swap TD -> TDI
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Silnik ustawiony poprzecznie czyli siedząc za kierownicą pompę mam z przodu przed silnikiem a silnik to 1Z
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Potrzebujesz koło na wał i pompę na pasek klinowy. To z tłumikiem drgań zostawiasz z TDI albo ABL, jest takie samo.
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 1997
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Czesc wszystkim! Silnik juz pali, nawet troche jezdzi ale jeszcze musze lepiej odpowietrzyc sprzeglo. Immo chodzi, okazalo sie ze z 4 wolnych przewodow byly jeszcze 2 do podłączenia, staly + i cos jeszcze. Podlaczylem juz przekaznik 109 i przy okazji znalazlem 2 masy na sterownik nie podlaczone i + po stacyjce.
Teraz tylko nie ma kontrolki swiec, miga lub swieci ciagle kontrolka oleju i miga wody ale jeszcze jej nie lalem wiec moze dlatego. Wpialem sie wiazka z 2.4d do czujnikow afn
Teraz tylko nie ma kontrolki swiec, miga lub swieci ciagle kontrolka oleju i miga wody ale jeszcze jej nie lalem wiec moze dlatego. Wpialem sie wiazka z 2.4d do czujnikow afn
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: Online now
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Witam, brakuje mi blachy pomiędzy silnikiem i skrzynią, ma ktoś na zbyciu? Wkładam AFN z paska b5.
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: długi blaszak
- Kontakt:
Probe041, zielone kółka to już znalazłem przeznaczenie ale zostają mi czerwone. Po podaniu plusa na zawór w pompie odpala i normalnie pracuje. Mruga ciągle kontrolka oleju i wody (pewnie dlatego ze nie podłączone wtyczki przy skrzynce). Utknąłem z robotą i auto stoi bezczynnie i zajmuje garaż <h>
http://images.tinypic.pl/i/00829/fqzzejh3q8nd.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00829/fqzzejh3q8nd.jpg
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czesc. Mam dziwny problem. Odpalam silnik, wrzucam jedynke, ruszam i po sekundzie pedal gazu przestaje działać. Puszczam gaz wciskam jeszcze raz i wszystko gra. Po za tym ma strasznego mula, turbo slychac ze gwiazda ale ledwo sie rozpędza. Moze to byc tryb awaryjny? Spotkal sie ktos moze z tym?
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Proponuję jeszcze poza podpięciem pod VAGa sprawdzić czy wszystkie wężyki podciśnienia są poprawnie podłączone, czy N75 jest sprawny, ewentualnie jeszcze możesz sprawdzić poprawność podłączenia przewodów paliwowych na filtrze paliwa oraz zaworek zwrotny.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Pytanie czy te dolegliwości były odrazu po swapie czy dopiero teraz wystąpiły. Proponuje też odłączyć przepływke i zobaczyć czy będą zmiany a najlepiej zrobić test diody.
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: allstar
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Hello ;) zmienilem silnik abl na 1z :) motorek siedzi juz w budzie :). Mam pytanie ile wlać oleju do silnika - miske i smok mam w 1z od abl z t4 . Ile wchodzilo orginalnie oleju do ukladu smarowania - bagnetem nie sprawdze bo zostal on orginalny tak jak w 1z ( w golfie). Chcę wlać daną ilość oleju i pozniej na bagnecie zaznaczyc nową kreskę .
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzieki :)))ps pompe oleju zostawilem od golfa a tylko smok wstawilemod t4 mysle ze bedzie to gralo
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mam problem borykam się z nim od początku dokonania swapa 1z. Zrobiłem 10 tys km i auto ciągnie na 1.2.3 do odcinki na 4 i 5 do 3 tys obrotów i włącza się kaganiec. Max 100 km/h co moze być przyczyną??Muszę sprawdzić egr może brudny.
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki serdeczne poszukam i zakupię. Ale dzięki temu kagancowi spalanie super. A jaki zawór n75 polecasz ?
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
NIe diagnozowałem silnika pod kompem . Nie mogę dostać adapteru d podłąćzenia o OBD2. Ale zima się zbliża więc teraz będę miał 3 miechy wolnego więc zrobię.
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
też polecam, ale objawy wypisz wymaluj przeładowanie turbo :-)))ostryt4 pisze:A może by tak logi na początek. ...?
działajacy - jakikolwiek. Jeśli nowszy -musisz mieć obciętą inna wtyczkę.radex pisze:Dzięki serdeczne poszukam i zakupię. Ale dzięki temu kagancowi spalanie super. A jaki zawór n75 polecasz ?
można go sprawdzić, można rozebrać i wymienić sprężynke, która bardzo lubi pękać. poczytaj na jakimkolwiek forum tdi - popularny feler.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2016, 8:09 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
Sewylas
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witam
Szykuję się do swapu z 1,9TD na 1,9 TDI i mam pytanko.
Czy Polo 1,9tdi 90KM 1997r będzie dobrym dawcą czy lepiej szukać golfa lub paska (chodzi mi głównie o elektrykę)?
Szykuję się do swapu z 1,9TD na 1,9 TDI i mam pytanko.
Czy Polo 1,9tdi 90KM 1997r będzie dobrym dawcą czy lepiej szukać golfa lub paska (chodzi mi głównie o elektrykę)?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: Online now
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ja pomału robię z paska b5 i da się zbyt więc z każdego poprzecznego będzie na pewno łatwiej. To samo z elektryką. Lutownica i tak pewnie Cię nie ominie...
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czy ktoś może mi sprawdzić jakiej wielkości jest koło pasowe pompy wspomagania z 1.9td ??
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Potrzebuję średnicę całego koła - chodzi mi o koło które składa się z dwóch połówek
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W moim multiku już siedzi ładnie 1Z od golfa , właśnie magik podłączył całą elektryke i wyprowadził kable do pedałów - I teraz moje pytanie co z pedałami - z dawcy tzn z golfa wymontowałem caly zestaw 3 pedałów i co teraz ???? Na forum widze że coś sie obcina z pedału gazu od golfa i coś się spawa do starych pedałów w t4. Ma ktoś może jakiś obraz graficzny , żebym zobaczył co i jak ? ps moje t4 to przed lift z 1996 roku. Kolejna spr w golfie jest taka pompka plastikowa wspomagajaca w ukl chlodzenia. Co z tym zrobic czy tez musi byc w t4? Czy weze do chlodnicy maja byc od golfa czy org z t4.?
POMOZE MI KTOŚ - PODPOWIE ?
POMOZE MI KTOŚ - PODPOWIE ?
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Cześć. Ostatnio pisałem tu w temacie o moim problemie, jest w cytacie. Zrobiłem dzis diagnostyke vagiem i wyszło kilka błędówrafal3er pisze:Czesc. Mam dziwny problem. Odpalam silnik, wrzucam jedynke, ruszam i po sekundzie pedal gazu przestaje działać. Puszczam gaz wciskam jeszcze raz i wszystko gra. Po za tym ma strasznego mula, turbo slychac ze gwiazda ale ledwo sie rozpędza. Moze to byc tryb awaryjny? Spotkal sie ktos moze z tym?
1 - kontrolka śwec żarowych
2 - przekaźnik swiec zarowych
3 - zawór egr
4 - N109
5 - czujnik temperatóry wody, jak dobrze pamietam g62
N18 od egr jest odłączony bo odłamał sie króciec do wężyka, a same wężyki podpięte tak żeby go ominąć więc nie ma dziury w podcisnieniu ale błąd bedzie.
Co może powodować takiego muła i odcinanie pedału gazu? Po odpuszczeniu gazu już go wiecej nie odcina.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Witacie - mozecie mi podpowiedziec czy konieczna jest wymiana podstawy filtra oleju w swapie z ABL na 1Z . Jezeli jest konieczna to czemu ta operacja ma sluzyc ?