Montaż ścianki działowej, grodzi w busie odzielającej pake
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jarek1233
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter 2002r
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Montaż ścianki działowej, grodzi w busie odzielającej pake
Czy ktoś z Was montował blaszaną scianke grodziową oddzielająca kabine pasażerów od paki ?
Jeśli tak, jak wstawić taką ściankę, są oferty używanych zdemontowanych ścianek, ale oryginalnie chyba były nitowane, spawane - podsumowując czy taką ścianke wyciętą z innego auta da się ponownie zamontować bez spawania, nitowania ?
Jakie alternatywy do bezpiecznego oddzielenia paki od pasażerów przy przewożeniu ciężkich ładunków ?
Znalazłem kilka gwintów za kabiną pasażerską, do których można przytwierdzić ścianke - czy blaszana ścianka była do tego montowana ? Czy jest to pod ścianke typu kratka ?
Czy kierowcy grozi mandat za brak ścianki działowej przy transporcie prywatnym swoich rzeczy ?
Jeśli tak, jak wstawić taką ściankę, są oferty używanych zdemontowanych ścianek, ale oryginalnie chyba były nitowane, spawane - podsumowując czy taką ścianke wyciętą z innego auta da się ponownie zamontować bez spawania, nitowania ?
Jakie alternatywy do bezpiecznego oddzielenia paki od pasażerów przy przewożeniu ciężkich ładunków ?
Znalazłem kilka gwintów za kabiną pasażerską, do których można przytwierdzić ścianke - czy blaszana ścianka była do tego montowana ? Czy jest to pod ścianke typu kratka ?
Czy kierowcy grozi mandat za brak ścianki działowej przy transporcie prywatnym swoich rzeczy ?
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Re: Montaż ścianki działowej, grodzi w busie odzielającej pa
ściany o których piszesz były w kilku wersjach
1.z dużą szybą przesówną
2.z małym okienkiem
3.z pełna bez okna
4.połówka
osobiście założyłbym połówke i do niej dorobił kratke - największa funkcjonalność w przypadku chęci przewiezienia np jakiś długich elementów
mocowane były tak - zgrzwane były punktowo do karoserii najpiej taką ścianke zdjąć samemu rozwiercając te zgrzewy z jakiegoś auta na szrocie i mniej więcej w tych samych miejscach pospawać u siebie
nitów żadnych nie było nity tylko przy holenderkach ale to już inna bajka
1.z dużą szybą przesówną
2.z małym okienkiem
3.z pełna bez okna
4.połówka
osobiście założyłbym połówke i do niej dorobił kratke - największa funkcjonalność w przypadku chęci przewiezienia np jakiś długich elementów
mocowane były tak - zgrzwane były punktowo do karoserii najpiej taką ścianke zdjąć samemu rozwiercając te zgrzewy z jakiegoś auta na szrocie i mniej więcej w tych samych miejscach pospawać u siebie
nitów żadnych nie było nity tylko przy holenderkach ale to już inna bajka
-
jarek1233
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Właśnie obawiam się tych ścianek z serwisów aukcyjnych, że może to być trudne wpasować ją z powrotem.
Ciekaw jestem do czego są gwinty na suficie auta pod zaślepką i po obu bokach od stron foteli ?
Ciekaw jestem do czego są gwinty na suficie auta pod zaślepką i po obu bokach od stron foteli ?
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
lepiej samemu gdzieś na szrocie zdjąć bo tak to wytnie Ci jakiś chłopek metodą "cytryn&gumiak" to może tak zdeformować że nie dopasujesz potem i jeszcze sie okaże że przy cięciu 10% ściany zniknęło i będą szpary
poka o jakie gwinty chodzi zrob zjdecie bo nie kojarze
poka o jakie gwinty chodzi zrob zjdecie bo nie kojarze
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Co do konsekwencji braku ścianki/grodzi jeśli samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy grozi zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.
-
jarek1233
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pod tą zaślepką, są gwinty o których pisałem, czy to twórczość poprzedniego własciciela auta, czy fabryka ?
Czy ktoś może przytoczyć przepisy dotyczące takiej ścianki, grodzi ?
Diagnosta podbił mi przegląd tylko z zamontowaną ścianką z pleksy za fotelem pasażera (zakrywała tylko pionowo połowe między paką a fotelami) - czy taka ścianka wystarczy, by nie być na bakier z przepisami? Sam dla bezpieczeństwa chce jednak mieć porządne odesparowanie przestrzeni pasażerskiej od paki.
Czy ktoś może przytoczyć przepisy dotyczące takiej ścianki, grodzi ?
Diagnosta podbił mi przegląd tylko z zamontowaną ścianką z pleksy za fotelem pasażera (zakrywała tylko pionowo połowe między paką a fotelami) - czy taka ścianka wystarczy, by nie być na bakier z przepisami? Sam dla bezpieczeństwa chce jednak mieć porządne odesparowanie przestrzeni pasażerskiej od paki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
U mnie jest taka ścianka bardzo popularne rozwiązanie w Norwegii,nie wiem jak w Polsce.Montowana na kilka śrub,żadnych spawów czy nitów.Demontaż-kilkanaście minut.Jeśli trzeba mogę zrobić dokładniejsze fotki.
-
jarek1233
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Będe wdzięczny za zdjęcia mocowań tej ścianki, masz auto zarejestrowane jako ciężarowe ? Chociaż nie wiem czy te pytanie ma sens bo przepisy mogą się różnić w Polsce i w Norwegii.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Proszę bardzo,samochód mam zarejestrowany jako ,,kombinert bil''czyli ani ciężarowy,ani osobowy-łączony.Od dołu nie mam fotek,ale są to takie same mocowania jakie mam do foteli,wygląda jak oryginał,takie kilkucentymetrowe ceowniczki z wspawaną nakrętką,przyspawane do podłogi.Oprócz tego są jeszcze przygotowane takie same do montażu kanapy.W przyszłości będę chciał zarejestrować t4 na 8osób więc wszystko mam przygotowane,łącznie z miejscem pod pasy bezpieczenstwa.Wystarczy tylko wyjąć plastikowe zaślepki i dołożyć pasy.Takie kratki w Norwegii montowane są do nowych aut po to,by nowe auto było tańsze w zakupie,mniejszy podatek niż za typową osobówkę.Po dziesięciu latach można bez żadnych dodatkowych opłat taką kratkę samemu wymontować,dołożyć fotele,pasy i przerejestrować na osobówkę.Na razie jest to dla mnie bardzo przydatne,kilka razy do roku jeżdżę załadowany pod sam dach i oprócz tego,że zabezpieczona jest część pasażerska-to jeszcze do tej kratki można zamocować to i owo gumami,coby nie wylatało z auta po otwarciu klapy.Ale jak skończę wyprowadzkę z NO to chyba zdemontuję tę kratkę.I będzie używana sporadycznie.
-
jarek1233
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziękuje za zdjęcia, czy ta krata jest zamocowana w te same gwinty w słupkach auta co przednie pasy ?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie-Jak widać na załączonych obrazkach :)jarek1233 pisze:Dziękuje za zdjęcia, czy ta krata jest zamocowana w te same gwinty w słupkach auta co przednie pasy ?
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Czoper czy twoja ścianka grodziowa jest zamontowana za drugim rzędzie siedzeń ? bo zwylke widziałem zamocowane zaraz za pierwszym rzędzie siedzeń <ojojoj>
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na pierwszej fotce kilka postów wyżej widać dokładnie.