dziwne rzeczy dzieją się z webasto
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
misq1992
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Opis: "bo w życiu trzeba być rekinem a nie jakąś płotką"
- Kontakt:
dziwne rzeczy dzieją się z webasto
Witam wszystkich od z racji tego że jestem z tych ludzi ciepłokrwistych od czasu nastąpienia "chłodniejszych dni" zacząłem używać webasta ale to bardziej z powodu odszronionego pojazdu przed pracą. A teraz zmierzając do brzegu :) problem wystepuje przy włączeniu webasta na sucho z panelu sterowania nadmuch włącza się na chwilę dosłownie 20sek (spaliny z nadkola brak) po czym się wyłącza i webasto nie startuje. Jak odpalę silnik na dosłownie moment wystarczy mniej niż minuta i włączę webasto lub bedzie włączone wcześniej to wszystko działa jak należy.. dziwny przypadek czy ktoś z Was koledzy spotkał się z takim cudakiem ? . Dzięki z góry za pomoc stawiam PIFO :)
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: dziwne rzeczy dzieją się z webasto
Tak na pierwszy rzut oka przyczyną może być słaby akumulator. Na postoju bez ładowania napięcie spada poniżej ustalonego progu i piec się nie załącza.
Po uruchomieniu silnika napięcie za sprawą ładownia z alternatora wraca do właściwego poziomu i jest wszystko ok.
Po uruchomieniu silnika napięcie za sprawą ładownia z alternatora wraca do właściwego poziomu i jest wszystko ok.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, 9:58 przez Tomek Westfalia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
misq1992
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Opis: "bo w życiu trzeba być rekinem a nie jakąś płotką"
- Kontakt:
oooo widzisz Tomek Westfalia być może że to takie proste nie pozostaje nic innego jak podłączyć prostownik do aku pod siedzeniem i sprawdzić :)) zapomniałem dodać że po wyłączeniu silnika webasto już działa wtedy normalnie. ale dzięki za szybką odpowiedź teraz tylko pozostaje przedłużacz z balkonu i sprawdzić :P dam znać czy pomogło ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Najwięcej prądu potrzebuje do rozruchu gdy podgrzewa świece żarową która pochłania jego duże ilości.misq1992 pisze:zapomniałem dodać że po wyłączeniu silnika webasto już działa wtedy normalnie
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Problemem moze też być zawieszająca się pompa wody. Jak odpalisz to obieg wody ruszy wirmik i pózniej chodzi juz sama.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
dłużej by wtedy chodziło i zaczęło grzać do momentu przegrzania, a u niego robi tylko test i nie startuje w ogóle
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Piec sie uruchomi nawet jak pompka cieczy jest calkiem odlaczona i bedzie chodzil do momentu jak ciecz osiagnie zadana temperature,potem zmniejszy moc a potem przejdzie w stan czuwania.
Blad pomki zostanie zapisany w sterowniku.
Jesli masz webasto a nie ebera to zdiagnozujesz go tym samym kablem co teczke przy pomocy programu thermo test.
A jak Ci sie nie chce to zmierz wpierw napiecie na aku bo jesli mnie pamiec nie myli to juz przy 11.5 V piec nie wystartuje.
Niewiem czy jest tak we wszystkich piecach ale tak jest w bw50
Blad pomki zostanie zapisany w sterowniku.
Jesli masz webasto a nie ebera to zdiagnozujesz go tym samym kablem co teczke przy pomocy programu thermo test.
A jak Ci sie nie chce to zmierz wpierw napiecie na aku bo jesli mnie pamiec nie myli to juz przy 11.5 V piec nie wystartuje.
Niewiem czy jest tak we wszystkich piecach ale tak jest w bw50
Ostatnio zmieniony 30 gru 2016, 13:35 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
mam ebera i też testuję go VCDSem tym samym kablemkurol pisze:Jesli masz webasto a nie ebera to zdiagnozujesz go tym samym kablem co teczke przy pomocy programu thermo test.
A jak Ci sie nie chce to zmierz wpierw napiecie na aku bo jesli mnie pamiec nie myli to juz przy 11.5 V piec nie wystartuje,przynajmniej model bw50
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jakiego konkretnie?garbaty pisze:mam ebera i też testuję go VCDSem tym samym kablem
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
niebieski-n2 pisze:Jakiego konkretnie?garbaty pisze:mam ebera i też testuję go VCDSem tym samym kablem
d4ws
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Od kilku dni mam to samo <36> (D4WS)misq1992 pisze:Witam wszystkich od z racji tego że jestem z tych ludzi ciepłokrwistych od czasu nastąpienia "chłodniejszych dni" zacząłem używać webasta ale to bardziej z powodu odszronionego pojazdu przed pracą. A teraz zmierzając do brzegu :) problem wystepuje przy włączeniu webasta na sucho z panelu sterowania nadmuch włącza się na chwilę dosłownie 20sek (spaliny z nadkola brak) po czym się wyłącza i webasto nie startuje. Jak odpalę silnik na dosłownie moment wystarczy mniej niż minuta i włączę webasto lub bedzie włączone wcześniej to wszystko działa jak należy.. dziwny przypadek czy ktoś z Was koledzy spotkał się z takim cudakiem ? . Dzięki z góry za pomoc stawiam PIFO :)
Aku sprawne bo nowe.Odpalam auto poniżej +5st,piec uruchamia się bez problemu jako dogrzewacz,włączam na panelu opcje grzania webasto,gaszę silnik i webasto hula nawet 120min. (przed odpaleniem auta jest to nie możliwe)
Próbowałem jeszcze ustawić na odpowiedni czas włączenia,ale też lipa.Robi tylko test i cisza.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Problem ze spadkiem napięcia - przygnite przewody, podśniedziałe styki, słaby akumulator (nie w przypadku słowika).
Wywala wtedy błąd F11 i tak naprawdę nie wiadomo co robić.
Ważne: do sprawdzenia wszystko co elektryczne, gdyż problem może wystąpić wcale nie na przewodzie głównym zasilającym piec tudzież na masowym, lecz na każdym innym (jak było u mnie i dwa lata mi zajęło dojście do sedna problemu robiąc najpierw magisterkę z d3wz, a potem doktorat <cool> )
Wywala wtedy błąd F11 i tak naprawdę nie wiadomo co robić.
Ważne: do sprawdzenia wszystko co elektryczne, gdyż problem może wystąpić wcale nie na przewodzie głównym zasilającym piec tudzież na masowym, lecz na każdym innym (jak było u mnie i dwa lata mi zajęło dojście do sedna problemu robiąc najpierw magisterkę z d3wz, a potem doktorat <cool> )
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Też tak myślę ;) Zauważyłem że to postępowało małymi krokami,raz odpalało,dwa razy nie.Aż padło całkiem!!!niebieski-n2 pisze:Problem ze spadkiem napięcia - przygnite przewody
Może znajdę chwilę po nowym roku i posprawdzam instalacje.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Prawdopodobnie mógł zablokować się sterownik pieca. U mnie było to samo.Każda nieudana próba traktowana jest jako błądsłowik pisze:Też tak myślę ;) Zauważyłem że to postępowało małymi krokami,raz odpalało,dwa razy nie.Aż padło całkiem!!!niebieski-n2 pisze:Problem ze spadkiem napięcia - przygnite przewody
Może znajdę chwilę po nowym roku i posprawdzam instalacje.
kilka błędów i więcej się już nawet nie odezwie :-(
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj zamontowałem swoje zregenerowane d4ws. Czy ten piec działa też jako dogrzewacz? dzisiaj -4 na dworze, po 5km jazdy miałem dopiero 50stopni. Wydaje mi się słabo.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Z tego co wiem działa również jako dogrzewacz (zobacz czy wypuszcza jakieś spaliny po uruchomieniu silnika), przy -4 jak używasz nadmuchu ciepła do kabiny to się będzie dogrzewał dłuuuużej.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
na odpalonym silniku webasto milczy. Jutro spróbuję podpiąć jakiś świeży aku. Nadmuch na tył wyłączam zupełnie, przód puszczam na 1 kreskę ale dopiero po kilku minutach jazdy. A dogrzewacz jak rozumiem załącza się niezależnie od sterownika, nic nie muszę wciskać/włączać?
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Powinien ruszyć może czujnik temp. zewnętrznej się wysypał. Może spróbuj w ogóle nie dogrzewać kabiny ciepłym powietrzem i zobacz jakie będą rezultaty. Jutro ma być cieplej na zewnątrz więc szybciej się dogrzeje. Zobacz bezpieczniki pod kierownicą może który jest wypalony.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak,działa jako dogrzewacz.garbaty pisze:dzisiaj zamontowałem swoje zregenerowane d4ws. Czy ten piec działa też jako dogrzewacz? dzisiaj -4 na dworze, po 5km jazdy miałem dopiero 50stopni. Wydaje mi się słab
Czyli odpalił jako dogrzewacz jeśli miałeś 50st temp. po 5km,i to jest normalny wynik.
Podejrzewam że bez dogrzewacza wskazówka ledwo by ruszyła ;)
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Istotnie przy tem. poniżej 0 na zewnątrz temperatura cieczy w granicach 50 stopni bez dogrzewacza po tak krótkim dystansiesłowik pisze:Tak,działa jako dogrzewacz.garbaty pisze:dzisiaj zamontowałem swoje zregenerowane d4ws. Czy ten piec działa też jako dogrzewacz? dzisiaj -4 na dworze, po 5km jazdy miałem dopiero 50stopni. Wydaje mi się słab
Czyli odpalił jako dogrzewacz jeśli miałeś 50st temp. po 5km,i to jest normalny wynik.
Podejrzewam że bez dogrzewacza wskazówka ledwo by ruszyła ;)
raczej nie realna więc przypuszczam ,że działa on prawidłowo.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Opowiadacie straszne rzeczy, przesiadka z 4l benzyny na oziębłego diesla jest szokująca ;) jeepek 50stopni ma zanim zdejmę matę z przedniej i oskrobię boczne. 1km jazdy do 87stopni :)
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Coś za coś mniej strat ma silnik diesla i za to odwzajemnia się niższym spalaniem, benzyniak dogrzewa się w moment ale swoje musi przepalić. Ja też myślałem że u mnie się coś popsuło (czujnik temp. cieczy), trasa 15 km w jedną stronę, a wskazówka ledwo co poszła w górę. Domontowałem dziś elektroniczny termometr przy zbiorniczku wyrównawczym i po 15 km max co miałem to 70 stopni. Z powrotem było już trochę lepiej ok 80stopni.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przez ścianę grodziową przełożyłem tego typu: http://allegro.pl/termometr-elektronicz ... 64659.html. Przymocowany jest do jednego z węzy małego obiegu i zaizolowany( otuliną) ma czujnik dookoła żeby nie oszukiwał.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się, ale jest już jakiś obraz tego co dzieje się w układzie chłodzenia. Lepsze to niż kupowanie i wymiana w ciemno czujników temperatury, termostatów, itd. Najlepiej jak by pływał w zbiorniczku.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
wczoraj wyskoczyły mi znowu buble z webasto. grzeje wodę do 103stopni i się wyłącza, temp spadnie do 40 i znowu piec startuje. Jutro spróbuję przetestować pompkę wody, Ktoś wie czy taka sama jest w sharanie i galaxy?