Przegląd techniczny, a ilość siedzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Przegląd techniczny, a ilość siedzeń.
Mam busa 9 os. przy czym wszystkie siedzenia "na pace" są na zatrzaskach szybko demontowalne. Czyli skoro auto zostało tak homologowane to znaczy, ze zarówno producent jak i instytucja homologująca dopuszczają i zakładają możliwość korzystania zarówno z przewozu 9-ciu osób jak i np. 3 osób i przewozu ładunku w miejscu wymontowanych siedzeń. Każda z konfiguracji jest dopuszczona do ruchu. Tym czasem diagnosta uparł się, że muszę zamontować wszystkie siedzenia bo inaczej nie klepnie przeglądu. Jest to dla mnie upierdliwe bo mam zamontowany stelaż z łóżkiem i strace pół dnia na całą operacje montaż/demontaż łózka i siedzeń. Macie jakieś doświadczenia z tym tematem ?
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Re: Przegląd techniczny, a ilość siedzeń.
Miałem podobnie w Caraveli 2 lata temu,pojechałem na przegląd i wróciłem do domu po dwa rzędy foteli,bo wymontowane miałem wszystkie.
Po zamontowaniu siedzeń przegląd został wbity w dowód.
Ciekaw jestem jak bym podjechał Multivanem bez siedzeń,czy też odesłali by mnie z kwitkiem.
Diagnosta tłumaczył że chce widzieć fotele zamontowane na swoim miejscu,i czy montaż jest prawidłowy,a nie jakaś rzeźba.
Po zamontowaniu siedzeń przegląd został wbity w dowód.
Ciekaw jestem jak bym podjechał Multivanem bez siedzeń,czy też odesłali by mnie z kwitkiem.
Diagnosta tłumaczył że chce widzieć fotele zamontowane na swoim miejscu,i czy montaż jest prawidłowy,a nie jakaś rzeźba.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bystry diagnosta zobaczy w podłodze fabryczne uchwyty i nie powinien mieć wątpliwości, że fotele mozna zamontować wyłącznie prawidłowo. Co innego jak auto przerabiane.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Zgadza się że zobaczy uchwyty w podłodze,ale nie widzi foteli,czy mocowania mają całe,np nie spawane.
Ja od jakiegoś czasu zmieniłem stację diagnostyczną bo byli bardzo upierdliwi :D
Za dwa tyg mam przegląd w Multivanie i pojadę pewnie bez foteli bo będę wymontowywał je do rozrządu (lżejsze auto na podnośniku) zobaczymy co powiedzą.
Ja od jakiegoś czasu zmieniłem stację diagnostyczną bo byli bardzo upierdliwi :D
Za dwa tyg mam przegląd w Multivanie i pojadę pewnie bez foteli bo będę wymontowywał je do rozrządu (lżejsze auto na podnośniku) zobaczymy co powiedzą.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Mi kiedyś cofnęli Poldiego tylko z fotelem kierowcy ;)
Diagnosta tłumaczył, że auto mam zarejestrowane na 5 osób a on widzi tylko jednio miejsce siedzące
Diagnosta tłumaczył, że auto mam zarejestrowane na 5 osób a on widzi tylko jednio miejsce siedzące
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czepiają się, to prawda chociaż znajomy diagnosta do tej pory zawsze przymykał na to oko. Nie wiem jak po zmianach przepisów ale to pod koniec roku dopiero sprawdzę :-D
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
U mnie było tak samo na przeglądzie auto ma wbite 9 siedzeń a ja miałem tylko 3 i musiałem założyć wszystkie i dopiero mi wbił przegląd w dowód
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Do tej pory tylko mi mówili, że powinienem przyjechać ze wszystkimi fotelami ale zawsze podbili.
-
taky
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Kupiłem sprowadzony z dowodem niemieckim na 9 osób ale z 8 miejscami w busie i tak zostalo. Musiałbym dokupić i zamontować dwójkę obok kierowcy. Tak bylo w lipcu ub.r. Liczył się stan faktyczny a nie moje fantazje konfiguracyjne.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Od lat jeżdżę na przeglądy z dwoma (najczęściej), lub pięcioma fotelami. W DR widnieje 6 miejsc i nigdy nie miałem z tego tytułu problemów.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja jeździłem do stacji ok. 4 km i nie robili mi problemów, choć czasami wspominali o siedzeniach. Od dwóch lat korzystam ze stacji do której mam 100 metrów ( otworzyli mi pod nosem ) i choć dobrze żyje z właścicielem to tam diagnosta rządzi. Rok temu mnie uprzedzał, że za rok nie przepuści i nie przepuścił. Jutro jade na starą stacje,.. przeprosić się z nimi.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
U mnie bylo to samo. Mimo ze transporter na 9 osob to musialem jechac do innej stacji Bo gosc nie chcial podbic przegladu.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Robiłem już 5 przeglądów multikiem i nigdy nie miałem dwóch wpinanych środkowych foteli ze sobą na przeglądzie. Nigdy żaden diagnosta nawet mnie o nie nie zapytał.
Wiec chyba jedni mają pecha a inni nie :)
Wiec chyba jedni mają pecha a inni nie :)
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Juz tak w zyciu jest. Jedni maja z gorki inni pod gorke. U mnie w najblizszej stacji gosc kilka razy stracil uprawnienia I jest ostrozny. Na innej stacji gdzie t4 przechodzisz bez problemu gosc sie przyczepil do pierwszego przegladu ze nie ma wszystkich siedzen przy sharanie. Ogolnie teraz mam do wymiany amorki prawa strona w t4 I auto przegladu nie przejdzie. Odnosnie spalin nie wiem czy to sie zmienilo Bo powoli robi sie konflikt ze starszymi autami. Za duza wydzielaja czegos tam. ( co2) nie pamietam.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mnie nikt nigdy nie prosił o otwarcie drzwi i pokazanie co w środku, a nawet jak diagności wjeżdżali na ścieżkę, czyli siedzieli w środku, to słowem się nie odezwali (a przeglądy robię na losowych stacjach, nie mam swojej "ulubionej")
W T5 na stałe jest zrobiona zabudowa wakacyjna (łóżko, szafki itp), a powinno tam być 6 miejsc siedzących - zero problemów.
W T5 na stałe jest zrobiona zabudowa wakacyjna (łóżko, szafki itp), a powinno tam być 6 miejsc siedzących - zero problemów.
-
hoover
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle/multivan
- Kontakt:
Ja mam w dowodzie wpisane 8 siedzeń jeżdżę z 7 lub z 2-oma. Przeglądy przechodzą bez problemu, jedyny problem to dyskusje z policją.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Leska
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Niw wszystkie stacje kontroli są tak skrupulatne. Jednak łóżko zamiast foteli jest raczej niedopuszczalne. Można to podpiąć pod samowolne zmiany w konstrukcji pojazdu, na którą to zmianę wymagana jest homologacja. Największy problemem może być podczas wypadku kiedy to takie łóżko wpada do innego pojazdu podczas zderzenia. Samowolne zmiany w konstrukcji pojazdu mają także wpływ na kwestię ubezpieczenia jak i OC - ubezpieczyciel nie przyjmie na siebie odpowiedzialności za zaistniałe skutki podczas jakiegokolwiek zdarzenia po stwierdzeniu wykonania właśnie takich zmian. Oddzielną kwestią jest też to, że fotele mogą być zdemontowane, co założył producent, aby powiększyć przestrzeń bagażową jednak w takim przypadku polskie prawo wymaga zamontowania przegrody oddzielającej przestrzeń ładunkową od pasażerów i kierowcy, a także właśnie w celu uniknięcia zwiększenia skutków podczas wypadku, gdzie nie tylko przewożone przedmioty mogą ranić osoby przebywające w pojeździe ale również innych uczestników zdarzenia. Za dopuszczenie pojazdu do ruchu po samowolnych przeróbkach odpowiada również diagnosta.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
A to aż tak w tym temacie nie drązyłem bo T5 nie jest moje tylko taty. Wiem, że cała konstrukcja schowków, łóżka itp jest zamontowana do fabrycznych uchwytów w których nornalnie mocuje się fotele / kanapę + to punktów kotwiczenia ładunków.
To nie jest takie łóżko które kiedyś stało w sypialni. Wszystko opiera się na drewnianej konstrukcji z kantówek itp. a na tym materace robione na wymiar. Ale o tym nie tutaj.
Czyli zgodnie z tym co piszesz, wystarczyłoby na czas przejazdu mocować jakąs przegrodę pomiedzy kabiną a resztą samochodu i traktować cała zabudowę jako ładunek. Wtedy nikt się nie doczepi?
To nie jest takie łóżko które kiedyś stało w sypialni. Wszystko opiera się na drewnianej konstrukcji z kantówek itp. a na tym materace robione na wymiar. Ale o tym nie tutaj.
Czyli zgodnie z tym co piszesz, wystarczyłoby na czas przejazdu mocować jakąs przegrodę pomiedzy kabiną a resztą samochodu i traktować cała zabudowę jako ładunek. Wtedy nikt się nie doczepi?
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Doczepi, doczepi. Gdyby w aucie z demontowalnymi siedzeniami była dołaczona fabryczna przegroda to moznaby taką wersje rozważać. Ale zamontowanie przegrody samemu ? ... bez homologacji ? To nic nie zmieni. Zadałem pytanie o te fotele bo myslałem, że może gdzieś ktoś wygrzebał jakiś przepis "furtkę" na te przeglądy bez foteli ale widzę, że wszędzie tak samo,.. zależy od diagnosty i jego humoru.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja z kolei przez parę lat miałem trochę inną sytuację niż wszyscy opisujecie, bo w dowodzie było 8 miejsc a w aucie komplet 9 oryginalnych siedzień (tak go kupiłem) - nigdy żaden diagnosta nic nie powiedział. Kilka lat temu stwierdziłem, że bez sensu i może mi się kiedyś przyda to dziewiąte miejsce (choć po dziś dzień max ile wiozłem to 8 osób ;) ) i zrobiłem jakiś rozszerzony przegląd i przerejestrowałem go na 9 miejsc. Zdarza mi się jeździć bez kanapy 3 rzędu i jak kiedyś tak pojechałem na przegląd to diagnosta spytał gdzie jest kanapa z tyłu i jak powiedziałem, że wymontowana w domu leży, to powiedział tylko, że powinno być na przeglądzie tyle siedzeń ile w dowodzie, ale przybił pieczatkę. Od tego czasu po prostu na ten przegląd raz do roku wkładam wszystkie fotele i nie ma problemu. Z dwa lata temu jedynie sprawdzał czy wszystkie fotele mam fabrycznie zamocowane i czy wszyskie pasy bezpieczeństwa są sprawne, bo stwierdził, że bardzo często w teczwórkach są powstawiane nieoryginalne fotele i zamocowane z ułańską fantazją w różnych konfiguracjach.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Im dłużej o tym myślę tym bardziej temat durnych przepisów drażni. Można rzeźbić i zakładać fotele z innych samochodów i nikt się nie doczepi. Przyjedziesz bez oryginalnego fotela, bo akurat leżakuje w garażu i już jest problem.
Rozumiem, że jeżeli zamienię dwójke z przodu na fotel, to już też jest niezgodne z przepisami i może być dym? O ile nie pjadę na rozszerzony przegląd i nie zmenię wpisu w DR.
Rozumiem, że jeżeli zamienię dwójke z przodu na fotel, to już też jest niezgodne z przepisami i może być dym? O ile nie pjadę na rozszerzony przegląd i nie zmenię wpisu w DR.
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Jeśli diagnosta będzie upierdliwy to może robić problem - jednak z zasady czepiają się gdy widzą część pasażerską bez siedzeń a w dowodzie widnieje 9 miejsc lub 7 , ja miałem "białasa" 9 miejsc z czego 6 z części pasażerskiej zwykle leżało w garażu. Niestety na przegląd musiałem wrzucić wszystkie fotele . W Twoim przypadku może to przejść , gdyż na pierwszy rzut oka wszystko wygląda OK.Dudu$ pisze:Im dłużej o tym myślę tym bardziej temat durnych przepisów drażni. Można rzeźbić i zakładać fotele z innych samochodów i nikt się nie doczepi. Przyjedziesz bez oryginalnego fotela, bo akurat leżakuje w garażu i już jest problem.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Dobrze że mam w sumie trzech znajomych diagnostów bo jak czytam jakie macie problemy to gdy zrealizuję swój plan z T4 to bym miał problem pewnie z przeglądem <59>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Szczęśliwie u siebie mam dwa fotele z przodu. Pytanie bardziej teoretyczne.kriss pisze:Dudu$ pisze:W Twoim przypadku może to przejść , gdyż na pierwszy rzut oka wszystko wygląda OK.
-
cezarypl
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: z Plejad
- otrzymal podziekowanie: 14 razy
- Kontakt:
W zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie z 5 -ma z 7-miu foteli i nikt się nawet nie zająknął w sprawie braków.
A mam na tej stacji przechlapane, bo kiedyś diagnosta chciał usiąść na moich pięknych skórzanych fotelach będąc w brudnych od smaru łachach.
Dostał reprymendę właściciel stacji i diagnosta z nakazem zmiany ubrania na czyste. Był wściekły, lecz już w czystym ubraniu. Szarpał autem we wszystkie strony, ale nie znalazł luzów i usterek, tylko na odchodne rzucił że jedna żarówka podświetlenia tablicy nie działa.
Walnięcie pięścią w klapę przywróciło pełną światłość.
Pozdrawiam
Cezary
PS Jak by tak trzeba było montować i jeździć z grodziami od przestrzeni ładunkowej, to Nysy i Żuki Towos nie dostawałyby zaliczenia przeglądu.
A mam na tej stacji przechlapane, bo kiedyś diagnosta chciał usiąść na moich pięknych skórzanych fotelach będąc w brudnych od smaru łachach.
Dostał reprymendę właściciel stacji i diagnosta z nakazem zmiany ubrania na czyste. Był wściekły, lecz już w czystym ubraniu. Szarpał autem we wszystkie strony, ale nie znalazł luzów i usterek, tylko na odchodne rzucił że jedna żarówka podświetlenia tablicy nie działa.
Walnięcie pięścią w klapę przywróciło pełną światłość.
Pozdrawiam
Cezary
PS Jak by tak trzeba było montować i jeździć z grodziami od przestrzeni ładunkowej, to Nysy i Żuki Towos nie dostawałyby zaliczenia przeglądu.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Sądzę, że nie rozróżniacie przeglądu z siedzeniami montowanymi na stałe i do szybkiego' demontażu.
Jak kanapa z Multi jest przykręcana i należy użyć narzędzi do zamontowania jej to diagnosta powinien ją widzieć (kanapę i sposób jej zamocowania).
W przypadku nowszych wersji i tzw. koziołków - gdzie każda operacja z/demontażu jest ręczna - poprzez np. zapadki - diagnosta nie powinien robić problemów. Przypominam, że wraz z kanapą często demontuje się też pasy bezpieczeństwa (a punkty mocowania ich są homologowane!).
Jak kanapa z Multi jest przykręcana i należy użyć narzędzi do zamontowania jej to diagnosta powinien ją widzieć (kanapę i sposób jej zamocowania).
W przypadku nowszych wersji i tzw. koziołków - gdzie każda operacja z/demontażu jest ręczna - poprzez np. zapadki - diagnosta nie powinien robić problemów. Przypominam, że wraz z kanapą często demontuje się też pasy bezpieczeństwa (a punkty mocowania ich są homologowane!).
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No więc się mylisz. Ja mam fotele na "zatrzaski" i diagnosta ma to w d....
A w ogóle to wie ktoś gdzie są stosowne przepisy ? Pewnie jakaś ustawa,.. chętnie bym poczytał.
A może skierować sprawę do jakiegoś sądu ? :) Skoro polskie prawo dopuszcza i homologuje auto z odpinanymi fotelami t czemu nie pozwala na ich odpinanie ?
A w ogóle to wie ktoś gdzie są stosowne przepisy ? Pewnie jakaś ustawa,.. chętnie bym poczytał.
A może skierować sprawę do jakiegoś sądu ? :) Skoro polskie prawo dopuszcza i homologuje auto z odpinanymi fotelami t czemu nie pozwala na ich odpinanie ?