swap TD -> TDI
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Na podstawie z tdika filtr oleju wychodzi niżej od miski, nie pasuje rurka wodna i reszta przewodów
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Czy ktoś się orientuje czy mogę zamienić czujnik temperatury dolotu ten na dwa piny wciskany 028906081 na czujnik nowego typu na cztery piny przykręcany 038906051B lub z literką D i w nim podpiąć sobie tylko temperaturę dolotu ?? Czy wskazania temperatury będą takie same lub bardzo zbliżone do czujnika starego typu ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Tak, jak podłączysz tylko temperaturę to będzie to samo, pozostałe dwa piny są do ciśnienia doładowania.
U siebie przechodziłem na ten 3 barowy z literką C na końcu jak padł mi ori, mapa do poprawki musiała iść bo ster nie widział poprawnie co dmuchawa robi.
U siebie przechodziłem na ten 3 barowy z literką C na końcu jak padł mi ori, mapa do poprawki musiała iść bo ster nie widział poprawnie co dmuchawa robi.
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie naruszę żadnych zasad :)
Do rzeczy mam t4 z silnikiem ABL i padniętą głowicą czyli jak wielu z was. Chcę przełożyć silnik 1Z ale sam nie mam gdzie no i mechanik ze mnie raczej do hamulców i innych prostych rzeczy. Czy jest ktoś kto podjął by się odpłatnie zrobić swapa i ile ew. trzeba wybecelować za taką frajdę? Dodam że mogę podstawić teczkę niemalże gdziekolwiek.
Do rzeczy mam t4 z silnikiem ABL i padniętą głowicą czyli jak wielu z was. Chcę przełożyć silnik 1Z ale sam nie mam gdzie no i mechanik ze mnie raczej do hamulców i innych prostych rzeczy. Czy jest ktoś kto podjął by się odpłatnie zrobić swapa i ile ew. trzeba wybecelować za taką frajdę? Dodam że mogę podstawić teczkę niemalże gdziekolwiek.
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzięki probe za odpowiedz, do wrocka mam dość daleko (pytanie czy teczka dojedzie :) ) ale raczej nie to jest przeszkodą. Napisz mi coś o kosztach i czy ty możesz się zająć zdobyciem wszystkich gratów tudzież silnika czy ja mam mieć wszystko. Zdobycie działającego 1Z nie jest problemem tylko każdy chciałby mieć dobry silnik.... Po swapie teczka jedzie do gruzji ....
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Napisz jeszcze jeden post i będziesz mieć dostęp do PW, podam Ci wtedy numer do znajomego z Wrocka który może to zrobić
-
kretox
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Pare postow wyzej masz kolege PawelM z Lublina sam robil swapa to moze Cie pokieruje w dobre rece.
-
grzgorzopiola
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: t4 multivan
- Kontakt:
witam mam zamiar zrobic swapa w moim 1.9 d na tdi i moje pytanie jest takie czy instalacje mozna podpiac samemu
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
A jest jakiś inny sposób? <01>grzgorzopiola pisze:witam mam zamiar zrobic swapa w moim 1.9 d na tdi i moje pytanie jest takie czy instalacje mozna podpiac samemu
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zawsze mozna komus to zkecicProbe041 pisze:A jest jakiś inny sposób? <01>grzgorzopiola pisze:witam mam zamiar zrobic swapa w moim 1.9 d na tdi i moje pytanie jest takie czy instalacje mozna podpiac samemu
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
grzgorzopiola
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: t4 multivan
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Co najmniej połowa tego wątku jest o tym jak podłączyć instalację więc nie bardzo rozumiem pytania.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Pytanie z innej beczki.
Swap na wiosnę najwcześniej 1Z.
Turbo w moim ABL dogorywa, luz na wirniku, poci się na połówkach, przepuszcza oliwę.
Czy do silnika 1Z można założyć kolektor i turbo z ABL? i czy ma to jakieś wady/zalety?
Bo tak bym zregenerował swoje turbo a później tylko machnął kolektory. Bo gdzieś wyczytałem że plug and play. Ale może coś więcej wiecie?
Swap na wiosnę najwcześniej 1Z.
Turbo w moim ABL dogorywa, luz na wirniku, poci się na połówkach, przepuszcza oliwę.
Czy do silnika 1Z można założyć kolektor i turbo z ABL? i czy ma to jakieś wady/zalety?
Bo tak bym zregenerował swoje turbo a później tylko machnął kolektory. Bo gdzieś wyczytałem że plug and play. Ale może coś więcej wiecie?
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- Kontakt:
Turbo będzie pasować, z tym że w 1Z masz T15 które jest najmniejszą turbiną, a problem polega na tym, że w przypadku turbin T2, T3, K24 fabryczny sterownik z 1Z nie wysteruje Ci tego. Kolektory wydechowe są identyczne, różnią się tylko flanszą pod turbo.
Jedyny sens zmiany kolektora ssącego byłby jeśli zdecydowałbyś się na kolektor z AWXa, który ma lepiej wyprofilowane kanały i większą średnicę. Kolektor 1Z jest nieco wydajniejszy od tych z TD, ale różnica nie jest odczuwalna.
Jedyny sens zmiany kolektora ssącego byłby jeśli zdecydowałbyś się na kolektor z AWXa, który ma lepiej wyprofilowane kanały i większą średnicę. Kolektor 1Z jest nieco wydajniejszy od tych z TD, ale różnica nie jest odczuwalna.
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: allstar
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Czesc Wam wszystkim posiadaczom swapów - mam pytanie czy w swapie ABL na 1Z musze montować tą dodatkową pompke elektryczna do obiegu wody ?- Jeżeli tak to pod co podpiąć kable które z niej wychodzą ???
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- Kontakt:
W 1Z nie było dodatkowej pompki, wyjątek stanowiły samochody z dołożonym webasto.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
1Z nigdy nie był montowany w T4.Aezmo pisze:W 1Z nie było dodatkowej pompki, wyjątek stanowiły samochody z dołożonym webasto.
Ja mam tę pompkę podłączona. Cały króciec z czujnikami przełożyłem z 1x a podłączenie jest banalnie proste.cetus pisze:Czesc Wam wszystkim posiadaczom swapów - mam pytanie czy w swapie ABL na 1Z musze montować tą dodatkową pompke elektryczna do obiegu wody ?- Jeżeli tak to pod co podpiąć kable które z niej wychodzą ???
Od masy samochodu do jednego z pinów czujnika. Z pinu drugiego od czujnika na pin nr 2 w pompce. Pin nr 1 z pompki poprzez bezpiecznik 10A do stałego zasilania. Wszystko działa.
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A powiedz mi jeszcze gdzie podłączyć tą pompke ?? Tzn chodzi mi skad ma "brać" płyn chlodzacy i gdzie ma go "dawać" ??
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czemu jest zbedna -przecież pochylenie silnika jest inne - hmm wiec wogole po co ona jest ????Frodo pisze:W 1Z możesz sobie tą pompkę odpuścić.Jest zbędna.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, 22:06 przez cetus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
junior.mf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Czesc.
Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje to pytanie,ale czy jest tu Ktos z okolic Malborka tak do 100km kto podjalby sie swapa z TD ABL na TDI 1Z ? Zrobilbym sam,ale pracuje za granica i poprostu brakuje Mi czasu.
Pozdrawiam
Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje to pytanie,ale czy jest tu Ktos z okolic Malborka tak do 100km kto podjalby sie swapa z TD ABL na TDI 1Z ? Zrobilbym sam,ale pracuje za granica i poprostu brakuje Mi czasu.
Pozdrawiam