Witam i proszę o pomoc.
Kolejny etap przygotowania mojego auta i kolejny problem.
Autko to T4 2.4D 1993 AAB Multivan
Mam wyciek z układu chłodzenia na łączeniach gumowych z rurkami plastikowymi które idą do nagrzewnicy tylnej.
Koncowki sa popękane (widac na zdjęciach) i przez to cieknie na laczeniu w gumowym wężem.
Szukalem nowych rur ale jedyne co udalo mi sie dostac to w podobnym stanie..
Moje pytania to :
1. Czy ktos wie gdzie kupic te rury w dobrym stanie za niewielkie pieniadze ?
2. Czy ktos moze mial podobny problem i uszczelnial w jakis sposob to laczenie ?
Mam pomysl zeby sprobnowac wykozystac zgrzewnice do rur i stworzyc koncowki od nowa z dodatkowych rur ktore mam(wygrzebalem na szrocie takie same jak na samochodzie).Dorabiajac nowe tulejki metalowe tak jak w oryginale.
3. Opcja bardziej drastyczna jest odciecie calej tylnej czesci i wylaczenie nagrzewnicy dodatkowej. Jade w cieple kraje wiec nie bedzie mi ona potrzebna przez nastepne pol roku. Czy ktos tego probowal i czy trzeba cos dodatkowego przerobić w ukladzie ?
Uroku całej sprawie dodaje to ze nasz wyjazd do okola europy i bliskiego wschodu zaczyna sie juz 26 marca :)
Baaardzo dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Uklad chlodzenia - Wycieki
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
morty007
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: Plan - Zobaczyć wszystko co się da..
- Kontakt:
Uklad chlodzenia - Wycieki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Uklad chlodzenia - Wycieki
ja działając na szybko w poprzednim busie obciąłem te końcówki metalowe za popękanymi kołnierzami i wcisnąłem węże gumowe ( aż na plastik ) na silikon dając po dwie opaski jedną na plastiku drugą na metalu
z tym, że wtedy tych gumowych węży oryginalnych to starczyło ledwie ledwie na styk
można też zastosować tylko węże gumowe kupowane z metra dając osłonowo np. peszel w miejscach gdzie byłyby narażone na przetarcie
ale można tak jak piszesz zaślepić wyjście i powrót na tylną nagrzewnice i po sprawie
z tym, że wtedy tych gumowych węży oryginalnych to starczyło ledwie ledwie na styk
można też zastosować tylko węże gumowe kupowane z metra dając osłonowo np. peszel w miejscach gdzie byłyby narażone na przetarcie
ale można tak jak piszesz zaślepić wyjście i powrót na tylną nagrzewnice i po sprawie
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
mozna tez wykonać z miedzi będą nowe
taką modyfikację robiłem w T5 gdzie ciśnienie jest wyzsze
taką modyfikację robiłem w T5 gdzie ciśnienie jest wyzsze
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam.Czy chłodnica wody od 1,9 lub 2,4D podejdzie do 2,5 TDI.Muszę na dniach kupic.Potrzebuję porady