Montaż isofix w t4 94r.

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Brumbor
Nowy T4

Answers: 0
8
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: VW T4
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Montaż isofix w t4 94r.

Nieprzeczytany post autor: Brumbor »

Witam,
Moi drodzy, mam pytanie czy i jak można zamontować belkę isofix w multivanie t4 z 94r. Boryka się z problemem kupna fotelika dla dziecka i mam mały kłopot bo większość fotelików dla starszych dzieci sadzanych tyłem do kierunku jazdy jest montowanych na isofix.
Proszę o poradę i pomoc.
Gdyby ktoś miał jakieś pomysły to proszę też o kontakt 501 575 511
Pozdrawiam,
Bartek :)
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: Montaż isofix w t4 94r.

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Podepnę się bo może będę miewał w Multku małą pasażerkę a mama onej jest przewrażliwiona na punkcie bezbieczeństwa
MAZZY137
Stały bywalec

10
Tematy: 3
Model:
Auto: MK1
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MAZZY137 »

Ja również nastawiam się na montaż Isofixa - znalazłem informacje o zestawie za około 200zł z Focusa - do tylnej kanapy:

http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=198702

Jak będę miał auto na miejscu to mogę dać relację z dopasowania.
Brumbor
Nowy T4

8
Model:
Kontakt:

Dzięki za podpowiedź.
Belka ok. Ale widzę że do mojego się nie nadaje. Rozmawiałem z volkswagenem i Generalnie producent nie zaleca dokładania belek jak nie ma na to seryjnie zrobionych otworów. W tym linku to jest nawet ok. U mnie. W t4 się nie da tak zrobić bo nie mam jak wkręcić w ramę kanapy rozkładanej.
Za to mam podpowiedź. Wczoraj znalazłem fotelik joie stage który jest montowany na pasy . Można go montować i tyłem Co jest zalecane do chyba 15 mieś życia minimum i potem przodem. I ten się montuje na same pasy i siedzi naprawdę stabilnie. Wcześniej oglądałem takie, które trzeba kotwiczyć do przedniego fotela.
Także ten isofix nie wchodzi u mnie w grę. Ale w linku jest taki model którego nie widziałem żeby tak była kanapa zamontowana. I jest tam miejsce na to.
Pozdrawiam.
Dudu$
Znawca T4

9
Tematy: 10
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dudu$ »

ISOFIX ok, ale zanim zaczniecie przerabiać mocowania w samochodzie, sprawdźcie czy dziecko które chcecie wozić nie jest już poza zakresem użycia tego wynalazku. Jeżeli waga dziecka przekracza 18kg to fotelik musi być przypięty pasami do kanapy. Mam dwa foteliki i na każdym jest ta informacja.
Przy mocowaniu pasem dodatkowo wykorzystuję ten dodatkowy pas mocujący u góry fotelika i zapinam go w możliwie dostępnym miejscu.
Brumbor
Nowy T4

8
Model:
Kontakt:

O to celna uwaga. Ja tu narazie myślałem o tych mniejszych dzieciach. Ale na przyszłość to pomocna informacja.
Dzięki.
Pozdrawiam
MAZZY137
Stały bywalec

10
Tematy: 3
Model:
Auto: MK1
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MAZZY137 »

Zamontowałem na tylnej kanapie Multivana 93'.

Zakupione:
- Mocowanie z portalu aukcyjnego z Kia/Hyundai (optycznie dobrałem jaki kąt prętów będzie pasował i nie wbijał się w plecy przy użyciu kanapy jako łóżka),
- śruby M8: po 3 sztuki na mocowanie na wylot' przez ramę oparcie i po 1 sztuce mocującej uchwyt do blachy-adaptera + nakrętki samokontrujące i podkładki,
- 4 dorobione adaptery z otworami

Potrzebne do użycia:
- wiertło M8 do metalu,
- 2xklucz 10-tka
- fachowiec do dorobienia adapterów z blachy

Ogłoszenie Allegro: ISOFIX FOTELIKA KIA CEED HB 1.6CRDI 08R, 7519274104 - 50zł

Wady: Nie obszyłem otworów z materiale - nie mam fachowca i czasu na to. Widać na tyle oparcie wystające nakrętki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Dzięki, nawet wzir tapicerki się zgadza [emoji106]
robi667
Nowy T4

1
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: robi667 »

Pozwolę sobie odkopać stary temat i zostawić inspirację dla potomnych.

Sprawdzałem popularny na Allegro chiński uniwersalny uchwyt ISOFIX. Zamontowałem, zrobiłem próby z szarpaniem fotelika, całe mocowanie puściło, odesłałem z powrotem nie używszy ani razu. Jednak zainspirowało mnie to do zrobienia czegoś samemu.
Mój uchwyt zrobiłem ze stali konstrukcyjnej S355 grubości 5mm ciętej laserowo, przygiętej na prasie do odpowiedniego kąta. Wszystko z jednego kawałka stali, żadnych połączeń spawanych. Jedynie samo miejsce wpięcia zaczepów trzeba zaoblić pilnikiem, bo niektóre foteliki nie lubią kąta 90 stopni (w chińczyku nie było to problemem bo dali cieńszą blachę).
Uchwyt daje możliwość podpięcia dwóch fotelików. Przykręcany jest w miejsce uchwytów pasów bezpieczeństwa. W zasadzie można utrzymać funkcjonalność pasów, ale nie chciałem mieć 5mm płycej wkręconej śruby. Oczywiście można poszukać dłuższych śrub odpowiedniej klasy i pewnie z czasem tak zrobię.
Jest pewien mankament - po rozłożeniu kanapy na płasko ten uchwyt przeszkadza w wygodnym leżeniu, ale dodatkowy materac niweluje ten problem. Kąt zgięcia jest kompromisem pomiędzy wygodą użytkowania fotelika a wygodą użytkowania kanapy. Pewnie dałoby się to zrobić inaczej i wpuścić uchwyt głębiej, ale ograniczenia technologiczne prasy i stempla wymusiły pewne wymiary.
Żadnego wiercenia, żadnego dziurawienia, demontaż to pełne przywrócenie stanu pierwotnego. Sam montaż trwa poniżej jednej minuty.
Poniżej wrzucam foty, gdyby ktoś chciał się zainspirować.
Zamawiając finalną wersję (chcę zrobić jeszcze pewną poprawkę) pewnie wezmę kilka sztuk więcej i dam do malowania proszkowego, więc jeśli ktoś zainteresowany - niech pisze śmiało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czesiek28
Nowy T4

1
Tematy: 0
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Czesiek28 »

Ja byłbym zainteresowany ale czy byłaby możliwość montażu tego do pojedynczego fotela a nie do kanapy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”