(już_nie)Zielona Caravell'ka z (już_nie)Katowic
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Zielona Caravell'ka z Katowic
Jak już tak piszę o dobrych rzeczach to wypada też wspomnień o tych girszych...
W piątek bus stracił trochę micy, zaczął bardziej hałasować a na wolnych obrotach dymi na niebiesko jak trabant. Co ciewke jak wyciągnę dźwignię przyspieszenia zapłonu to wydaje się że jest ok a dymienie ustaje.
Jutro z samego rana jadę do warsztatu... na sznurku, bo dotarłem zakaz odpalania silnika.
W piątek bus stracił trochę micy, zaczął bardziej hałasować a na wolnych obrotach dymi na niebiesko jak trabant. Co ciewke jak wyciągnę dźwignię przyspieszenia zapłonu to wydaje się że jest ok a dymienie ustaje.
Jutro z samego rana jadę do warsztatu... na sznurku, bo dotarłem zakaz odpalania silnika.
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Opis: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=16061
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Nie rozpędzajmy się, silnika nie szukam... Jeszcze. Jak na razie robię tak żeby samochód uruchomić. Ma być zrobione porządnie tak żeby spokojnie na zlot i wakacje pojechać. Ewentualny SWAP dopiero w przyszłym roku bo na ten mam inne plany.
W międzyczasie będę miał czas żeby poszukać rozsądnego dawcę i doprowadzić go do porządku.
W międzyczasie będę miał czas żeby poszukać rozsądnego dawcę i doprowadzić go do porządku.
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
No tak, generalnie masz inna wersje i klime i górskie wyjazdy, może Tobie faktycznie tdi poprawi komfort. Ja mam transportera bez wyposażenia, nie jeżdżę nim daleko i mi taki relikt jak ABL dodaje smaczku ;-).
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Pompie akurat nic nie jest :-PMirekm71 pisze:Zmieniac silnik przez awarie pompy? W sumie jak ktos lubi...
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Objaw trochę kąta wtrysku. Co się stało? Wiadomo w ogóle?
Tylko nie mów, ze kółko na wale bo będą mi się te kolka śniły <25>
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
ależ to odpadnięte kółko z perspektywy czasu to ...wybawienie od abl-a i jego dobrodziejstw :-))))Mirekm71 pisze:Objaw trochę kąta wtrysku. Co się stało? Wiadomo w ogóle?
I rzeczywiście, prosimy wątkotwórcę o wyjaśnienie objawów - co trapi "najbardziej udany model silnika świata" ?
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
No i nie śpię dzisiaj <59> Jak ludzie tym robili 600tys km? Na 6 silnikach? A skąd je brali? <21> U mnie w mieście chłop wozi takim ludzi do pracy, nie wiem czy wymieniał silnik ale chyba tak bo ma 1200tys km...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wsadzają słupki od osobówek i się nikomu nie chwalą, tylko potem w plotkach przechwalanie że jego auto zrobiło taki przebieg że hohoho :-D
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
tak to czytam i,że co?to koło na wale tak samo po prostu się wyrabia i przestawia?mimo poprawnego dokręcenia.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Temat jest na forum poruszany i omówiony wielokrotnie, nie ma sensu robić koledze bałaganu w wątku o jego T4.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak, wyszczerbił się klin na kole zębatym. Mniej więcej jego połowa gdzieś się ulotniła. Dzisiaj przyjedzie wał z TDI i taki zamontuję razem z odpowiednią zębatką.
Tak jak pisałem wcześniej, zrobię tak żeby z tym silnikiem jeszcze trochę pojeździć. Wakacje zaplanowane, prace nad Niewiadówkiem w trakcie, więc swap musi poczekać.
W kwestii przebiegu takich silników jakiegoś szczególnego doświadczenia nie mam, ale nasz poprzedni transporter miał na tym silniku nalatane ponad 400 000km i nic się nie działo. Lekko nie miał bo najpierw wozik robotników budowlanych a później w kurierce u mojego brata.
Z tymi górskimi wyjazdami to bez przesady, trafiają się jak chce zjeść dobry (poza domem) obiad albo pokazać dziecku jak wygląda śnieg /krowa/ oranie pola albo kupić czekoladę Studencką :D .. chociaż przyznam że w oststnią sobotę z Ochodzitej Tatry było widać rewelacyjnie. Dawno takiego czystego powietrza nie było.
Tak jak pisałem wcześniej, zrobię tak żeby z tym silnikiem jeszcze trochę pojeździć. Wakacje zaplanowane, prace nad Niewiadówkiem w trakcie, więc swap musi poczekać.
W kwestii przebiegu takich silników jakiegoś szczególnego doświadczenia nie mam, ale nasz poprzedni transporter miał na tym silniku nalatane ponad 400 000km i nic się nie działo. Lekko nie miał bo najpierw wozik robotników budowlanych a później w kurierce u mojego brata.
Z tymi górskimi wyjazdami to bez przesady, trafiają się jak chce zjeść dobry (poza domem) obiad albo pokazać dziecku jak wygląda śnieg /krowa/ oranie pola albo kupić czekoladę Studencką :D .. chociaż przyznam że w oststnią sobotę z Ochodzitej Tatry było widać rewelacyjnie. Dawno takiego czystego powietrza nie było.
-
samek
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle GL
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Studencką kupuję gdy jestem u siebie w Woli F. - w sąsiednim Tenczynku jest w sklepiku.Dudu$ pisze:...albo kupić czekoladę Studencką :D .. chociaż przyznam że w oststnią sobotę z Ochodzitej Tatry było widać rewelacyjnie. Dawno takiego czystego powietrza nie było.
A w sobotę faktycznie pięknie było. Ze Stożka patrzyliśmy i na Tatry i na Ochodzitą :)
Jeszcze trochę poczytam forum i się przestraszę i zacznę sprawdzać co tam u mnie z tym klinem się dzieje.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Nie przestraszaj się tylko jeździj. Szkoda czasu i zdrowai na nerwy. Padnie to się będzies martwił.
Jak kupiłeś busa to na pierwszy serwis i tak pewnie rozrząd nowy wrzucisz, a wtedy można sprawdzić jak się sprawy mają, wrzucić nowe koło i przykręcić zgodnie ze sztuką.
Jak kupiłeś busa to na pierwszy serwis i tak pewnie rozrząd nowy wrzucisz, a wtedy można sprawdzić jak się sprawy mają, wrzucić nowe koło i przykręcić zgodnie ze sztuką.
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Tak zrobiłem. Dzisiaj odebrałem i mechanik mówi, ze wszystko było jak nowe ale teraz jest nowsze. Trochę inaczej pracuje ale uwielbiam tym jeździć. Miedzy wioseczkami w słoneczku powolutku (inaczej się nie da)...
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A więc tak, samochód wrócił z warsztatu <yahoo>
Wpadł wał i koło z TDI, nowe panewki, rozrząd, pompa wody i pompa wtryskowa z AAZ. Samochód jak na razie klekota jak stary Mercedes, ale po majówce oddaje go do regulacji + prawdopodobnie za jednym razem wymiana 5tki.
Najpierw mbc + manometr, a później tegulacja czy nie ma to absolutnego związku?
Z gadżetów, dwa dni temu przyjechał bagażnik na klapę :D
Wpadł wał i koło z TDI, nowe panewki, rozrząd, pompa wody i pompa wtryskowa z AAZ. Samochód jak na razie klekota jak stary Mercedes, ale po majówce oddaje go do regulacji + prawdopodobnie za jednym razem wymiana 5tki.
Najpierw mbc + manometr, a później tegulacja czy nie ma to absolutnego związku?
Z gadżetów, dwa dni temu przyjechał bagażnik na klapę :D
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
MBC jest, wskaźnik doładowania również. Jeszcze nie wiem jak podłączyć do niego podświetlenie tak żeby reagowalo na ściemniacz, ale popytam, poszukam i zrobię :)
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Opisz coś jak to lata. Zrobiłeś jak ma być? Duży przyrost mocy? Jest sens dłubać jak alb chodzi dobrze?
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Pompa była założona, latał fajnie chociaż w porównaniu do podkreconej oryginalnej aż takiego szału nie było. Pewnie co innego gdybym startował z fabrycznych ustawień. Największy problem to dymienie. Nie mam czasu ani możliwości żeby się tym teraz bawić (zlot, delegacja, wakacje) więc wróciła fabryczna pompa. Jeżeli do AAZowej wrócę to gdzieś we wrześniu o ile nie pozniej bo smaochod po wakacjach ma przejsc lakierowanie... Chociaż jest też opcja że zostawię jak jest i pompę sprzedam... prawdopodobnie na tym się skończy.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Odebrałem samochód z warsztatu. Wróciła stara pompa na nowo wyregulowana + doładowanie ustawione na 0.9 bar. Samochód chodzi jak zegarek.
Zawieszenie z przodu przeszło gruntowny przegląd. Wymienione praktycznie wszystkie "gumy" i łączniki. Do tego nowe amortyzatory. Oczywiście na koniec pełna geometria.
Wymieniłem żarównki w halogenach na Philips White Vision, taż żeby mieć komplet ze światłami mijania / długimi.
Odebrałem nowy zawór nagrzewnicy.
No a chwilę przed wyjazdem do pracy podjechał kurier i dostarczył mi osłonę na kanapę w trzecim rzędzie <yes>
Zawieszenie z przodu przeszło gruntowny przegląd. Wymienione praktycznie wszystkie "gumy" i łączniki. Do tego nowe amortyzatory. Oczywiście na koniec pełna geometria.
Wymieniłem żarównki w halogenach na Philips White Vision, taż żeby mieć komplet ze światłami mijania / długimi.
Odebrałem nowy zawór nagrzewnicy.
No a chwilę przed wyjazdem do pracy podjechał kurier i dostarczył mi osłonę na kanapę w trzecim rzędzie <yes>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dodatkowe okno na świat zamontowane :)
Mała rzecz a cieszy.
Mała rzecz a cieszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Webasto Hollandia 100. Najprostsza możliwa opcja. Przynajmniej nie ma się co zepsuć.
@pittrans też się bałem dlatego oddałem do gościa który szyberdachy zakłada od lat. Dla niego to była godzina roboty. Później przy luźnej rozmowie przyznał że przez kilka ładnych lat zakładał szyberdachy dla jednego z dealerów VW (kiedyś Bieńkowski teraz Porsche Sosnowiec). W najlepszych momentach 3-4 samochody dziennie. Od razu zaproponował że możemy na tył też o czymś pomyśleć.... No tylko że mam nawiewu w suficie...
@pittrans też się bałem dlatego oddałem do gościa który szyberdachy zakłada od lat. Dla niego to była godzina roboty. Później przy luźnej rozmowie przyznał że przez kilka ładnych lat zakładał szyberdachy dla jednego z dealerów VW (kiedyś Bieńkowski teraz Porsche Sosnowiec). W najlepszych momentach 3-4 samochody dziennie. Od razu zaproponował że możemy na tył też o czymś pomyśleć.... No tylko że mam nawiewu w suficie...
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 9
- Model:
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
[quote="Dudu$"]Webasto Hollandia 100. Najprostsza możliwa opcja. Przynajmniej nie ma się co zepsuć.
Witam jakie koszty takiego widoku <56>
Witam jakie koszty takiego widoku <56>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Mniej niż diagnoza, naprawa i nabicie rozszczelnionej klimy przód+tył <57>
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 9
- Model:
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
i tu bym się nie zgodził <zamek> też przez to przechodziłem miesiąc temu , przegniło kolanko z tyłuDudu$ pisze:Mniej niż diagnoza, naprawa i nabicie rozszczelnionej klimy przód+tył <57>
jak rurka wchodzi w podłogę . Z racji tego że w tym roczniku nie da się rozkręcić śrubunków bez zniszczenia , wymiana kolanka (wspawanie dobrego) odbyło się pod samochodem . Fakt że robił to mój znajomy klimatolog <59> i trzeba mieć anielską cierpliwość do nie go to wyszło mnie to 1/4 szyber-a