pan Toster
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Na pewno Syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
pan Toster
Witam wszystkich użytkowników forum.
Kilka dni temu stałem się posiadaczem Transportera 2.4 z 1991 roku. W dowodzie jest napisane że to Transporter, ale ma 8 miejsc siedzących i zarejestrowany jako osobowy.
Samochód z założenia ma mi być pomocny przy budowie domu, ale jeśli wystarczy czasu i środków to chciałbym nim też pojeździć z rodziną po okolicy, wobec tego planuję kilka usprawnień wycieczkowych. Kuchenka/lodówka/spanie - na budowie też się przyda.
Gdy szukałem samochodu przypadkiem trafiłem na filmik polskich podróżników którzy swojego transportera nazwali Pan Toster. Spodobało mi się to tak bardzo że mój też będzie Toster :D
Samochód z racji swojego wieku ma kilka niedomagań, ale będę podpytywał może we właściwych działach :D
W takim stanie kupiłem go od poprzedniego właściciela:
Najbardziej nie podobają mi się lampki obrysowe na dachu. Sprzedający upierał się że to wymagane przepisami. Prawda to?
Kilka dni temu stałem się posiadaczem Transportera 2.4 z 1991 roku. W dowodzie jest napisane że to Transporter, ale ma 8 miejsc siedzących i zarejestrowany jako osobowy.
Samochód z założenia ma mi być pomocny przy budowie domu, ale jeśli wystarczy czasu i środków to chciałbym nim też pojeździć z rodziną po okolicy, wobec tego planuję kilka usprawnień wycieczkowych. Kuchenka/lodówka/spanie - na budowie też się przyda.
Gdy szukałem samochodu przypadkiem trafiłem na filmik polskich podróżników którzy swojego transportera nazwali Pan Toster. Spodobało mi się to tak bardzo że mój też będzie Toster :D
Samochód z racji swojego wieku ma kilka niedomagań, ale będę podpytywał może we właściwych działach :D
W takim stanie kupiłem go od poprzedniego właściciela:
Najbardziej nie podobają mi się lampki obrysowe na dachu. Sprzedający upierał się że to wymagane przepisami. Prawda to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Re: pan Toster
Ufff. Będzie to w takim razie pierwsza modyfikacja. Tak samo jak te pomarańczowe ze zderzaków. Tylko muszę wymyślić jak zatkać dziury w dachu...
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Jak już będziesz przy światłach grzebał to sprawdź jeszcze czy pomiędzy światłami do jazdy dziennej masz 60 cm odstępu.
Jest zarejestrowany na 8 osób, a masz jakieś mocowania do foteli w ostatnim rzędzie? Tam gdzie nie ma okien?
A oprócz tego to niech służy:)
Jest zarejestrowany na 8 osób, a masz jakieś mocowania do foteli w ostatnim rzędzie? Tam gdzie nie ma okien?
A oprócz tego to niech służy:)
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Niestety w pracy jestem i nie mam miarki pod ręką, ale te ledy to jakaś chińska zmatowiała tandeta i będą wylatywać jak tylko wpadną środki na coś homologowanego. Podobają mi się okrągłe z 4 ledami w lampie, ale nie mam pomysłu gdzie je zamontować żeby było ładnie.
Jeśli chodzi o fotele to jest zarejestrowany na 8 osób i ma 8 foteli. Wydaje się że były zamontowane fabrycznie, choć każdy rząd foteli z inną tapicerką. Przednie to już całkiem wyglądają mi na Sharana I gen. Ale "kapitańskie" więc nie będę marudził ;)
Szyby są tylko ktoś przykleił na nie carbon. Nie pytałem po co... <zniesmaczony>
Jeśli chodzi o fotele to jest zarejestrowany na 8 osób i ma 8 foteli. Wydaje się że były zamontowane fabrycznie, choć każdy rząd foteli z inną tapicerką. Przednie to już całkiem wyglądają mi na Sharana I gen. Ale "kapitańskie" więc nie będę marudził ;)
Szyby są tylko ktoś przykleił na nie carbon. Nie pytałem po co... <zniesmaczony>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
O tym samym pomyślałem <32>Kloit777 pisze:Gdybyś nie wspominał o carbonie to powiedział bym,że to przeróbka z LKW na PKW <38>
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Trochę się nie odzywałem, ale to nie oznacza że nic się nie działo.
Próbowałem do Tostera zapodać 17" felgi, niestety okazały się za szerokie i opona tarła po wewnętrznej stronie nadkola w tyle.
Potem pojawił się ledbar na zderzaku. Zastanawiam się jednak czy bagażnik dachowy nie będzie dla niego lepszym miejscem.
Następnie pan Toster dostał nawigację dla niedowidzących ;) Filmy i muzę też odtwarza jakby co...
No i w końcu udało się wpasować mieszczące się felgi i opony.
Próbowałem do Tostera zapodać 17" felgi, niestety okazały się za szerokie i opona tarła po wewnętrznej stronie nadkola w tyle.
Potem pojawił się ledbar na zderzaku. Zastanawiam się jednak czy bagażnik dachowy nie będzie dla niego lepszym miejscem.
Następnie pan Toster dostał nawigację dla niedowidzących ;) Filmy i muzę też odtwarza jakby co...
No i w końcu udało się wpasować mieszczące się felgi i opony.
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Uważasz że nie powinien zbyt długo? Dojazd do domu mam dziurawy <zniesmaczony>Dudu$ pisze:Ciekawe jak długo ta konstrukcja wytrzyma jeżdżenie po dziurach :)
Wkrótce "prawie jak syncro" straci na aktualności ;)
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Trochę to trwało, ale mimo że spóźniony dojeżdżam do celu ;)
Toster już nie jest prawie jak Syncro.
Udało mi się również kupić tylny most z blokadą, więc ten który był pierwotnie zamierzony jest do sprzedania:
Udało się też zrobić kilka drobiazgów kosmetycznych.
Uchwyt na kubek:
Niebieskie podświetlenie licznika:
Powoli robi się wygłuszenie tylnej części:
Potem jak czas pozwoli, tapicerki na sufit i boczki, a potem jakieś spanie.
Toster już nie jest prawie jak Syncro.
Udało mi się również kupić tylny most z blokadą, więc ten który był pierwotnie zamierzony jest do sprzedania:
Udało się też zrobić kilka drobiazgów kosmetycznych.
Uchwyt na kubek:
Niebieskie podświetlenie licznika:
Powoli robi się wygłuszenie tylnej części:
Potem jak czas pozwoli, tapicerki na sufit i boczki, a potem jakieś spanie.
-
wojtyna51
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
witam,ja pierwszą modyfikacją jaką bym zrobił to wymiana kierownicy dla mnie jest okropna.Poza tym wszystko ok,gratuluje tostera
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście że zmienię, tylko ceny kierownic do T4 mnie demotywują. Przy okazji chcę zmienić przełącznik zespolony.wojtyna51 pisze:witam,ja pierwszą modyfikacją jaką bym zrobił to wymiana kierownicy dla mnie jest okropna.Poza tym wszystko ok,gratuluje tostera
Muszę w końcu podjechać na odbiór techniczny :P no i po te kierunkowskazy jak masz jeszcze <tak1>Cyklon pisze:znam auto :)
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Pierwszy lekko turystyczny wyjazd w tym roku i pierwszy po założeniu syncro zaliczony.
Udało się zanotować takie prędkości
Czy to długa czy krótka skrzynia?
Żeby jednak nie było kolorowo, z napędem i na tych kołach samochód nie ma siły na podjazdach. Droga S7 w świętokrzyskim przelotowa 80km/h, z góry jak nie wiało w twarz rozpędziłem się do 100km/h. Na podjazdach natomiast masakra. 60-70km na godzinę, gaz w podłodze i to jest maks. Nie litrażowałem ale spalanie wyjdzie spore bo zrobiłem ledwo 450km na 3/4 baku. Muszę przegrzebać tematy na forum, w pierwszej kolejności dołożę turbo ale jak to nie pomoże to nie wiem co zrobię bo rozrząd mam nowy, sprzęgło całe nowe, swap się średnio opłaci...
Aaaa i ten hałas... nie ma opcji żeby w czymś takim jechać na wakacje. Nie pamiętam jak było na szosowych oponach, ale nie wiem czy jest opcja żeby to jakoś wyciszyć. W żuku chyba jest ciszej.
Udało się zanotować takie prędkości
Czy to długa czy krótka skrzynia?
Żeby jednak nie było kolorowo, z napędem i na tych kołach samochód nie ma siły na podjazdach. Droga S7 w świętokrzyskim przelotowa 80km/h, z góry jak nie wiało w twarz rozpędziłem się do 100km/h. Na podjazdach natomiast masakra. 60-70km na godzinę, gaz w podłodze i to jest maks. Nie litrażowałem ale spalanie wyjdzie spore bo zrobiłem ledwo 450km na 3/4 baku. Muszę przegrzebać tematy na forum, w pierwszej kolejności dołożę turbo ale jak to nie pomoże to nie wiem co zrobię bo rozrząd mam nowy, sprzęgło całe nowe, swap się średnio opłaci...
Aaaa i ten hałas... nie ma opcji żeby w czymś takim jechać na wakacje. Nie pamiętam jak było na szosowych oponach, ale nie wiem czy jest opcja żeby to jakoś wyciszyć. W żuku chyba jest ciszej.
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Kiedy przeglądałem, na razie pobieżnie temat od turbo do AAB i Ci którzy założyli twierdzą że spalanie spadło <f>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Moc w tym wypadku bierze się z większej ilości spalanego paliwa, fizyki nie oszukasz. Silnikowi może być lżej jak będziesz jeździć jak wcześniej ale korzystając z mocy po pierwsze od razu to na wskazówce zobaczysz a dwa to ten silnik się będzie jeszcze bardziej grzał a w serii już ma problemy.
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
No tak. Ale przez to że masz większą moc nie musisz tyle deptać. W tej chwili żeby pod lekką górkę jechać muszę mieć gaz w podłodze. Podkręcałem już dawkę wtrysku w terenówce i paliła mniej.
-
przemia
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Jestem w takim razie gotów ponieść dodatkowe koszty paliwa jeżeli jazda będzie przyjemniejsza. To coś jak z landroverami. Jeżeli liczysz ile pali Land Rover to Cie na niego nie stać <k>
Tak czy siak decyzja zapadła. Będzie 2.4TDIntercooler :D
Tak czy siak decyzja zapadła. Będzie 2.4TDIntercooler :D
-
QrczaQ
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Westfalia
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Kibicuje
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, 12:09 przez slimak, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie ma potrzeby cytownia postu, bezpośrednio pod którym odpowiadasz.
Powód: Nie ma potrzeby cytownia postu, bezpośrednio pod którym odpowiadasz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
1.9 tdi 90km czy 110km to o wiele lepsza opcja jeśli o efekty chodzi ale cóż rozumiem