Good Trips. Multivanem przez Europę.

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
Pasniko
Początkujący T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: VW T4 Multivan
Kontakt:

Good Trips. Multivanem przez Europę.

Nieprzeczytany post autor: Pasniko »

Witam wszystkich, zacznę może od przedstawienia siebie i naszego busa.
Nazywam się Maciek i razem ze swoimi przyjaciółmi planujemy podróż na razie po Europie, może w przyszłości Ameryka, ale to na razie marzenia.
Jesteśmy grupą pracujących studentów, już jakiś rok temu w naszej głowie pojawił się pomysł takiego podróżowania. Zaczęliśmy poszukiwania samochodu. Szukaliśmy czegoś co spełni nasze oczekiwania i tak udało się nam zakupić T4 Multivan 2.4 Diesel. Oczywiście szukaliśmy czegoś co nie będzie drogie, a za razem nie będzie skarbonką bez dna. Za 4,700 zł udało nam się zakupić właśnie tego Multivana. Miał on trochę nie skończoną blacharkę, ale był kompletny i nie miał problemów z silnikiem.
Od pół roku, w wolnym czasie trochę w nim dłubałem i na dzień dzisiejszy mamy już prawie kompletny samochód. Nie jest on jeszcze skończony, ale do Lipca się wyrobimy. Co prawda został nam jeszcze do poprawy blacharka (ale mam znajomych z tym sobie damy radę). W planach mamy jakieś malowanie i upiększanie naszego samochodu, ale to na własną rękę i jak olśni nas jakiś fajny pomysł. Na pierwszą podróż wybieramy się na Bałkany.
Przez Ukrainę, Rumunie, Bułgarię, Grację i z powrotem przy Adriatyku.

Co udało się już zakupić/zrobić:
-Dokupiliśmy bagażnik na dach, spory pomieści sporo bagaży
-Nagłośnienie (znajomy rozbił Audi, a mi udało się powyjmować głośniki, po lekkiej ich modyfikacji jestem w trakcie umieszczania ich w VW.
-Koła z oponami.
-Pranie tapicerek
-Zakup Dywaników
-i masa innych drobiazgów.

W trakcie prac:
-Zaczynam budowę szuflady (znalazłem na forum http://www.t4-wiki.de/wiki/Heckschublade )

Teraz mam kilka pytań do was,
1. Chcę zamontować przetwornice z 12/230v, może ktoś z was montował i ma dobre miejsce na taką przetwornicę.
2. Mam lekki problem z lodówką (ta pod siedzeniem), co prawda dopiero mam ją testować, jednak na pierwszych próbach, po podpięciu do akumulatora nie chciał działać, może ktoś ma jakieś pomysły.
3. Mam pewien pomysł na zamontowanie zasłonek, jednak jeśli ktoś ma jakieś dobre patenty to czekam na propozycję. I tu jeszcze jedno, wiecie gdzie można dostać takie piny, aby przyczepić np zasłonkę na przednią szybę w te oryginalne guziki(czy tam piny).
4. NAJWAŻNIEJSZE: Jakie części kupić na taką trasę (co zabrać ze sobą w trasę, co może najczęściej nawalić)?
Pytań będzie pewnie więcej, ale to wyjdzie w praniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Re: Good Trips. Multivanem przez Europę.

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Chlopaki bez urazy, ale jak sie kupuje takiego starego grata , to pierwsze co powinno sie zrobic to doprowadzic go mechanicznie do zadawalajacego stanu. Rozrząd, olej I filtry to podstawa. Zawieszenie I hamulce , sprawdzic w jakim stanie jest rozrusznik i alternator , a takie bzdety jak bagaznik dachowy czy naglosnienie zostawic a drugim planie.
Wybieracie sie na sporą przejażdzkę wiec mechanika to podstawa!!!!!

Mimo wszystko powodzenia <good>
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Zapomniałem dodać, pierwsze co zrobiliśmy po kupnie to udaliśmy się z nim do mechanika (wujek jednego z nas). Posprawdzał nam wszytko i sam doszedł do wniosku, że silnik jest na prawdę w dobrej kondycji i (wiadomo ręki sobie uciąć nie da), ale powinien dać radę. Co do zawieszenia to sprawdzałem je na stacji diagnostycznej i też jest w porządku. Hamulce będziemy wymieniać, na taką trasę to podstawa, przewody hamulcowe pewnie również. Przed samym wyjazdem chcemy również wymienić wszystkie filtry i płyny ustrojowe.
Od siebie mogę dodać, że sam oczywiście hobbistycznie interesuje się mechaniką. (składałem parę starych motocykli i jeżdżę na co dzień Aflą :D).

Zastanawiam się tylko co z rozrządem, czy wymieniać czy nie, to jeszcze jest jedna z ważniejszych kwestii.
Naster193
Forumowicz T4

10
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle long '02
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Naster193 »

Co do przetwornicy, to ja mam swoją zainstalowaną pod siedzeniem kierowcy. Włączana jest przyciskiem na pulpicie, a dwa podwójne gniazdka wsadziłem w miejsca po popielniczkach (ja mam Caravelle). Moc przetwornicy to 350W mocy ciągłej. Oczywiście wszystko działa na przekaźniku i bezpieczniku.
Wieczorem dodam zdjęcia.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Pasniko pisze:
Zastanawiam się tylko co z rozrządem, czy wymieniać czy nie, to jeszcze jest jedna z ważniejszych kwestii.
Jeśli nie wiesz na 150% ile na tym rozrządzie jest przejechane (nie liczy się: sprzedający powiedział, przysięgał, zaklinał się, że rozrząd zmieniony) to bezdyskusyjna wymiana.

No i rzeczywiście jak na 3 osoby to po kiego grzyba ten bagażnik?

Materac na tylną półkę macie?

Drugi aku macie?

Do czego tak konkretnie ta przetwornica?

Zasłonki się przypina na tzw. napy. Na 99% na "napy metalowe STANDARD 15mm" ale w tym tygodniu będę to jeszcze sprawdzał bo będę szył zasłonki.

Zanim ruszycie na Bałkany to zróbcie sobie parę wycieczek po Polsce, tak z 500 km w jedną stronę.

Co do przedniego zawieszenia to według mojego doświadczenia diagnosta się nie liczy, sprawdźcie luzy po odpuszczeniu drążków skrętnych.
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Właśnie tak myślę,że zapewne rozrząd też pójdzie do wymiany.
Co do bagażnika, to w podróż jedziemy w 5 osób, więc myślę, że taki bagażnik może się nam przydać.
Drugi akumulator już załatwiłem, Materac mamy, ale niestety nie oryginalny (po prostu docięta gąbka, jeszcze nawet nie obita niczym).

Przetwornice planuje używać do ładowania aparatu, kamerki, czy podłączeniu laptopa.

Multivanem nawet teraz w trakcie prac nad nim, co raz gdzieś jeździmy, a to kolega potrzebuje przewieść coś dużego, a to po prostu na weekend do znajomego 150km w jedną stronę. Na majówkę myślimy o jakiś Mazurach, więc testujemy na bieżąco.

Zawieszenie jak tak, też trzeba będzie dokładnie przepatrzyć, ale z tego co się orientowałem to chyba nie jest drogie w razie co.

Właśnie brakowało mi tego słowa "napy" teraz wiem czego szukać, Dzięki.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Przed trasą na Bałkany obowiązkowo sprawdź układ chłodzenia,działanie wentylatorów itd.Tam potrafi być naprawdę upalnie ....
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

Pasniko pisze:
Przetwornice planuje używać do ładowania aparatu, kamerki, czy podłączeniu laptopa
Na kamerach się nie znam ale i do aparatu i do laptopa mam ładowarki na 12V. Czasem biorę 70W przetworniczkę na gniazdo zapalniczkowe, tak na wszelki wypadek jakby się ktoś trafił tylko z kablem sieciowym. No i fajne się z niej pędzi dremelka z dala od 230V.
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

A ja właśnie się zastanawiam czy nie wyjdzie mnie taniej taka przetwornica, niż kupowanie ładowarek do wszystkiego. I w sumie zawsze lepiej ja mieć, niż nie.
cebek
Stały bywalec

16
Tematy: 23
Model:
Auto: syncro long, króciak
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cebek »

Ja zrezygnowałem z przetwornicy bo za dużo prądu zżera sama w sobie. Laptop i inne ładowarki mam na 12V. pomyślcie jeszcze nad dodaniem kilku gniazdek 12V żeby nie było wojen o ładowanie telefonów. Poza tym jak jedziecie w pięć osób to polecam wywalić dwa siedzenia i przesunąć kanapę do przodu. Miejsca na bagaż jest więcej i nacodzień nie depta się po bagażach :P Ja na pierwszy wyjazd jechałem z klasycznym układem i szybko mi przeszło. Teraz mam kanapę przesuniętą do przodu, do tego stelaż łóżka podniesiony do góry i nie ma problemu z codziennym przerzucaniem gratów żeby rozłożyć łóżko :)
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

@cebek, mam kupione od @pirata podpórki oparcia ale nie doszedlem co z pasami w tej pozycji. Na słupkach C mam zaślepione gorne gwinty pasów ale co z dołem? .
Leska
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Leska »

Przetwornica to strata pieniędzy, przestrzeni i nie jest potrzebna. Ja nawet mam 19 cal telewizor na 12 V. A wszystkie sprzęty, które wymieniłeś ładuje uniwersalną ładowarką przez gniazdo zapalniczki.
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Przekonaliście, teraz muszę kupić rozgałęziacz i ulokować w jakim fajnym miejscu z tyłu. Brat elektronik będzie się musiał pobawić.
Naster193
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

U mnie to wygląda tak, i spełnia swoje zadanie. Dodatkowo diody informujące czy przetwornica jest włączona.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MG78
Forumowicz T4

11
Tematy: 14
Model:
Auto: Multivan 1994
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MG78 »

Pasniko pisze:
Przetwornice planuje używać do ładowania aparatu, kamerki, czy podłączeniu laptopa.
Ja zrezygnowałem z przetwornicy i laptopa ładuję ładowarką samochodową, tak samo baterie do aparatu i kamerki. Pomyślcie o takim rozwiązaniu, u mnie sprawdza się bardzo dobrze.

Korzystam z takiej ładowarki: http://roadtripbus.pl/romoss-eusb-ranger-95-recenzja/

Też mam ten bagażnik i przyznam szczerze, że sprawdza się bardzo dobrze. My podróżujemy co prawda w 7 osób ale daje on dodatkowy komfort jeśli chodzi o przestrzeń (podczas ostatniej podróży mieliśmy go zajętego w 2/3 i dzięki niemu mogliśmy pozwolić sobie na wzięcie np. gitary ;))
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hoopsii »

Jeśli przetwornica to do elektroniki tylko pełen sinus. Ja ma 600/1200W i podłączam do niej nawet grzałkę do gotowania kawy 500W. 2 min dwie kawy zrobione. Oczywiście na trasie bo po chwili będzie doładowany aku. Gniazdko 230v mam w prawym kubku obok stolika.
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Adampio pisze:
@cebek, mam kupione od @pirata podpórki oparcia ale nie doszedlem co z pasami w tej pozycji. Na słupkach C mam zaślepione gorne gwinty pasów ale co z dołem? .

Na dole pod tapicerką masz mocowania, tylko przykręcać. Ważne żeby kupić odpowiednie pasy bo tylne są za krótkie. Generalnie 15 minut roboty :P A co do gniazdek to ja mam podwójne w podstawie siedzenia kierowcy , i drugie podwójne z tyłu auta,dostępne przy rozłożonym łóżku.
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Dzięki za informację, w ten weekend planujemy sporo prac. Zobaczymy co uda się zdziałać. Mam jeszcze kilka fajnych pomysłów, ale na dzień dzisiejszy nie chce zapeszać.
Leska
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Leska »

Pasniko pisze:
Przekonaliście, teraz muszę kupić rozgałęziacz i ulokować w jakim fajnym miejscu z tyłu. Brat elektronik będzie się musiał pobawić.

No tak ale nie napisałeś do czego Ciebie przekonaliśmy.
hoopsii pisze:
Jeśli przetwornica to do elektroniki tylko pełen sinus. Ja ma 600/1200W i podłączam do niej nawet grzałkę do gotowania kawy 500W. 2 min dwie kawy zrobione. Oczywiście na trasie bo po chwili będzie doładowany aku. Gniazdko 230v mam w prawym kubku obok stolika.
A ja posiadam czajnik 0,5 l na 12V. Sprawdza się bardzo dobrze.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2017, 21:20 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Pasniko
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Leska pisze:
Pasniko pisze:

No tak ale nie napisałeś do czego Ciebie przekonaliśmy.
Chodzi o to, że postanowiłem nie kupować przetwornicy, a przeciągnąć sobie jakieś gniazda zapalniczkowe do tylnej części busa. Chcę zrobić tak, aby z przodu były powiedzmy 3 wyjścia oraz min 2 z tyłu.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Leska pisze:
hoopsii pisze:
A ja posiadam czajnik 0,5 l na 12V. Sprawdza się bardzo dobrze.
też mam ale tak długo gotował, że zrezygnowałem. Ale faktycznie da rade kawe zrobić ;)
cebek
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Kuchenka gazowa na kartusze jest dużo bardziej praktyczna :P
Naster193
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

cebek pisze:
Kuchenka gazowa na kartusze jest dużo bardziej praktyczna :P
To szczera racja. I dodatkowo taka kuchenka jest dużo bardziej stabilna niż zwykła butla z palnikiem.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Macie racje. Kuchenka to podstawa ale na szybko na trasie jak malo miejsca na stoliku grzałeczka sprawdza się super. Na kempingu już tylko gazówkę używamy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”