Kamera cofania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: Kamera cofania
Moim zdaniem za dużo kombinujecie toważysze,ja mam w pewnym busie pochodzenia japońskiego kamerę w ramce tablicy rejestracyjnej zakupioną na alle.....działa jak należy,dodatkowo jest możliwość regulacji góra-dół,więc jak podjeżdżam pod lawetę na przykład-to lekko ją obniżam i wjeżdżam hakiem idealnie pod zaczep,ku zdziwieniu norków <01> Montaż banalny i bez kombinacji.Cena-sprawdzcie sami,ale ja płaciłem coś koło 100pln.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mi sie nie podoba kamera w ramce , wygląda to tak sobie więc nawet nie brałem pod uwage takiej opcji , ta z kamerą dedykowana do t4 miała być idealnym rozwiązaniem ale jak wyszło widać... No i druga sprawa , forumowa ramka to forumowa ramka a nie jakas chińska z kamerą :D.
Głównie chodzilo mi o to aby kamery widać nie bylo ze wogole jest coś takiego... ta która kupilem ma niezaprzeczalny plus.... nie widac jej to fakt... szkoda tylko ze chińczyk kąta nie potrafil odpowiedni ustawić....
Głównie chodzilo mi o to aby kamery widać nie bylo ze wogole jest coś takiego... ta która kupilem ma niezaprzeczalny plus.... nie widac jej to fakt... szkoda tylko ze chińczyk kąta nie potrafil odpowiedni ustawić....
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Znalazłem jeszcze coś takiego
http://allegro.pl/monitor-czujniki-park ... 67697.html
co o tym myślicie?
http://allegro.pl/monitor-czujniki-park ... 67697.html
co o tym myślicie?
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Jeszcze są w wersji z nawigacja. Nie wiem czy ta ma bo aukcja mi się nie otwiera.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
slabo. jest lepiej, ale na centymetry nie dojedziesz, tak jak w przypadku kamerki.
tutaj podobna historia, ale klient zadowolony:
http://vwbuswiki.de/index.php/R%C3%BCck ... baubericht
tutaj podobna historia, ale klient zadowolony:
http://vwbuswiki.de/index.php/R%C3%BCck ... baubericht
-
JURAS_T4
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 1999r.
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Miałem kupić sobie pod choinkę, jednak cieszę się że jej nie kupiłem... http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-t03 ... orter.html
Ma ktoś fotki kamery w znaczku (skrzydlak)
Widziałem że kolega wyżej pisał że fajnie się to spisuje może jakieś fotki by wrzucił zestawu i jak to się sprawuje
Ma ktoś fotki kamery w znaczku (skrzydlak)
Widziałem że kolega wyżej pisał że fajnie się to spisuje może jakieś fotki by wrzucił zestawu i jak to się sprawuje
-
JURAS_T4
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 1999r.
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Montował ktoś? Co sądzicie, nada się na tył?
http://pl.aliexpress.com/item/Night-vis ... 18400_6149
http://pl.aliexpress.com/item/Night-vis ... 18400_6149
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ja mam zamontowana w miejscu wkładki na klucz z klucza nigdy nie korzystałem jutro podeśle fote
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Kamera cofania
Ok, zamontowalem kamere cofania podlaczona przez modul jak na obrazku do MFD.
Sygnal video radiowo do przodu. I generalnie cos nie bangla jak trzeba. Od czasu do czasu obraz robi sie czarno-bialy, cos zakluca.
Nie wiem jeszcze czy to wina transmitera czy modulu MFD. Musze podlaczyc jakis zew monitor i zobaczyc czy bedzie lepiej..
Tak jest gdy jest dobrze(nawet bardzo ;)):
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016031 ... 2541e7.jpg[/img]
Sygnal video radiowo do przodu. I generalnie cos nie bangla jak trzeba. Od czasu do czasu obraz robi sie czarno-bialy, cos zakluca.
Nie wiem jeszcze czy to wina transmitera czy modulu MFD. Musze podlaczyc jakis zew monitor i zobaczyc czy bedzie lepiej..
Tak jest gdy jest dobrze(nawet bardzo ;)):
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016031 ... 2541e7.jpg[/img]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
http://pl.aliexpress.com/item/Night-vis ... Title=true
Czy ktoś testował to rozwiązanie?
Cyklon gdzie fotka twojego rozwiązania? Czy za ekran robi tablet?
Czy ktoś testował to rozwiązanie?
Cyklon gdzie fotka twojego rozwiązania? Czy za ekran robi tablet?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jako, że nie ma gotowego rozwiązania w przystępnej cenie (w innych cenach też nie widziałem) to zakupiłem kilka miesięcy temu kamerkę http://allegro.pl/show_item.php?item=6171946852 z nadzieją, że coś poprzerabiam-pokombinuję i uda się ją wykorzystać na skrzydełkach w okolicy tablicy. Wczoraj sprawdziłem co rzeczywiście widać z tej kamerki i generalnie jakość obrazu jest zadowalająca (nawet w ciemnościach), ale mam wrażenie, że kąty widzenia to jakiś żart. Przykładając ją w miejscu nad tablicą rejestracyjną, tak żeby było widać końcówkę haka to okazuje się, że widać na szerokość coś między 1/3 a 1/2 szerokości T4. Wniosek-pytanie: czy taka kamera nadaje się do bezpiecznego cofania, gdy widzę tylko część tego co za samochodem? Czy może warto ją ustawić tylko na hak, żeby cofać bez pomocy pod przyczepkę i na tym zakończy się jej funkcjonalność? Czy kamera cofania nie powinna pokazywać na szerokość samochodu lub coś zbliżonego do szerokości, coby nie wjechać np. na słupek?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
No i lipa. Szukam info po sieci, a jest zadziwiająco mało konkretnych informacji/testów/porównań kamer cofania. Pytałem u speców od audio w samochodach, którzy też zajmują się na co dzień montażem kamer i okazuje się, że niewiele więcej mają wiedzy na temat ode mnie. Przymierzam się powoli do rozwiązania z kamerą na hak i okolice oraz do jednoczesnego montażu czujników parkowania. O czujnikach przynajmniej można coś więcej wyczytać w sieci czy choćby testy przeglądnąć...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mam kamere cofania z yarisa III jedną wolną , wiem jak ona w yarisie się spisuje i taka by mi odpowiadala , oczywiście linie pomocnicze są dostosowane do wielkości yarisa ale tak myślałem obudowę dociąc i zamontować w t4 , tylko kwestia podlączenia bo o jeden kabel więcej jest w tej kamerze niż ja mam w obecnej instalacji. Jeszcze myślę czy nie odciąc tej kamery co mam od klosza lampki oświetlenia tablicy i przykleić go pod wiekszym kątem do listwy nad tablicą , moze wtedy bym miał lepszą widocznośc w tył za autem.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Uzyskałem ciekawą informację od jednego ze sprzedających, która wiele wyjaśnia:
"Oznaczenie 170 stopni jest to przekątną kąta pionowego (ok. 85-95 stopni) i poziomego (ok. 120-130 stopni) w przypadku naszych kamer."
Sterciu ta kamera od Yarisa widzi więcej? Szerzej?
"Oznaczenie 170 stopni jest to przekątną kąta pionowego (ok. 85-95 stopni) i poziomego (ok. 120-130 stopni) w przypadku naszych kamer."
Sterciu ta kamera od Yarisa widzi więcej? Szerzej?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
To może ja dodam coś od siebie <57> W poprzednim busie miałem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej i sprawowało się to w miarę dobrze,dopóki były dobre warunki atmosferyczne.Ale jak podał deszcz,albo śnieg to już robiło się słabo.Wilgoć w połączeniu z brudem ciągnącym się w trasie za busem tworzyła problem z widocznością w kamerce i często musiałem wysiadać i czyścić kamerkę,co na pewno nie służy jakości szkła na kamerce,poza tym czasami zdarzało się,że kamerka parowała od środka(zwłaszcza podczas mrozu).W obecnej t4 zamontowałem kamerę od środka auta- pod dodatkowym światłem stopu,a dokładniej do niego.Teraz wystarczy włączyć tylną wycieraczkę,spryskać szybę ewentualnie i widać jak trzeba.Z góry mam dobry widok na tył auta co w połączeniu z czujnikami parkowania,czyni cofanie na centymetry łatwym i przyjemnym.Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to,że kamera nie jest narażona na warunki atmosferyczne,błoto z pod kół itd.Jedyny minus jaki zauważyłem,to podczas upałów jak byłem w PL,to jeśli samochód stał tyłem do słońca kamerka nagrzewała się na tyle,że zaraz po odpaleniu auta przez chwilę obraz świrował.Ale już po ujechaniu dosłownie kilkudziesięciu metrów wszystko wracało do normy.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
A możesz wrzucić fotkę ile widać z tej kamery?czoper pisze:To może ja dodam coś od siebie <57> W poprzednim busie miałem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej i sprawowało się to w miarę dobrze,dopóki były dobre warunki atmosferyczne.Ale jak podał deszcz,albo śnieg to już robiło się słabo.Wilgoć w połączeniu z brudem ciągnącym się w trasie za busem tworzyła problem z widocznością w kamerce i często musiałem wysiadać i czyścić kamerkę,co na pewno nie służy jakości szkła na kamerce,poza tym czasami zdarzało się,że kamerka parowała od środka(zwłaszcza podczas mrozu).W obecnej t4 zamontowałem kamerę od środka auta- pod dodatkowym światłem stopu,a dokładniej do niego.Teraz wystarczy włączyć tylną wycieraczkę,spryskać szybę ewentualnie i widać jak trzeba.Z góry mam dobry widok na tył auta co w połączeniu z czujnikami parkowania,czyni cofanie na centymetry łatwym i przyjemnym.Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to,że kamera nie jest narażona na warunki atmosferyczne,błoto z pod kół itd.Jedyny minus jaki zauważyłem,to podczas upałów jak byłem w PL,to jeśli samochód stał tyłem do słońca kamerka nagrzewała się na tyle,że zaraz po odpaleniu auta przez chwilę obraz świrował.Ale już po ujechaniu dosłownie kilkudziesięciu metrów wszystko wracało do normy.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
To może obie do porówniania?Sterciu pisze:Z której , tej z Yarisa czy tej co mam w t4 ??
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To zrobię w weekend bo yaris jak wraca do domu to juz ciemno jest , a z t4 juz wrzucalem tu fotki.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=32&t ... 20#p120884
Postaram się zrobić foto obu aut obok siebie z włączonymi kamerami.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=32&t ... 20#p120884
Postaram się zrobić foto obu aut obok siebie z włączonymi kamerami.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na tym ostatnim zdjęciu widać, że kąty tej kamery z T4 są równie marne jak w mojej. Ciekawe jak ta fabryczna Yarisa wypadnie w porównaniu?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
fabryczna kamera pokazuje wszystko co jest z tyłu auta w kazdej toyocie w ktorej takowa się znajduje , te chiński wydumki niby dedykowane do danego pojazdu to nieporozumienie niestety...
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czyli widać na pełną szerokość auta? Wiadomo, że T4 jest szersze, ale to już byłoby coś... A te chińczyki dedykowane to mam wrażenie, że obudowa jest robiona pod dany model samochodu a kamerka wewnątrz to ten sam chłam wszędzie.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Proszę bardzo.Może jakość fotki nie najlepsza,bo z telefonu roboczego ;-)Samochód stoi w garażu i widać zarówno wyjazd z garażu,co tuż za autem jak i dalej,nawet kawałek wycieraczki tylnej szyby się załapało.Oczywiście można kamerę nieco podnieść lub opuścić.U mnie nie mam typowej kamery cofania-a rejestrator trasy.Więc działa cały czas i nagrywa co się dzieje za autem.W czasie jazdy ustawiłem obraz na 3minuty,pózniej obraz jest czarny(wygaszacz czyli)a jak chcę zobaczyć co z tyłu-to klik w pstryczek i oglądam.SO...T4 pisze:A możesz wrzucić fotkę ile widać z tej kamery?czoper pisze:To może ja dodam coś od siebie <57> W poprzednim busie miałem kamerkę w ramce tablicy rejestracyjnej i sprawowało się to w miarę dobrze,dopóki były dobre warunki atmosferyczne.Ale jak podał deszcz,albo śnieg to już robiło się słabo.Wilgoć w połączeniu z brudem ciągnącym się w trasie za busem tworzyła problem z widocznością w kamerce i często musiałem wysiadać i czyścić kamerkę,co na pewno nie służy jakości szkła na kamerce,poza tym czasami zdarzało się,że kamerka parowała od środka(zwłaszcza podczas mrozu).W obecnej t4 zamontowałem kamerę od środka auta- pod dodatkowym światłem stopu,a dokładniej do niego.Teraz wystarczy włączyć tylną wycieraczkę,spryskać szybę ewentualnie i widać jak trzeba.Z góry mam dobry widok na tył auta co w połączeniu z czujnikami parkowania,czyni cofanie na centymetry łatwym i przyjemnym.Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest to,że kamera nie jest narażona na warunki atmosferyczne,błoto z pod kół itd.Jedyny minus jaki zauważyłem,to podczas upałów jak byłem w PL,to jeśli samochód stał tyłem do słońca kamerka nagrzewała się na tyle,że zaraz po odpaleniu auta przez chwilę obraz świrował.Ale już po ujechaniu dosłownie kilkudziesięciu metrów wszystko wracało do normy.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Taki składak <śmiech> Z przodu mam polecaną tu swego czasu min.przez Ślimaka kamerkę Mio dokładnie nie pamiętam modelu.Z tyłu natomiast to taki komplet,który dostałem od szwagra na urodziny(rejestrator+dodatkowa kamerka na tył).Przywlókł to z Anglii.Jutro mogę poszukać opakowania,ale ogólnie to monitorek ze zdjęcia ma również wbudowaną kamerkę i pierwotnie działa to na zasadzie dwóch rejestratorów trasy-przód i tył.Jadąc do przodu obraz z przedniej kamery,a włączając bieg wsteczny masz obraz z tyłu.Ale,że ja już miałem bardziej wypasione Mio z funkcją gps,czujnikiem wstrząsu,nagrywaniem zdarzeń itp,to prezent zastosowałem jako rejestrator-kamerkę tylko na tył.Jeśli ktoś chce,to jutro mogę poszukać pudełka z tego zestawu,bo chyba gdzieś mam jeszcze w garażu.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Można tak powiedzieć.Ale na przód używam tylko Mio.W tej drugiej włączyłem opcję nagrywania tylko na tył.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Edit:
Znalazłem opakowanie z mojego zestawu <hi>
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Edit:
Znalazłem opakowanie z mojego zestawu <hi>