Wycinanie szyby przedniej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Wycinanie szyby przedniej
Bawil sie ktos sam? Jakies rady? Sporo mozna narozrabiac zdaje sie, czy przy wycinaniu struna nie niszczy sie rant w ktorym siedzi szyba?
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Wycinanie szyby przedniej
kup specjalny drut do wycinania szyby ja uzywam firmy boll i jestem zadowolony cena to ok 1-1,2 zł/metr . Do wyciecia jednej szyby metr spokojnie wystarczy . Wprawy raczej nie masz więc radziłbym ściągnąć wszystko dookoła podsufitke, osłony słupków a nawet deskę rozdzielczą . Jeżeli masz specjalny szpikulec do przekłuwania kleju to przeciągnąć linkę bedzie łatwo jezeli nie to nacinasz klej nożykiem do tapet tak długo i w takim miejscu aż da się przełożyć żyłkę. . Później jedna osoba w środku jedna na zewnątrz i tniecie moja twoja. Proponuje zrobić 1-2 przerwy po 2 min tak żeby nie przegrzać drutu i nie zerwać . Są też sprecjalne noże do wycinania szyb ale mi lepiej to idzie za pomocą żyłki . Jeżeli będziesz ciął pod dobrym kątem to nie uszkodzisz gniazda szyby . Mi wycięcie zajmuje ok 15 min, dodam że wycinam szyby do ponownego wstawienia wiec nie niszcze ich tylko wyciągam w całości Powodzenia w zabawie ...
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Dodam tylko,że na szybę też trzeba uważać,bo można ją uszkodzić.Ja kiedyś wycinałem ze szwagrem szybę w jego mazdzie323f i połowie roboty szyba nam pękła.Tylko że w mazdzie szyba jest mocno pochylona i cięcie na dole było trudne.Właśnie jak cielismy na dole to strzeliła.Suma sumarum chciał chłop zaoszczędzić na przekladce szyby w warsztacie,a musiał kupić nową szybę plus zlecenie roboty fachowcom.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
A czy tą wciskaną uszczelkę idzie zdjąć bez wycinania szyby ? Chciałbym wyczyścić pod nią i trochę zakonserwować. Sprawdzić czy nic się nie dzieje. No i oczywiście czy pójdzie potem ją tak samo zamontować?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
To zależy jak jest szyba wklejona, jeśli złapał ją klej to jej nie wyciągniesz. Ja u siebie ją wyciągałem ale już wcisnąć jej tak samo się nie udało, bo nagle się zrobiła za długa.
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja odradzam wyjmowanie uszczelki bo zawsze są z nią problemy nawet gdy ją włożysz to i tak będzie zdeformowana
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Grzesiek i jak masz antenę w szybie to trzeba wypiąć kable od anteny w prawym dolnym rogu i potem uwaga przy wklejaniu , żeby się końcówka kabla nie przykleiła.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzieki. Sluchajcie, mam wrazenie, ze sa rozne uszczelki przy szybie przedniej.. wydaje mi sie, ze w starym busie byla szersza...
Knuje, co by wyjac szybe na zime, porobic ew zaprawki i dobrze zabezpieczyc punkty ew korozji minia, dac jej wyschnac przez miesiac, dwa i dopiero wkleic nowa szybe.
Stad pytanie czy robic to samemu, bo jedyna upierdliwosc to logistyka - musial bym jezdzic z wyjeta szyba z warsztatu do szopy w ktorej trzymam busa na zime.
Knuje, co by wyjac szybe na zime, porobic ew zaprawki i dobrze zabezpieczyc punkty ew korozji minia, dac jej wyschnac przez miesiac, dwa i dopiero wkleic nowa szybe.
Stad pytanie czy robic to samemu, bo jedyna upierdliwosc to logistyka - musial bym jezdzic z wyjeta szyba z warsztatu do szopy w ktorej trzymam busa na zime.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Mnie szybę wycieli w warsztacie szybowym, potem przykleiliśmy ją srebrną taśmą klejącą i pojechałem robić korozję, dałem radę przejechać około pięciu kilometrów bez problemu włącznie z przejazdem przez przejazd kolejowy i nie wypadła. Zrobiłem podszybie, szybę przykleiłem znowu taśmą i pojechałem aby mi szybę wkleili. Trochę hardkor ale się udało.flax pisze:musial bym jezdzic z wyjeta szyba z warsztatu do szopy w ktorej trzymam busa na zime.
Teraz już bym się tak nie bawił bo są goście co mobilnie robią szyby pod wskazanym adresem i płacisz raptem 50 zł więcej niż w warsztacie stacjonarnym, przynajmniej w wa-wie.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chyba tak zrobie, tu jeszcze nie namierzylem takiego mobilnego magika.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja jak potrzebuje wyciąć szybe to jadę do kolegi co ma warsztat zajmujący się autoszybami , wycięcie mnie nic nie kosztuje , tylko koszt wklejenia w zalezności od wielkości szyby i uzytego kleju do tego. Mam ten plus ze szyba wklejona jest praktycznie jak oryginał. Slimak może chyba nawet potwierdzić ;) , vwpitek ma zaklad ten po sąsiedzku ;). Wycięcie starej szyby , wklejenie tej samej szyby w t4 kosztowalo mnie 100zl z gwarancją 2 lata na montaz. Myślę ze jak się samemu nie robiło tego nigdy , nie wycinalo szyby i nie wklejalo to warto zlecic to komuś kto się na tym zna. Mi osobiście się nie chce nawet samemu bawić w wycinanie i wklejanie szyby pomimo ze sprzęt do wycinania gdzies się wala u mnie w garazu , bo licząc zakup linki do wycinania , kleju do wklejenia , podkładku pod klej to wyjdzie niewiele taniej...
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Sterciu dobrze gada.I nie martwisz się czy ci przypadkiem szyba nie strzeli.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ktoś może polecić szybiarza w Warszawie lub bliskich okolicach? Bo jak już pisałem po wklejeniu za pośrednictwem blacharza cieknie ale reklamacja się nie opłaca bo to było poza Warszawą i wyjdzie skórka za wyprawkę
-
Kumik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja w Styczniu wymieniałem szybę przednią u siebie po spotkaniu z kamykiem. Gość który profesjonalnie się szybami zajmuje przyjechał do mnie na podwórek za wycięcie starej i wklejenie nowej szyby z nową uszczelką skasował 400 złotego szyba Pilkington.
I czy warto męczyć się samemu.
I czy warto męczyć się samemu.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
W moich okolicach odpryski po kamykach ladnie zaklejają tak że jest tylko kropeczka po nich , że trzeba się do niej dobrze przyjrzeć żeby zobaczyć . No chyba że pójdzie większy pająk to wtedy wymiana . Cena takiej usługi to 60 zł