świece żarowe- kłopot z odpalaniem zimnego silnika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: świece żarowe- kłopot z odpalaniem zimnego silnika
Teraz spróbuj :
http://t4-wiki.de/wiki/Gl%C3%BChkerzenwechsel_(Motor)
http://t4-wiki.de/wiki/Gl%C3%BChkerzenwechsel_(Motor)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Jak znasz angielski to wystarczy Google Translate
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
USTAWIENIA zaawansowane
Języki
proponuj tłumaczenie stron w obcych językach
tłumaczy Ci zawartość strony, u mnie jest zainstalowana przeglądarka chrome ale i IE też to ma
Języki
proponuj tłumaczenie stron w obcych językach
tłumaczy Ci zawartość strony, u mnie jest zainstalowana przeglądarka chrome ale i IE też to ma
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Pacjent 2,5_tdi acv 102_KM MY_2001
Ciężko odpala od ok.+5 st. im niżej tym trudniej.
Jak odpali to przez chwilę biały dym i trochę nierówna praca, po chwili wszystko się normuje
Zimą się ratowałem albo kluczykiem w stacyjce grzaniem świec x2 albo załączając webasto silnikowe.
Dziwi mnie, że przy ok. +5 st. grzeją świece tylko 4-5 sec. ?!?
Przy większych minusach czas grzania rośnie do ok. 10-15 sec.
Wypinałem czujnik dwupinowy z niebieską kostką = nic nie pomogło, grzanie tylko ok.5 sec przy temp. auta ok. 6-7 stopni.
Zrobienie zworki w kostce załącza dodatkową pompkę obiegową płynu = więc wiązka ok.
Czyli wymiana tego czujnika nic nie wniesie bo po wypięciu wtyczki powinien traktować tem. -100 i grzać świece jak głupi a grzeje podobnie ok. sec.
Chyba, że do czasu grzania czyta z czujnika 4-pinowego ????
Wymienione zostało na tą okoliczność:
- akumulator (bo i tak padł),
- filtr paliwa,
- świece,
- przekaźnik,
a rok wcześniej olej, filtr oleju (podejrzewałem też kompresję, ale te świece mnie męczą)
kąt wtrysku sprawdzony, podobnie jak i rozrząd
Zostają niesprawdzone wtryski, oraz dziwnie krótki czas grzania świec = co decyduje o czasie grzania skoro nie dwupinowy czujnik temperatury cieczy.
Więc chętnie każdą sugestię przytulę.
Ciężko odpala od ok.+5 st. im niżej tym trudniej.
Jak odpali to przez chwilę biały dym i trochę nierówna praca, po chwili wszystko się normuje
Zimą się ratowałem albo kluczykiem w stacyjce grzaniem świec x2 albo załączając webasto silnikowe.
Dziwi mnie, że przy ok. +5 st. grzeją świece tylko 4-5 sec. ?!?
Przy większych minusach czas grzania rośnie do ok. 10-15 sec.
Wypinałem czujnik dwupinowy z niebieską kostką = nic nie pomogło, grzanie tylko ok.5 sec przy temp. auta ok. 6-7 stopni.
Zrobienie zworki w kostce załącza dodatkową pompkę obiegową płynu = więc wiązka ok.
Czyli wymiana tego czujnika nic nie wniesie bo po wypięciu wtyczki powinien traktować tem. -100 i grzać świece jak głupi a grzeje podobnie ok. sec.
Chyba, że do czasu grzania czyta z czujnika 4-pinowego ????
Wymienione zostało na tą okoliczność:
- akumulator (bo i tak padł),
- filtr paliwa,
- świece,
- przekaźnik,
a rok wcześniej olej, filtr oleju (podejrzewałem też kompresję, ale te świece mnie męczą)
kąt wtrysku sprawdzony, podobnie jak i rozrząd
Zostają niesprawdzone wtryski, oraz dziwnie krótki czas grzania świec = co decyduje o czasie grzania skoro nie dwupinowy czujnik temperatury cieczy.
Więc chętnie każdą sugestię przytulę.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
TDI powyżej 7st temperatury silnika nie używa świec w ogóle, sprężynka mignie na chwilę tylko kontrolnie. Przy 5st 4 sekundy to norma.carol pisze:Dziwi mnie, że przy ok. +5 st. grzeją świece tylko 4-5 sec. ?!?
Czasem grzania świec steruje ECU silnika, który dostaje odczyt temperatury z zielonego czujnika czteropinowego - temat maglowany na forum setki razy, proponuje zacząć od jego lektury bo wszystkie odpowiedzi na twoje pytania są i to nie raz podane. Tylko szukaj o silniku TDI, a nie o zwykłych dieslachcarol pisze:oraz dziwnie krótki czas grzania świec = co decyduje o czasie grzania skoro nie dwupinowy czujnik temperatury cieczy.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: 2001
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam,potrzebuję pilnie porady bo elektryk odesłał mnie z kwitkiem..
Mam taki problem że co jakiś czas t4 w trakcie jazdy po prostu sobie gaśnie,a po ponownej próbie odpalenia nie świeci w ogóle kontrolka od świec żarowych..zlokalizowałem że przepalił się bezpiecznik(10A),po jego wymianie auto zaskoczyło od razu ale tylko na parę sekund i znów powtórka z rozrywki.Próbowałem dalej tylko z większym bezpiecznikiem,paliły się wszystkie aż do czasu kiedy włożyłem 30A. Póki co zdaje to egzamin już ponad rok,w tym czasie wymieniłem go chyba jeszcze 4 razy.
Zdaję sobie sprawę że auto może nawet się zajarać przez takie praktyki ale nie bardzo mam pomysł od czego zacząć??
Świece wymieniałem 2 lata wcześniej na Beru,fakt że tylko 3 sztuki bo czwartą ktoś wcześniej wkleił i dałem sobie z nią spokój bo pewnie gwint w głowie zerwany,wszystkie kostki powyciągałem i poczyściłem,a następnie użyłem sprayu do połączeń elektrycznych ale problem wciąż występuje..
Mam taki problem że co jakiś czas t4 w trakcie jazdy po prostu sobie gaśnie,a po ponownej próbie odpalenia nie świeci w ogóle kontrolka od świec żarowych..zlokalizowałem że przepalił się bezpiecznik(10A),po jego wymianie auto zaskoczyło od razu ale tylko na parę sekund i znów powtórka z rozrywki.Próbowałem dalej tylko z większym bezpiecznikiem,paliły się wszystkie aż do czasu kiedy włożyłem 30A. Póki co zdaje to egzamin już ponad rok,w tym czasie wymieniłem go chyba jeszcze 4 razy.
Zdaję sobie sprawę że auto może nawet się zajarać przez takie praktyki ale nie bardzo mam pomysł od czego zacząć??
Świece wymieniałem 2 lata wcześniej na Beru,fakt że tylko 3 sztuki bo czwartą ktoś wcześniej wkleił i dałem sobie z nią spokój bo pewnie gwint w głowie zerwany,wszystkie kostki powyciągałem i poczyściłem,a następnie użyłem sprayu do połączeń elektrycznych ale problem wciąż występuje..
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sorry na tapatalk nie pokazuje ;-) Nie napisałeś, który to bezpiecznik ale podejrzewam, że od elektrozaworu na pompie. Trzeba sprawdzić wiązkę na silnik czy gdzieś zwarcia nie ma.
Kontrolka świec to zupełnie inna historia
Kontrolka świec to zupełnie inna historia
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
jutro zobaczę który to bo dzisiaj nie mam jak,ale o ile mnie pamięć nie myli to chyba ,,15,,
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Faktycznie kiedyś usuwałem immobiliser i możliwe że tam robi się jakieś zwarcie..muszę to sprawdzić
Probe041 dzięki za naprowadzenie na trop..
Probe041 dzięki za naprowadzenie na trop..