T4 Ambulans ---> T4 Techniczny
-
Medzik_Lwa
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
T4 Ambulans ---> T4 Techniczny
Witam wszystkich serdecznie
Nie dawno zostałem właścicielem Transportera T4 z 97 roku. Silnik 2.5 TDI 102KM. Jest to była karetka pogotowia która jeździła parę lat po Niemczech a później przyjechała do nas i tu po kilkunastu latach pracy trafiła w moje posiadanie. Stan pojazdu oceniam na dobry jest parę rzeczy które muszę zrobić.
Piszę tego posta żeby przedstawić Wam mój projekt przeróbki pojazdu sanitarnego na pojazd techniczny jak i również dowiedzieć się od Was forumowiczów(czytając inne tematy i posty) wszystkiego o tym aucie. Jest to mój pierwszy VW, wcześniej gdzie pracowałem jako pracownik jeździłem fordem transitem i citroenem jumperem dlatego moja wiedza T4 jest słaba
Po co i dlaczego?
Prowadzę własną firmę, zajmuję się spawaniem światłowodów i potrzebowałem busa który będzie moim biurem i warsztatem
jednocześnie.
Postanowiłem że będzie to była karetka pogotowia ponieważ z tyłu paka jest ocieplona, ma oświetlenie, ogrzewanie
webasto na tył ( w zimie bardzo przydatne), zasilanie 12V (dodatkowa lampka warsztatowa do pracy na stół) dużo schowków oraz tył jest podwyższany tak że spokojnie mogę stanąć. Mogłem kupić normalnego busa i go przerobić jednak brak czasu nie pozwala mi na takie zabawy. W nazwie mojej firmy jest Pogotowie Światłowodowe także po części będzie się zgadzało :)
Auto z pojazdu sanitarnego będzie przerejestrowany na pojazd techniczny. Paka zostanie lekko przerobiona podemnie w odpowiednie "gadżety" i udogodnienia.
Niektóre zmiany jakie przejdzie auto:
- Wszystkie napisy związane z pogotowiem zostaną usunięte
- 2 przednie koguty zostaną przemalowane na pomarańczowo a tylny kogut zastąpi silny halogen
- Nosze i krzeszła zostaną wykręcone i pójdą na olx
- Przykleję białą okleiną na szyby z tyłu tam gdzie brakuje folii (żeby nie było widać co jest na pace tak żeby nikogo nie kusiło)
Zapewne kilka rzeczy jeszcze dopiszę ale na razie tak to wygląda.
Mam nadzieję że w miarę szybko się zwróci i będzie zarabiał dla mnie przez długie lata. Taki jest główny plan.
Na razie wstawiam zdjęcia auta przed zakupem. Kiedy już odbiorę auto i dokończę wszystko wrzucę zdjęcia już przerobionego
Wszelkie rady, podpowiedzi, sugestie mile widziane :) Ktoś kiedyś chciał przerobić T4 na kampera ale chyba nie dokończył swojego dzieła bo na forum już nie pisał. Gdyby ktoś miał linki z różnych stron do takich przeróbek lub podobnym pojazdom do mojego może podrzucić w komentarzu. Pozdrawiam Maciek <bigboss>
Zdjęcia z pracy którą wykonuje tak żebyście wiedzieli mniej więcej o co chodzi.
Nie dawno zostałem właścicielem Transportera T4 z 97 roku. Silnik 2.5 TDI 102KM. Jest to była karetka pogotowia która jeździła parę lat po Niemczech a później przyjechała do nas i tu po kilkunastu latach pracy trafiła w moje posiadanie. Stan pojazdu oceniam na dobry jest parę rzeczy które muszę zrobić.
Piszę tego posta żeby przedstawić Wam mój projekt przeróbki pojazdu sanitarnego na pojazd techniczny jak i również dowiedzieć się od Was forumowiczów(czytając inne tematy i posty) wszystkiego o tym aucie. Jest to mój pierwszy VW, wcześniej gdzie pracowałem jako pracownik jeździłem fordem transitem i citroenem jumperem dlatego moja wiedza T4 jest słaba
Po co i dlaczego?
Prowadzę własną firmę, zajmuję się spawaniem światłowodów i potrzebowałem busa który będzie moim biurem i warsztatem
jednocześnie.
Postanowiłem że będzie to była karetka pogotowia ponieważ z tyłu paka jest ocieplona, ma oświetlenie, ogrzewanie
webasto na tył ( w zimie bardzo przydatne), zasilanie 12V (dodatkowa lampka warsztatowa do pracy na stół) dużo schowków oraz tył jest podwyższany tak że spokojnie mogę stanąć. Mogłem kupić normalnego busa i go przerobić jednak brak czasu nie pozwala mi na takie zabawy. W nazwie mojej firmy jest Pogotowie Światłowodowe także po części będzie się zgadzało :)
Auto z pojazdu sanitarnego będzie przerejestrowany na pojazd techniczny. Paka zostanie lekko przerobiona podemnie w odpowiednie "gadżety" i udogodnienia.
Niektóre zmiany jakie przejdzie auto:
- Wszystkie napisy związane z pogotowiem zostaną usunięte
- 2 przednie koguty zostaną przemalowane na pomarańczowo a tylny kogut zastąpi silny halogen
- Nosze i krzeszła zostaną wykręcone i pójdą na olx
- Przykleję białą okleiną na szyby z tyłu tam gdzie brakuje folii (żeby nie było widać co jest na pace tak żeby nikogo nie kusiło)
Zapewne kilka rzeczy jeszcze dopiszę ale na razie tak to wygląda.
Mam nadzieję że w miarę szybko się zwróci i będzie zarabiał dla mnie przez długie lata. Taki jest główny plan.
Na razie wstawiam zdjęcia auta przed zakupem. Kiedy już odbiorę auto i dokończę wszystko wrzucę zdjęcia już przerobionego
Wszelkie rady, podpowiedzi, sugestie mile widziane :) Ktoś kiedyś chciał przerobić T4 na kampera ale chyba nie dokończył swojego dzieła bo na forum już nie pisał. Gdyby ktoś miał linki z różnych stron do takich przeróbek lub podobnym pojazdom do mojego może podrzucić w komentarzu. Pozdrawiam Maciek <bigboss>
Zdjęcia z pracy którą wykonuje tak żebyście wiedzieli mniej więcej o co chodzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Re: T4 Ambulans ---> T4 Techniczny
Witaj.
Gratuluję zakupu i sądzę, że po dostosowaniu teczki do swoich potrzeb będziesz zadowolony z wyboru.
<hi>
Gratuluję zakupu i sądzę, że po dostosowaniu teczki do swoich potrzeb będziesz zadowolony z wyboru.
<hi>
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
witaj pomysł bardzo fajny i pracy też jest troszkę powodzenia i bezawaryjnego użytkowania
ps. napisz troszkę więcej o autku
ps. napisz troszkę więcej o autku
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Witam kolegę
Jako młodzieniaszek okablowałem pół Warszawy, a kolega gdzie działa ?
Jako młodzieniaszek okablowałem pół Warszawy, a kolega gdzie działa ?
-
Medzik_Lwa
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Witam
więcej o autku hmmm no więc tak:
Marka - VW Transporter T4
Silnik - 2.5 TDI (75 KW, 102 KM)
Kod silnika - ACV
Skrzynia biegów - 5cio biegowa manualna
Kod skrzyni biegów - AFK
Rok produkcji - 1997
Paliwo - Diesel
Przebieg - 345 000 km
Wyposażenie:
- Webasto przód/paka
- Centralny zamek ( niestety zepsuty, muszę naprawić)
- Wspomaganie kierownicy
- Ręcznie otwierane szyby :)
- 2 miejscowy
- zabudowa paki (oświetlenie,szafki, podłoga)
- i to chyba tyle gdybym coś sobie przypomniał dopiszę.
Witam kolegę Victus. Kolega dalej w branży czy już coś innego ?
Ja mieszkam w Lublinie ale spawam w całej Polsce tam gdzie jest robota tam i ja :) W Warszawie oczywiście też robiłem Vectra, serwerownie przy nadajnikach T-Mobile, Polkomtel oraz kilka innych drobnych robótek.
więcej o autku hmmm no więc tak:
Marka - VW Transporter T4
Silnik - 2.5 TDI (75 KW, 102 KM)
Kod silnika - ACV
Skrzynia biegów - 5cio biegowa manualna
Kod skrzyni biegów - AFK
Rok produkcji - 1997
Paliwo - Diesel
Przebieg - 345 000 km
Wyposażenie:
- Webasto przód/paka
- Centralny zamek ( niestety zepsuty, muszę naprawić)
- Wspomaganie kierownicy
- Ręcznie otwierane szyby :)
- 2 miejscowy
- zabudowa paki (oświetlenie,szafki, podłoga)
- i to chyba tyle gdybym coś sobie przypomniał dopiszę.
Witam kolegę Victus. Kolega dalej w branży czy już coś innego ?
Ja mieszkam w Lublinie ale spawam w całej Polsce tam gdzie jest robota tam i ja :) W Warszawie oczywiście też robiłem Vectra, serwerownie przy nadajnikach T-Mobile, Polkomtel oraz kilka innych drobnych robótek.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Amulans to świetny wybór. Wiem, bo mam.
Licznik kręcony, ale do przodu :-D, bo paliwo dla szofera się należy :-P Na pewno solidnie serwisowany. Szafki i schowki z zamkami na duży +. Ja wyciąłem część grodzi, żeby przechodzić do tyłu bez wysiadania.
Bezawaryjności życzę kilo kilo kilometrów ...
Licznik kręcony, ale do przodu :-D, bo paliwo dla szofera się należy :-P Na pewno solidnie serwisowany. Szafki i schowki z zamkami na duży +. Ja wyciąłem część grodzi, żeby przechodzić do tyłu bez wysiadania.
Bezawaryjności życzę kilo kilo kilometrów ...
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Ja wymieniałem stare ołowiaki dla TP, potem światłowody w Legionowie, ale to stare czasy,Medzik_Lwa pisze:Witam kolegę Victus. Kolega dalej w branży czy już coś innego ?
Teraz transport.
Powodzenia w pracy nad autem
-
Kochasie
- Stały bywalec
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Long Blue Automat
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Mmm Karetka.. Moje marzenie.
Ale kwestia techniczna z wjazdami na parkingi podziemne nie do przeskoczenia..
Powodzenia i wytrwałości w działaniu życzę..
Ale kwestia techniczna z wjazdami na parkingi podziemne nie do przeskoczenia..
Powodzenia i wytrwałości w działaniu życzę..
-
Medzik_Lwa
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Witajcie
4mario widziałem twój wątek z karetką ale słabo tam ze zdjęciami. Ja właśnie też będę kombinował z grodzią tak żebym mógł wchodzić bezpośrednio na tył. Mógłbyś podesłać jakieś zdjęcie jak to wygląda u Ciebie? Leciałeś kątówką na hardcora?
A z tym licznikiem to też ciekawe co piszesz. Może faktycznie jest coś prawdy w tym :)
Kochasie - marzenia do spełnienia. Jak pracowałem na kogoś zawsze chciałem mieć busa typowo pod spawanie a nie na każdą robotę(wdmuchiwanie kabli,kopanie itp.). Przerzucanie gratów co chwila, jedziesz na robotę i akurat czegoś tam się zapomniało i lipa. Tak więc jak robię już tylko na siebie i wyłącznie spawam to musiała to być karetka.
Dzięki za wiadomości, w tym tygodniu odbieram auto od mechanika, przerejestruje i zrobię fotki. Pozdrawiam serdecznie klown
4mario widziałem twój wątek z karetką ale słabo tam ze zdjęciami. Ja właśnie też będę kombinował z grodzią tak żebym mógł wchodzić bezpośrednio na tył. Mógłbyś podesłać jakieś zdjęcie jak to wygląda u Ciebie? Leciałeś kątówką na hardcora?
A z tym licznikiem to też ciekawe co piszesz. Może faktycznie jest coś prawdy w tym :)
Kochasie - marzenia do spełnienia. Jak pracowałem na kogoś zawsze chciałem mieć busa typowo pod spawanie a nie na każdą robotę(wdmuchiwanie kabli,kopanie itp.). Przerzucanie gratów co chwila, jedziesz na robotę i akurat czegoś tam się zapomniało i lipa. Tak więc jak robię już tylko na siebie i wyłącznie spawam to musiała to być karetka.
Dzięki za wiadomości, w tym tygodniu odbieram auto od mechanika, przerejestruje i zrobię fotki. Pozdrawiam serdecznie klown