Montaż klimatronika
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Montaż klimatronika
Dzięki wielkie przewody pod autem zamontowane :)
Tak wygląda przedłużenie rurek klimatyzacji, zrobiłem to w miejscu elastycznego przewodu by uniknąć spawania aluminium, na zdjęciu jeszcze nie do końca na swoim miejscu ale finalnie trochę inaczej to ogarnąłem
Tak wygląda przedłużenie rurek klimatyzacji, zrobiłem to w miejscu elastycznego przewodu by uniknąć spawania aluminium, na zdjęciu jeszcze nie do końca na swoim miejscu ale finalnie trochę inaczej to ogarnąłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Parownik melduje się na swoim miejscu :)
Jeszcze muszę odwodnienie podłączyć ale to już na spokojnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Brak Komunikacji z ECU
Witam dziś pojawił mi się problem.
Zeczeło się od tego że przełożyłem klimę manualną na climatronic, wszystko się pięknie układało do dziś. Poskładałem auto pospinałem kable dziś chciałem uruchomić silnik i tu zonk, odpala i gaśnie tak jak by immo było wywalone. Podpiąłem pod kompa i tu brak komunikacji ze sterownikiem silnika, korzystałem z dwóch interfejsów i na żadnym niema komunikacji a wcześniej przed przeróbką była. Gdzieś popełniłem błąd w sztuce. Po wstępnej obserwacji zauważyłem że nie mam podpiętych dwóch kabli, męskiej i żeńskiej wtyczki obydwie kabel w kolorze szarym po sprawdzeniu miernikiem one maja ze sobą połączenie tylko pytanie gdzie trzeba je wpiąć, robiłem niby zdjęcia przy demontażu ale to mi gdzieś umknęło. Druga sprawa z OBDII wychodzi szaro-biały pin który też nie wiem gdzie ma być wpięty, znalazłem miejsce według kolorów na skrzynce bezpieczników gdzie da się go wpiąć pytanie tylko czy to tutaj.
Proszę o jakieś wskazówki bo utknąłem całkowicie..
Zeczeło się od tego że przełożyłem klimę manualną na climatronic, wszystko się pięknie układało do dziś. Poskładałem auto pospinałem kable dziś chciałem uruchomić silnik i tu zonk, odpala i gaśnie tak jak by immo było wywalone. Podpiąłem pod kompa i tu brak komunikacji ze sterownikiem silnika, korzystałem z dwóch interfejsów i na żadnym niema komunikacji a wcześniej przed przeróbką była. Gdzieś popełniłem błąd w sztuce. Po wstępnej obserwacji zauważyłem że nie mam podpiętych dwóch kabli, męskiej i żeńskiej wtyczki obydwie kabel w kolorze szarym po sprawdzeniu miernikiem one maja ze sobą połączenie tylko pytanie gdzie trzeba je wpiąć, robiłem niby zdjęcia przy demontażu ale to mi gdzieś umknęło. Druga sprawa z OBDII wychodzi szaro-biały pin który też nie wiem gdzie ma być wpięty, znalazłem miejsce według kolorów na skrzynce bezpieczników gdzie da się go wpiąć pytanie tylko czy to tutaj.
Proszę o jakieś wskazówki bo utknąłem całkowicie..
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Brak Komunikacji z ECU
Musisz określić dokąd idą te szare kable dokładnie.
Szaro biały kabel to K-line i masz nad skrzynką gniazda gdzie się go wpina, bez niego nie połączysz się z niczym jak jest niepodpięte gniazdo w rozdzielnię.
http://t4-wiki.de/wiki/Diagnoseschnitts ... eschaltung
wpinasz go w Kl.K http://t4-wiki.de/wiki/Leitungsverteile ... ljahr_1999
Mi zostały takie kable niepodpięte od klimatronika
https://lh3.googleusercontent.com/-qQDO ... 145106.jpg
I z tego co pamiętam to wtyczka 4 pin jest dla FIS, a któreś były właśnie od IMMO bo w wiązce w nowszych rocznikach jest wplecione właśnie pod nowsze immo. Tutaj masz schemat http://t4-wiki.de/wiki/Wegfahrsicherung ... _Anschluss i z tego co widzę to szary kabelek ma iść od puszki immo do ECU aby immo nie blokowało
Dokladniej ten kabelek ma dolecieć na pin 16 wtyczki t121 ECU ( T121/16 ), dopisałem bo na wiki tego nie ma
Szaro biały kabel to K-line i masz nad skrzynką gniazda gdzie się go wpina, bez niego nie połączysz się z niczym jak jest niepodpięte gniazdo w rozdzielnię.
http://t4-wiki.de/wiki/Diagnoseschnitts ... eschaltung
wpinasz go w Kl.K http://t4-wiki.de/wiki/Leitungsverteile ... ljahr_1999
Mi zostały takie kable niepodpięte od klimatronika
https://lh3.googleusercontent.com/-qQDO ... 145106.jpg
I z tego co pamiętam to wtyczka 4 pin jest dla FIS, a któreś były właśnie od IMMO bo w wiązce w nowszych rocznikach jest wplecione właśnie pod nowsze immo. Tutaj masz schemat http://t4-wiki.de/wiki/Wegfahrsicherung ... _Anschluss i z tego co widzę to szary kabelek ma iść od puszki immo do ECU aby immo nie blokowało
Dokladniej ten kabelek ma dolecieć na pin 16 wtyczki t121 ECU ( T121/16 ), dopisałem bo na wiki tego nie ma
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Udało się rozwiązać problem. Sprawdziłem wszystkie te wtyki i szaro biały był podłączony w niebieskiej wtyczce tak jak być powinien dwa szare te które pisze Probe041 u mnie też zostały wolne. Problemem okazała się nie wpięta inna wtyczka które schowała się pod cała kabelkologią wtyczka czarna jedno pinowa z jednej strony jeden cieniutki czarny kabel z drugiej wtyk dwu kabelkowy zapięty w jeden pin. Szaro biały w białej wtyce wpiąłem tak jak pisał kolega wyżej.
Dzieki wielkie i Pozdrawiam
Dzieki wielkie i Pozdrawiam
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Mam pytanie czy sprężarka klimy do jedno strefowej a dwu strefowej ma taką samą wydajność ?
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Np SANDEN 7V16 ma regulowaną wydajność. (ma wbudowany zawór regulacyjny)virus pisze:Mam pytanie czy sprężarka klimy do jedno strefowej a dwu strefowej ma taką samą wydajność ?
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Problem mam następujący przy napełnianiu klimy wszystko zaczęło śmigać i tył chłodził, jednak po dłuższej chwili niestety przestał chłodzić wogole rurki z tyłu nie robią się zimne tak jak by jakiś zawór odcinający zablokował dopływ. Nabite 1350 czynnika
Zaznaczam że przód chłodzi wspaniale po prostu.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
... zakładam, że elektromagnes w tylnym parowniku działa? więc pierwszym i chyba jedynym podejrzanym będzie zawór rozprężny. pewnie zawaliło go jakimś syfem z układu...virus pisze:Problem mam następujący przy napełnianiu klimy wszystko zaczęło śmigać i tył chłodził, jednak po dłuższej chwili niestety przestał chłodzić wogole rurki z tyłu nie robią się zimne tak jak by jakiś zawór odcinający zablokował dopływ. Nabite 1350 czynnika
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Zawór z tyłu na parowniku do którego wchodzi dwu pinowa wtyka chodzi ponieważ jak go odłączę i włącze to słychać jego pracę, jednak zauważyłem że robi się dość gorący czy to jest normalne ?
błąd pokazuje mi :
00799 - Coolant Temperature Sensor (G110)
30-00 - Open or Short to Plus
Jutro postaram się go rozwiązać, ale czy ten błąd może wpływać na nawiew tylny ?
błąd pokazuje mi :
00799 - Coolant Temperature Sensor (G110)
30-00 - Open or Short to Plus
Jutro postaram się go rozwiązać, ale czy ten błąd może wpływać na nawiew tylny ?
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
U mnie miałem podobny problem kiedy zrobiłem zbyt krótką próżnie w układzie. Potrzeba przynajmniej dwukrotnie dłuższa praca pompy próżniowej w wersji z dwoma parownikami niżeli z jednym.
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ile czasu powinno się robić próżnię przy dwustrefowym będę robił jeszcze raz i chciał bym aby zrobili to tak jak ma być żeby mi ktoś głupot nie wciskal na serwisie
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Wszystko zależy od wydajności pompy próżniowej. Wydajnej wystarczy 20minut, mniej wydajna może pompowac nawet godzinę... Dlatego ja swoją średnio wydajną na podwójnym klimatronicu robiłem półtora :D
-
virus
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Zrobiłem jak napisałeś ale u innego znachora :) 30 próżni później 1350g czynnika i tył działa pięknie. Nie spodziewałem się takiego efektu jest bajka. Dziękirafwlkp pisze:Wszystko zależy od wydajności pompy próżniowej. Wydajnej wystarczy 20minut, mniej wydajna może pompowac nawet godzinę... Dlatego ja swoją średnio wydajną na podwójnym klimatronicu robiłem półtora :D
-
elcaminos
- Nowy T4
- 3
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Cześć. Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich serdecznie Jestem z Dolnoslaskiego z miejscowosci Świebodzice. T4 to mój pierwszy volkswagen. Wcześniej były jakoś same inne marki. Zacząłem grubo bo od przerobienia caravelli bez klimy na Multivana z klimą wersje po lifcie jednoczesnie zmiana licznika z zielonego na niebieski. Na razie daje rade i wszystko jakoś pasuje. Mam pytanko odnośnie otworu w grodzi dla przewodów klimy. Czy oryginalnie jest ona uszczelniona jakąś mastyka czy tylko surowa ta dodatkowa przetłoczona blacha? Chce się zbliżyć do wykonania fabrycznego a nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć jak jest z fabryki.