(już_nie)Zielona Caravell'ka z (już_nie)Katowic
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: (Nie)Zielona Caravell'ka z Katowic
Jeśli ten gościu postanowi robić swoją robotę uczciwie, nieważne za jakie pieniądze, ale uczciwie, zgodnie ze sztuką, to za kilka lat będzie bardzo bogatym człowiekiem i robotę będzie miał na lata wprzód. (Jak mechanik Zbyszek, szyldu nie ma, a kilkanaście busów na podwórku czeka w kolejce non-stop, o każdej porze roku)
Można wiedzieć w jaki sposób go wynaleźliście, bo wydaje się nieprawdopodobne?, może być na PW
Można wiedzieć w jaki sposób go wynaleźliście, bo wydaje się nieprawdopodobne?, może być na PW
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Myślę że 'nasz' człowiek teraz nie nie ma na co narzekać w życiu :) I u niego nie stoją kolejki na placu bo ma zasadę że jak przyjmuje samochód to zajmuje się tym konkretnym egzemplarzem i niczym więcej. Jak mi na początku powiedział, w momencie oddania samochodu dostaję warsztat na wyłączność a Adam nie weźmie drugiego zanim nie skończy mojego. Oprócz blacharki robionej wr wlasnym i zagranicznym warsztacie , jego głównym zajęciem jest aerografika (maluje zbiorniki do motocykli).
Jak do niego dotarłem? Przez facebooka bo jest tam grupa dotycząca T4 i Adam do niej należy.. A że wiele razy wypowiadał się w temacie prac blacharskich i miało to sens to w końcu do niego zaglądałam, w kwietniu :) oprócz tego jak robi, to w porównaniu do innych warsztatów w których byłem wyróżnia to jeszcze podejście do klienta. Na każde pytanie odpowiada wyczerpująco a nie zdawkowo byle tylko klienta się pozbyć. Do tego sam proponuje rozwiązania, u mnie na przykład przerobienie dopływów podszybia czy zastąpienie oryginalnej, ale zmęczonej gabki alufoxem.
Ja sobie mogę gadać, możecie wierzyć albo nie, ale najlepiej to i tak do niego zadzwonić I wypytac.
Jak do niego dotarłem? Przez facebooka bo jest tam grupa dotycząca T4 i Adam do niej należy.. A że wiele razy wypowiadał się w temacie prac blacharskich i miało to sens to w końcu do niego zaglądałam, w kwietniu :) oprócz tego jak robi, to w porównaniu do innych warsztatów w których byłem wyróżnia to jeszcze podejście do klienta. Na każde pytanie odpowiada wyczerpująco a nie zdawkowo byle tylko klienta się pozbyć. Do tego sam proponuje rozwiązania, u mnie na przykład przerobienie dopływów podszybia czy zastąpienie oryginalnej, ale zmęczonej gabki alufoxem.
Ja sobie mogę gadać, możecie wierzyć albo nie, ale najlepiej to i tak do niego zadzwonić I wypytac.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak się życie toczy powoluku a remont wielkimi krokami zbliża się ku końcowi.
Jak samochód trafił na warsztat to miejscami było tak:
Co ciekawe gruba warstwa szpachli nie kryła większych niespodzianek tylko ułatwiła pracę rzeźbairzowi przy poprzedniej naprawie. Pod warstwą szpachli nie było nic niepokojącego oprócz wgniotek od kamieni itp.
Ostatecznie po wielu godzinach ciężkiej pracy w tych samych miejscach miernik pokazywał mniej więcej takie odczyty:
A jak już wszystko było wygładzone do granic możliwości to po pierszym lakierze wyszo tak:
W międzyczasie wnętrze zostało wyklejone grubą warstwą (15mm) folii Alufox:
Co dalej... nie wiem, bo na tym etapie już nie chcę wiedzieć <38>
Ostatecznie samochód postanowił zniknąć...
I tak zniknięty pozostanie do piątkowego wieczoru kiedy to samochód będzie miał oficjalną premierę po naprawach i (prawdopodobnie szczęśliwie) przywiozę go do domu <yes>
Jak samochód trafił na warsztat to miejscami było tak:
Co ciekawe gruba warstwa szpachli nie kryła większych niespodzianek tylko ułatwiła pracę rzeźbairzowi przy poprzedniej naprawie. Pod warstwą szpachli nie było nic niepokojącego oprócz wgniotek od kamieni itp.
Ostatecznie po wielu godzinach ciężkiej pracy w tych samych miejscach miernik pokazywał mniej więcej takie odczyty:
A jak już wszystko było wygładzone do granic możliwości to po pierszym lakierze wyszo tak:
W międzyczasie wnętrze zostało wyklejone grubą warstwą (15mm) folii Alufox:
Co dalej... nie wiem, bo na tym etapie już nie chcę wiedzieć <38>
Ostatecznie samochód postanowił zniknąć...
I tak zniknięty pozostanie do piątkowego wieczoru kiedy to samochód będzie miał oficjalną premierę po naprawach i (prawdopodobnie szczęśliwie) przywiozę go do domu <yes>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
SebaWolf
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Bardzo dużo pracy, €, i serca włożone w auto. Jestem pod wrażeniem. Jeżeli to nie tajemnica, jaki koszt całości? Pozdrawiam
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A ostatecznie samochód wygląda tak <yes>
Zdjęcia robione praktycznie na świeżo więc nawet nie był umyty pożądnie.
A tutaj wieczorem zaraz po odebraniu samochodu. Ta druga teczka jest od lakiernika/blacharza który zajmował się moją.
Z dodatkow których nie widać, dzięki dobroci Patricka do środka wkomponowal się pachnący ori dywan.
*Tak, odsuwane okna będą przyciemnione.
**Tak, wiem że na zdjeciu mam zaparowany halogen. Wrzeczywistosci już jest wyschnięty :)
Zdjęcia robione praktycznie na świeżo więc nawet nie był umyty pożądnie.
A tutaj wieczorem zaraz po odebraniu samochodu. Ta druga teczka jest od lakiernika/blacharza który zajmował się moją.
Z dodatkow których nie widać, dzięki dobroci Patricka do środka wkomponowal się pachnący ori dywan.
*Tak, odsuwane okna będą przyciemnione.
**Tak, wiem że na zdjeciu mam zaparowany halogen. Wrzeczywistosci już jest wyschnięty :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
4k - materialy ktore kupił lakiernik (w tym lakier ok 250zł/l)
6.5k - tyle kosztowała robocizna
Do tego uszczelki, okna, emblematy.
+/- 13k za wszystko
6.5k - tyle kosztowała robocizna
Do tego uszczelki, okna, emblematy.
+/- 13k za wszystko
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Dzieki,myslalem ze wiecej zabolalo :)
I nie obchodzilo Cie nic,zostawiles brzydkiego i odebrales ladnego ?
I nie obchodzilo Cie nic,zostawiles brzydkiego i odebrales ladnego ?
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Nie był brzydki :D
Organziowałem wszystki czesci i materialy nie zwiazązane z lakeirowaniem i pracami blacharskimi.
Wiem, że tanio i nie bez powodu do lakiernika jechałem 200km. tyle ile mi policzyl za wszysto co zrobił, lokalne warsztaty liczyly za naprawę lakierowania na poszyciach bocznych... a gdzie tam o tego łatanie dziur, wycianie okien, naprawa błotników konserwacja profili i podłogi i przygotowanie całego nadwozia do lakierowania..
Na wiosne umówieni jesteśmy na ostateczne polerowanie i ewentualne poprawki.
Organziowałem wszystki czesci i materialy nie zwiazązane z lakeirowaniem i pracami blacharskimi.
Wiem, że tanio i nie bez powodu do lakiernika jechałem 200km. tyle ile mi policzyl za wszysto co zrobił, lokalne warsztaty liczyly za naprawę lakierowania na poszyciach bocznych... a gdzie tam o tego łatanie dziur, wycianie okien, naprawa błotników konserwacja profili i podłogi i przygotowanie całego nadwozia do lakierowania..
Na wiosne umówieni jesteśmy na ostateczne polerowanie i ewentualne poprawki.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Nie chodzi o pieniądze tylko o to, żeby zrobione było jak należy.
Ten byłby pierwszym o jakim słyszałem, któremu warto dać jakiekolwiek pieniądze.
A ile to powinno kosztować, nie zrozumie ten, kto nie zrobił samodzielnie chociaż jednego elementu.
Ja zrobiłem i robiąc uczciwie, nie chciałbym z tego żyć.
Ten byłby pierwszym o jakim słyszałem, któremu warto dać jakiekolwiek pieniądze.
A ile to powinno kosztować, nie zrozumie ten, kto nie zrobił samodzielnie chociaż jednego elementu.
Ja zrobiłem i robiąc uczciwie, nie chciałbym z tego żyć.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Też powoli zaczynam myśleć nad zmianą materiału w fotelach :D
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ooo, ładniutki. Można wiedzieć gdzie taki lakiernik się chowa, jeśli to nie tajemnica oczywiście. Zlecił bym mu robutkę przy moim,właśnie jestem w trakcie szukania porządnego blacharza-lakiernika co podejdzie profesjonalnie do tematu.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
SebaWolf
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Śmieszny kolor, raz srakowy, a raz żółty ala golfy 7, Arteony i inne vwynalazki, kasa poszla, opłaca się jak będzie miał u Ciebie dozywocie, a jaki ból jak ktoś go zadrapie. Będę obserwował
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dobra, kalkulacje opłacalności pozostawmy może dla siebie. Nawet jeżeli z jakiegoś powodu samochód pójdzie na handel to ktoś będzie mógł cieszyć się że jest uczciwie zrobiony.
Szkoda mi ludzi dla których względy opłacalności i kasa są wyznacznikiem - musza mieć strasznie smutne życie, bo tak naprawdę żadna przyjemność nie jest opłacalna.
Slawi75td - jak już będziesz zdecydowany to odezwij się, to dam namiary. Z tego co wiem to jak na razie terminy na drugi kwartał nowego roku.
Szkoda mi ludzi dla których względy opłacalności i kasa są wyznacznikiem - musza mieć strasznie smutne życie, bo tak naprawdę żadna przyjemność nie jest opłacalna.
Slawi75td - jak już będziesz zdecydowany to odezwij się, to dam namiary. Z tego co wiem to jak na razie terminy na drugi kwartał nowego roku.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wiadomość zła, jakaś menda przerysowała mi zderzak na parkingu. Chociaż tyle że samochód jedzie w marcu/kwietniu na poprawki i polerkę więc zderzak do uratowania a nerwy trochę mniejsze.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2023, 20:15 przez Dudu$, łącznie zmieniany 2 razy.
-
macieck
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t5
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ciekawie tutaj. Co to za lakiernik, którego tak tu sprytnie omijacie w pochwałach?
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Adam Mertin
Adbud
Województwo: OPOLSKIE
Miasto: 46-146 Domaszowice
Ulica: Dziedzice 1
Adbud
Województwo: OPOLSKIE
Miasto: 46-146 Domaszowice
Ulica: Dziedzice 1
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Też mi tak to brzmi, ale nie wnikam jak ma dzialalnosc zgloszona i czym innym sie jeszcze zajmuje ;)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jakby to było nudno gdyby nic nie było do roboty....
W ostatnim czasie, rękami mechanika:
- wymieniłem pompę hamulcową bo stara puszczała między sekcjami
- założyłem zregenerowane zaciski z tyłu + nowe linki hamuca ręcznego - po kilku miesiącach przerwy nareszcie mogę używać ręcznego - Viking, dziękuję za części <hi>
- uszczelniłem silnik - ciekło spod pokrywy zaworów (pomimo nowych ori uszczelek założonych w czerwcu) i z oringa w podstawie filtra. Ostatecznie oring kupiony nowy, ale pokrywa i jej śruby założone są na silikonie (wiem, druciarstwo, ale istnieje podejrzenie że z pokrywą jest coś nie tak bo regularnie się rozciekała)
- wymieniony uszczelniacz prawej pólosi
A własnymi ręcami zamontowałem i podpiąłem nowe radio (Pioneer DEH-X7800DAB), które od samego początku bardzo polubiłem (szczególnie za Bluetooth).
Pozwoliłem sobie dodać w pierwszym poście plik z rozszyfrowanym VINem mojego samochodu. Tutaj przynajmniej nie zginie :)
W ostatnim czasie, rękami mechanika:
- wymieniłem pompę hamulcową bo stara puszczała między sekcjami
- założyłem zregenerowane zaciski z tyłu + nowe linki hamuca ręcznego - po kilku miesiącach przerwy nareszcie mogę używać ręcznego - Viking, dziękuję za części <hi>
- uszczelniłem silnik - ciekło spod pokrywy zaworów (pomimo nowych ori uszczelek założonych w czerwcu) i z oringa w podstawie filtra. Ostatecznie oring kupiony nowy, ale pokrywa i jej śruby założone są na silikonie (wiem, druciarstwo, ale istnieje podejrzenie że z pokrywą jest coś nie tak bo regularnie się rozciekała)
- wymieniony uszczelniacz prawej pólosi
A własnymi ręcami zamontowałem i podpiąłem nowe radio (Pioneer DEH-X7800DAB), które od samego początku bardzo polubiłem (szczególnie za Bluetooth).
Pozwoliłem sobie dodać w pierwszym poście plik z rozszyfrowanym VINem mojego samochodu. Tutaj przynajmniej nie zginie :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzieje sie powoli, chociaż tak naprawdę zima jest dla mnie po to żeby gromadzić i szukać części :)
W ostatnim czasie udało się odstawić samochód na przyciemnie szyb w drugim rzędzie. Wygląda to całkiem dobrze <31>
Przeglądając aukcje z częściami trafiłem na fabrycznie nowe, oryginalne pokrycie oparcia "dwójki" w Caravelle. Już udało się sprawdzić w warunkach polowych na ile ten zakup miał sens.
Ostatnio dotrały graty wysłane przez Patryka:
- duży schowek
- kratki nawiewów
- popielniczka
- oryginalna kontrolka migaczy w przyczepie
- kratka konsoli środkowej
Coś tam udało sie założyć, reszta czeka na cieplejsze dni i wiecej czasu.
W drodze kolejne fanty i terminy na realizację następnych planów, ale o tym w odpowiedniej chwili :)
W ostatnim czasie udało się odstawić samochód na przyciemnie szyb w drugim rzędzie. Wygląda to całkiem dobrze <31>
Przeglądając aukcje z częściami trafiłem na fabrycznie nowe, oryginalne pokrycie oparcia "dwójki" w Caravelle. Już udało się sprawdzić w warunkach polowych na ile ten zakup miał sens.
Ostatnio dotrały graty wysłane przez Patryka:
- duży schowek
- kratki nawiewów
- popielniczka
- oryginalna kontrolka migaczy w przyczepie
- kratka konsoli środkowej
Coś tam udało sie założyć, reszta czeka na cieplejsze dni i wiecej czasu.
W drodze kolejne fanty i terminy na realizację następnych planów, ale o tym w odpowiedniej chwili :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A powiem szczerze ze nie pytałem :D Miała pasować do folii na szybach w trzecim rzędzie. Idealnie dopasować się nie dało ale jest całkiem spoko.