Szyberdach cieknie T4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Robert32
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Szyberdach cieknie T4
Witam.
Jestem nowy na forum i proszę o pomoc. W Caravelle 2001r cieknie szyberdach szkalny, który znajduje się z przodu nad głowami kierowcy i pasażera. Szyberdach jest oryginalny i uchyla się do góry oraz odsuwa do tyłu. Pomiędzy szkalnym szyberdachem a ramką do której dolega jest uszczelka i ona przecieka. Nie ma żadnych odpływów wody! Ostatnio była taka sytuacja, że po zimie otworzyłem szyberdach i do szkła "przykleiła" się uszczelka co spowodowało wyciągnięcie jej z rowka ramki. Ale nic się jej sie stało, włożyłem ją na miejsce. Uszczelka jest cała, ale ma już 12lat i może być już za mocno "spłaszczona"! W serwisie taka uszczelka jest niedostępna, Szkoda. Cały szyberdach kosztuje chyba 3tys. zł. Odpada. Co robić?
Dzięki.
Jestem nowy na forum i proszę o pomoc. W Caravelle 2001r cieknie szyberdach szkalny, który znajduje się z przodu nad głowami kierowcy i pasażera. Szyberdach jest oryginalny i uchyla się do góry oraz odsuwa do tyłu. Pomiędzy szkalnym szyberdachem a ramką do której dolega jest uszczelka i ona przecieka. Nie ma żadnych odpływów wody! Ostatnio była taka sytuacja, że po zimie otworzyłem szyberdach i do szkła "przykleiła" się uszczelka co spowodowało wyciągnięcie jej z rowka ramki. Ale nic się jej sie stało, włożyłem ją na miejsce. Uszczelka jest cała, ale ma już 12lat i może być już za mocno "spłaszczona"! W serwisie taka uszczelka jest niedostępna, Szkoda. Cały szyberdach kosztuje chyba 3tys. zł. Odpada. Co robić?
Dzięki.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Re: Szyberdach cieknie T4
Podjedź do jakiegoś serwisu z autoszybami, powinni coś dobrać, zamiennik wprawdzie, ale zawsze to już będzie sucho nad głową :-)Robert32 pisze:Witam.
Dzięki.
-
Robert32
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Też o tym myślałem.
Tylko moja uszczelka jest w jednym kawałku, jeżeli teraz założę uszczelkę z "metra" to sama w sobie musi mieć gdzieś łączenie. Myślę że tym łączeniem może pojawić się wyciek. Może się mylę.
Tylko moja uszczelka jest w jednym kawałku, jeżeli teraz założę uszczelkę z "metra" to sama w sobie musi mieć gdzieś łączenie. Myślę że tym łączeniem może pojawić się wyciek. Może się mylę.
-
Bandit
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witaj.
Borykałem się z identycznym problemem co Ty. Jest to nie lada problem, bo samej uszczelki nowej się nie kupi. Również nie posiadam odpływów z szyber dachu i miałem zbyt niską uszczelkę. Próbowałem sam temu zaradzić, ale była to tylko strata cennego czasu. Pojechałem do zakładu auto-szyby. Ten zakład zajmuje się również uszczelnianiem wycieków do wnętrza auta. Pan mi posmarował uszczelkę szyberdachu smarem o właściwościach podnoszącym uszczelkę, regenerującym ją. Barwa ciemno niebieska lub granatowa. Nazwy tego preparatu teraz nie pamiętam, ale być może był to smar grafitowy (ręki za to nie dam). Ponieważ było to tuż przed zimą, fachowiec zalecił, abym przez zimę nie otwierał szyber dachu a na wiosnę przyjechał ponownie do niego celem nałożenia innego smaru (po raz drugi i ostatni). Tak też zrobiłem. Od samego początku ten smar pomógł. Zero wycieków, mokrego ubrania i stresu związanego z wodą w kabinie. Kamień z serca mi spadł, bo była to ostatnia deska ratunku.
Jestem teraz niezmiernie zadowolony z efektu. Jak ktoś będzie chciał (zakład z Łodzi) to prześlę na PW namiary na tą firmę.
Borykałem się z identycznym problemem co Ty. Jest to nie lada problem, bo samej uszczelki nowej się nie kupi. Również nie posiadam odpływów z szyber dachu i miałem zbyt niską uszczelkę. Próbowałem sam temu zaradzić, ale była to tylko strata cennego czasu. Pojechałem do zakładu auto-szyby. Ten zakład zajmuje się również uszczelnianiem wycieków do wnętrza auta. Pan mi posmarował uszczelkę szyberdachu smarem o właściwościach podnoszącym uszczelkę, regenerującym ją. Barwa ciemno niebieska lub granatowa. Nazwy tego preparatu teraz nie pamiętam, ale być może był to smar grafitowy (ręki za to nie dam). Ponieważ było to tuż przed zimą, fachowiec zalecił, abym przez zimę nie otwierał szyber dachu a na wiosnę przyjechał ponownie do niego celem nałożenia innego smaru (po raz drugi i ostatni). Tak też zrobiłem. Od samego początku ten smar pomógł. Zero wycieków, mokrego ubrania i stresu związanego z wodą w kabinie. Kamień z serca mi spadł, bo była to ostatnia deska ratunku.
Jestem teraz niezmiernie zadowolony z efektu. Jak ktoś będzie chciał (zakład z Łodzi) to prześlę na PW namiary na tą firmę.
-
karolnd
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam.
ja u siebie mam podobny problem. szyberdach mam prawdopodobnie nieoryginalny ponieważ jest tylko uchylny do góry i tyle. a podczas dużych opadów woda kapie mi do środka a podsufitka dookoła szyberdachu też jest mokra. zauważyłem że ktoś z tym już walczył silikonem. mało estetycznie to wyglądało ale widziałem że silikon nie było poprowadzony dookoła i fragment 20cm nieosilikonowanej uszczelki zewnętrznej nie dolega do blachy i jest szpara. dojechałem to silikonem i póki co mam nadzieje że będzie spokój. Wiem że to mało estetyczne załatwienie sprawy ale kto patrzy na dach .
Pozdrawiam K.
ja u siebie mam podobny problem. szyberdach mam prawdopodobnie nieoryginalny ponieważ jest tylko uchylny do góry i tyle. a podczas dużych opadów woda kapie mi do środka a podsufitka dookoła szyberdachu też jest mokra. zauważyłem że ktoś z tym już walczył silikonem. mało estetycznie to wyglądało ale widziałem że silikon nie było poprowadzony dookoła i fragment 20cm nieosilikonowanej uszczelki zewnętrznej nie dolega do blachy i jest szpara. dojechałem to silikonem i póki co mam nadzieje że będzie spokój. Wiem że to mało estetyczne załatwienie sprawy ale kto patrzy na dach .
Pozdrawiam K.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Na twoim miejscu to bym zdemontował tą podsufitkę i wysuszył bo grzyb murowany.karolnd pisze:woda kapie mi do środka a podsufitka dookoła szyberdachu też jest mokra.
-
karolnd
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zdemontuję i wyczyszczę podsufitke i zobaczę jak blacha w tym miejscu się ma bo sądze, że też nie najlepiej...
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
witam
odnośnie przecieków to nie czekaj na deszcz tylko polej zamknięty szyberdach i po chwili otwórz i obserwuj w ramkach jak spływa woda
ważne samochód ma stać na w miarę równej pozycji...
prawidło jeżeli woda wchodzi poniżej szyby ale ma zostać w rynienkach wokoło prowadnic!!!
ta uszczelka nigdy nie była wodoszczelna a głównie jedynie wyciszająca.
prawidłowo gdy woda spływa do małych niepozornych otworków w przednich rogach a powinna wypływać białym lub przezroczystym wężykiem pod słupkami bocznymi za przednimi drzwiami
jak klękniesz powinieneś pod progiem widzieć ujście tego wężyka.
to jest podstawa w tej diagnozie - często paprochy i listki zapychają te kanaliki a przy siłowym udrażnianiu zrywane są połączenia tych wężyków z elementami stałymi szyberdachu.
odnośnie przecieków to nie czekaj na deszcz tylko polej zamknięty szyberdach i po chwili otwórz i obserwuj w ramkach jak spływa woda
ważne samochód ma stać na w miarę równej pozycji...
prawidło jeżeli woda wchodzi poniżej szyby ale ma zostać w rynienkach wokoło prowadnic!!!
ta uszczelka nigdy nie była wodoszczelna a głównie jedynie wyciszająca.
prawidłowo gdy woda spływa do małych niepozornych otworków w przednich rogach a powinna wypływać białym lub przezroczystym wężykiem pod słupkami bocznymi za przednimi drzwiami
jak klękniesz powinieneś pod progiem widzieć ujście tego wężyka.
to jest podstawa w tej diagnozie - często paprochy i listki zapychają te kanaliki a przy siłowym udrażnianiu zrywane są połączenia tych wężyków z elementami stałymi szyberdachu.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Mam pytanie.
Mam zamontowany taki szyberdach:
Jeśli mnie wzrok nie myli, to nie ma on żadnych odpływów. Czy ja ich nie widzę? (zdjęcia zapożyczone z portalu aukcyjnego)
Mam zamontowany taki szyberdach:
Jeśli mnie wzrok nie myli, to nie ma on żadnych odpływów. Czy ja ich nie widzę? (zdjęcia zapożyczone z portalu aukcyjnego)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2017, 19:59 przez rafflex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michalrSl
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam,
Mam taki sam szyber i tez był problem z przeciekiem. Rozebrałem i odpływu nie zlokalizowałem. Szukając przyczyny zakleiłem szczelnie taśmą połączenie między szybą a ramką wokół niej i wyszło że woda podchodzi między blachę a ramkę. Po odkręceniu oczyściłem i ponownie skręciłem uszczelniając pod ramką małą ilością czarnego sikaflex takiego jak używają do wklejania szyb i po kłopocie.
Pozdrawiam
Mam taki sam szyber i tez był problem z przeciekiem. Rozebrałem i odpływu nie zlokalizowałem. Szukając przyczyny zakleiłem szczelnie taśmą połączenie między szybą a ramką wokół niej i wyszło że woda podchodzi między blachę a ramkę. Po odkręceniu oczyściłem i ponownie skręciłem uszczelniając pod ramką małą ilością czarnego sikaflex takiego jak używają do wklejania szyb i po kłopocie.
Pozdrawiam
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze żebym widział te wklejone obrazki to bym mógł odpowiedzieć
1` nie widzę ich u siebie
2` nigdy nie udało mi się załadować do swojego posta swoich zdjęć
więc jestem trochę bezradny bo byśmy mogli porównać swoje okna w dachu...
1` nie widzę ich u siebie
2` nigdy nie udało mi się załadować do swojego posta swoich zdjęć
więc jestem trochę bezradny bo byśmy mogli porównać swoje okna w dachu...
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Zaktualizowałem zdjęcia.carol pisze:Jeszcze żebym widział te wklejone obrazki to bym mógł odpowiedzieć
1` nie widzę ich u siebie...
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No to mamy cię !!!
Na fotkach jest mały szyberdach nad pierwszym rzędem foteli = nad głową kierowcy.
A ja w caravelce mam szyber nad II rzędem foteli; jest większy i wokoło mojego okna jest wanna/rynna z której w narożach są wpusty do wężyków odwadniających, które zbiegają słupkiem B przez podłogę i na wylot przez progi pod tymi słupkami
a okno wygląda to mniej więcej tak
Powoli ogarniam chyba wstawianie obrazu - przynajmniej jedną z metod - tak mi się wydaje...
to może w wolnej chwili zrobię foto z dołu i z lotu ptaka wówczas będzie wszystko jasne jak różne są to szyberdachy zarówno wizualnie jak i technicznie.
Na fotkach jest mały szyberdach nad pierwszym rzędem foteli = nad głową kierowcy.
A ja w caravelce mam szyber nad II rzędem foteli; jest większy i wokoło mojego okna jest wanna/rynna z której w narożach są wpusty do wężyków odwadniających, które zbiegają słupkiem B przez podłogę i na wylot przez progi pod tymi słupkami
a okno wygląda to mniej więcej tak
Powoli ogarniam chyba wstawianie obrazu - przynajmniej jedną z metod - tak mi się wydaje...
to może w wolnej chwili zrobię foto z dołu i z lotu ptaka wówczas będzie wszystko jasne jak różne są to szyberdachy zarówno wizualnie jak i technicznie.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2017, 14:56 przez carol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
popraw to zdjęcie stosując się do:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=4&t=13646
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=4&t=13646
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Odpowiem tak:
Łatwiej usunąć link niż przez EDYTOR wstawić jakikolwiek .jpg !!!
Jestem z zamiłowania i z wykształcenia informatykiem ale nie jestem w stanie ogarnąć WASZEGO/NASZEGO sposobu na wstawianie grafik.
Wyświetla, że proces ok i tak nie ma śladu po fotce...
Szkoda czasu w życiorysie "na krucjatę z kwadraturą koła".
Ale by być w zgodzie z regulaminem usunąłem link.
p.s.
w dzisiejszych czasach nic szybciej i prościej nie zadziała jak ctr+v, ale to chyba nie ta epoka, podobnie jak i nasze t-3 i t-4.
podobnie jak i ograniczenia rozmiaru / pomijam wielkość.
Czy w dobie przepastnych dysków, gdzie już zwykłe paluszki usb mają po 256 GB = giga = logicznym i jedynym ograniczeniem powinien być rozmiar np. powinno być 999 kB na fotkę.
Co kogo boli w jakiej rozdzielczości, jeżeli chcę zwrócić na detal szczególna uwagę to sam decyduję o rozdzielczości ujęcia pamiętając o ograniczeniu rozmiaru; mogę to regulować głębią kolorów, ekspozycją, efektami, ostatecznie kompresją.
Z poważaniem
pisarz a nie fotoreporter.
Łatwiej usunąć link niż przez EDYTOR wstawić jakikolwiek .jpg !!!
Jestem z zamiłowania i z wykształcenia informatykiem ale nie jestem w stanie ogarnąć WASZEGO/NASZEGO sposobu na wstawianie grafik.
Wyświetla, że proces ok i tak nie ma śladu po fotce...
Szkoda czasu w życiorysie "na krucjatę z kwadraturą koła".
Ale by być w zgodzie z regulaminem usunąłem link.
p.s.
w dzisiejszych czasach nic szybciej i prościej nie zadziała jak ctr+v, ale to chyba nie ta epoka, podobnie jak i nasze t-3 i t-4.
podobnie jak i ograniczenia rozmiaru / pomijam wielkość.
Czy w dobie przepastnych dysków, gdzie już zwykłe paluszki usb mają po 256 GB = giga = logicznym i jedynym ograniczeniem powinien być rozmiar np. powinno być 999 kB na fotkę.
Co kogo boli w jakiej rozdzielczości, jeżeli chcę zwrócić na detal szczególna uwagę to sam decyduję o rozdzielczości ujęcia pamiętając o ograniczeniu rozmiaru; mogę to regulować głębią kolorów, ekspozycją, efektami, ostatecznie kompresją.
Z poważaniem
pisarz a nie fotoreporter.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Musi Kolega ofiara nowej matury :?carol pisze:Jestem z zamiłowania i z wykształcenia informatykiem ale nie jestem w stanie ogarnąć WASZEGO/NASZEGO sposobu na wstawianie grafik.
Ja tam jestem prosty inżynier, po starej maturze, na studiach miałem tylko przedmiot p.t. ETO, napisałem wtedy na zaliczenie ze 2 -3 programiki w Algolu na Odrę 1200 (na takich taśmach z dziurkami@) i mimo to nie mam od początku żadnych problemów z wstawianiem fotek. Trochę martwi rozmiar 640x640 pikseli, ale że za te gigabajty płaci Ślimak z własnej kieszeni więc jestem Mu wdzięczny za to co mamy a nie marudzę.