Problem z ogrzewaniem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Problem z ogrzewaniem
Witam wszystkich ;)
Wiem, ze podobnych tematów już trochę było zaznaczę na początku, ze przeczytałem je wszystkie i mam kilka pytań na które nie zmam odpowiedzi :)
Opis problemu:
Po zakupie fury, dodam, że to Multivan z 1996r z Webastem bez klimatyzacji z dodatkową nagrzewnica na tył. Okazało się, że nie mam ogrzewania ale wraz z tym nie dogrzewał się silnik. Szybka diagnoza wymieniam termostat.
Po wymianie odpowietrzenie układu, nowy płyn, temperatura silnika prawidłowa 90 stopni ale ogrzewanie z przedniej nagrzewnicy jak na lekarstwo, z tylnej idzie ogień ;)
Na pierwszym biegu nadmuchu czuć letnie powietrze po zwiększeniu na 4 bieg dmuchawy powietrze się ochładza. Sprawdzam temperaturę węzy dochodzących do nagrzewnicy i oba gorące. Myślę zakamieniała nagrzewnica ściągam powrót z nagrzewnicy płyn idzie przez nią pełną mocą, demontuje zasilanie z nagrzewnicy montuje do niej dwa węze ogrodowe i rozpoczynam płukanie, po samej wodzie ani mały syfek nie wyleciał. oczywiście nie ma żadnego oporu w nagrzewnicy które mogłoby sugerować, ze jest niedrożna. Zastosowałem jeszcze odkamieniacze ale w dalszym ciągu z nagrzewnicy nic nie wylatuje super czysta woda. Składam wszystko, odpowietrzam i dalej to samo. Rozkręciłem pół auta by dostać się do nagrzewnicy odpalam furę i ku mojemu zdziwieniu nagrzewnica robi się gorąca.
1. Co prócz nagrzewnicy może być powodem braku ogrzewania
2. Czy nagrzewnica przez kamień mogła stracić swoja skuteczność i pęd powietrza szybciej ja chłodzi niz ona oddaje ciepło?
Wiem, ze podobnych tematów już trochę było zaznaczę na początku, ze przeczytałem je wszystkie i mam kilka pytań na które nie zmam odpowiedzi :)
Opis problemu:
Po zakupie fury, dodam, że to Multivan z 1996r z Webastem bez klimatyzacji z dodatkową nagrzewnica na tył. Okazało się, że nie mam ogrzewania ale wraz z tym nie dogrzewał się silnik. Szybka diagnoza wymieniam termostat.
Po wymianie odpowietrzenie układu, nowy płyn, temperatura silnika prawidłowa 90 stopni ale ogrzewanie z przedniej nagrzewnicy jak na lekarstwo, z tylnej idzie ogień ;)
Na pierwszym biegu nadmuchu czuć letnie powietrze po zwiększeniu na 4 bieg dmuchawy powietrze się ochładza. Sprawdzam temperaturę węzy dochodzących do nagrzewnicy i oba gorące. Myślę zakamieniała nagrzewnica ściągam powrót z nagrzewnicy płyn idzie przez nią pełną mocą, demontuje zasilanie z nagrzewnicy montuje do niej dwa węze ogrodowe i rozpoczynam płukanie, po samej wodzie ani mały syfek nie wyleciał. oczywiście nie ma żadnego oporu w nagrzewnicy które mogłoby sugerować, ze jest niedrożna. Zastosowałem jeszcze odkamieniacze ale w dalszym ciągu z nagrzewnicy nic nie wylatuje super czysta woda. Składam wszystko, odpowietrzam i dalej to samo. Rozkręciłem pół auta by dostać się do nagrzewnicy odpalam furę i ku mojemu zdziwieniu nagrzewnica robi się gorąca.
1. Co prócz nagrzewnicy może być powodem braku ogrzewania
2. Czy nagrzewnica przez kamień mogła stracić swoja skuteczność i pęd powietrza szybciej ja chłodzi niz ona oddaje ciepło?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Problem z ogrzewaniem
Drugie pytanie wydaje mi się bez sensu. Jeśli nagrzewnica robi się gorąca to ciepło musi oddawać powietrzu przez nią przelatującemu. Może jest jakiś problem z klapami?
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
No akurat jestem innego zdania i wydaje mi się ze pytanie to jest na miejscu a piszesz problem z klapami czyli co ? Proszę o merytoryczne odpowiedzi
Nagrzewnica bez nadmuchu robi się gorąca, a z nadmuchem może nie ogrzewać powietrza wystarczająca ciągnąć zimne powietrze z zewnątrz
Nagrzewnica bez nadmuchu robi się gorąca, a z nadmuchem może nie ogrzewać powietrza wystarczająca ciągnąć zimne powietrze z zewnątrz
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 19:37 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
W takim razie kol.@niebieski ma recht, albo nie wiesz skąd ma lecieć ciepłe powietrzekedas1 pisze:odpalam furę i (...) nagrzewnica robi się gorąca.
Na wszelki wypadek informuję, że ze środkowych kratek na desce zawsze leci... zimne :D
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak jest klima to też wieje ciepłe środkiem, w innym wypadku się zgadzam ;-)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czytamy ze zrozumieniem i w całości wcześniejsze posty bo:Probe041 pisze:Jak jest klima to też wieje ciepłe środkiem, w innym wypadku się zgadzam
kedas1 pisze:bez klimatyzacji
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Przy spiętym nadmuchu wyłączając dmuchawkę czekam chwile włączam nadmuch, zaczyna lecieć ciepłe i po paru sekundach wychładza powietrze . Sugerujesz, ze sprawdzam na środkowej kratce jak znasz budowę tego układu wiesz,ze to powietrze dostarczane jest do kratek sprzed nagrzewnicy i ono nie może wpływać na nadmuch z pozostałych kratek, one doprowadzane jest tunelami zza nagrzewnicy jakby kto nie wiedział :) nie sugerujemy bo ze coś jest nie tak to ja już wiem wasze odpowiedzi są na poziomie masz niesprawny układ ogrzewania a ja to wiem :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
To przeczytaj ze zrozumieniem co napisał Adampio, stąd małe sprostowanie...Kenobi pisze:czytamy ze zrozumieniem i w całości wcześniejsze posty bo:Probe041 pisze:Jak jest klima to też wieje ciepłe środkiem, w innym wypadku się zgadzamkedas1 pisze:bez klimatyzacji
Problemy z nagrzewnicą mogą być też po tym jak ktoś kiedyś ją wymienił na tani zamiennik, pamiętam że Kurol przerabiał temat.
Oczywiście zakładam, że linki od sterowania wszystkie dobrze wpięte
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
To w takim razie łączymy się z Tobą w bólu. A jak już dojdziesz co to było to daj nam znać <england>kedas1 pisze:odpowiedzi są na poziomie masz niesprawny układ ogrzewania a ja to wiem :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nie rozumiem jednego i chce się upewnić, napisałeś, że oba węże od nagrzewnicy są gorące ( powrót i zasilanie ) czy po włączeniu nadmuchu na pewno jeden z nich nie robi się zimniejszy. Zadaję to pytanie bo jeśli nawet jak jest zbyt mały przepływ przez nagrzewnicę co powoduje jej zbyt szybkie wychłodzenie to jeden z węży ( powrotny ) musi się zrobić chłodniejszy. Moim zdaniem jeśli się tak nie dzieje to albo powietrze nie leci w całości przez nagrzewnicę sugerując tu nieszczelność albo jest coś namieszane w układzie zasilania nagrzewnicy czyli obydwa przewody są podpięte do zasilania - płyn choć gorący stoi w układzie.
Złe podpięcie nie jest rzadkością, spotkałem się już z tym kilka razy u forumowiczów u których coś było grzebane, szczególnie, że nawet wymiana sprzęgła wymaga rozpięcia węzy układu chłodzenia/grzania
Złe podpięcie nie jest rzadkością, spotkałem się już z tym kilka razy u forumowiczów u których coś było grzebane, szczególnie, że nawet wymiana sprzęgła wymaga rozpięcia węzy układu chłodzenia/grzania
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
faktycznie powrót jest możne nieznacznie chłodniejszy, ale ściągając lewy wąż do nagrzewnicy obieg idzie z węża, ściągając prawy obieg idzie z nagrzewnicy a wąż ma odbiór płynu, nic nie wyrzuca. Wiec tu raczej jest ok. A gdzie mogła by być nieszczelność w nadmuchu? To wiało by słabiej, fakt ze jak ustawie np na nogi to wieje mocno ale do pozostałych pozycji tez coś się przedziera nie jest w 100% szczelne
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Jeżeli masz tak czystą nagrzewnice w tym roczniku t4 to trochę podejrzane. Przypuszczam że została wymieniona na nie oryginalną z mniejszą ilością radiatorów (do sprawdzenia ). Ewentualnie przy wymianie nagrzewnicy nie dano uszczelki wokół niej. Uszczelnienie klap, gąbka może być już zmurszała i nie uszczelnia. Składający obudowę (przy wymianie wymiennika) niedokładnie ją złożył.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dookoła nagrzewnicy powinna być uszczelka z pianki, żeby powietrze przechodziło całe przez nagrzewnicę a nie bokami.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jasne a kwestia samej nagrzewnicy były jakieś rodzaje ? Różnice na co zwrócić uwagę? Przy zakupie nowej, bo raczej zacznę od tego jest w InterCarsie firmy Termotec i chyba tylko tej i teraz pytanie czy ona się sprawdzi.http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... wnica.html
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rodzaje są, sam rozbierałem trzy razy aż trafiłem na właściwą. Pierwsza miała inaczej rozstawione króćce. Druga miała za mało radiatorów, dopiero trzecia była właściwa.
-
kedas1
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany, wymieniona została nagrzewnica, stara była przytkana i to, że nie leci z niej syf nie znaczy, że jest czysta, akurat jedno z żeber po prostu jest czyste ;) a reszta pozatykana dlatego ona nie oddaje w pełni ciepła