swap 2,4D -> 1,9TDI
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: swap 2,4D -> 1,9TDI
Na razie nie ogarniam, jak zamieścić fotki. W weekend może będzie chwila to przysiądę nad tym.
Instalację silnika zostawiłem z passata, wycięte wszystko co zbędne, przewody są na tyle długie, że ecu może być w środku auta. To samo z kostkami i przekaźnikami, które zostały z dawcy. Wszystko mieści się za/ nad skrzynką bezpieczników t4. Jedyne połączenie z instalacją t4 jest w w czujniku stopu na światła, stały plus z aku i plus po stacyjce. Muszę jeszcze ogarnąć kontrolki poduszki i abs, bo auto tego nie posiada, ale po prostu wylutuję diody. Do tego sygnal na zegary z kierunków, ręcznego, prędkości i paliwa.
Instalację silnika zostawiłem z passata, wycięte wszystko co zbędne, przewody są na tyle długie, że ecu może być w środku auta. To samo z kostkami i przekaźnikami, które zostały z dawcy. Wszystko mieści się za/ nad skrzynką bezpieczników t4. Jedyne połączenie z instalacją t4 jest w w czujniku stopu na światła, stały plus z aku i plus po stacyjce. Muszę jeszcze ogarnąć kontrolki poduszki i abs, bo auto tego nie posiada, ale po prostu wylutuję diody. Do tego sygnal na zegary z kierunków, ręcznego, prędkości i paliwa.
-
oldboy
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam
Panowie czy możecie mi polecić kogoś (lub ktoś z forum) z woj.opolskiego lub ewentualnie śląskiego kto podjąłby się zrobić swap 2.4 - 1.9tdi. Dawcę (passat b4) i większość gratów mam.
Panowie czy możecie mi polecić kogoś (lub ktoś z forum) z woj.opolskiego lub ewentualnie śląskiego kto podjąłby się zrobić swap 2.4 - 1.9tdi. Dawcę (passat b4) i większość gratów mam.
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
GTI Performance, Racibórz
https://www.facebook.com/GTI-Performanc ... 5421116466
Przewinęło się przez ich ręce kilka ciekawych swapów, obecnie robią koledze z innego forum swapa w Passacie B4 na 1.9 TDI ARL 150KM + 6 biegowa skrzynia.
https://www.facebook.com/GTI-Performanc ... 5421116466
Przewinęło się przez ich ręce kilka ciekawych swapów, obecnie robią koledze z innego forum swapa w Passacie B4 na 1.9 TDI ARL 150KM + 6 biegowa skrzynia.
-
oldboy
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Dzięki, za info już wysłałem zapytanie., czekam na odp.
A orjentujecie się może mniej więcej jaki to będzie koszt?
A orjentujecie się może mniej więcej jaki to będzie koszt?
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- Kontakt:
To że termin odległy to nic, może warto. Z drugiej strony, zagadałem do nich o przekładkę 1Z albo AFN z podstawionego dawcy do mojego T4. Za samą robociznę liczą 5000 zł... wydaje mi się że to bardzo dużo.
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Szczerze? Za tą kasę to kupisz dawcę, zrobisz rozrząd, uszczelnisz silnik, kupisz nowe płyny i jeszcze Ci zostanie :D.
A z drugiej strony... za taką kasę to i ja bym takiego swapa zrobił nawet jakbym urlop z pracy miał brać haha :D.
A z drugiej strony... za taką kasę to i ja bym takiego swapa zrobił nawet jakbym urlop z pracy miał brać haha :D.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Taa... Za piątaka to bym zrobił i jeszcze dawcę w cenie bym dorzucił. Teraz szykuję abf na swap do mojego golfa2 - może by starczyło.
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
A ja wrzucę przemyślenie -ku zastanowieniu. Przy swapie 2.4-> 1.9 tdi i tak trzeba zdobyć mnóstwo klamotów z 1.9 td abl, do tego nierozsądnym jest nie kupić skrzyni z tdi 88 km. Po zabiegu zaś warto sie pokusić o zniane w dowodzie rej, skoro ubyło 1 cylinder. Na domiar złego by sprężarke klimy do pracy zaprząc niewielka ale jednak rzeźba konieczna. Właściwie nieomal tym samym kosztem można komplet 2.5 tdi acv np wstawić. pzdrr swapujących
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Vikingu kochany :) Dobrze prawisz . Jednak jeśli ma ktoś za tzw garść frytek kompletny motor z golfa 3 to przekładka zamyka się przy założeniu nowego rozrządu , oleju , uszczelnienia w kwocie 1 kPLN :) Jeśli jeszcze ma sprawny motor 2.4 i go sprzeda to jest to już prawie 1 do 1 :)
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Tylko to raczej margines -tacy podobni do nas "zajawkowicze", ja wciąż stykam się z tymi rozczarowanymi na etapie swapa właścicielami ex-2.4 d, którzy niczym mantrę powtarzają "na forum pisali, że będzie tak łatwo i fajnie", że nie wspomnę o rozczarowaniu nr 2 -że teraz z 1.9 tdi na skrzyni z 2.4 się za miastem "no nie da jechać" :-) Z biegiem lat skrzynie z 88 km i klamoty z 1.9 td są droższe i trudniejsze do zdobycia, a zestawy acv tanieją. I żeby nie było - ja jestem wielkim fanem 1.9 tdi, szczególnie afn.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ile wam palą afn-y? Mój nie łyknie więcej niż 8,5. A w cyklu mieszanym ostatnio wyszło 7. Mieszanym to znaczy 300km w trasie tak do 110km/h i 250 po mieście bez oszczędzania
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Skrzynia crm, piątka deczko szybsza, teraz nie pamiętam jakie przełożenie. Przy 3000 mam 110km/h. Docelowo błdzie ewb, duj czy coś podobnego, ale na razie śmigam tak jak jest- kasa idzie w drugie auto.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 18
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam, posiadam t4 z silnikiem 2.4d 98rok ( zielone zegary )brak klimy i uszkodzona skrzynia biegów(złom) oraz a3 1.9TDI AGR z 97 roku z klimą , chcialbym wykonac taki swap z uwzględnieniem klimy ale czytając wątek mam juz dobrze namieszane do tego stopnia ze potrzebuje wsparcia kogoś doswiadczonego w takiej przeróbce.
prosze o wypunktowanie co potrzebuje dodatkowego dla wykonania takiej pracy .....
prosze o wypunktowanie co potrzebuje dodatkowego dla wykonania takiej pracy .....
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czy mogłbym prosic o jakies szczegóły , skrzynie brałem pod uwagę ale że silnik odpada to jest po prostu dla mnie porażka ...Probe041 pisze:AGR odpada, skrzynię potrzebujesz od T4 tak czy inaczej
prosze o słowo wyjaśnienia dlaczego AGR ODpada co ten silnik ma takiego że nie może być ?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, 21:08 przez kentos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czytaj od początku wszystkie wątki o swapach tu na forum to nie będziesz pytał o takie podstawy..
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
poczytałem ten watek 2.4d na 1.9tdi ,6 stron pierwszych i nie rozumiem co przeszkadza ..... podstaw mi brak bo nie jestem mechanikiem . niech pan napisze co stoi na przeszkodzie to chyba jakos załapie o co chodzi.....Probe041 pisze:Czytaj od początku wszystkie wątki o swapach tu na forum to nie będziesz pytał o takie podstawy..
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Inny kształt bloku chociażby. Szukaj silnika ze stalową pokrywką zaworów. 1Z, AHU, AFN, ALE czy co tam jeszcze.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
przeciez np. AFN od AGR różni sie tylko wtryskami (te same gabaryty) , turbina (posiada zmienna geometrie ) , pompa wtryskowa (tłoczek w srodku) i programem w ECu , gabaryt i ustawienie to samo dlatego tak dopytuje o słowo wyjaśnienia w czym tkwi problem że AGR-a dyskwalifikuje ...... Bloki sie róznia czym ?Jackall pisze:Inny kształt bloku chociażby. Szukaj silnika ze stalową pokrywką zaworów. 1Z, AHU, AFN, ALE czy co tam jeszcze.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
W zasadzie chodzi o łapę od strony rozrządu. Jakie problemy jeszcze to nie wiem, bo nie wnikałem zbytnio, kupiłem passata b5 z afn i dało się zrobić, więc jak powalczysz to pewnie da się z AGRem. Nie takie motory pchają do T4.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wszystko się da tylko to już wtedy zamienia się w rzeźbę i fabrykacje części itd
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzięki śliczne za naprowadzenie gdzie tkwi problem (mocowanie silnika od strony rozrządu), tematu jeszcze nie odpuszczam ale przeciągnie się w czasie ...... cos jeszcze stoi na przeszkodzie (jakies wskazówki)