Drzwi suwane - wymiana rolek
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
xender
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Drzwi suwane - wymiana rolek
Witajcie
Problem niby trywialny a jednak. Nie mogę poradzić sobie z wymianą role w drzwiach suwanych T4 caravelle 1998. W książce z cyklu sam naprawiam nie ma nic :( A pochodząc do auta za jasną chole... nie wiem jak się do nich dobrać. Kombinowałem z tym żeby przy lekko osuniętych drzwiach odkręcić listwę i wysunąć ją w kierunku przodu auta ale nic z tego. Pytam bo chciałbym uniknąć sytuacji grze żona zastanie mnie przygniecionego drzwiami bo odkręciłem za dużo :)
Z góry dzięki za poradę.
Aha - odpowiedź dla "pytaczy" dla zasady - regulacja górą nic nie da bo rozsypało mi się łożysko razem z plastikiem i jak szybko tego nie zrobię to będę wsiadał przez tylną klapę :)
Problem niby trywialny a jednak. Nie mogę poradzić sobie z wymianą role w drzwiach suwanych T4 caravelle 1998. W książce z cyklu sam naprawiam nie ma nic :( A pochodząc do auta za jasną chole... nie wiem jak się do nich dobrać. Kombinowałem z tym żeby przy lekko osuniętych drzwiach odkręcić listwę i wysunąć ją w kierunku przodu auta ale nic z tego. Pytam bo chciałbym uniknąć sytuacji grze żona zastanie mnie przygniecionego drzwiami bo odkręciłem za dużo :)
Z góry dzięki za poradę.
Aha - odpowiedź dla "pytaczy" dla zasady - regulacja górą nic nie da bo rozsypało mi się łożysko razem z plastikiem i jak szybko tego nie zrobię to będę wsiadał przez tylną klapę :)
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Drzwi suwane - wymiana rolek
odkrecasz dolna rolke z uchwytem od drzwi,odkrecasz zaslepke z tylu auta na koncu listwy prowadzacej i wyciagasz drzwi do tylu
-
xender
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Górna rolka wysunie się bez problemu czy trzeba ją przedtem zdemontować ?
Brać kogoś do pomocy czy sam dam radę ( w sensie utrzymania drzwi przy wysuwaniu )
Brać kogoś do pomocy czy sam dam radę ( w sensie utrzymania drzwi przy wysuwaniu )
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
osobiscie nie wyciagalem ale w srode bylem o goscia po drzwi odsuwane wlasnie i odkrecal tylko to co opisalem a z gorna nie bylo zadnych problemow
jak masz krzepe to dasz rade sam,ale lepiej robic to w dwie osoby
jak masz krzepe to dasz rade sam,ale lepiej robic to w dwie osoby
-
czarny1x1x
kolego nai bezpieczniej robić to w dwie osoby ,żona może nie utrzymać drzwi i koszta a nawet awantura ,więc kolegę do pomocy ja zdemontowałem tapicerkę i miałem dostęp do środkowej śruby od rolki stare modele mają dwie nowsze jedną odkręcasz klucz 15 wysuwasz do tyłu zasuwasz drzwi na końcu prowadnicy odkręcasz plasticzek ten wykończeniowy jeden wkręt i saneczki na wierzchu jak co to pytaj może koledzy mają foto relacje . dolna rolka jest taka blokada w progu musisz ją odkręcić bo inaczej nie wysuniesz to taki ogranicznik na maxa otwarte drzwi i zobaczysz go w dolnym lewym rogu zawalony będzie syfem dolna rolka do niego dobija ,teraz doczytałem że całkiem drzwi chcesz zdjąć ja wymieniałem tylko te co się rozwalały najpierw środek ,potem dolna ,
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Czy ktoś orientuje się co decyduje o średnicy rolek stabilizujących środkowego wózka? Bo są dwie wersje: 17mm i 19mm. U mnie niby jest 19mm ale to mierzyłem bez wyjmowania drzwi a 2mm marginesu to niewiele i nie chciałbym się pomylić.
-
adamowski1
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Carawele
- It’s my birthday
- Kontakt:
A ja właśnie odnośnie tych rolek?,czy tylko w środkowym wózku są dwa rozmiary?,czy może i dolny ma 19 lub 17 mm?,bo ostatnio wymieniłem dolny wózek i rolki rozleciały się po miesiącu.Johnny pisze:Czy ktoś orientuje się co decyduje o średnicy rolek stabilizujących środkowego wózka? Bo są dwie wersje: 17mm i 19mm. U mnie niby jest 19mm ale to mierzyłem bez wyjmowania drzwi a 2mm marginesu to niewiele i nie chciałbym się pomylić.
-
adamowski1
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: Carawele
- It’s my birthday
- Kontakt:
Ale chyba dałeś łożysko ciut większe,bo ja jakieś dwa miesiące temu wymieniałem właśnie dolny wózek i mi się rozsypał,okazało się że jest tam łożysko na którym z kolei jest założona/wciśnięta plastikowa rolka,która się właśnie rozsypała.orel11 pisze:Ja w dolnym wózku wsadziłem łożysko zamiast rolki i ładnie smiga.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Nie wiem jaka powinna byc rolka ,bo mojej juz nie było.Zmierzyłem mniej wiecej i pojechałem dobrac łożysko.Efekt taki ,że moja 7letnia córka spokojnie otwiera i zamyka sobie drzwi sama.
-
mirecki.w
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
łożysko o wymiarach 6001Z zastępuje rolkę, tylko trzeba lekko podpiłować sworzeń, u mnie działa
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
U mnie takie łożysko wycięło mi cały próg w miejscu prowadzenia [ w przeciągu roku czasu ]Teraz nie wiem jak to załatać?mirecki.w pisze:łożysko o wymiarach 6001Z zastępuje rolkę, tylko trzeba lekko podpiłować sworzeń, u mnie działa
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
No własnie tez sie zastanawiam co to będzie podczas użytkowania,ale żeby az tak słaba była tam blacha?
-
onasis
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Mam takie pytanie. Wymieniacie kompletami czyli trzy uchwyty cz wystarczy dolny wymienić i zobaczyć efekt. Smarować smarem dolna prowadnice bo widze że różne sa opinie
Dzieki za odpowiedz
Dzieki za odpowiedz
-
czarny1x1x
-
czarny1x1x
dolna rolka aby ją wyjąć musisz zdjąć próg i ogranicznik odkręcić bo inaczej nie wyjdzie
-
Master007
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Ja przerabialem wymiane dolnej rolki w tamtym tygodniu i opisze krok po kroku.
1. Odkrecic zaslepke na srodkowej prowadnicy przy samym koncu samochodu ( 1 srubka )
2. Odkrecic 2 sruby przy dolnej prowadnicy po jej lewej stronie. Jest to ogranicznik .
3. Odkrecic rolke od drzwi. Mi nie udalo sie odkrecic tych 2 imbusów wiec odkrecilem 3 sruby krzyzykowe i zciałem je gumówka a potem wymienilem na nowe.
Przy okazji oczywiscie warto oczyscic cala prowadnice by nowa rolka nie poszla w cholere po miesiacu :))
1. Odkrecic zaslepke na srodkowej prowadnicy przy samym koncu samochodu ( 1 srubka )
2. Odkrecic 2 sruby przy dolnej prowadnicy po jej lewej stronie. Jest to ogranicznik .
3. Odkrecic rolke od drzwi. Mi nie udalo sie odkrecic tych 2 imbusów wiec odkrecilem 3 sruby krzyzykowe i zciałem je gumówka a potem wymienilem na nowe.
Przy okazji oczywiscie warto oczyscic cala prowadnice by nowa rolka nie poszla w cholere po miesiacu :))
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wymieniał ktoś same rolki znalazłem coś takiego na allegro i nie wiem czy się skusić czy dać sobie spokój i wymienić cale z zawiasami
http://allegro.pl/vw-t4-nowe-rolki-drzw ... 77990.html
http://allegro.pl/vw-t4-nowe-rolki-drzw ... 77990.html
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
widziałem że ktoś pytał ale nie dostał odpowiedzi. Czy przy wymianie wymieniać wszystkie rolki czy wystarczy dolną?? Czy do wymiany dolnej rolki należy zdemontować całe drzwi czy można ją wymienić na samochodzie?? Póki co mam problem ze śrubami (może palnik pomoże).
-
czarny1x1x
jak nie idą na łapie to odkręć od drzwi ,nie ma potrzeby demontować drzwi ,ta co się rozpadła pewnie dolna ją wymień
-
sumarek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: t4 białas
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
udało się wymieniłem, łatwo nie było ale jakoś poszło bez potrzeby wyjmowania całych drzwi. Jednak i tak muszę to zrobić gdyż ilość syfu który się tam znajduje jest koszmarna i rolka może szybko się zatrzeć. Przy okazji jak mi się uda załatwić środkową rolkę w dobrej cenie to też wymienię.
-
Magik
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Panowie , chce zakupić nowe rolki do drzwi , i w ogłoszeniach podają najcześciej ,że pasuje od -90 do -03 , wierzyć temu czy muszę szukać konkretnych ? autko 1996 multik
dzieki
dzieki
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To zależy o które kolega pyta bo górna i środkowa to faktycznie to samo ale dolne były dwa rodzaje. Właśnie chyba w 96 była zmiana i jest różnica.chmielik pisze:Wszystko to samo
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Najlepszym wyznacznikiem jest to jaki próg posiadasz, czy starego typu ,,długi" czy nowy po 96r ,,krótki".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, czy drzwi suwane mają przy pełnym otwarciu jakiś zatrzask/blokadę? Bo u mnie coś takiego występuje i dzisiaj okazało się, że jedna kobieca ręką to za mało żeby drzwi ruszyć do zamykania. Jak już się pokona ten opór to się toczą w miarę poprawnie.