Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 26
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 16 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Dzięki za info. Potwierdziłeś dokładnie to co usłyszałem z innego źródła, więc tak zrobię :)Victus pisze:Przy solarach brałbym zwykły
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Gdybyś niemiał dodatwowego zasilania a byłbyś pod namiotem czy na jachcie to lepszy byłby głębokiego rozładowania a i to nie gwarantuję dostatku prądu. ( raz byłem w Ruciane Nidzia i na jachcie zabrakło energi, bo ktos zostawił włączone swiatłoi całkowicie się rozładowal)Ka55ei pisze:Dzięki za info. Potwierdziłeś dokładnie to co usłyszałem z innego źródła, więc tak zrobię :)Victus pisze:Przy solarach brałbym zwykły
Przy dodatkowym zasilaniu solarem i mozliwościa doładowania alternatorem , nie ma sensu przepłacać.
Ale każdy może kupić co chce.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Jako drugi aku (nierozruchowy) MSZ może być i tańsza wersja z niższym prądem maksymalnym (parametr IEC). W garażu całkowicie pozbawionym prądu postawiłem kiedyś aku nominalnie 80Ah kóry nie był w stanie już zakręcić benzyniakiem 1,4, ale jako zasilanie prawie dwumetrowej taśmy LEDowej przez blisko rok nie wymagał podładowania.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Tak , to prawda taki wyeksploatowany przez pare lat służył mi po namiotem
Co do lodówki, trzeba byłoby przetestować.
Co do lodówki, trzeba byłoby przetestować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Wymiana altka na mocniejszy nie zwalnia nas jednak od pilnowania napiecia na akumulatorze.
150A altek nie naladuje do konca dodatkowego 100Ah kwasiaka rozladowanego do 11,3 V na trasie 320 km.
3 godzine laduje "madra ladowarka" i przed chwila dopiero stwierdzila ze akumulator jest naladowany w 80%
Jak ktos bedzie samemu wiazke rzezbil to bezwzglednie stosowac bezpieczniki typu maxi (zwykle po czasie sie topia),przekaznik najzwyklejszy 40 A za pare zlotych wydaje mi sie odpowiedni
150A altek nie naladuje do konca dodatkowego 100Ah kwasiaka rozladowanego do 11,3 V na trasie 320 km.
3 godzine laduje "madra ladowarka" i przed chwila dopiero stwierdzila ze akumulator jest naladowany w 80%
Jak ktos bedzie samemu wiazke rzezbil to bezwzglednie stosowac bezpieczniki typu maxi (zwykle po czasie sie topia),przekaznik najzwyklejszy 40 A za pare zlotych wydaje mi sie odpowiedni
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Trzeci dzień studiuję... :) - i mam pare pytań do kolegów którzy wiedzą lepiej:
1. dlaczego różne przekaźniki stosujecie (214, 436, 96..?)
2. czy powinno byc tak że alternator najpierw ładuje główny akumulator i po osiagnięciu jakiegoś tam napięcia - przekaźnik puszcza prąd i zaczyna ładować dodatkowy? Jaki to przekaźnik ma być?
3. Jak jest lepiej (rozmawiałem z Kenobim) - akumulatory są rozłączane po wyjęciu kluczyka (tak ma podobno Jabłuszko) albo tak jak Kenobi (po zgaszeniu silnika) - instalacje pewnie da sie przerobić
4. czy jest jakis konkretny schemat (sprawdzony) który ktoś z Was zastosował i działa. rainman wrzucił ale nie za bardzo to rozumiem...
5. Przekaźników chyba będę szukał na szrocie - a czy w np. intercarsie kupię taki przekaźnik z podstawą/gniazdem? - ew. gdzie go poszukać? internet? sklepy moto?
6. Jeżeli aku dodatkowy rozładuje się bardzo - i prąd z głównego aku czy też alternatora go bedzie zasilał/ładował to czy płynący między nimi prąd jest tak duży że może uszkodzić przekaźnik lub instalację? Jak temu zaradzić?
przepraszam za tak łopatologiczne pytania ale lepiej dwa razy zapytać niż busa zjarać :D
a pewnie sie to niejednemu przyda :D
1. dlaczego różne przekaźniki stosujecie (214, 436, 96..?)
2. czy powinno byc tak że alternator najpierw ładuje główny akumulator i po osiagnięciu jakiegoś tam napięcia - przekaźnik puszcza prąd i zaczyna ładować dodatkowy? Jaki to przekaźnik ma być?
3. Jak jest lepiej (rozmawiałem z Kenobim) - akumulatory są rozłączane po wyjęciu kluczyka (tak ma podobno Jabłuszko) albo tak jak Kenobi (po zgaszeniu silnika) - instalacje pewnie da sie przerobić
4. czy jest jakis konkretny schemat (sprawdzony) który ktoś z Was zastosował i działa. rainman wrzucił ale nie za bardzo to rozumiem...
5. Przekaźników chyba będę szukał na szrocie - a czy w np. intercarsie kupię taki przekaźnik z podstawą/gniazdem? - ew. gdzie go poszukać? internet? sklepy moto?
6. Jeżeli aku dodatkowy rozładuje się bardzo - i prąd z głównego aku czy też alternatora go bedzie zasilał/ładował to czy płynący między nimi prąd jest tak duży że może uszkodzić przekaźnik lub instalację? Jak temu zaradzić?
przepraszam za tak łopatologiczne pytania ale lepiej dwa razy zapytać niż busa zjarać :D
a pewnie sie to niejednemu przyda :D
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
z własnego doświadczenia podpowiem
aku... muszą być nowe dwa ...jeden rozładuje drugi
przekaźników szukaj na szrocie ...w handlu występuje: szmelc
u mnie się nic nie rozłącza ....lodówka pracowała 24h
zapomniałem wyłączyć
rozładowała dwa aku
aku... muszą być nowe dwa ...jeden rozładuje drugi
przekaźników szukaj na szrocie ...w handlu występuje: szmelc
u mnie się nic nie rozłącza ....lodówka pracowała 24h
zapomniałem wyłączyć
rozładowała dwa aku
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
@Marcel
Co do punktu nr 6
Na ruskim prostowniku z potencjometrem nigdy nie udalo mi sie zmusic zadnego zwyklego kwasiaka zeby podczas ladowania bral wiecej niz 10A.
Byc moze ze byl to juz kres mozliwosci prostownika,chodz wygladal nad wyraz okazale
Natomiast w samochodzie udalo mi sie zmusic optime AGM zeby brala 70 A a niektore start-stop podobno sa w stanie z instalacji czerpac wiecej.
Wiec chyba jesli wrzucicz jako dodatkowy aku zwyklego kwasiaka nie ma sie czego raczej obawiac bo przekaznik 40A (np taki od swiatel) i przewod conajmniej 6mm2 dadza rade.
U mnie chyba 2 rok dziala taka instalacja i nie liczac poczatkowych problemow z topiacym sie bezpiecznikiem wszystko jest ok.
Co do punktu nr 6
Na ruskim prostowniku z potencjometrem nigdy nie udalo mi sie zmusic zadnego zwyklego kwasiaka zeby podczas ladowania bral wiecej niz 10A.
Byc moze ze byl to juz kres mozliwosci prostownika,chodz wygladal nad wyraz okazale
Natomiast w samochodzie udalo mi sie zmusic optime AGM zeby brala 70 A a niektore start-stop podobno sa w stanie z instalacji czerpac wiecej.
Wiec chyba jesli wrzucicz jako dodatkowy aku zwyklego kwasiaka nie ma sie czego raczej obawiac bo przekaznik 40A (np taki od swiatel) i przewod conajmniej 6mm2 dadza rade.
U mnie chyba 2 rok dziala taka instalacja i nie liczac poczatkowych problemow z topiacym sie bezpiecznikiem wszystko jest ok.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 10:33 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
1) przekaźniki różnią się budową i max obciążeniem, które mogą przenieść.
2. Nie, przekaźnikiem steruje prąd wzbudzenia i w chwili wzbudzenia czyli rozpoczęcia ładowania przekaźnik łączy oba aku.
3. Lepiej jak baterie są łączone w chwili rozpoczęcia ładowania i rozłączane w chwili zgaszenia silnika, zapobiega to zasileniu rozrusznika z drugiego aku poprzez stosunkowo cienkie przewody i zabezpiecza główny aku przed przypadkowym rozładowaniem gdy jest włączony zapłon.
4. Schemat jest na t4 wiki KLIK
5. Polecam ori przekaźniki i podstawy montowane w osłony foteli
6. Zastosować kontroler napięcia odcinający zasilane odbiorniki przy spadku napięcia poniżej 10,5V. Do kupienia w sieci bez problemu.
2. Nie, przekaźnikiem steruje prąd wzbudzenia i w chwili wzbudzenia czyli rozpoczęcia ładowania przekaźnik łączy oba aku.
3. Lepiej jak baterie są łączone w chwili rozpoczęcia ładowania i rozłączane w chwili zgaszenia silnika, zapobiega to zasileniu rozrusznika z drugiego aku poprzez stosunkowo cienkie przewody i zabezpiecza główny aku przed przypadkowym rozładowaniem gdy jest włączony zapłon.
4. Schemat jest na t4 wiki KLIK
5. Polecam ori przekaźniki i podstawy montowane w osłony foteli
6. Zastosować kontroler napięcia odcinający zasilane odbiorniki przy spadku napięcia poniżej 10,5V. Do kupienia w sieci bez problemu.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Cena bliska cenie aku. Zależy z której strony spojrzeć na tę prostotę.selim pisze:nie prościej coś takiego kupić ?>
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
no ale aku jesli nie masz tez musisz kupic :)Adampio pisze:Cena bliska cenie aku. Zależy z której strony spojrzeć na tę prostotę.selim pisze:nie prościej coś takiego kupić ?>
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ja tylko moge dodać że ori podstawke/gniazdo przekaźnika spokojnie trafisz na szrocie z jakiegoś golfa3, passatb4 i inne z rodziny vag. Zazwyczaj każdy ma jakiś przekaźnik dokładany do głównej skrzynki przekaźników a najlepszą opcją byłoby jak byś trafił na takie auto z grzaniem foteli bo wtedy mają one podstawki przekaźników z dodatkowym uchwytem który ułatwia przykręcenie do podstawy fotela. Podstawki pod te przekaźniki w golfach są montowane z tego co pamiętam podobnie jak u nas pod fotelem kierowcy.
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 escApAde
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Porządny separator aku: http://votronic.allcamp.pl/separator-tr ... -p-86.html
Zabezpieczenie przed rozladowaniem 2-go aku: http://votronic.allcamp.pl/battery-prot ... -p-23.html
Jest to bardzo dobra alternatywa dla fabrycznej instalacji.
Zabezpieczenie przed rozladowaniem 2-go aku: http://votronic.allcamp.pl/battery-prot ... -p-23.html
Jest to bardzo dobra alternatywa dla fabrycznej instalacji.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Teraz mi się przypomniało
że Klimek
T3 kamper ala wczesny gierek reaktywował
- dokładał tam drugi aku ...instalacja była za grosze
trzeba poszukać filmu na necie
że Klimek
T3 kamper ala wczesny gierek reaktywował
- dokładał tam drugi aku ...instalacja była za grosze
trzeba poszukać filmu na necie
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 escApAde
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Oczywiście można zrobić taniej i równie dobrze. Ja zaproponowałem gotowe i szybkie rozwiązanie.niebieski-n2 pisze:Tylko po co 10 razy przepłacać i od nowa odkrywać Amerykę??
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Panowie jestem na etapie kompletowania gratów aby dołożyć mokre webasto i drugie aku.Teraz pytanie odnośnie odsunięcia fotela tak aby włożyć aku.W poprzednim busie miałem po prawej stronie tą wajchę do maksymalnego przesunięcia fotela,niestety w obecnym aucie wajchy brak.Czy można to jakoś przerobić,tak aby raz na ruski rok można było odsunąć ten fotel do przodu na maksa?Podstawę drugiego aku mam z sharana i chciałem ją dopasować do t4,wiązkę el.muszę dorobić,ale nie jestem pewien jak rozgryzć wkładanie/wyciąganie aku.Ostatecznie można odkręcać fotel,ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na przedniej śrubie fotela przy podstawie jest blokada, odkręcasz śrubkę I ją wywalasz.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chodzi o tą śrubę na inbus w prowadnicy?
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Przed czy po lifcie?Probe041 pisze:Na przedniej śrubie fotela przy podstawie jest blokada, odkręcasz śrubkę I ją wywalasz.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Nie ma to jak pokazać o czym mowa.
Rzeczona wajcha / dźwignia: Oraz blokada przesuwu (taka blaszka) oraz śruba, którą mocowana jest szyna do podstawy fotela.
Rzeczona wajcha / dźwignia: Oraz blokada przesuwu (taka blaszka) oraz śruba, którą mocowana jest szyna do podstawy fotela.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie teraz już sprawa jasna.Szukałem ori podstawy fotela pod aku ale stwierdziłem,że będę rzezbił jednak.Teraz tylko muszę zrobić jakieś sensowne zasilanie drugiego akumulatora.Właśnie szukam wszelkich informacji jakie mamy na forum i niedługo ruszam z dokladaniem ogrzewania postojowego.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Aku jest zawsze zasilany plusem alternatora więc jedyny realny problem to którędy pociągnąć czerwony przewód :)