Kupiłem właśnie wysoki dach z Reimo, będę zakładał go do Multivana.
Po wczorajszej rozmowie ze sprzedającym mam trochę mętlik w głowie. Twierdzi, że montaż wysokiego dachu, nie jest jakimś wyczynem i spokojnie można to zlecić blacharzowi, a niekoniecznie firmie specjalizującej się w przeróbkach. Sam montował dachy do t3 już w latach '90, ma kilka kamperów i ogólnie facet sprawia wrażenie gościa, który wie co mówi :)
Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Dobry blacharz (a mam takiego) faktycznie da sobie radę?
I jeszcze pytanie - jak ze wzmocnieniami (rama+te "rogowe")? Z pewnością jest to konieczne przy podnoszonym, bo przecież taki dach to bardzo wiotka konstrukcja, po dźwignięciu nic nie usztywnia auta. Ale jak z wysokim? Ponoć sam dach usztywnia wystarczająco auto (na takie info trafiłem też na angielskim forum t4). Poza tym przy wysokim otwór w dachu jest też chyba inaczej wycinany, niż przy dźwiganym. To prostokąt, który zaczyna się chyba za belką wzmacniająca nad fotelami kierowcy/pasażera, a nie w takiej formie jak przy dźwiganym, co też pewnie ma wpływ na sztywność konstrukcji.
(Na dolnym foto wycięty otwór pod namiot, a czerwoną kreską zaznaczone odkąd zaczyna się otwór pod wysoki dach.)
edit: znalazłem takie foto, myślę że właśnie tak powinien być wycięty otwór pod ten dach:
Montaż wysokiego dachu Reimo
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
woycieh
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Montaż wysokiego dachu Reimo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Re: Montaż wysokiego dachu Reimo
Te ramy o których piszesz to wcale nie są wzmocnienia auta-dachu tylko ramki aby się na nich łóżko opierało. Bez tych ram z autem nic się nie stanie. Jest np. model podnoszonego dachu carthago gdzie nie ma absolutnie żadnej ramy. Wszystko jest kręcone do rynienek. Jest tylko mały płaskownik z przodu aby blacha była sztywniejsza. Szkoda ze nie masz dawcy czyli dachu wyciętego na słupkach. Miałbyś szablon. Wycinaj, wklejaj na sikaflex 292i a resztę jakoś i tak trzeba będzie improwizować. Jest zresztą na forum już podobny wątek z dokładaniem sztywnego.
-
woycieh
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Ja mam odcięty na słupkach! Także jeśli coś powinno być do montażu, to myślę że tam będzie. Krótko mówiąc nie taki diabeł straszny i "zwykły" blacharz może się z tym zmierzyć? A Ty masz jakieś doświadczenia w tym temacie? Możesz podpowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę ?
Podobnego tematu szukałem i szczerze mówiąc nie znalazłem, oprócz tego ogólnego o przeróbce multivana na californie z "czapką".
Podobnego tematu szukałem i szczerze mówiąc nie znalazłem, oprócz tego ogólnego o przeróbce multivana na californie z "czapką".
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Jak masz wycięty na słupkach to odetnijcie górę najlepiej w taki sam sposób jak wycina się szyby samochodowe. Potem zrób dokładny szablon, pomierz dwa razy i tnijcie. Wyrzynarką lub lisicą. Zaplanuj sobie dodatkowe przewody na porty usb lub oświetlenie. Nie będziesz musiał potem upychać kabli.
-
rafcio1800
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 syncro multivan
- Kontakt:
Witam a ja mam pytanko czy udało ci się zamontować już ten dach da autka ??? Jesli nie to służę pomocą/radą sam montowałem 2 dach do t3 i naprawdę możesz to spokojnie wykonać sam bez żadnej pomocy a przy okazji mam pytanko czy nie wiesz gdzie można kupić wysoki dach do t4 bo sam szukam już pół roku i nic nie mogę trafić Jak coś to dzwoń 501 768 985