Caravellka z pod Krakowa :)

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Caravellka z pod Krakowa :)

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Nic więcej nie poradzisz z takim IC nad silnikiem, można się wspomagać montażem wentylatora lub jakimś frontowym IC. No pozostaje jeszcze kupno kierownicy powietrza w maskę ale przy tym icku to chyba wiele nie da.

Odczyt temp w dolocie jeśli to nie 1.6hdi a 1.9tdi jest możliwy vagiem. Sterownik silnika, grupa 7, blok 3
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Dołóż wentylator tak jak jest w terenówkach poradzi sobie na pewno i wysteruj go termistorem
woj250
Forumowicz T4

11
Tematy: 21
Model:
Auto: caravelle
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: woj250 »

Probe041 pisze:
Nic więcej nie poradzisz z takim IC nad silnikiem, można się wspomagać montażem wentylatora lub jakimś frontowym IC. No pozostaje jeszcze kupno kierownicy powietrza w maskę ale przy tym icku to chyba wiele nie da.

Odczyt temp w dolocie jeśli to nie 1.6hdi a 1.9tdi jest możliwy vagiem. Sterownik silnika, grupa 7, blok 3
Mam 2 pinowy czujnik na przewodzie od doładowania więc wątpie żeby miał on odczyt temperatury.

Zostawiam jak jest, jednak jak auto jedzie to chyba sie chłodzi po po szybszej jeździe pod sporawą góre na szczycie IC był tyko letni ( mierzone ręką haha)
Probe041

16
Model:
Kontakt:

To właśnie czujnik temperatury.. czujnik doładowania masz w ECU idzie do niego wężyk z dolotu
woj250
Forumowicz T4

11
Model:
Kontakt:

Dzięki. Szkoda że dopiero teraz to wiem:D Wymieniłem nawet ten czujnik bo cały czas łapie mi błąd od doładowania.

Odczyt zatrzymuje się na 2.0 a z tego co doczytałem 1z ładuje max 1,85. Więc jest przeładowanie (nie wiadomo nawet jak duze) i pokazuje maksymalną wartość odczytu czujnika i sterownik odcina moc.

Aktualnie nie moge zrobić logów bo coś się porobiło ze złączem i nie ma zasilania na tester ale podejrzewam uszodzone n75?
verus
Nowy T4

11
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: verus »

Widzę, że 2.4 już odszedł w nicość :-) ale zapytam - jak się nim jeździło w takie długie trasy i jaką prędkość przelotową można było trzymać ? Nie była to mordęga ? Zapakowany po dach z pasażerami to chyba ledwo się toczył ? A pytam bo mam namierzoną Caravellę 2.4 i do podobnych wypraw chciałbym ja nabyć tylko wciąż się zastanawiam nad tym silnikiem. Jazdę próbną muszę zrobić :-)
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Mój Multi w zasadzie bez względu na obciążenie na gładkim płaskim (czytaj autostradzie) ma Vmax 135 km/h (140 km/h licznikowo, przy ok. 3900 obrotach). Im więcej gratów tym oczywiście słabsza dynamika, ale ten silnik jest żwawy nawet na pusto tylko do 60km/h.
Godzinami można natomiast jechać ok.115 km/h czyli przy 3500 obrotów, i co ciekawe mój silnik jest wtedy cichszy niż np. przy 3200.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

verus pisze:
Widzę, że 2.4 już odszedł w nicość :-) ale zapytam - jak się nim jeździło w takie długie trasy i jaką prędkość przelotową można było trzymać ? Nie była to mordęga ? Zapakowany po dach z pasażerami to chyba ledwo się toczył ? A pytam bo mam namierzoną Caravellę 2.4 i do podobnych wypraw chciałbym ja nabyć tylko wciąż się zastanawiam nad tym silnikiem. Jazdę próbną muszę zrobić :-)
Daj sobie spokój, szukaj 2.5 TDI
verus
Nowy T4

11
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: verus »

Daj sobie spokój, szukaj 2.5 TDI
Najchętniej kupiłbym wersje 150 KM z syncro :-)
Ale 2.4 można dość tanio kupić i eksploatacja też chyba tańsza...
woj250
Forumowicz T4

11
Model:
Kontakt:

Potwierdzam co mowia moi przedmowcy. Do takich rzeczy daj sobie spokoj z 2.4. Tez myslalem ze aaa na co mi zwawy silnik jak jade sobie spokojnie na wakacje. Prawda jest taka ze zaladowanym mocno autem na zagranicznych stromych podjazdach nie masz szans utrzymac predkosci 80.

Mam dostawczaka 2.4 w rodzinie ktory jezdzi na miejscu i tam calkowicie wystarcza, nic wiecej nie trzeba.

Caravella z tematu jezdzi na 1.9tdi i ten silnik sprawdza sie super. Osiagi bardzo porownywalne z 2.5 tdi ale takiej t4 nie kupisz wiec zostaje Ci tylko i wylacznie 2.5 tdi.

Kupujac 2.5 tdi masz odrazu szybka skrzynie i nie szukasz tak jak ja najpierw szybkiej piatki a potem szybkiej skrzyni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”