tunning wnętrza
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
tunning wnętrza
Witam wszystkich i pozdrawiam. Jestem nowy i na starcie przepraszam za nieumiejętność znalezienia odpowiedzi we własnym zakresie. Moje pytanie dotyczy zmiany wnętrza pojazdu. Chodzi mi o ściany wewnętrzne od podstaw. Napatrzyłem się na internecie na zdjęcia T4 z niesamowitymi wnętrzami. Z czego to się robi, jak, czy to drewno, sklejka, włókno czy jakieś inne tworzywo sztuczne. Proszę o jakąś wskazówkę odnośnie pierwszych kroków albo kontakt z kimś kto ma taki fantastyczny samochód. Moja t4 marzy mi się jako pojazd do podróżowania a na postoju czy też polu namiotowym zmienia się w jakąś wygodną sypialnię. Mam różne pomysły ale nie mam pojęcia jak t wykonać bo z czego? Dziękuję wszystkim za ewentualną pomoc, pozdrawiam.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: tunning wnętrza
Z telefonu (Taptalk) nie widać jaki masz model ale zaczynanie użytkowania T4 od przebudowy wnętrza bo coś ładnie wygląda w internecie to średni pomysł
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jutro postaram się coś znaleźć. Ja tego mojego busika używam już długo ale na początku był raczej środkiem transportu dla mnie i ludzi do pracy (50km w jedną stronę). Po jakimś czasie stwierdziłem, że to najwygodniejsze auto jakim jeździłem. Ekipa się wysypała co wyszło mi na dobre a teraz mam samochód tylko dla siebie i właśnie z powodu tej wygody i przestrzeni nie chce go sprzedawać a do podróżowania jest idealny. Oglądałem sobie jakieś materiały na necie o tych modelach california czy multivan i powiem szczerze, że wychodzi na to iż nie mam pojęcia o tym samochodzie żadnego. Wiem jaki ma silnik, jakiego był koloru i co mam w środku ale terminy, którymi szanowni koledzy się posługują, np. wanna:). Tak czytam i czytam te wszystkie posty na forum i jestem zachwycony ile ten samochód daje możliwości, ile pracy można w niego włożyć i jaka ogromna satysfakcja jest później z użytkowania go. Właśnie tym teraz będzie, projektem do realizacji. Spanie w nim, te wszystkie instalacje, podłokietnik, tempomat, vebasto, wygłuszenie, markiza czy co tam jest w t4.. Nie chodzi mi o to, że ładnie wygląda tylko o to żeby to była pasja połączona później z ogromną satysfakcją i niesamowitą wygodą w użytkowaniu. Na pewno będę go używał do wyjazdów do norwegi a mam trasę prawie 3000 w jedną stronę i to może być parę razy w roku a wycieczki bliżej, wyjazdy letnie? Mam drugi samochód do dojeżdżania a ten chciałbym żeby był moim hobby i moim miejscem. Mam nadzieję, że rozumiecie mnie i że to co napisałem nie jest totalną głupotą według was. pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Jaką głupotą? Ja się we własnym łóżku, w domu nie wysypiam tak jak w busie ;-) Trzymam kciuki i zapraszam na jakiś spot czy zlot w realu.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Kolego takie głupoty jak ty chcesz zrobić to jest dopiero początek....
Jak się wkręcisz to nie będziesz mógł przestać....
Rób projekt i realizuj marzenia
Jak się wkręcisz to nie będziesz mógł przestać....
Rób projekt i realizuj marzenia
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Ma Multika i spanie na tej kanapie jest mało konfortowe(muszę kupić materac składany), zbiegiem czasu i obcowania w aucie chyba bym kupił loga(zawsze troche więcej miejsca) w holenderce i przerobił pod siebie. Auto fajne, konfortowe do jazdy i jak na tym forum można doczytać wielozadaniowe.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Notri no chyba przesadziłeś nie wydaje mi sie żeby kolega o czymś takim myślał....ale może sie mylę
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@chmielik pojęcie wygodna sypialnia jest bardzo obszerne i dlatego sugerowałem zacząć od zasłonek :)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
no co ??? <32> chłopak ma marzenia, należy je spełniać <38>chmielik pisze:Notri no chyba przesadziłeś nie wydaje mi sie żeby kolega o czymś takim myślał....ale może sie mylę
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Kttos napisał, że na początek zmiana wnętrza to za dużo. Zgadzam się i ja nie chce dużo . Dla mnie niepojęte jest jak to Ci wszyscy ludzie robią, że osiągają takie efekty. Na początek myślałem o zrobieniu zwykłych ścianek np jak tutaj http://revampavan.com/s/cc_images/cache ... 1435230849. Bo e wszystkie meble to jest dla mnie jakiś kosmos. jak uda mi się zrobić takie ścianki to uwierzę, że dam radę pomalutku zrobić również resztę. Jak można uzyskać takie równe powierzchnie. Takie efekt jak tutaj znowu http://www.cambee.co.uk/images/homepage ... terior.jpg. Zastanawiam się czy to są gotowe rozwiązania do teczki czy ktoś je sobie zrobił.. To jest cudo http://www.threebridge.co.uk/wp-content ... 0763-1.jpg, To np http://s726.photobucket.com/user/chezzy ... 3.jpg.html. Nie wybierałem super hiper zmian tylko takie, które wydawały mi się zrobione we własnym zakresie a nie z kupowanych części pod teczkę. Jak to zrobić. To jakieś stelaże drewniane czy metalowe, sklejka nie mam kompletnie pojęcia a te plastiki stockowe tak mnie już meczą.. To będzie długa przygoda i mocna miłość z tym auteczkiem:).
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Płyta pilśniowa a materiał kupujesz w hurtowni tapicerskiej do tego butapren klej i jedziesz.
Najpierw zrób sobie szablon najlepiej z tektury ,kartonu przymierz czy pasuje....
Potem tniesz płytę obijasz materiałem i gotowe...
A co do mebli ....lub sam robisz lub zlecasz to komuś
Najpierw zrób sobie szablon najlepiej z tektury ,kartonu przymierz czy pasuje....
Potem tniesz płytę obijasz materiałem i gotowe...
A co do mebli ....lub sam robisz lub zlecasz to komuś
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Płyta pilśniowa to chyba tylko na ciepłe kraje??
Przecież to zgnije jak dostanie wilgoci, a już na pewno spuchnie.
Szkoda roboty.
Przecież to zgnije jak dostanie wilgoci, a już na pewno spuchnie.
Szkoda roboty.
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
W castoramie są takie płyty z takiego prasowanego tworzywa sztucznego, nie wiem czy to plastik czy co ale to może zamiast tej płyty to by się nadawało. Musze zacząć od podstaw a na podłogę to koledzy ca sugerują? tą wykładzinkę gumową ale jak tutaj patrzę, panele, czy coś wyglądające jak kafelki:). Czym te meble są w ogóle przytwierdzone jakieś elementy spawane są , do których to się później kręci czy normalnie w konstrukcji pojazdu już dziury? Czy moglibyście wysłać czy tez zamieścić albo podać link do zdjęć waszych pojazdów już tak zrobionych? Nie wiem ile to jeszcze mogę ciągnąć zanim administrator mnie z wątkiem nie pogoni za zaśmiecanie eteru:).
A czy jest możliwość wstawienia do busa z 93 roku zegarów tych nowych ładnych kolowiutkich? Cholera muszę się nauczyć szukać tej wiedzy na forum/ Pozdrawiam wszystkich busiarzy i cieszę się, ze takie miejsce istnieje jak nasze forum. Żyrafy wchodzą do szafy, pawiany wchodzą na ściany, a do busa wchodzą busiarze i im nikt tego nie karze.
A czy jest możliwość wstawienia do busa z 93 roku zegarów tych nowych ładnych kolowiutkich? Cholera muszę się nauczyć szukać tej wiedzy na forum/ Pozdrawiam wszystkich busiarzy i cieszę się, ze takie miejsce istnieje jak nasze forum. Żyrafy wchodzą do szafy, pawiany wchodzą na ściany, a do busa wchodzą busiarze i im nikt tego nie karze.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 9:05 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Jeśli planujesz wyjazdy do Norwegii,to upiększanie busa proponuję rozpocząć od montażu ogrzewania postojowego np.webasta,z dodatkowym akumulatorem koniecznie.Przydaje się to nie tylko tu w norge,ale szczególnie w trasie (postoje,oczekiwanie na promy,jakaś drzemka).No i zainwestuj w baaardzo dobrej jakości zimówki <cool>
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Orginalnie jest z płyty i i nic się nie dzieje to czemu ma zgnić ..
No chyba że masz basen w samochodzie....
No chyba że masz basen w samochodzie....
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Nazywajmy rzeczy po imieniu.
Płyta pilśniowa w potocznym rozumieniu, to nie to samo co np. MDF.
Płyta pilśniowa to takie coś na plecy szafki, a MDF-y są cieńsze, grubsze...
A w Castoramie to jakie to są te płyty z tworzywa? Na jakim dziale?
Płyta pilśniowa w potocznym rozumieniu, to nie to samo co np. MDF.
Płyta pilśniowa to takie coś na plecy szafki, a MDF-y są cieńsze, grubsze...
A w Castoramie to jakie to są te płyty z tworzywa? Na jakim dziale?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
U mnie poza ścianką ze stolikiem wszystkie boczki są z pilśni oklejanej dermą albo innym skajem.niebieski-n2 pisze:Płyta pilśniowa to chyba tylko na ciepłe kraje??
No i Szanowny Wątkotfurco: zeznawaj to nam prędko jak konkretnie masz model Teczki
Bo z marzeń o ściankach coś mi wygląda na pustego blaszaka :)
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Zrobię dzisiaj zdjęcia bo to transporter ale środek mam z innego. Dwa fotele z przodu z podłokietnikami ale tył już normalnie. nie mam gołego blaszaka, mam te wszystkie plasticzki w środku i blaszak to nie jest. Wszystko pokażę na zdjęciach. Vebasto też jakieś mam luzem tylko sterownik muszę chyba dokupić ale się kompletnie na tym nie znam , klima też w częściach troszkę już w środku.. jeden wielki wynalazek i walka ale faceci lubią walkę bo lepiej smakuje zwycięstwo:)
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Wszystko pomału można zrobić,jak się chce.Forum będzie dla Ciebie zródłem wielu cennych informacji.Szukaj,szukaj,czytaj-a co nie doczytasz-pytaj.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pytanie pomocnicze: co dla Ciebie oznacza to "normalnie"? Jak nie masz Multivanowej kanapy-łóżka to od niej zacznij.LeparosiuPower pisze:to transporter ale środek mam z innego. Dwa fotele z przodu z podłokietnikami ale tył już normalnie
-
LeparosiuPower
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Czyli bez foteli z multivana nie ma co atakować? Właśnie się zastanawiałem czy Oni robią to we własnym zakresie jakoś te spania czy co. Zauważyłem, że w tych multi są takie szyny na podłodze albo się mylę a ja mam normalnie otwory na śruby na dwie kanapy i te moje fotele z przodu nie są obrotowe. Musze dużo czytać i czerpać wiedzy od kolegów busiarzy na forum, żebym przeliczał siły na zamiary. Coś sobie wymyślę a okaże się, że to jest jaka wyprawa z motyką na słońce. To jest problem bo nei wiem na razie co jest niemożliwe, nieopłacalne albo pozbawione sensu. Dlatego forum jest skarbnicą wiedzy, źródłem mądrości i aż kipi doświadczeniem zaprawionych w bojach miłośników cudownych t4.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to sie kolego robi ze sklejki, najczęściej 12 mm dodatkowo impregnowanej. Żaden MDF bo to nic innego jak zmielony i sprasowany papier z niewielką ilością zmielonego drewna. Owszem to też wytrzyma jakiś czas ale stanowczo krótszy.
A na plecy szafek o czym Rafflex wspominał to HDF.
To co pokazywałeś na foto z obitą paką - płytę pilśniową na dłuższą metę to długopisem przebijesz. Sklejka 3 mm, klej bonaterm i tkanina. Albo grubszy welur albo to czym się skrzynki subwooferów obija.
To co na zdjęciach pokazałeś włącznie z tym które ja wrzuciłem - wszystko to jest do zrobienia bo to człowiek robi. Kwestia dokładnych pomiarów, dokładności zaplecza warsztatowego i wiedzy.
A na plecy szafek o czym Rafflex wspominał to HDF.
To co pokazywałeś na foto z obitą paką - płytę pilśniową na dłuższą metę to długopisem przebijesz. Sklejka 3 mm, klej bonaterm i tkanina. Albo grubszy welur albo to czym się skrzynki subwooferów obija.
To co na zdjęciach pokazałeś włącznie z tym które ja wrzuciłem - wszystko to jest do zrobienia bo to człowiek robi. Kwestia dokładnych pomiarów, dokładności zaplecza warsztatowego i wiedzy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tylna kanapa od Multivana + tylny stelaż z materacykiem to gotowe łóżko i nic nie trzeba kombinować bo wszystko już jest zaprojektowane, przetestowane, homologowane, itp,itdLeparosiuPower pisze:Czyli bez foteli z multivana nie ma co atakować? Właśnie się zastanawiałem czy Oni robią to we własnym zakresie jakoś te spania czy co.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Adasiu, wszystko fajnie, tylko gdzie tam szafki jakieś upchniesz?Adampio pisze:Tylna kanapa od Multivana + tylny stelaż z materacykiem to gotowe łóżko i nic nie trzeba kombinować...
Zależy co kolega potrzebuje, bo jak jakieś duże spanie, żeby figle-migle uprawiać, to kanapa tak, ale już żeby zabrać sporo ekwipunku biwakowego to jakieś szafki by się przydały. Nie wszystko wejdzie pod siedzenia czy do tylnej szuflady ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@rafflexie: ja nie widzę potrzeby żadnych szafek ale to pewnie dlatego, że całe lata podróżowałem pieszo, rowerem, kajakiem i motocyklem, gdzie o żadnych szafkach mowy nie było ;)
A ilość miejsca w T4 ciągle mnie zachwyca <taniec>
A ilość miejsca w T4 ciągle mnie zachwyca <taniec>
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja też szafek nie potrzebuję - wysypiam się na pace na pompowanym materacu, dlatego niech wątkotwórca określi się co chce.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ale jak widać z załączanych przez kolegę zdjęć raczej o coś w deseń westfalii koledze chodzi