osobowych,dostawczych,ciężarowych,autobusach oraz wszędzie tam gdzie producent zaleca olej przekładniowy wysokiej klasy GL-5 lub niższej GL-4.
teraz tak się zastanawiam czy ten olej aby napewon dobry wlałem :roll:
no i teraz na spokojnie mogę się zająć szukaniem siedzeń drugiego rzędu.coś już wstępnie namierzyłem,a czeka mnie jutro wyjazd do Wrocławia to pojadę "osiołkiem"i może coś po drodze nabędę.
Spełnia normy GL5, GL4, MT-1, US Steel 224, DIN 51517 PART III.
Syntetyczny olej przekładniowy o doskonałych właściwościach przeciwzużyciowych.Wydłuża żywotność układów pracujących w bardzo trudnych warunkach.Zapewnia skuteczne smarowanie elementów przekładni w niskich temperaturach otoczenia.Jest przeznaczony do smarowania manualnych skrzyń biegów,przekładni zębatych,tylnych mostów,przekładni hipoidalnych w samochodach osobowych,dostawczych,ciężarowych,autobusach oraz wszędzie tam gdzie producent zaleca olej przekładniowy wysokiej klasy GL-5 lub niższej GL-4.
teraz tak się zastanawiam czy ten olej aby napewon dobry wlałem :roll:
no i teraz na spokojnie mogę się zająć szukaniem siedzeń drugiego rzędu.coś już wstępnie namierzyłem,a czeka mnie jutro wyjazd do Wrocławia to pojadę "osiołkiem"i może coś po drodze nabędę.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
właśnie wróciłem z Wrocławia."osiołek"spisał się dzielnie bo odkąd go mam jeździłem tylko w koło komina.a dzisiaj prawie 250km bez problemu zrobione <victory> i nawet się w miarę komfortowo jechało.
w drodze powrotnej wjechałem do gościa który ogłaszał fotele do t4.i udało mi się kupić siedzenie 3osobowe od vw.(ale raczej nie pochodzą od t4) bo sprzedający sam nie wiedział od czego są dokładnie.ale stanęło na 100PLN i wziąłem.wstępna przymiarka:
nawet pasują,przykrecić i będzie ok <taniec> .sam jestem ciekaw od czego są.na pewno VW bo na klamrach pasów są znaczki VW.mi to wygląda na caravelle t3 ale mogę się mylić <bezradny> jeśli ktoś wie od czego mogą pochodzić proszę napisać,będę wdzięczny za wszelkie info.a może ktoś potrzebuje takie to mogę zamienić na inne do t4.tu jeszcze dwie foty foteli
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
zgadza się,zgłębiłem internet i to jest T3.no i na portalach aukcyjnych wołają za te siedzenia po 400-500zł :shock: więc nie przepłaciłem <good> dzisiaj udało mi się je wstępnie zamontować.wierciłem w oryginalnych miejscach w podłodze T4: oczywiście to jest tylko przyłapane.pójdzie porządna podkładka i śruba odpowiedniej twardości.MAZZY137 pisze:Wygląda na Caravella T3, 2-gi rząd siedzeń.
a tak wygląda w środku: mam pytanie i prośbę do posiadaczy t4 którzy mają drugi rząd a mianowicie jaka jest np odległość siedziska od słupka B,lub jakiś inny punkt odniesienia to zmierzę u siebie,bo chciałem porównać te fotele z oryginalnymi.u mnie od siedziska do słupka jest około 29cm.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
była chwila wolnego w tygodniu i udało się boczne szyby przyciemnić,zdjęcia dodam później.zająłem się pierdołami typu nie działający klakson,światło cofania-nowy włącznik febi:
wyjąłem i wypłukałem zbiornik płynu chłodzącego bo kontrolka migała prawie cały czas.
zmiana opon z przodu i osiołek pojechał na przegląd bo się skończył i ... zaliczył bez problemu <brawo> oc zapłacone na rok więc można jeździć dalej.cdn.
zmiana opon z przodu i osiołek pojechał na przegląd bo się skończył i ... zaliczył bez problemu <brawo> oc zapłacone na rok więc można jeździć dalej.cdn.