Ściana grodziowa Transporter T4 - czy musi być oryginalna ?

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
jarek1233
Początkujący T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 15
Model:
Auto: transporter 2002r
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Ściana grodziowa Transporter T4 - czy musi być oryginalna ?

Nieprzeczytany post autor: jarek1233 »

Witam szacowne grono, to mój pierwszy post.
POsiadam t4 ciężarowy, 3 osobowy, bez przegrody, ściany działowej oddzielającej pake od kabiny.
Obecnie posiadam tylko kawałek pleksy zamocowany za fotelem kierowcy, chce zamontować przegrode.

Pytanie: czy weług przepisów, Waszych doświadczeń - musi to być przegroda oryginalna czy moge zabudować ją samemu ?

p.s. W razie kontroli policji, mogą się tego doczepić (braku pełnej przegrody działowej) ?
kis7306
Początkujący T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: abl
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Ściana grodziowa Transporter T4 - czy musi być oryginaln

Nieprzeczytany post autor: kis7306 »

Witaj ja w pierwszym t4 sam zrobiłem przegrode fakt prawie jak orginal.Jezdzilem nim szesc lat tez wycieczki zagraniczne i nigdy nie było problemów.
Leska
Forumowicz T4

12
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Leska »

Z tego co widzę to posiadasz samochód z 2002r tak więc przegroda musi być(nie dotyczy samochodów zarejestrowanych przed 1999r.).
Z przepisów wynika tylko, że musi być zamontowana na stałe do karoserii pojazdu. Raz czytałem, chyba tu na forum, że ktoś zrobił sobie przegrodę z pleksi chcąc mieć widoczność przez tylną szybę. Brrrrrrr - nie zdawał sobie sprawy co dzieje się z pleksi podczas wypadku.
jarek1233
Początkujący T4

10
Tematy: 15
Model:
Auto: transporter 2002r
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jarek1233 »

Tak, auto musi posiadać przegrode, myślałem o kracie tego typu:

Jak to sensownie zamontować do auta ? Czy to oryginalna, przegroda z homologacją ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2017, 8:37 przez jarek1233, łącznie zmieniany 1 raz.
TRUST
Stały bywalec

13
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 2000 Escapade I
Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: TRUST »

Mam podobną kratę w moim, była montowana seryjnie w wersjach Escapade. Złapana jest za pomocą śrub i takich krótkich drążków do dachu ( chyba specjalnie przygotowane miejsce nie wiem jak w innych autach) i do podłogi bezpośrednio śrubami. Można ją przesunąć za II rząd siedzeń i mieć więcej miejsca dla pasażerów ( oczywiście zależy co mamy wbite w dowód ).
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

jarek1233 pisze:
Pytanie: czy weług przepisów, Waszych doświadczeń - musi to być przegroda oryginalna czy moge zabudować ją samemu ?
Jeśli masz kategorię VAT-1 lub VAT-2 to musi być oryginalna i zamontowana na stałe ściana grodziowa lub kratka. Jeśli nie odliczasz VATu to ściana grodziowa lub kratka nie musi być oryginalna.
Problem może być gdy zastosujesz np. płytę MDF albo OSB do tego celu, ale podejrzewam, że w przypadku zastosowania pleksy może być podobnie.
jarek1233 pisze:
p.s. W razie kontroli policji, mogą się tego doczepić (braku pełnej przegrody działowej) ?
W razie kontroli policji to zależy na kogo trafisz, ogólnie możesz zostać ukarany mandatem za "nie prawidłowe przewożenie ładunku" jeśli policjant stwierdzi, że jakiś przedmiot znajdujący się za fotelami podczas gwałtownego hamowania może się dostać pod pedały lub uderzyć kogoś w głowę. Ewentualnie jeśli będziesz jeździć załadowany po sam dach to w przypadku odmówienia rozładunku może się to skończyć zakazem dalszej jazdy.
Natomiast nie wiem jak by to wyglądało w przypadku zatrzymania przez Inspekcję Transportu Drogowego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”