Demontaż szyberdachu naprawa

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ARONS
Forumowicz T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 15
Model:
Auto: caravelle
podziekowal za post: 7 razy
Kontakt:

Demontaż szyberdachu naprawa

Nieprzeczytany post autor: ARONS »

Witam. Czy ktoś wyciągał duży szyberdach ? jak to zrobić co trzeba zdemontować? bo ja mam popsuty, nie otwiera się,tylko chodzi trochę góra dół ,zamyka się krzywo ,prawa strona niżej niż lewa,ewentualnie jak to naprawić,czy części pasują od innych szyberdachów z grupy vw?
peter
Stały bywalec

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Re: Demontaż szyberdachu naprawa

Nieprzeczytany post autor: peter »

jeśli piszesz o szyberdachu panorama to jest z nim problem, najpierw musisz wyciągnąć podufitkę aby dojść do niego.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

ARONS pisze:
Witam. Czy ktoś wyciągał duży szyberdach ? jak to zrobić co trzeba zdemontować? bo ja mam popsuty, nie otwiera się,tylko chodzi trochę góra dół ,zamyka się krzywo ,prawa strona niżej niż lewa,ewentualnie jak to naprawić,czy części pasują od innych szyberdachów z grupy vw?
przerabiałem ten temat

co byś nie chciał zrobić to demontujesz podsufitkę

to co opisujesz to prawdopodobnie wytarła się rolka ona odpowiada za efekt zatrzaśnięcia się zamka i przsuwanie dachu to o czym mowa

są dwie takie rolki po obu stronach dachu
IMG10818.jpg
IMG10819.jpg
sama rolka tak wygląda posiada nr części więc jest dostępna
IMG10821.jpg
dokładnie ta części odpowiada za prawidłową pracę szyber dachu

jesli masz pytania służę dokumentacją foto <england> z naprawy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ARONS
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

Dzięki wielkie za pomoc.Żeby wyjąć podsufitkę ,to trzeba boczną tapicerkę ściągać,czy można jakoś ja wysunąć.bardzo byłbym wdzięczny za twoje foto,masz może numer tej części to bym sobie od razu zamówił, tych rolek o których piszesz szukać z przodu czy tyłu szybera?
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

ARONS pisze:
Dzięki wielkie za pomoc.Żeby wyjąć podsufitkę ,to trzeba boczną tapicerkę ściągać,czy można jakoś ja wysunąć.bardzo byłbym wdzięczny za twoje foto,masz może numer tej części to bym sobie od razu zamówił, tych rolek o których piszesz szukać z przodu czy tyłu szybera?
tylny plastik z nadwozia musisz wyjąć mowa o tym po szerokości auta co podtrzymuje podsufitkę ciągniesz podsufitkę w tył ok 2-3cm powinna wyskoczyć z zaczepów sufitu są 4szt
delikatnie przeginasz go dołu podsufitkę i wyskoczy z bocznych plastików

roli są z prawej i lewej strony z przodu w mechanizmie podnosząco-przesuwającym szybę

pamiętaj wszystkie prace z dachem --mechanizmem wykonujesz dopiero po odkręceniu silnika <33>

niestety nie mam nr tylko to co na fotce

ETKA pokazuje ze to w całości z prowadnicą a same blokady zamka to inna część i to można osobno dokupić

ślizg to nr 7D0 898 014

blokady to
blokada.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ARONS
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

dzięki wielkie za pomoc . już wiem co będę robić w długi weekend
zaher1
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: t4 multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: zaher1 »

Witam. Mam pytanie odnośnie szyberdachu typu panorama, cieknie i zalewa cała podsufitkę, odpływy są drożne, fakt ze uszczelka dookoła szyby jest do wymiany ale podobno służy ona do wyciszenia szumu , a odpływy odprowadzają wodę. Druga sprawa silniczek zamyka i otwiera ale nie uchyla tyłu szyberdachu do góry a powinien gdy kręcę ręcznie jest ok. Zauważyłem że z przodu narożniki z odpływami są wstawiane w cała konstrukcje jako rogi ramy i uszczelnione tak jakby mastyką, czy silikonem trochę staro to już wygląda i zastanawiam się czy jak woda stoi w rynience bo np. auto jedną stroną stoi na krawężniku czy właśnie na tych łączeniach nie przecieka na podsufitkę? Proszę o pomoc jestem nowym użytkownikiem na forum nie ogarniam jeszcze tej strony niech koledzy Arons i Andrewa1 wypowiedzą sie na ten temat jak poszło z tą podsufitką bo wakacje już są i muszę to zrobić, nie mogę wam wysłać mail-a ani obejrzeć zdjęć bo nie mam uprawnień ewentualnie na zaher@op.pl możecie coś podrzucić z góry serdecznie dziękuje.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

zaher1 pisze:
bo niemam uprawnień
już masz
pabl0_86
Początkujący T4

14
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pabl0_86 »

Witam jestem nowy i mam multivana z 94r. wersja alstar. Robie w nim kapitalny remont i mam problem bo nie wiem jak wyciągnąć podsufitke i szyberdachy. Mam dwa orginalne szyberdachy czy ktos wie moze jak je wykręcic? Z góry dziekuje i pozdrawiam.

EDIT 15.07.2012

Okej juz podsufitka wyciagnęta i szyberdach zdemontowany. Troszke sie nagłówkowalem najpierw trzeba go otworzyc na maxa i zdemontowac cale pokrętło od szyby następnie rozkręcic pokrętlo od góry tak aby przeszło przez otwór w dachu i wyciągnąć pokrętło dołem
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 21:11 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
joszko78
Nowy T4

15
Model:
Auto: T4 Caravelle long GL
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: joszko78 »

Witam , tez mam problem z szyberdachem panorama, jak go otwieram elektrycznie to otwiera sie tylko po kawałku , i to nie do końca , a zamknąć go juz sie nie da wcale , musze mu pomóc ręcznie :) wiecie moze jak to usunac zeby pracowal tak jak nalezy :) ??? i potrzebuje tez do tego ramke dookoła szyberdachu o nr na obudowie 703 877 611 . Pozdrawiam
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

joszko78 pisze:
Witam , tez mam problem z szyberdachem panorama, jak go otwieram elektrycznie to otwiera sie tylko po kawałku , i to nie do końca , a zamknąć go juz sie nie da wcale , musze mu pomóc ręcznie :) wiecie moze jak to usunac zeby pracowal tak jak nalezy :) ??? i potrzebuje tez do tego ramke dookoła szyberdachu o nr na obudowie 703 877 611 . Pozdrawiam
wielce prawdopodobne że masz uszkodzone wytarte te prowadnice rolki opisane w tym temacie poczytaj dokładnie sprawdz czy masz i ewentualnie w jakim są stanie

budowa jest bardzo prosta a i sama zasada działania też jednak wszystko musi być spasowane iw stanie idealnym inaczej nie będzie działać
joszko78
Nowy T4

15
Model:
Auto: T4 Caravelle long GL
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: joszko78 »

Ok, dzieki za info ,sprawdzę na dniach jak to wygląda , bo i tak stoi narazie pod domem :( strzelił simmering w skrzyni biegów i zalało mi sprzegło
scoodie
Nowy T4

14
Model:
Auto: T4 Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: scoodie »

Witam,

widzę, że sporo nowych użytkowników pisze tu swoje pierwsze posty i ze mną nie jest inaczej. Mam caravelle 1996 z szyberdachem nad drugim rzędem foteli (to o tym mówicie 'panorama'?). Silnik tylko pyka i nic nie kręci, kiedy próbuję pomóc mu ręcznie to udaje się tylko uchylić do góry, natomiast nie ma szans by dach w pełni otworzyć.
Wnioskuję, że silnik jest do wymiany. Zmartwiła mnie natomiast informacja, że aby zdemontować szyber należy go najpierw otworzyć. Czy aby na pewno nie ma innego wyjścia z tej sytuacji? Nie próbowałem go jeszcze rozbierać ale jako że nie jest szczelny to trzeba będzie się wziąć za wspomniane przez Was rolki.

pzdr
peter
Stały bywalec

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peter »

a jaki problem masz z otwarciem go ręcznie?
scoodie
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

peter, a taki że po prostu nie idzie, ząbki przekładni przeskakują. Teraz pomyślałem że może by tak na siłę go przepchnąć popychając bezpośrednio szybę... Ale jeszcze nie próbowałem.
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

scoodie pisze:
peter, a taki że po prostu nie idzie, ząbki przekładni przeskakują. Teraz pomyślałem że może by tak na siłę go przepchnąć popychając bezpośrednio szybę... Ale jeszcze nie próbowałem.
kolego

1. ręczne kręcenie odcina dopływ prądu do silniczka ta zaslepka którą odchylasz do wkładania klucza

2. jesli przeskakuje to masz wytarte prowadnice -docisk przy silniczku

3 na siłę nie da rady mechanizm przy szybie się nie zarygluje i narobisz sobe wiecej kłopotu
scoodie
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

andrewa1 pisze:
kolego

1. ręczne kręcenie odcina dopływ prądu do silniczka ta zaslepka którą odchylasz do wkładania klucza

2. jesli przeskakuje to masz wytarte prowadnice -docisk przy silniczku

3 na siłę nie da rady mechanizm przy szybie się nie zarygluje i narobisz sobe wiecej kłopotu
koledzy i koleżanki,

Ad.1 Czy odcina permanentnie czy dopóki jest odchylona zaślepka? Kupiłem auto bez zamontowanego silniczka, dostałem sztukę do ręki razem z kluczykami.
carol
Forumowicz T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: carol »

witam

niedyskretne pytanie:
dlaczego nie wyświetlają się mi załączniki = *.jpg ?
chętnie zerknąłbym na fotki bo pewnie muszę powalczyć u siebie z tym samym problemem...

oraz pytanie:
czy ktoś próbował dostać się do wadliwych elementów bez demontażu podsufitki i całego zespołu z szyberdachem?
kiedyś czytałem, że można się dobrać wybijając sworznie w elementach prowadzących.

z góry dziękuję za pomoc.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

carol pisze:
witam

niedyskretne pytanie:
dlaczego nie wyświetlają się mi załączniki = *.jpg ?
chętnie zerknąłbym na fotki bo pewnie muszę powalczyć u siebie z tym samym problemem...
Witaj.
Twoje pytanie zdradza, że nie czytałeś regulaminu. Szkoda bo znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

OK.= drogi Aministratorze rozumiałem aluzję = mam jpg-i z treści postów traktować jako "załączone pliki" = OK
przynajmniej jeszcze przez chwilę...

natomiast wracam do pytania zasadniczego:

czy ktoś z Forumpowiczów skutecznie dostał się do wadliwych elementów "od góry" wyjmując jedynie szybę z ramką wykręcając 6szt. wkrętów do ustawiania jej wysokości --- BEZ WYJMOWANIA PODSUFITKI ???

pytam bo podczas lektury różnych źródeł wydaje mi się, że ktoś opisywał taki sposób opisując, że wybija sworznie z któregoś z elementów prowadzących....
szukam potwierdzenia takiej metody i ewentualnie opisu, szczegółów = lepiej dwa razy "pogadać" niż dwa razy robić...
derprezidente
Początkujący T4

12
Tematy: 5
Model:
Opis: Westfalia '92
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: derprezidente »

Witam, czy ma ktoś info jaki nr części ma oryginalnie pasujący silnik do dużego szyberdachu? Ja u siebie mam prawdopodobnie z golfa 2/3 (wywnioskowałem to podglądajac na allegro jak to wygląda) i szyber przemieszcza się w ogroniczonym stopniu -do polowy,w góre ledwo się "rozszczelnia"
ppiech
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ppiech »

Witam
Odświeżę temat
Kupiłem Multivana i zaczęła się jazda. Szukałem z dwoma szyberdachami i udało się, znalazłem. Już na pierwszym wyjeździe obudziłem się z mokrymi stopami :-) Pociekło z panoramy. Szyberdach był cały zasylikonowany przez co i nie otwiera się. Pojechałem do "fachowca" bo tak się określa, od szyberdachów. Stwierdził że trzeba wywalić i zaspawać otwór bo i sylikonowanie nic nie da. Nie podam się tak szybko. Zerwałem silikon, wymieniłem bezpiecznik, po naciśnięciu klawisza słuchać, że coś klika ale nie chodzi. Otworzyłem ręcznie, dosyć gładko chodzi. Wyjąłem wyczyściłem wszystko. Przedmuchałem wszystkie przewody doprowadzające, od podwozia przetkałem. Skręciłem wszystko do kupy. Niestety dalej cieknie. W czym może być problem? Zauważyłem że woda cieknie jakby między ramą a dachem. Przecież przewody są drożne. Po zamknięciu tylna krawędź jest niżej niż dach nie wiem czy tak ma być ale ponoć nawet przy uchylonym nie ma prawa się woda wlewać, kanaliki powinny zebrać.
Wiem na pewno że spawać nic nie będę :)
Ostateczności to silikon ale nie po to szukałem z panoramą żeby nie korzystać :(
Pozdrawiam
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

W panoramie masz 6 śrubek po 3 po bokach do regulacji wysokości samego szkła i jego ułożenia na uszczelkach. Możesz dowolnie ustawić jej wysokość a zalecane jest aby z przodu była niżej niż krawędź dachu = nie łapie wiatru i świstu, natomiast z tyłu na równo do dachu lub ewentualnie ciut wyżej.
Odkręcając je wszystkie możesz zdemontować do góry szklaną taflę.

Co do przeciekania to pewnie nie masz uszczelki na krawędzi lub coś przegięte.
Pamiętaj, że odwodnienie wokoło działa do pewnego przechyłu auta = gdy stoi przechylone lub pod górkę zawsze będzie problem.
ppiech
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ppiech »

carol pisze:

Co do przeciekania to pewnie nie masz uszczelki na krawędzi lub coś przegięte.
Pamiętaj, że odwodnienie wokoło działa do pewnego przechyłu auta = gdy stoi przechylone lub pod górkę zawsze będzie problem.
Tak właśnie było, woda ciekła z uszczelki krawędzi, chwilowo zasmarowałem to silikonem i działa, nie cieknie ale nie chce ''domowej medycyny'' i generalnie planuje odstawić do warsztatu do prawdziwych fachowców od szyberdachów, żeby zrobili wszystko jak należy, łącze z elektryka, otwiera delikatnie i przestaje, nie ciągnie, jakby nie miał mocy silniczek
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

ppiech pisze:
carol pisze:

.... z elektryka, otwiera delikatnie i przestaje, nie ciągnie, jakby nie miał mocy silniczek

Powodem "przeskakiwania i niemocy są wytarte plastikowe ślizgi / rolki prowadzące. Wystarczy, że kilka razy przeciągniesz po niedosmarowanych prowadnicach i nierówne ich starcie powoduje klinowanie się panoramy, co obserwujesz jako stuki i klinowanie się samego okna.

Zaczynasz od sprawdzenia stanu zużycia ślizgów.
Elektryka prawdopodobnie jest ok.
Magier
Nowy T4

6
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Magier »

Witam. Dopisze się do tematu. Kupiłem miesiąc temu caravelle z 96roku i przecieka mi szyberdach. Rozebrałem go na części i okazuje się że nie mam żadnych kanałów odprowadzających wodę. Mam wrażenie że brakuje jakichś części, że nie jest kompletny. Ma ktoś może foto jak podłączone są te kanaliki do odprowadzania wody ? Lub jakiś schemat ?
Scyzoryk
Początkujący T4

8
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Scyzoryk »

Witam. Nie zakładam nowego tematu napisze tutaj.
Mam panoramę która niestety leci. Dzwoniłem do gościa z polodnia Polski który zajmuje się naprawą szyberkow i twierdzi że nie mam rynienki która biegnie w poprzek samochodu pod tylną krawędzią szyberdachu. Moja pytanie i prosba. Czy ktoś ma nr tej rynienki wie o co chodzi? Nie widzę w dostępnych mi katalogach tego.
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Myślę, że rynienka jest bo jest profilem wygiętym z poszycia metalowego; ale szybciej bym obstawiał niedrożne odpływy z rynienki wewnątrz profili zamkniętych słupków za przednimi drzwiami i fabrycznie mają ujście jako rurki z tworzywa sztucznego poniżej progów.
łatwo sprawdzisz:
1` otwórz okno dachowe,
2` nalej z butelki/węża ok 0,5 litra wody na profil wokoło okna,
3` sprawdź czy masz uchodzącą wodę poniżej podwozia.
Scyzoryk
Początkujący T4

8
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Scyzoryk »

Juz to wszystko kilka razy rozbierałem i sprawdzałem.
Widać że sączy się z tylu. Z przodu i boki linia styku ona dachowego jest nad ryniennkami, a tył leci na zasłonę chce to dorobić tylko nie wiem dokładnie jak jest mocowane i jak to wyglada. Zostanie improwizować.
carol
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Może pomoże...
http://m.autopartmaster.com/en/?action= ... 0%be%d0%b2

oraz

http://m.autopartmaster.com/en/?action= ... 0%be%d0%b2

To jest dla okna = wersja największego szyberdachu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”