Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mustang7
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle Long '99
- Opis: Rafał
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Jak zakupiłem teczkę, to był w niej akumulator pod siedzeniem. Jakiś zwykły 55 Ah. Był to był, nie było mi to potrzebne aż pewnego dnia się ugotował to go wywaliłem.
Obecnie potrzebuję aku do zasilania odbiorników na postoju bez ryzyka rozładowania baterii startowej. Wsadziłem dziś pod fotel aku 84 Ah. Odpalam. Napięcie pod fotelem 12,6 V (takie samo ma aku pod fotelem w spoczynku). Lecę sprawdzić ładowanie na głównym: 14 V.
Pierwszy pomysł: Sprawdzam przekaźnik. Otwarłem go, nic nie wygląda na zepsuty. Zwarłem palcem i sprawdziłem multimetrem - prąd przechodzi. 12 V na cewkę zwiera styki. Czyli przekaźnik jest OK. Sprawdzam napięcie ładowania na odpowiednim pinie na podstawie przekaźnika - dochodzi 14V. Jednak już po włożeniu przekaźnika jest tam znów tylko 12,6 V. Na koniec zdjąłem klemę + z aku pod fotelem i mierzę ładowanie bez podłączonego dodatkowego akumulatora - jest 14 V, a wystarczy dotknąć klemą do akumulatora spada znów do 12,6 V. O co tu chodzi?
Myślę sprawdzę co się stanie jak podłączę jakiś rozładowany akumulator. Znalazłem w garażu jakiś motocyklowy. Miał 5 V (oczywiście 12 woltowy). Po podłączeniu ładowania pod fotelem 10V i powoli (po około minucie) doszło do 13,7 V.
Podłączyłem spowrotem normalny dodatkowy - idzie ładowanie 13,6 V. Przeczyściłem masę pod fotelem - ładowanie 13,7 V. Gdzie dalej ucieka moje 0,3 V? :D
Powie mi ktoś co to za dziwy? Może ktoś zainstalował jakieś ustrojstwo, że dodatkowy aku ładuje się dopiero jak jest rozładowany? Jeśli to możliwe to gdzie tego szukać? (Pod fotelem nie ma nic, koło aku głównego też nic takiego nie widzę, a kabel wchodzi w podłogę i nie wiem gdzie jest jego druga strona.)
Obecnie potrzebuję aku do zasilania odbiorników na postoju bez ryzyka rozładowania baterii startowej. Wsadziłem dziś pod fotel aku 84 Ah. Odpalam. Napięcie pod fotelem 12,6 V (takie samo ma aku pod fotelem w spoczynku). Lecę sprawdzić ładowanie na głównym: 14 V.
Pierwszy pomysł: Sprawdzam przekaźnik. Otwarłem go, nic nie wygląda na zepsuty. Zwarłem palcem i sprawdziłem multimetrem - prąd przechodzi. 12 V na cewkę zwiera styki. Czyli przekaźnik jest OK. Sprawdzam napięcie ładowania na odpowiednim pinie na podstawie przekaźnika - dochodzi 14V. Jednak już po włożeniu przekaźnika jest tam znów tylko 12,6 V. Na koniec zdjąłem klemę + z aku pod fotelem i mierzę ładowanie bez podłączonego dodatkowego akumulatora - jest 14 V, a wystarczy dotknąć klemą do akumulatora spada znów do 12,6 V. O co tu chodzi?
Myślę sprawdzę co się stanie jak podłączę jakiś rozładowany akumulator. Znalazłem w garażu jakiś motocyklowy. Miał 5 V (oczywiście 12 woltowy). Po podłączeniu ładowania pod fotelem 10V i powoli (po około minucie) doszło do 13,7 V.
Podłączyłem spowrotem normalny dodatkowy - idzie ładowanie 13,6 V. Przeczyściłem masę pod fotelem - ładowanie 13,7 V. Gdzie dalej ucieka moje 0,3 V? :D
Powie mi ktoś co to za dziwy? Może ktoś zainstalował jakieś ustrojstwo, że dodatkowy aku ładuje się dopiero jak jest rozładowany? Jeśli to możliwe to gdzie tego szukać? (Pod fotelem nie ma nic, koło aku głównego też nic takiego nie widzę, a kabel wchodzi w podłogę i nie wiem gdzie jest jego druga strona.)
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Pewnie jest tak, że drugi aku jest pusty i tak obciąża alternator, że występuje spadek napięcia. W miarę naładowania drugiego aku, spadek napięcia będzie coraz mniejszy.
Nie grzeje się przewód łączący akumulatory?
Nie grzeje się przewód łączący akumulatory?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Nie ma żadnego dodatkowego ustrojstwa. Masz spadki napięcia na kablach i przekaźniku. Poczyść wszystko i bedzie ok. A i tak zawsze będzie na początku ładowania dodatkowego aku mniejsze napięcie. Do głównego aku idą grube przewody do dodatkowego dużo cieńsze i na nich jest strata. Na tresie jak doładuje to wszystko się wyrównuje.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, lada tydzień będę strugał instalację drugiego aku z automatem do świateł. No i mam dylemat jaki kupić przekaźnik. Na Wiki zwykły J7 (4H0 951 253) ma 30-40A, do Californii - do 75A, a na filmiku zalinkowanym przez @Probe facet montuje w T3 jakiś duży stycznik na 180A.
Na Wiki przewód zasilający drugie aku to 6mm2 czyli w sposób ciągły jakieś 90A.
Jaki Waszym zdaniem ma być ten przekaźnik? Chodzi o prąd początkowy ładowania wyssanego przez noc aku po porannym odpaleniu silnika.
Na Wiki przewód zasilający drugie aku to 6mm2 czyli w sposób ciągły jakieś 90A.
Jaki Waszym zdaniem ma być ten przekaźnik? Chodzi o prąd początkowy ładowania wyssanego przez noc aku po porannym odpaleniu silnika.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W jakiejś tabelce w Sieci wyczytałem dopuszczalność obciążalności 15A na 1mm2 miedzianego przewodu a sam mam gdzieś zakodowane że 10A to zupełnie bezpiecznie przez ten kwadratowy milimetr można pogonić. Może czas na weryfikację poglądów? :)
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
https://www.google.pl/search?q=tabela+o ... e&ie=UTF-8
Jest kilka zaleznosci,czy np przewody ida w scianie czy sa w rurce jesli tak to ile w tej rurce ich jest itp.
Nie jestem specjalista ale w pracy elektrycy starej daty zawsze powtarzali zeby nie przeginac i jesli pewny nie jestem to bezpiecznie jest przyjmowac 6A na 1mm2 przewodu.
W instalacji drugiego aku mam przewod 6mm2 bezpiecznik 40A i zwykly przekaznik 40A,napedzam tym zykly akumulator 100Ah
Ktorys rok dziala i pozaru nie bylo.
Ale jesli bym to robil drugi raz,to pociagnalbym przewod przynajmniej 10mm2 zeby uniknac spadkow napiec,ktorych nie lubi moja lodowka i ogrzewanie postojowe mokre.
Jest kilka zaleznosci,czy np przewody ida w scianie czy sa w rurce jesli tak to ile w tej rurce ich jest itp.
Nie jestem specjalista ale w pracy elektrycy starej daty zawsze powtarzali zeby nie przeginac i jesli pewny nie jestem to bezpiecznie jest przyjmowac 6A na 1mm2 przewodu.
W instalacji drugiego aku mam przewod 6mm2 bezpiecznik 40A i zwykly przekaznik 40A,napedzam tym zykly akumulator 100Ah
Ktorys rok dziala i pozaru nie bylo.
Ale jesli bym to robil drugi raz,to pociagnalbym przewod przynajmniej 10mm2 zeby uniknac spadkow napiec,ktorych nie lubi moja lodowka i ogrzewanie postojowe mokre.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
10mm2 kusi ale chyba robi się problem z konektorami bo ja widziałem takie wsuwkowe tylko do 6mm2. Dalej są już tylko oczka i się robią schody i z zaciskaniem i z łączeniem z systemem płaskich konektorów
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
U mnie oryginalnie siedzi przekaźnik 214 ale wydaje mi się że można też zastosować przekaźnik od świec żarowych 103.
Co do przekroju przewodu to oryginalnie u mnie wygląda na 6mm2 ale gdybym zakładał nowy to raczej bym położył przynajmniej 10mm2.
Przy doborze przekroju przewodu znaczenie ma jeszcze długość:
http://fiatpunto.com.pl/largeimg,IMG_49 ... 639180.jpg
Co do przekroju przewodu to oryginalnie u mnie wygląda na 6mm2 ale gdybym zakładał nowy to raczej bym położył przynajmniej 10mm2.
Przy doborze przekroju przewodu znaczenie ma jeszcze długość:
http://fiatpunto.com.pl/largeimg,IMG_49 ... 639180.jpg
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Już sie doszukałem w Sieci ze sa przekaźniki 70A z konektorami mocy o szerokosci 9mm oraz żeńskie konektory płaskie 10mm. Czyli robię ładowanie na przewodzie 10mm2 a od klemy plusowej ciągnę dalej dowolnym
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Im wieksza dlugosc tym wieksze spadki napiecia.
Na 50 m przewodu 6mm2 sa takie ze malo wymagajacy piec b1l nie odpala nawet przy 14V w instalacji
Na 50 m przewodu 6mm2 sa takie ze malo wymagajacy piec b1l nie odpala nawet przy 14V w instalacji
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ten oryginalny przewód 6mm był przewidziany do ładowania dodatkowego który tak naprawdę był potrzebny do dodatkowej lampki nad stolikiem lub suchego webasto. Dzisiaj mimo iż technologia poszła do przodu i mamy oświetlenie led lub bardziej oszczędne piece to i tak zapotrzebowanie na prąd jest większe. DVD, ładowarki do laptopów, telefonów, CB-radio, navi, rejestratory itp. Jeśli jest w oryginale 6mm to ok pewnie da radę. Ale gdyby ktoś robił od postaw to też jestem za 10mm. Jeśli ktoś myśli nad dołożeniem dodatkowej instalacji to warto pomyśleć czy nie warto dać jeszcze bardziej grubszego. Może nie przez przekaźnik ale załączany w razie potrzeby takim przełącznikiem przekręcanym 600A lub 800A. Nie wiem ilu z was zdarzyło się wyładować przez przypadek akumulator. Ja raz wyładowałem przez przypadek główny. Raz mi się udało wyładować dodatkowy i było to wieczorem na kempingu i webasto niestety nie ruszyło. A tak..m przełączamy przełącznik i dwa aku awaryjnie spinamy razem. W razie problemów z dodatkowym mamy prąd z glownego na te kilka godzin do webasto. A jak głowny będzie potrzebował więcej mocy podczas rozruchu w ekstremalbnie niskich temperaturach to dwa aku zawsze lepiej sobie poradzą. Oczywiścia kabel do takiego bypasa musiałby być min.25mm kwadrat i masa pid fotelem przy aku również. Ale pewnie nie jednemu takie rozwiązanie uratuje tyłek w niejednej sytuacji. Ja już hebel do spinania dwu aku mam, tylko przewód pozostało przeciągnąć.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Powiem szczerze że przeszło mi przez głowę takie rozwiązanie awaryjnego spinania akumulatoró z tym że wtedy to należało by pociągnąć przewód 20-25mm2.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@kurol-u, na pewno 50m i na pewno 12V? Bo jakoś zupełnie absurdalnie to brzmi. Na taki kawał to bym ciągnął 220 i na końcu prostownik.
@hoopsii i @kurol: mój dodatkowy aku ma zapewnić energię dla suchego Webasto i lodówki kompresorowej czyli nie więcej niż 2 x po 3A (osobiście mierzone) i to raczej nie jednocześnie, bo jeśli muszę chłodzić piwo to nie muszę grzać sypialni ;)
Skoro wykryłem te konektorki do 10mm2 to nie ma problemu z przewodem plusowym 10mm2.
Mam jednak jeszcze trzy pytania:
1. Gdzie konkretnie podpiąć minus aku dodatkowego?
2. W którym miejscu dać bezpiecznik, bo jeśli w ciągu ładowania (przed klemą) to w jakiej oprawce?
3. Gdzie w podstawie fotela mocować dodatkowe gniazda zapalniczkowe? Bo ponownie zdejmować ścianki bocznej ze stolikiem mi sie absolutnie nie chce, w przejściu między fotelami bruździ przy wychodzeniu do tyłu, po lewej stronie słaby dostęp a z tylu jest wytłoczka mocowania koziołka :(
@hoopsii i @kurol: mój dodatkowy aku ma zapewnić energię dla suchego Webasto i lodówki kompresorowej czyli nie więcej niż 2 x po 3A (osobiście mierzone) i to raczej nie jednocześnie, bo jeśli muszę chłodzić piwo to nie muszę grzać sypialni ;)
Skoro wykryłem te konektorki do 10mm2 to nie ma problemu z przewodem plusowym 10mm2.
Mam jednak jeszcze trzy pytania:
1. Gdzie konkretnie podpiąć minus aku dodatkowego?
2. W którym miejscu dać bezpiecznik, bo jeśli w ciągu ładowania (przed klemą) to w jakiej oprawce?
3. Gdzie w podstawie fotela mocować dodatkowe gniazda zapalniczkowe? Bo ponownie zdejmować ścianki bocznej ze stolikiem mi sie absolutnie nie chce, w przejściu między fotelami bruździ przy wychodzeniu do tyłu, po lewej stronie słaby dostęp a z tylu jest wytłoczka mocowania koziołka :(
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Naturalnie, 25 to minimum przy takim rozwiązaniu.maxtz pisze:Powiem szczerze że przeszło mi przez głowę takie rozwiązanie awaryjnego spinania akumulatoró z tym że wtedy to należało by pociągnąć przewód 20-25mm2.
Adampio: masę daj do podstawy fotela. Podstawa jest metalowa i trzyma się na czterech śrubach do podłogi. Da radę.
Ja zwoje gniazda montowałem to tej metalowej trójkątnej pidstawy co trzyma tylny koziołek. Dużo roboty z wycięciem bo to gruba stal. Ale przynajmniej nie przeszkadza i nic nie pęknie.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przerost formy nad treścią, kabel 25mm wytrzyma nawet 250A. Żaden przekaźnik 12V nie uciągnie takiego obciążenia. Już lepiej wozić dobre kable rozruchowe.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Przekaźnik można by zaadaptować np. od wyciągarki (450A) ale tu hoopsii zdaje się pisał o zwykłym mechanicznym przełączniku wysoko prądowym (hebel).slimak pisze:. Żaden przekaźnik 12V nie uciągnie takiego obciążenia..
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak. Chodzi tylko o robienie " bajpasu" i tylko w awaryjnej sytuacji. Oryg instalacja zostaje a hebel ukryty pod fotelem. A gdyby miał być użyty dodatkowy akumulator do rozruchu to 25 kwadrat na odcinku 1 metra to minimum. Kable rozruchowe sprawdza się jak nie odpali ale mi raz rozładował się dodatkowy i webasto nie ruszyło. No i wtedy kable odpadają bo drzwi nie da się zamknąć :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
A w sytuacji gdy rozladujesz do 0 aku rozruchowy, lub co gorsza skleja się w nim celle to jaki prąd przeplynie między bateriami po załączeniu hebla? W przypadku aku 24V i prostownika do wózka widłowego 80A zagotowanie i rozszczelnienie uszkodzonego aku zajęło około minuty.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nigdy nie rozładowywuje aku do zera, tylko webasto nie rusza już jak jest mniej niż 11v. Jak ci auto nie chce odpalić to też nie jest do zera wyładowane, tylko słabo kręci a wtedy jest pewnie też ok 10.5-11v
Jeśli odpalasz auto na kable to i tak sytuacja jest identyczna, bo spinasz dwa aku razem. Pewnie przez chwilę też płynie wiekszy prąd ale jeszcze nikt nic nie ugotował. Logiczne, że nikt nie będzie podłączał rozładowywanego do zera lub uszkodzonego akumulatora. Zresztą w sytuacji kiedy rozładujesz mocno dodatkowy akumulator po kilku dniach postoju na biwaku i przychodzi moment kiedy odpalasz auto to oryginalny przekaźnik i tak spina razem dwa akumulatory. Jeszcze nigdy nikomu się nic nie stało a jak wiadomo tam są "tylko" kable 6mm kwadrat i przekaźnik, który ma pewnie nie więcej jak 40A.
Rozwiązanie to mogłoby być używane tylko i wyłącznie w sytuacji awaryjnej. Niektórzy pewnie nie czują takiej potrzeby a innym uratuje to kiedyś tyłek. Ja dużo biwakuję po kilka dni i to czasem zupełnie na dziko wiec pewnie dla swojego "poczucia bezpieczeństwa" dokończę projekt na wiosnę <57>
Jeśli odpalasz auto na kable to i tak sytuacja jest identyczna, bo spinasz dwa aku razem. Pewnie przez chwilę też płynie wiekszy prąd ale jeszcze nikt nic nie ugotował. Logiczne, że nikt nie będzie podłączał rozładowywanego do zera lub uszkodzonego akumulatora. Zresztą w sytuacji kiedy rozładujesz mocno dodatkowy akumulator po kilku dniach postoju na biwaku i przychodzi moment kiedy odpalasz auto to oryginalny przekaźnik i tak spina razem dwa akumulatory. Jeszcze nigdy nikomu się nic nie stało a jak wiadomo tam są "tylko" kable 6mm kwadrat i przekaźnik, który ma pewnie nie więcej jak 40A.
Rozwiązanie to mogłoby być używane tylko i wyłącznie w sytuacji awaryjnej. Niektórzy pewnie nie czują takiej potrzeby a innym uratuje to kiedyś tyłek. Ja dużo biwakuję po kilka dni i to czasem zupełnie na dziko wiec pewnie dla swojego "poczucia bezpieczeństwa" dokończę projekt na wiosnę <57>
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Przy zwartych cellach napięcie na aku też może być 10V a pobór prądu "ile dasz tyle wezmę". Nie ukrywam że też by mi się taka opcja już przydała bo dzień przed wyjazdem na urlop aku główne zdechło. (jeszcze nie doszedłem do tego co sączy prąd, wiem że coś na przedostatnim bezpieczniku). Co do biwakowania polecam solar, mam 150W na dachu, byliśmy 2 Tygodnie na różnych kempingach i nigdy nie podpinalem się pod 230V. Lodowka, wentylatory, ladowarki, laptopy, oswietlenie, wszystko to chodziło non stop.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ja właśnie testuję lodówką kompresorową od kilkunastu dni akumulatory żelowe. Chcę dać jeszcze jeden dodatkowy żelowy do środka auta właśnie na wyjazdy zagraniczne aby nie brać prądu. Powiedz czy Ty tymi solarami ładujesz dodatkowy aku, który jest pod fotelem czy masz jeszcze inny osobny akumulator? A jeśli ładujesz ten sam akumulator co jest ładowany z silnika to przez jaki regulator PWM czy MPPT?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Tak czytam i mam wrażenie , że za mocno kombinujecie. Dać przekaxnik i przewód jak w oryginale i bedzie OK. Jak się główny rozładuje to ile razy to sie zdarza, zeby była potrzeba hebel montować i przewody grube dawać? Raz na rok? to juz lepiej zrobić jak w oryginale i przy takiej wtopie wyciagnąć aku zapasowe i uzyc go do odpalenia auta. A jak się rozładuje zapasowy do zera to wyciągnąc bezpiecznik, zeby po rozruchu auat uniknąc wysokiego prądu idącego międzu akumulatorami. Ja mam ori rozwiązanie ( dokładane ) + panel 100W i regulator na 2 aku i zapomniałem o problemach z prądem. Nawet jak zima nie jeżdze to mam oba aku zawsze naąłdowane na 100%
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
I pewnie na tym u mnie też się skończy. Z tym przełącznikiem to faktycznie trochę na wyrost, ale koszt zrobienia takiej modyfikacji praktycznie groszowy + godzina pracy.vwyogi pisze:Ja mam ori rozwiązanie ( dokładane ) + panel 100W i regulator na 2 aku i zapomniałem o problemach z prądem. Nawet jak zima nie jeżdze to mam oba aku zawsze naąłdowane na 100%
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A ten panel to na czym się trzyma, skoro dach teczki nie jest płaski?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W zwykłej na niczym, możliwości się pojawiają jak ktoś ma podnoszony ;-)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
tak jest. Ja mam podnoszony i panel jest elastyczny i przykleiłem france na sikaflex. 150km/h ( z górki na niemieckiej autostradzie ) wytrzymuje bez problemu. Do metalowego dachu też bym go kleił. Przetłoczenia robiły by za dystans między panelem a dachem i pomagałyby go chłodzić. Grubość panelu to z 5-7 mm. Jak duże aku albo dużo prądożernych urządzeń to dać panel 160W lub nawet 200W w jednym kawałku. Z roku na rok panele są coraz tańsze.Probe041 pisze:W zwykłej na niczym, możliwości się pojawiają jak ktoś ma podnoszony ;-)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Vwyogi ten regulator ładuje tylko dodatkowy aku czy rozruwy też. Jaki masz regulator?
Mam nadzieję że nie odbiegamy za bardzo od wątku tą fotowoltaiką.... <58>
Mam nadzieję że nie odbiegamy za bardzo od wątku tą fotowoltaiką.... <58>