Biała T4 w longu
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Biała T4 w longu
Ja montuje na profilu stalowym 80x80x5mm więc bez lipy 3x bardziej pancerne niż ori podstawa. Bo to co pokazałeś Probe to masakra....
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Oczywiście, że takozyrys486 pisze:Probe041 to nie jest przypadkiem auto naszego forumowicza ?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
W sumie nie chciałem czekać do wiosny, z racji budowy domu i garażu nie bardzo było gdzie działać, więc starą oborę zaadaptowałem tymczasowo :)
Silnik wyjęty, bez jakiś cudów się obyło oprócz odcięcia wydechu, nakrętki przy turbo objechane, a wydech miał łącznik dopiero na wysokości tylnego koła....
Teraz zostało dokończyć wypruwanie instalacji.
Przy okazji rozrząd/ uszczelniacze/ sprzęgło/ uszczelki wszelakie.
Silnik wyjęty, bez jakiś cudów się obyło oprócz odcięcia wydechu, nakrętki przy turbo objechane, a wydech miał łącznik dopiero na wysokości tylnego koła....
Teraz zostało dokończyć wypruwanie instalacji.
Przy okazji rozrząd/ uszczelniacze/ sprzęgło/ uszczelki wszelakie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No i kolega poszedł po całości z tym podnośnikiem. Specjalnie kupiony pod ten swap? ;)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
na regulacji mi nie zależy. Generalnie chciałbym niżej siedzieć. Daj znaka jak zamontujesz.W.B pisze:Nie pasuje, ale jest na to sposób sprawdzony. Zrobię to zaprezentuję,
Co do wysokości siedzenie to te fotele mają ją regulowaną:) dość sporo
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kupiliśmy bo wcześniej odnawialiśmy ciągnik, a że tam głupia zwolnica waży 200-300kg, to się przydaje. Udźwig na krótkim ramieniu 2t, na długim 500kg, ale można podnieść na 260cm wysokości.xxxkamil pisze:No i kolega poszedł po całości z tym podnośnikiem. Specjalnie kupiony pod ten swap? ;)
Pewnie w przeciągu miesiąca będę montował, profil 80x80x5 kupiłem, cena znośna bo za nowy wyszło 75zł. 4 odcinki po 45cm.hoopsii pisze:na regulacji mi nie zależy. Generalnie chciałbym niżej siedzieć. Daj znaka jak zamontujesz.W.B pisze:Nie pasuje, ale jest na to sposób sprawdzony. Zrobię to zaprezentuję,
Co do wysokości siedzenie to te fotele mają ją regulowaną:) dość sporo
Tak bez stresowego wyciągania silnika jeszcze nie było, można pić herbatkę, obserwować co się dzieje. Właściwie tylko odkręciłem motor z poduszek, odpiąłem przeguby wewnętrzne przy skrzyni i w góre. Teraz zostało instalacje zabrać z golfa to co się przyda.Probe041 pisze:Lewar do silników pierwsza klasa :P
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
W ramach akcji niedziela dokończyłem wyciąganie instalacji.
Kostki sobie opisałem, żeby było łatwiej deskę ściągnąłem i wszystkie plastiki.
Na początku myślałem że nie mam immo, ale znalazłem puszkę i na kablu przyklejoną "pestkę" do anteny. Widać nasi tu byli.
Właściwe mam wszystko, nawet puszkę z przekaźnikami sobie zostawiłem, pedał gazu wraz z potencjometrem, czujniki 2 hamulca i czujnik sprzęgła.
Plan jest taki by z golfowej wiązki wypruć pozostałości po światłach / kierunkowskazach/ klaksonie/ klimatyzacji, a zostawić sterownik/osprzęt silnika/alternator/rozrusznik i wentylator. Wtedy jak wpakuje w abl to zrobię porządek i będę miał dwie wiązki oddzielnie choć jedną puszkę bezpieczników/przekaźników.
Jutro ostateczne ograbienie Golfa i dzwoniem niech go zabierają. Jak byłem po fotele od sharana to sami handlarze proponowali że wezmą bez motoru i wiązki.
Kostki sobie opisałem, żeby było łatwiej deskę ściągnąłem i wszystkie plastiki.
Na początku myślałem że nie mam immo, ale znalazłem puszkę i na kablu przyklejoną "pestkę" do anteny. Widać nasi tu byli.
Właściwe mam wszystko, nawet puszkę z przekaźnikami sobie zostawiłem, pedał gazu wraz z potencjometrem, czujniki 2 hamulca i czujnik sprzęgła.
Plan jest taki by z golfowej wiązki wypruć pozostałości po światłach / kierunkowskazach/ klaksonie/ klimatyzacji, a zostawić sterownik/osprzęt silnika/alternator/rozrusznik i wentylator. Wtedy jak wpakuje w abl to zrobię porządek i będę miał dwie wiązki oddzielnie choć jedną puszkę bezpieczników/przekaźników.
Jutro ostateczne ograbienie Golfa i dzwoniem niech go zabierają. Jak byłem po fotele od sharana to sami handlarze proponowali że wezmą bez motoru i wiązki.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Na tą chwilę jakieś 13h posiedziałem łącznie.
Wiązka przejrzana. Zostawiłem tylko wiązkę stricte silnikową .
Zostało jeszcze przejrzeć zawczasu kostki od strony kabiny, opisać wszystkie i by było na tyle. Wymyć przewody benzyną ekstrakcyjną i można na nowo izolować <cool>
Czekam aż resztki golfa się sprzedadzą i zrobić się pogoda aby umyć karcherem silnik, akra do silników i dimer czekają w pogotowiu. Bo takiej ilości syfu na motorze dawno nie widziałem.
Karcher poszedł w ruch. Jeszcze może zrobię jedna rundę i będzie jak nowy:) żurawiem nie mogłem wyjechać bo błocko więc poczciwa 60 poszła w ruch <cool>
Wiązka przejrzana. Zostawiłem tylko wiązkę stricte silnikową .
Zostało jeszcze przejrzeć zawczasu kostki od strony kabiny, opisać wszystkie i by było na tyle. Wymyć przewody benzyną ekstrakcyjną i można na nowo izolować <cool>
Czekam aż resztki golfa się sprzedadzą i zrobić się pogoda aby umyć karcherem silnik, akra do silników i dimer czekają w pogotowiu. Bo takiej ilości syfu na motorze dawno nie widziałem.
Karcher poszedł w ruch. Jeszcze może zrobię jedna rundę i będzie jak nowy:) żurawiem nie mogłem wyjechać bo błocko więc poczciwa 60 poszła w ruch <cool>
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wiązka zaizolowana, wszystko gotowe w kwestii instalacji z grubsza.Zabrałem się za silnik:
- dolne kółko rozrządu się minimalnie gibało, oczywiście jakiś kretyn założył nowe koło na nie zabieloną powierzchnię, dodatkowa stara oryginalna śruba bez kleju. Efekt wiadomo. Ma ktoś z forumowiczów pożyczyć frez? ostatecznie kupię, ale 350zł..... odwdzięczę się smakołykami:) .
- wszystkie uszczelniacze leją, ale to standard bo nikt ich raczej nie wymienia;/
- pompa wody nawet nawet
- uszczelkę pod pokrywą zamiast ktoś wymienić to kleił na 3 różne sylikony - szary, czerwony , czarny.
Wybrałem się na zakupy:
- nowy zestaw rozrządu INA z śrubą wału, śrubą napinacza i rolki pośredniej
- pompa wody Febi z uszczelką
- uszczelniacz wał/wałek rozrządu/koło pośrednie Victor Reinz
- uszczelka pokrywy zaworowej kompletna Victor Reinz
- nowy olej Valvoline Maxlife 10W40
- dolne kółko rozrządu się minimalnie gibało, oczywiście jakiś kretyn założył nowe koło na nie zabieloną powierzchnię, dodatkowa stara oryginalna śruba bez kleju. Efekt wiadomo. Ma ktoś z forumowiczów pożyczyć frez? ostatecznie kupię, ale 350zł..... odwdzięczę się smakołykami:) .
- wszystkie uszczelniacze leją, ale to standard bo nikt ich raczej nie wymienia;/
- pompa wody nawet nawet
- uszczelkę pod pokrywą zamiast ktoś wymienić to kleił na 3 różne sylikony - szary, czerwony , czarny.
Wybrałem się na zakupy:
- nowy zestaw rozrządu INA z śrubą wału, śrubą napinacza i rolki pośredniej
- pompa wody Febi z uszczelką
- uszczelniacz wał/wałek rozrządu/koło pośrednie Victor Reinz
- uszczelka pokrywy zaworowej kompletna Victor Reinz
- nowy olej Valvoline Maxlife 10W40
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za chęci ale stwierdziłem że jak mam motor na wierzchu to lepiej to zrobić raz a dobrze. Dzisiaj odebrałem wał od Kręgielskiego, wał został umyty, pomierzony, napawali końcówkę, przetoczyli, dopasowali do kółka. Powiem szczerze że kółko wchodzi ciasno <01> przy okazji podjechałem do IC i kupiłem nowe śruby Elring do stóp wału i nowy uszczelniacz od strony sprzęgła też Elringa :)Ryś pisze:Widać praca wre. Podeślij mi adres, wyślę Ci frez wału.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wiesz wolę teraz porobić wszystko póki na wierzchu niż później gimnastykować się z kanału.pittrans pisze:Widzę że na grubasa idziesz . Tak dalej to na bank będzie igła.
Dzisiaj wsadziłem wał, dokręcony zgodnie z serwisówką, nowa pompa wody, uszczelniacze na wałku pośrednim i wale. Stanąłem z robotami bo niestety uszczelniacz od strony skrzyni nie pasuje... wychodzi na to że mam wersję z dekielkiem. Bo zupełnie inny rozmiar ma uszczelniacz sprzedawany luzem.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ano widzisz , jak się człowiek nie przewróci to się nie nauczy. Kupiłem uszczelniacz Reinza, kosztował po rabatach okrągłe 100plnów, nawet dają do niego instrukcje montażu jak ma być założony. Ostatnio było mało czasu ale podgoniłem:Probe041 pisze:Każde tdi miało już uszczelniacz od strony skrzyni z obudową :-P
- nowy uszczelniacz pod sprzęgło zamontowany
- blacha od skrzyni pomalowana proszkowo
- koło zamachowe zarzuciłem
- kółko dolne rozrządu dokręciłem, śruba nowa, wklejone na klej do połączeń wał/piasta. Dokręciłem na 90 Nm plus 90 stopni, więcej nie szło. I tak wyszło ponad 210Nm....... bo tylko do tylu mam dynamometry.
- wymieniłem uszczelniacz wałka rozrządu, chociaż mocno siedziało i bez ściągacz bym nie zdjął
- kółko napędu pompy oleju na miejscu, miska tymczasowo na miejscu
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Chroniczny brak czasu jak zwykle.
Gdzieś wcześniej pisałem, że kupiłem fotele z sharana/alhambry.
Dorobiłem mocowania, z profila 80x80x5 plus zaślepki.
Mocowane do podłogi w oryginalne otwory, zamiast ori śrub poszły imbusy twardości 10.9 . Reszta śrub na 8,8 ....
Narazie zamontowałem fotel pasażera, regulacja góra dół działa, obrotowy jest, siedzi się mega wygodnie, można usnąć. Jak będzie wena podgrzewanie zrobię, bo maty działają na krótko. Jak będzie lepsza pogoda to pranie foteli, kierowcy na dniach zamontuje pewnie, ale muszę wykręcić śrubę przednią bo ma wyrobione gniazdo na klucz.
Przy okazji pytanie , udało się kupić używane idealne kółko od wałka pośredniego. Jak ma być zamocowane ? mógłby ktoś u siebie podejrzeć? bo na logikę napisami na zewnątrz tak by można było odczytać.
Gdzieś wcześniej pisałem, że kupiłem fotele z sharana/alhambry.
Dorobiłem mocowania, z profila 80x80x5 plus zaślepki.
Mocowane do podłogi w oryginalne otwory, zamiast ori śrub poszły imbusy twardości 10.9 . Reszta śrub na 8,8 ....
Narazie zamontowałem fotel pasażera, regulacja góra dół działa, obrotowy jest, siedzi się mega wygodnie, można usnąć. Jak będzie wena podgrzewanie zrobię, bo maty działają na krótko. Jak będzie lepsza pogoda to pranie foteli, kierowcy na dniach zamontuje pewnie, ale muszę wykręcić śrubę przednią bo ma wyrobione gniazdo na klucz.
Przy okazji pytanie , udało się kupić używane idealne kółko od wałka pośredniego. Jak ma być zamocowane ? mógłby ktoś u siebie podejrzeć? bo na logikę napisami na zewnątrz tak by można było odczytać.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Obiecana fotka kółka :P
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Probe jeszcze raz;)
- fotel kierowcy zamontowany
- dekiel pokrywy zaworów odświeżyłem akrylem natryskowo w kolor innych elementów
Jedyna wada foteli taka że oryginalne dywaniki są za długie, więc albo wywinąć do góry albo inne:)
- fotel kierowcy zamontowany
- dekiel pokrywy zaworów odświeżyłem akrylem natryskowo w kolor innych elementów
Jedyna wada foteli taka że oryginalne dywaniki są za długie, więc albo wywinąć do góry albo inne:)
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Silnik z grubsza poskładany - rozrząd na swoim miejscu, ułożenia paska na nowym kole idealnie, zostało wystawić ogłoszenie ze sprzedażą ABL-a... będzie motywacja do pakowania 1z <38> <38> <38>
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Z racji motywacji wystawiłem silnik na allegroszu. Mojego ABL-a, cena średnia rynkowa 1700 plnów, sprzedał się po paru dniach. Ale fakt był zdrowy, tylko turbo do ogarnięcia. Silnik pojechał do Elbląga <szok>
Brak silnika w budzie było motywacją do działania. Tak to wygląda po jakimś czasie <02>
Silnik dostał nowe sprzęgło LUK-a od 1z, nowa uszczelkę miski olejowej wersja z blachą, smok i pompę zostawiłem z abl, układ chłodniczy z ABL.
Altek z 1z a pompa wspomagania z ABL. Więc obeszło się bez rzeźby. Wydech połączyłem siatką wspawaną. Na dniach podciśnienia, układ chłodniczy połączyć.
Bagnet podgrzałem palnikiem i wyprofilowałem, wychodzi między wyjściami wysokiego ciśnienia na pompie. Ile oliwy powinno wejść? 4.5 l na max?
Brak silnika w budzie było motywacją do działania. Tak to wygląda po jakimś czasie <02>
Silnik dostał nowe sprzęgło LUK-a od 1z, nowa uszczelkę miski olejowej wersja z blachą, smok i pompę zostawiłem z abl, układ chłodniczy z ABL.
Altek z 1z a pompa wspomagania z ABL. Więc obeszło się bez rzeźby. Wydech połączyłem siatką wspawaną. Na dniach podciśnienia, układ chłodniczy połączyć.
Bagnet podgrzałem palnikiem i wyprofilowałem, wychodzi między wyjściami wysokiego ciśnienia na pompie. Ile oliwy powinno wejść? 4.5 l na max?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Czyli około 5l do maks stanu mniej więcej <01>Probe041 pisze:Mi wchodzi 4.7L I mam ponad pół stanu
- założyłem nowy zbiorniczek do płynu chłodniczego
- wężyki podciśnień sylikonowe 3mm, bardzo ciasno wchodzą
- układ chłodniczy podszykowałem, zostało założyć chłodnice
- uporządkowałem rzeźby poprzedników z przewodami od wspomy, ktoś sztukował powrót w 3 miejscach, ale po co? nie wiem, zalałem nowym płynem FEBI zielony
- przerobiłem blaszkę od kostki okrągłej skręcanej, będzie pasować <02>
- dolot koncepcja jest, ale muszę domówić przewód sylikonowy, wkrętkę od gazu wstawiłem w airboxa , podepnę się czujnikiem od EGR-a
- układ paliwowy podpięty
Czy ten schemat podciśnień do 1z jest dobry?
W piątek odbieram wtyki okrągłe do listwy co idzie prąd na świece. Teraz zostało rozłożyć instalację i poukładać jak należy. Zrobić mocowanie N75 i czujnika od EGR.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Już widzę problem z za krótkim wężykiem od głowicy do zbiorniczka, poza tym nie masz tam trójnika na odpowietrzenie z chłodnicy?
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
gratuluję samozaparcia i wytrwałości, grubo idziesz z tematem. :) Za taki wkład prac auto na pewno się odwdzięczy
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Probe faktycznie zapodziałem gdzieś trójnik. Jutro będę grzebał dalej wiec się okaże, totalnie z głowy wypadło mi odpowietrzenie chłodnicy.
De'D ja to robię sobie na spokojnie, przy okazji, po godzinach , bez ciśnienia.
De'D ja to robię sobie na spokojnie, przy okazji, po godzinach , bez ciśnienia.