swap TD -> TDI
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Sprawdź, czy nie jest wygięta powieżchnia przylegania. Jeśli tak, to płaskim pilnikiem wyrównaj, prostowanie nie zdaje egzaminu.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Jakby ktoś szukał momentów dokręceń do 1z z książki VW Golf III - Obsługa i naprawa
stopy korbowodu 30Nm + 90 stopni
panewki główne 65Nm
koło zamachowe 60Nm + 90 stopni i klej do gwintów
małe koło rozrządu 90Nm + 180 stopni
pompa olejowa długie śruby 20Nm krótkie 10Nm
miska olejowa 20Nm
koło zębate wałka pośredniego 45Nm
koło zębate pompy wtryskowej 45Nm
koło zębate wałka rozrządu 45Nm
napinacz - nowa szpilka - 45Nm
stopy korbowodu 30Nm + 90 stopni
panewki główne 65Nm
koło zamachowe 60Nm + 90 stopni i klej do gwintów
małe koło rozrządu 90Nm + 180 stopni
pompa olejowa długie śruby 20Nm krótkie 10Nm
miska olejowa 20Nm
koło zębate wałka pośredniego 45Nm
koło zębate pompy wtryskowej 45Nm
koło zębate wałka rozrządu 45Nm
napinacz - nowa szpilka - 45Nm
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
A jednak miałeś rację! Po tym jak uszczelniłem spływ oleju z turbiny dodatkowo silikonem, a ciekło tak jak ciekło, zdjąłem intercooler i węże dolotu i wyszło na to, że mokry jest metalowy przewód doprowadzający olej do turbiny. Jako że był doginany ręcznie w trakcie swapa te 2,5 roku temu, widocznie musiało być na nim stale naprężenie, bo jak nim poruszyłem trochę mocniej i odpaliłem silnik, to na zagięciu tuż przed gwintem na turbinie zaczęło walić olejem jak z zarzynanego świniaka. Teraz się zastanawiam czy nie ucierpiała turbina skoro tak jeździłem z nieszczelnym dopływem oleju (a kontrolki oleju nie miałem)...mikoli pisze:A nie przelewa przypadkiem od góry z przewodu zasilającego turbinę w olej. Oglądałeś turbinę od góry ?
Teraz tylko może poradzicie, bo nie pamiętam czy ten metalowy przewód olejowy idący od podstawy filtra oleju do turbiny pasował od ABL-a czy od 1Z-a (wiem, że jeden z nich nijak nie pasował, a drugi trzeba było tylko trochę podoginać)?
P.S. Problem z twardym pedałem hamulca o którym pisałem jakiś czas temu zniknął po wymianie vacuum pompy na tę z ABL-a (jest taka sama jak w 1Z).
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dobra, mogę potwierdzić, że ten przewód smarowania turbiny był od ABL-a, ale strasznie się namordowałem żeby go dogiąć (próbowałem na wzór starego, ale słabo to wychodziło, a przymiarek z doginaniem na aucie było chyba z 50 ;) ) W każdym razie jest on wymieniony i olej już nie cieknie, ale... auto totalnie nie ma mocy, tak jakby turbina w ogóle się nie załączała, czyżbym ją zajechał? Można w ogóle się poruszać takim bezmocnym autem?
Ew. można jakoś sprawdzić czy turbina działa po podpięciu pod kompa? Udało mi się podpiąć przez VCDS Lite 1.2 i po przeskanowaniu wyskoczyły mi 3 błędy:
01117
65535
00527
które skasowałem, ale nic to nie zmieniło.
Nie znam się na tym w sumie prawie w ogóle, ale tak sobie sprawdzałem na postoju logi i w grupie 013 na 4 cylindrze był brak wskazań podczas gdy na 3 pierwszych coś tam się wahały wskazania, czy to nie powinno mnie niepokoić?
Ew. można jakoś sprawdzić czy turbina działa po podpięciu pod kompa? Udało mi się podpiąć przez VCDS Lite 1.2 i po przeskanowaniu wyskoczyły mi 3 błędy:
01117
65535
00527
które skasowałem, ale nic to nie zmieniło.
Nie znam się na tym w sumie prawie w ogóle, ale tak sobie sprawdzałem na postoju logi i w grupie 013 na 4 cylindrze był brak wskazań podczas gdy na 3 pierwszych coś tam się wahały wskazania, czy to nie powinno mnie niepokoić?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
00527 "Obwód wskaźnika temperatury - niski sygnał wejściowy"
01117 Sygnał ładowania generatora terminala DF
65535 P0603 Błąd jednostki kontrolnej lub modułu wewnętrznej kontroli. Błąd pamięci podtrzymującej (KAM) lub brak zasilania jednostki kontrolnej lub zły kontakt z uziemieniem lub nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony) A
65535 Nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony) A
65535 Błąd jednostki kontrolnej – w którymś systemie
01117 Sygnał ładowania generatora terminala DF
65535 P0603 Błąd jednostki kontrolnej lub modułu wewnętrznej kontroli. Błąd pamięci podtrzymującej (KAM) lub brak zasilania jednostki kontrolnej lub zły kontakt z uziemieniem lub nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony) A
65535 Nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony) A
65535 Błąd jednostki kontrolnej – w którymś systemie
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak to wewnątrz ECU? W sensie mam rozebrać sterownik silnika i tam w środku są jeszcze jakieś wężyki, czy chodzi ci o ten wężyk podciśnienia który idzie od dolotu do ECU ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Od dolotu do ECU a potem jeszcze wewnątrz sterownika siedzi kolejny. Ten ostatni błąd jest zazwyczaj z powodu jego uszkodzenia i pompowania ciśnienia w obudowę razem z olejem.
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Powitać szanowne grono swapowiczów. Mam pytanie bo jestem w trakcie swapa z ABLa na 1Z w mojej teczce i mechanik założył do 1Z starą turbinkę z ABLA. Czy da się wtedy założyć IC? I czy to w ogóle ma sens? Czy nie będą gorsze osiągi takiego zestawu?
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Na turbinie z ABL nie ma wyjścia na IC więc aby podłączyć cooler trzeba chyba jakiś króciec dokręcić ..... tak coś mi po głowie chodzi :)
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
No tak to wygląda gdy się człek nie zna a pisze :) już ogarnąłem temat - proste jak drut. A drugi temat to montaż IC tuż pod maską tak jak jest w 2,5 TDI. Sprawdzi się?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Przy składaniu rozrządu wyszło coś ciekawego, pasek minimalnie wystaje za koło. Koło pośrednie napędu pompy oleju założyłem jak było wcześnie, ale chyba tutaj tkwi szkopuł, ktoś wcześniej założył je na odwrót...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja u siebie musiałem cały wałek pośredni wymienić, bo był taki rowek że żaden nowy uszczelniacz nie pomagał. Na szczęście w T4 się da go wyjąć z silnikiem na aucie :)
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Swap powoli na ukończeniu, silnik pali i ładnie się wkręca na obroty, nie kopci ale wyszedł dotychczas jeden problem - po kilkunastu sekundach od odpalenia zapala się kontrolka oleju i brzęczyk. Ciśnienie smarowania sprawdzone i jest OK, olej jest. Co jest nie tak?
Dodam dla wyjaśnienia sytuacji - silnik był ABL z 95 a jest 1Z z 98r, zegar oryginalny T4, ECU z paska 94, czujniki praktycznie wszystkie zostały oryginalne, doszło kilka z instalki z paska. Czy chodzi o połączenie wtyczki alternatora z kostką F?
Dodam dla wyjaśnienia sytuacji - silnik był ABL z 95 a jest 1Z z 98r, zegar oryginalny T4, ECU z paska 94, czujniki praktycznie wszystkie zostały oryginalne, doszło kilka z instalki z paska. Czy chodzi o połączenie wtyczki alternatora z kostką F?
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Kontrolka ciśnienia ogarnięta i jest spokój ale pojawił się kolejny problem - wskażnik temperatury podnosi się tylko odrobinę nawt jak silnik jest rozgrzany. Czujnik czy wskanik?
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pisałem: "Jak to wewnątrz ECU? W sensie mam rozebrać sterownik silnika i tam w środku są jeszcze jakieś wężyki, czy chodzi ci o ten wężyk podciśnienia który idzie od dolotu do ECU ?"
Więc tak sobie jeździłem bezmocnym autem, a ponieważ wywalało mi błąd 575, dzisiaj pościągałem wszystkie węże dolotu z intercoolerem w celu sprawdzenia ewentualnych nieszczelności (których nie znalazłem), no ale potwierdziło się najgorsze - zajechałem turbinę przez tą akcję z pękniętym przewodem smarowania; wirnik zatarty tak, że nie szło go obrócić nawet śrubokrętem, a co dopiero palcem, a w całym dolocie sporo oleju. Głupia sprawa, bo z 10.000 km temu turbo było regenerowane u kolegi Rotora z forum, a na jakiś miesiąc przed tym jak pękł ten przewód smarowania, dałem auto do elektryka, bo stwierdziłem, że po jakichś dwóch latach jazdy bez kontrolki oleju, to już najwyższa pora się za to zabrać, ale majstry stwierdzili, że walnięta musi być kontrolka w liczniku, i znowu odroczyłem temat...
Tak się zastanawiam, czy jeżdżąc z padnięta turbiną nie narażam na uszkodzenie silnika, czy po prostu nie ma mocy i tyle?
Wymieniłem ten wężyk wewnątrz ECU, ale stary na oko też był dobry, więc nic to nie zmieniło. Dla potomnych mogę napisać, że do rozkręcenia ECU potrzebny jest mały torx 15. Wężyk 3.6 mm., ok. 10 cm.Probe041 pisze:Od dolotu do ECU a potem jeszcze wewnątrz sterownika siedzi kolejny. Ten ostatni błąd jest zazwyczaj z powodu jego uszkodzenia i pompowania ciśnienia w obudowę razem z olejem.
Więc tak sobie jeździłem bezmocnym autem, a ponieważ wywalało mi błąd 575, dzisiaj pościągałem wszystkie węże dolotu z intercoolerem w celu sprawdzenia ewentualnych nieszczelności (których nie znalazłem), no ale potwierdziło się najgorsze - zajechałem turbinę przez tą akcję z pękniętym przewodem smarowania; wirnik zatarty tak, że nie szło go obrócić nawet śrubokrętem, a co dopiero palcem, a w całym dolocie sporo oleju. Głupia sprawa, bo z 10.000 km temu turbo było regenerowane u kolegi Rotora z forum, a na jakiś miesiąc przed tym jak pękł ten przewód smarowania, dałem auto do elektryka, bo stwierdziłem, że po jakichś dwóch latach jazdy bez kontrolki oleju, to już najwyższa pora się za to zabrać, ale majstry stwierdzili, że walnięta musi być kontrolka w liczniku, i znowu odroczyłem temat...
Tak się zastanawiam, czy jeżdżąc z padnięta turbiną nie narażam na uszkodzenie silnika, czy po prostu nie ma mocy i tyle?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do narażania się, to możesz zassać olej i silnik się rozbiega albo wirnik jeszcze się urwie i poleci coś w dolot. Oczywiście może tak być ale nie musi ale sam piszesz, że oleju w dolocie sporo.
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan t4
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Koledzy, mam założonego już 1z'ta, pytanie jaki kompresor do klimy, czy od 2.5 tdi z t4 podejdzie z mocowaniem czy to ten sam?
Jeszcze prośba o zdjęcie jak przerabialiście pedał gazu.
Jeszcze prośba o zdjęcie jak przerabialiście pedał gazu.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem na szrocie turbinkę za 250zł (przy mnie demontowana z silnika, na oko całkiem niezły stan) i wczoraj ją podmieniłem - Łazarz powstał z martwych ;)
Myśałem, że nie obedzie się bez domontażu kolektorów, ale okazuje się, że da radę ja wyjąć bez tego, z 5 godzin roboty bez pośpiechu i nowa turbinka już się kręciła w aucie.
Myśałem, że nie obedzie się bez domontażu kolektorów, ale okazuje się, że da radę ja wyjąć bez tego, z 5 godzin roboty bez pośpiechu i nowa turbinka już się kręciła w aucie.