spawanie rurek klimatyzacji ,a może klejenie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
spawanie rurek klimatyzacji ,a może klejenie?
Mam dylemat otóż chcę zamontować trójnik na aluminiowej rurce klimatyzacji, czy najlepszym sposobem jest spawanie elementów? ,a może lepiej użyć kleju ?. W drugim przypadku pytanie; jakiego i czy klej będzie na tyle trwały, mocny aby wytrzymał ciśnienie układu klimy i nie reagował z materiałem ,dodam że miejsce łączenia jest dość kłopotliwe do spawania więc pytam o możliwość klejenia , mam pewne doświadczenie w klejeniu żelaza , żeliwa ale nigdy nie działałem na polu aluminium i to jeszcze przy ciśnieniu
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: spawanie rurek klimatyzacji ,a może klejenie?
Chcę powiększyć o dodatkowy parownik na tył, wiem że są oryginalne trójniki od multivana, ale ciężko dostać a jak już to cena z kosmosu
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Same rurki od grodzi do tyłu potrzebujesz. Koszt 200zł to chyba nie kosmos?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak gość powiedział że rurki są zaprasowane są nierozbieralne więc trzeba komplet te co idą od sprężarki do parownika przedniego i rurki od trójnika do tyłu a jako że mam długą wersje to i tak muszę przydłużyć wężami .Jak Ty widzisz takie rozwiązanie https://domtechniczny24.pl/tr%C3%B3jnik ... 200no.html
ps. znalazłem to ogłoszenie na OLX gość spaprał wszystko uciął za trójnikami i przewody może oddać na złom ,ale nie za 200 zł
ps. znalazłem to ogłoszenie na OLX gość spaprał wszystko uciął za trójnikami i przewody może oddać na złom ,ale nie za 200 zł
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nikt na forum nie zajmuje się klimatyzacjami ? Czy nie mają czasu bo sezon <56> ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No masz rację, rurki trzeba pod climatronic wymienić ale można je rozpinać (poczytaj sobie o spring lock). Każdy z kim z forum nie rozmawiałem to mówił że spawanie się mija z celem, bo nikt nie da gwarancji na to jaka będzie średnica wewnątrz po spawaniu. Rurki spokojnie możesz brać od krótkiego. Z tyłu mają łączenie gumowe skręcane i tam wystarczy zakuć dłuższy wąż.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja mam starodawną klimę i nie mam możliwości rozpiąć tak jak pokazują na filmikach ( spring lock) ,zastanawiam się nad systemem vulkan lokring ,co myślisz o tym?
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja zrobilem jak pisze Probe. Zaklucie wezy kosztowalo mnie 80zl zrobilem to w miejscu tylnego kola i pasuje. Z przodu jak kupisz komplet masz normalnie rozlaczane jak we fordach kolniez ze sprezynka w srodku idzie to rozlaczyc uzywajac np rozcietej puszki z piwa wypitego przy montazu.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zestaw do rozpinania spring lock to koszt 40 zł lub mniej
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Piszecie o klimie w nowszej wersji ( skręcana lub na spring lock) a ja mam rocznik 93'' klima manualna wszystko na sztywno więc pozostaje zakup rurek w komplecie ,do przedniego parownika ,obawiam się że jak zacznę odkręcać stare nie będę miał do czego przykręcić nowych, co do puszczenia do tyłu to nie będę bawił się w rurki tylko zakuję węże, chodzi tylko o wyprowadzenie przed przednim parownikiem trójników żeby puścić na tył czynnik, i tu jest problem
-
damian78
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Nie ma problemu, to sie spawa. Doswiadczony spawacz nie spowoduje wplyniecia aluminium do środka, tym samym nie spowoduje zmniejszenia przekroju. Specyfik typu Alum Weld czy jakoś tak, daje radę w razie W, średnio nadaje się do lutowania elementów, zawartość fluxa strasznie licha, zauważ że aluminium dobrze przenosi ciepło, nie zdążysz oblecieć calej rurki dookoła a już wpadniesz do środka. Moja Żona odpowiada za proces lutowania przy użyciu Fluxa, stosowane sa dwie metody, indukcja (aluminium:-)) i płomieniowe. Element jest nagrzewany jednorazowo, w tym momencie następuje roztopienie fluxa i połączenie elementów.