Climatronic - bardzo mała wydajność chłodzenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Climatronic - bardzo mała wydajność chłodzenia
Potrzebuję fachowej porady na temat diagnozy układu klimatyzacji. Pacjent - multivan AHY climatronic. Odkąd kupiłem samochód klimatyzacja słabo działała - tzn po włączeniu AUTO chłód zaczyna być lekko wyczuwalny dopiero po około 1 minucie. I intensywność chłodzenia niewiele później wzrasta (choćbym jechał cały dzień) Krótko mówiąc jest tak źle że przy 28 stopniach na zewnątrz przy włączonej klimie na full jest cieplej niż otworzyłbym okna.
No to co, pierwsze pojechałem na sprawdzenie czynnika. W sumie sprawdzony mechanik - podłączył auto do kombajnu, zainicjował całą procedurę spuszczenia czynnika, próżnia, potem nabiła na nowo. Brakowało 30 mg (multivan ma coś około 1400 mg pojemności więc układ szczelny) Efekt po tym żaden. Kolejna próba - wymiana osuszacza (był jeszcze ori) i znowu kombajn nabijanie - efekt zerowy - ani lepiej ani gorzej.
Pojechałem z tym do profesjonalnego zakładu od klimatyzacji samochodowych. Zostawiłem im auto - zdiagnozujcie/ naprawcie. Na nastepny dzień dzwonią - sprężarka nie robi prawidłowego i trzeba wymienić (proponują nową chińską) Zaciskam zęby i zgadzam się z tym, że na wlasną rękę załatwiam ori po regeneracji z gwarancją pół roku. Załozyli i.. nic sie nie zmieniło. Pożegnałem się z "warsztatem" w chłodnych okolicznościach. Wychodzi na to, że muszę sam z Wasza pomocą zdiagnozować tę klimatyzację.
Parownik raczej wykluczam (bo zarówno przód jak i tył chłodzą tak samo słabo). Zostaje jeszcze:
opcja 1 -niesprawny zawór rozprężny
opcja 2 - skraplacz/chłodnica klimatyzacji niedrożna/zapchana.
Tyle mojej wiedzy na temat układu klimatyzacji
Nie umiem zdiagnozować tych podzespołów. Wie ktoś jak to zrobić? Albo macie inne pomysły?
No to co, pierwsze pojechałem na sprawdzenie czynnika. W sumie sprawdzony mechanik - podłączył auto do kombajnu, zainicjował całą procedurę spuszczenia czynnika, próżnia, potem nabiła na nowo. Brakowało 30 mg (multivan ma coś około 1400 mg pojemności więc układ szczelny) Efekt po tym żaden. Kolejna próba - wymiana osuszacza (był jeszcze ori) i znowu kombajn nabijanie - efekt zerowy - ani lepiej ani gorzej.
Pojechałem z tym do profesjonalnego zakładu od klimatyzacji samochodowych. Zostawiłem im auto - zdiagnozujcie/ naprawcie. Na nastepny dzień dzwonią - sprężarka nie robi prawidłowego i trzeba wymienić (proponują nową chińską) Zaciskam zęby i zgadzam się z tym, że na wlasną rękę załatwiam ori po regeneracji z gwarancją pół roku. Załozyli i.. nic sie nie zmieniło. Pożegnałem się z "warsztatem" w chłodnych okolicznościach. Wychodzi na to, że muszę sam z Wasza pomocą zdiagnozować tę klimatyzację.
Parownik raczej wykluczam (bo zarówno przód jak i tył chłodzą tak samo słabo). Zostaje jeszcze:
opcja 1 -niesprawny zawór rozprężny
opcja 2 - skraplacz/chłodnica klimatyzacji niedrożna/zapchana.
Tyle mojej wiedzy na temat układu klimatyzacji
Nie umiem zdiagnozować tych podzespołów. Wie ktoś jak to zrobić? Albo macie inne pomysły?
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Re: Climatronic - bardzo mała wydajność chłodzenia
Sprężarkę wymieniali kompletną? czyli z zaworem regulacyjnym?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
1150g czynnika wchodzi do multivana ahy z klimatronikiem :) Chyba, że masz wersję long to jest tam tego czynnika odrobinę więcej ale takich multików nie było fabrycznie. Za dużo czynnika to też nie dobrze...
Na początek podpiąłbym vagcom i zobaczył co mówi sterownik klimatronika na temat błędów. Trzeba się połączyć z AUTO HVAC i potem dopiero czytać błędy
Na początek podpiąłbym vagcom i zobaczył co mówi sterownik klimatronika na temat błędów. Trzeba się połączyć z AUTO HVAC i potem dopiero czytać błędy
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
No to widziałeś ciśnienia?????grooverek pisze:No to co, pierwsze pojechałem na sprawdzenie czynnika. W sumie sprawdzony mechanik - podłączył auto do kombajnu, zainicjował całą procedurę spuszczenia czynnika, próżnia, potem nabiła na nowo.
Czyli wiedzę miałeś odnośnie pracy kompresora już wtedy???
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Panel klimatronika do wyciągnięcia i przedmuchania, w środku jest czujnik i wentylatorek
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
A więc tak:
Podpiąłem vaga - błędów nie ma
Rozebrałem przód i obadałem chłodnicę - zauważyłem, że po włączeniu klimatyzacji rurka która doprowadza czynnik czynnik do chłodnicy robi się zaledwie lekko ciepła podczas gdy w mojej drugiej T4 (tam klima działa super) rurka ta jest gorąca tak, że nie da jej się trzymać w palcach. I tak samo porównując poprzez macanie temperatury tej grubej rurki którą czynnik chyba wraca do sprężarki z parownika stwierdzam, że w sprawnej klimie jest ona lodowata tak że osadzają się na niej kropelki wody i łapę chce odmrozić, natomiast w obecnym pacjencie jest ona po tylko zimna.
Ilość czynnika jest załadowana dobra 1150 (w pierwszym poście się pomyliłem), co do wymiany samej sprężarki to ja dostarczyłem im cała kompletną i stara dostałem też w jednym kawałku więc nic tam chyba nie rozkręcali.
A co do ciśnień przy nabijaniu czynnika to powiem szczerze że nie patrzyłem. Takim kombajnem klimatyzacyjnym da się sprawdzić ciśnienia jakie panują w układzie przy włączonej sprężarce?
Podpiąłem vaga - błędów nie ma
Rozebrałem przód i obadałem chłodnicę - zauważyłem, że po włączeniu klimatyzacji rurka która doprowadza czynnik czynnik do chłodnicy robi się zaledwie lekko ciepła podczas gdy w mojej drugiej T4 (tam klima działa super) rurka ta jest gorąca tak, że nie da jej się trzymać w palcach. I tak samo porównując poprzez macanie temperatury tej grubej rurki którą czynnik chyba wraca do sprężarki z parownika stwierdzam, że w sprawnej klimie jest ona lodowata tak że osadzają się na niej kropelki wody i łapę chce odmrozić, natomiast w obecnym pacjencie jest ona po tylko zimna.
Ilość czynnika jest załadowana dobra 1150 (w pierwszym poście się pomyliłem), co do wymiany samej sprężarki to ja dostarczyłem im cała kompletną i stara dostałem też w jednym kawałku więc nic tam chyba nie rozkręcali.
A co do ciśnień przy nabijaniu czynnika to powiem szczerze że nie patrzyłem. Takim kombajnem klimatyzacyjnym da się sprawdzić ciśnienia jakie panują w układzie przy włączonej sprężarce?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak najbardziej się da, są tam zegary na LP i HP. Wiatraczek sprawdzałeś w panelu klimatronika? Ma chodzić ciągle jak włączysz zapłon
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nie sprawdziłem tego wiatraczka. Brakło już czasu. Jakie on ma właściwie zadanie? Chłodzenie elektroniki climatronica?
Zauważyłem jeszcze, taką zasadę, że jak włączę klimę to tak jak mówiłem, mija gdzieś minuta zanim poczuję jakikolwiek chłód z kratek. Przy wyłączniu jest podobnie - kliknę ECON i ten chłód znika tez dopiero po jakiejś minucie. Jakiś taki opóźniony zapłon ma ta klima. Nie wiem, a może ta nowa sprężarka też uwalona bo w sumie skoro ten przewód który powinien parzyć jest letni to tak jakby ciśnienia nie dawała..
Zauważyłem jeszcze, taką zasadę, że jak włączę klimę to tak jak mówiłem, mija gdzieś minuta zanim poczuję jakikolwiek chłód z kratek. Przy wyłączniu jest podobnie - kliknę ECON i ten chłód znika tez dopiero po jakiejś minucie. Jakiś taki opóźniony zapłon ma ta klima. Nie wiem, a może ta nowa sprężarka też uwalona bo w sumie skoro ten przewód który powinien parzyć jest letni to tak jakby ciśnienia nie dawała..
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Wiatraczek ten zasysa powietrze z kabiny i podaje je na czujnik temperatury. Jak rozbierzesz ten panel i dojdziesz do tego czujnika to zobacz czy jest czysty bez żadnych kurzaków. Tu masz link do tego czujnika i wiatraka http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G56_(Schalttafel) . Ściągnij sobie też zeszyt o klimatyzacji t4 z naszego forum.
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ok, sprawdzę to, ale wątpię - bo gdyby ten czujnik fałszował to przy ustawieniu LO klimatyzacja powinna chłodzić na full.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Jaki masz kompresor? SANDEN 7V16?grooverek pisze:Ok, sprawdzę to, ale wątpię - bo gdyby ten czujnik fałszował to przy ustawieniu LO klimatyzacja powinna chłodzić na full.
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ten dokładnie SD7V16 model 1246 nr orginału 7D0820805H. I identyczny kupiłem na podmianę
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Podczas walki ze sprzęgłem sprężarki zauważyłem że, podczas kręcenia kluczem nałożonym na nakrętkę tarczy sprzęgła (zgodnie z kierunkiem obrotów) opór wzrasta. Pierwsze kilka obrotów idzie dość lekko później stawia coraz większy opór. Po tym wnioskuję że, czynnik do niej "dopływa" i ulega sprężaniu. Sprawdź jak to jest u Ciebie... bo może szukasz nie tam gdzie trzeba. Metoda może na pozór łopatologiczna ale..grooverek pisze:Ten dokładnie SD7V16 model 1246 nr orginału 7D0820805H. I identyczny kupiłem na podmianę
Mało prawdopodobne jest też by oba zawory rozprężne uległy jednocześnie uszkodzeniu... ale wykluczyć tego nie można.
-
m3cc
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
nie wiem czy mogę podłączyć się pod temat, ale może razem coś zdziałamy w sprawie słabego Climatronica. Mam multiVana 2000r AHY i dopadł mnie podobny problem. Kupiłem samochód ze sprawną aczkolwiek słabą klimą. Przy ostatnich upałach odczułem, że raz na ok 10 sek. coś odłącza sprężarkę i załącza. Przy każdym załączeniu spadały obroty i występował efekt skakania samochodu. Zauważyłem również migający wyświetlacz Climatronica ( błąd f129 )
Pomyślałem, że czujnik ciśnienia odcina sprężarkę z w powodu zbyt niskiej ilości czynnika. Pojechałem nabić klimę. Na naklejce jest informacja o ponad 1,3kg czynnika do układu, a tutaj się spotkałem z informacją, że 1150g. Nie wiem, które jest prawidłowe. W każdym razie facet powiedział, że miałem układ zupełnie pusty bo przy podłączeniu przewodów nic nawet nie syknęło i maszyna nic nie odzyskała. Klima nabita. Włączamy silnik i dramat. Sprężarka załącza się i wyłącza bez przerwy. Da się jechać jedynie z klimą OFF lub ECON. Niestety nie mieli czasu dla mnie aby zajrzeć po nabiciu na sprężarkę, dlatego pojechałem szukać sam odpowiedzi.
Wymieniłem czujnik ( zamiennik ) bez zmian.
Wymieniłem przerwany bezpiecznik blaszany wentylatora 40A. bez zmian
Załączyłem na krótko sprężarkę łącząc PINY 1 i 2 sprężarka załączyła się
załączyłem na krótko wentylatory - działają.
Wkręciłem na koniec oryginalny czujnik ciśnienia dokręcając go mocniej - nie ma błędu climatronica, sprężarka załącza się przy włączaniu klimy, wentylatory chodzą.... tylko dmuchane powietrze nie ma wiele wspólnego z zimnym...a co dopiero lodowatym.
Naciskając na zawór pod czujnikiem wylatuje lodowaty zielony płyn i powietrze pod ciśnieniem czyli nie czynnik nie zniknął z układu.
Gdzie dalej szukać? ...
Pomyślałem, że czujnik ciśnienia odcina sprężarkę z w powodu zbyt niskiej ilości czynnika. Pojechałem nabić klimę. Na naklejce jest informacja o ponad 1,3kg czynnika do układu, a tutaj się spotkałem z informacją, że 1150g. Nie wiem, które jest prawidłowe. W każdym razie facet powiedział, że miałem układ zupełnie pusty bo przy podłączeniu przewodów nic nawet nie syknęło i maszyna nic nie odzyskała. Klima nabita. Włączamy silnik i dramat. Sprężarka załącza się i wyłącza bez przerwy. Da się jechać jedynie z klimą OFF lub ECON. Niestety nie mieli czasu dla mnie aby zajrzeć po nabiciu na sprężarkę, dlatego pojechałem szukać sam odpowiedzi.
Wymieniłem czujnik ( zamiennik ) bez zmian.
Wymieniłem przerwany bezpiecznik blaszany wentylatora 40A. bez zmian
Załączyłem na krótko sprężarkę łącząc PINY 1 i 2 sprężarka załączyła się
załączyłem na krótko wentylatory - działają.
Wkręciłem na koniec oryginalny czujnik ciśnienia dokręcając go mocniej - nie ma błędu climatronica, sprężarka załącza się przy włączaniu klimy, wentylatory chodzą.... tylko dmuchane powietrze nie ma wiele wspólnego z zimnym...a co dopiero lodowatym.
Naciskając na zawór pod czujnikiem wylatuje lodowaty zielony płyn i powietrze pod ciśnieniem czyli nie czynnik nie zniknął z układu.
Gdzie dalej szukać? ...
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Temat rozwiązany. Usterka z serii tych najtrudniejszych, kiedy to wymieniona część okazuje się również niesprawna. Znalazłem porządny warsztat klimatyzacji, w którym pokazali mi dokładnie palcem i wytłumaczył łopatologicznie, że sprężarka, którą zakupiłem jest wyeksploatowana do cna tak jak ta która miałem wcześniej. I w ten sposób raz na całe życie oduczyłem się zakupu części regenerowanych, kompresorów, turbosprężarek i innych udziwnień. Co ciekawe okazało się, że nowa markowa sprężarka (NRF) do mojego auta kosztuje tylko 150 zł więcej niż ten "regenerowany" paść. A ja słysząc wokoło jakie to spreżarki są drogie nawet nie sprawdziłem cen w sklepie <35>
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Teraz juz jestem mądrzejszy z tematu - układ klimatyzacji :)
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Teraz juz jestem mądrzejszy z tematu - układ klimatyzacji :)
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Gdzież ten warsztat się znajduje?grooverek pisze:Znalazłem porządny warsztat klimatyzacji, w którym pokazali mi dokładnie palcem i wytłumaczył łopatologicznie...
-
grooverek
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
"Frosti" na ul. Okulickiego, przy skrzyżowaniu z Mistrzejowicką. Nie mówię, że są najtańsi, ale na pewno są profesjonalni i mają wiedzę, cierpliwość i podejście do klienta. Widziałem, że jeżdżą do nich też autobusy, chłodnie, dostawcze z agregatami i inne bardziej skomplikowane pojazdy od mojego. Wszystko mi wyjaśnili, wytłumaczyli, pokazali. Dostałem rok gwarancji zarówno na części jak i ich robotę. Ustalili cenę przed rozpoczęciem pracy. Na zakończenie okazało się, że do wymiany jest dodatkowo zawór rozprężny - zrobili mi to gratis. Jeżdżę dopiero tydzień, ale klimatyzacja hula jak nowa.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Dzięki za informację. Wiem gdzie to jest - korzystałem kiedyś po sąsiedzku z serwisu ogumienia.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
do tego serwisu ogumienia to też nie mam zastrzeżeń, ale nie sądziłem że sąsiedzi takie partacze <38>rafflex pisze:Dzięki za informację. Wiem gdzie to jest - korzystałem kiedyś po sąsiedzku z serwisu ogumienia.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Notri czytaj jeszcze raz, bo tam koledze ogarnęli klimę ;-)