Multivan od handlarza
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Multivan od handlarza
To mój drugi multivan - poprzedni był 2,4D biały 93r mocno pordzewiały no i najważniejsze nie miał klimy. Padła decyzja sprzedaję białego i szukam z klimą.
Biały poszedł od ręki za 8 tysi a ja na szybko szukałem innego - było kilka ze zdjęć najarałem się szczerbaty na suchary i kupiłem od handlarzyny z Przasnysza - fakt wygląda bardzo ładnie rok 1997 2,5 TDi 105 KM z czego chyba połowa zdechła, był klimatronic ale też nie chodził - sprzedawca twierdził że sprzęgło sprężarki padło - jak się później okazało akurat to był jedyny sprawny element klimy:) Cena wywoławcza była 18900 dałem 17000 i odjechałem do domu - czytaj do kilku warsztatów:)
Auto blacharsko bardzo ładne lakierowane 3 lata temu -tak mówił sprzedawca ale i tak mi nie wierzę za to mechanicznie i elektrycznie to naprawiał go jakiś rzeźnik - kabelki pocięte i ogólna tragedia. Po tej przygodzie już nigdy nie kupię auta od handlarza.
Żeby uruchomić klimę tzreba było wymienić parę rzeczy - uszczelnić układ wymienić parę czujników, zaworków, wiatraki, chłodnicę, nabić układ i po 3 tygodniach i 3 tys zł klima zadziałała:) O mechanikę bałem się mniej niż o blacharkę więc moi mechanicy zaczęli i tak rozrząd płyny filtry, amortyzatory parę rzeczy w zawiasie, ABS(obcięte były wszystkie czujniki), nowe opony bo były jakieć 235/60/16 osobowe i obcierały o ranty . Na koniec wizyta u pompiarza - nie działał Agr, przepływka(kupiłem szczęśliwie sprawnego Pierburga za 100 na allegro), ustawienie kąta wtrysku
i wróciło jakieś 50 koni - teraz już mogę wyprzedzać maluchy z włączoną klimą:)
Zrobiłem już nim 5tys km i jestem naprawdę zadowolony - oleju nie bierze, klimatronic działa, wrzuciłem fajne audio, lodówkę i jest git. Pod koniec września Chorwacja więc zobaczymy jak się sprawdzi.
Teraz już sobie dłubię drobiazgi dzisiaj naprawilem cały centralny zamek i udało mi się kupić schowek za 200zł zamiast zaślepki airbaga.
Kilka fotek z dzisiaj
Biały poszedł od ręki za 8 tysi a ja na szybko szukałem innego - było kilka ze zdjęć najarałem się szczerbaty na suchary i kupiłem od handlarzyny z Przasnysza - fakt wygląda bardzo ładnie rok 1997 2,5 TDi 105 KM z czego chyba połowa zdechła, był klimatronic ale też nie chodził - sprzedawca twierdził że sprzęgło sprężarki padło - jak się później okazało akurat to był jedyny sprawny element klimy:) Cena wywoławcza była 18900 dałem 17000 i odjechałem do domu - czytaj do kilku warsztatów:)
Auto blacharsko bardzo ładne lakierowane 3 lata temu -tak mówił sprzedawca ale i tak mi nie wierzę za to mechanicznie i elektrycznie to naprawiał go jakiś rzeźnik - kabelki pocięte i ogólna tragedia. Po tej przygodzie już nigdy nie kupię auta od handlarza.
Żeby uruchomić klimę tzreba było wymienić parę rzeczy - uszczelnić układ wymienić parę czujników, zaworków, wiatraki, chłodnicę, nabić układ i po 3 tygodniach i 3 tys zł klima zadziałała:) O mechanikę bałem się mniej niż o blacharkę więc moi mechanicy zaczęli i tak rozrząd płyny filtry, amortyzatory parę rzeczy w zawiasie, ABS(obcięte były wszystkie czujniki), nowe opony bo były jakieć 235/60/16 osobowe i obcierały o ranty . Na koniec wizyta u pompiarza - nie działał Agr, przepływka(kupiłem szczęśliwie sprawnego Pierburga za 100 na allegro), ustawienie kąta wtrysku
i wróciło jakieś 50 koni - teraz już mogę wyprzedzać maluchy z włączoną klimą:)
Zrobiłem już nim 5tys km i jestem naprawdę zadowolony - oleju nie bierze, klimatronic działa, wrzuciłem fajne audio, lodówkę i jest git. Pod koniec września Chorwacja więc zobaczymy jak się sprawdzi.
Teraz już sobie dłubię drobiazgi dzisiaj naprawilem cały centralny zamek i udało mi się kupić schowek za 200zł zamiast zaślepki airbaga.
Kilka fotek z dzisiaj
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Re: Multivan od handlarza
Też gratuluję.
A nawiasem mówiąc, to nie znam nikogo kto kupiłby samochód od handlarza w Przasnyszu i był zadowolony ;)
A nawiasem mówiąc, to nie znam nikogo kto kupiłby samochód od handlarza w Przasnyszu i był zadowolony ;)
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Zrobiłem dzisiaj traskę Otrębusy - Ostróda - Otrębusy 500km i pierwszy raz przyjemnie się jechało z klimą i na luzie 120 -130 - spalanie 8,5litra.
Porobię lepsze zdjęcia jak umyję furę i wrzucę.
Zapomniałem wcześniej dodać że jeszcze są małe problemy ze skrzynią biegów mianowicie - wsteczny słabo wchodzi, dwójka czasem wyskakuje i trójka zgrzyta ale już nie mam siły żeby z tym powalczyć teraz - jak coś padnie to będę naprawiał albo wymieniał skrzynię - na razie mocno mi to nie dokucza.
Z wyposażenia odkryłem obrotowy fotel pasażera i tempomat który o dziwo działa.
Porobię lepsze zdjęcia jak umyję furę i wrzucę.
Zapomniałem wcześniej dodać że jeszcze są małe problemy ze skrzynią biegów mianowicie - wsteczny słabo wchodzi, dwójka czasem wyskakuje i trójka zgrzyta ale już nie mam siły żeby z tym powalczyć teraz - jak coś padnie to będę naprawiał albo wymieniał skrzynię - na razie mocno mi to nie dokucza.
Z wyposażenia odkryłem obrotowy fotel pasażera i tempomat który o dziwo działa.
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Prezentuje się pięknie. Fajnie, że parkujesz pod dachem - to mu dobrze zrobi. I zmień sobie silnik w opisie :)
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzień przed wyjazdem do Chorwacji wymieniłem olej i po wymianie zaczął gubić olej - na szczęście szybko zauważyłem i okazała się do wymiany uszczeleczka za 10zł chłodniczki nad filtrem oleju.
Dojechaliśmy na Istrię bez żadnych problemów 1200km - oleju nie ubyło jedyne co to męczył się trochę pod górki większe - 6osób i sporo bagażu. Prędkość przelotowa 120-130 1200km w 13 h - wracamy w niedzielę oby bezawaryjnie:)
Dojechaliśmy na Istrię bez żadnych problemów 1200km - oleju nie ubyło jedyne co to męczył się trochę pod górki większe - 6osób i sporo bagażu. Prędkość przelotowa 120-130 1200km w 13 h - wracamy w niedzielę oby bezawaryjnie:)
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wróciliśmy bez żadnych problemów - 3000km zrobione. W najbliższym czasie muszę zająć się skrzynią - jedynka i dwójka czasem wyskakują, trójka zgrzyta, czwórka i piątka OK a wsteczny bardzo ciężko w chodzi. Doradźcie czy remontować tą skrzynię, czy kupić używkę? Fachowca od skrzyń mam naprawdę dobrego - popytam ile może kosztować remont i podejmę decyzję a chcę to naprawić bo chyba będę sprzedawał auto.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Auto tylko kupiony na wakacje? Tyle wkładu i co auto be <55> . Zawiozł i wróciło <good>
-
olafg
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No nie wiem co w tym dziwnego:) Auto kupiłem, naprawiłem, pojeździłem może nie dużo ale pojeździłem i chyba mogę sprzedać. Chętnie bym go nie sprzedawał bo go lubię ale mam parę innych pomysłów motoryzacyjnych - chodzi mi po głowie mercedes 500sl r129 - od dziecka go chciałem mieć. Lubię mojego multivana ale wystawię na sprzedaż i jak się znajdzie kupiec to sprzedam a jak nie to pojeźdżę jeszcze z rok - zobaczymy. Na razie naprawię skrzynię żeby wszystko było tip top. To że auto kupiłem i naprawiłem nie oznacza że muszę nim teraz jeździć przez 5 lat. Busy lubię bo są mega funkcjonalne więc może kiedyś T5 lub T3. Pozdropittrans pisze:Auto tylko kupiony na wakacje? Tyle wkładu i co auto be <55> . Zawiozł i wróciło <good>