Podkręcamy 1,9td ABL
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Podkręcamy 1,9td ABL
Hej
Masz rację, że rozpędzając się na tempomacie pali więcej.
Ja tempomat włączam dopiero jak mam ustaloną prędkość. Ten tempomat, który mam nie ma pamięci ostatnio ustalonej prędkości.
Dlatego aby się na nim rozpędzić musiałbym trzymać przycisk +, co mija się z celem.
Ja rozpędzam się normalnie i dopiero włączam tempomat. Nie zużywam więcej paliwa niż normalnie.
Masz rację, że rozpędzając się na tempomacie pali więcej.
Ja tempomat włączam dopiero jak mam ustaloną prędkość. Ten tempomat, który mam nie ma pamięci ostatnio ustalonej prędkości.
Dlatego aby się na nim rozpędzić musiałbym trzymać przycisk +, co mija się z celem.
Ja rozpędzam się normalnie i dopiero włączam tempomat. Nie zużywam więcej paliwa niż normalnie.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Cześć
Jestem świeżo po trasie 1800 km - głównie autostrady - około 80 % + jakieś 80 km mocne górki na południu bawarii.
Chciałem się podzielić nowym spostrzeżeniem co do ustawień silnika :
Otóż miałem ustawioną turbinę na około 1 bar max ale na trasie widziałem już wielokrotnie, iż przy sporych podjazdach na autostradzie pompuje czasami do ponad 1,15 bara ! Przy tym silnik zaczyna być głośniejszy. Czuć, i słychać wyraźnie niskie tony choć obroty były na poziomie 2400. Można było odczuć, iż silnik jest mocno obciążony choć wszelkie górki na całej trasie pokonywał bez problemów nic nie zwalniając na tempomacie pomimo nie rozpędzania się przed wzniesieniem.
Ustawiłem 90 km/h przy 2400 obr/min i zarówno na początku największych górek jak i na ich szczycie utrzymywał te wartości. Swoją drogą jestem ciekaw czy 1.9 TDi 90 KM jest w stanie to zrobić.
Ale do rzeczy :
Przy ustawieniu tym czyli 1,1 bara - zużycie miałem około 7 - 7,5 litra.
Jadąc postanowiłem zmniejszyć doładowanie. Ustawiłem na wartość aby max dochodziło do 0,95 bara.
I tu zoonk : auto nie wiele osłabło, praktycznie nie zauważalnie, nadal wszystkie podjazdy zaliczone ale ....
primo : silnik już nie ciężko mruczy tylko prawie tak samo jak przy normalnej jeździe na prostej.
Po drugie : spalanie spadło od razu na około 6,4 L jadąc ciągle z wartością 90 km/h ( GPS )
Po trzecie czuję lepszą elastyczność, lepiej ciągnie.
Jaka z tego moja diagnoza : nie ustawiamy za dużej wartości doładowania w stosunku do paliwa, bo chyba to nic nie daje poza wyraźnie głośniejszą pracą silnika i większym zużyciem. Pomijam fakt, iż silnik chyba był za bardzo obciążony i dawał głośno o tym znać :)
Moje aktualne modyfikacje to :
1. Dawka paliwa ustawiona na maxa na tyle aby nie było widocznego jakiegokolwiek kopcenia nawet przy max mocy.
2. Doładowanie ustawione na max 0,95 bara ( odczyty ze wskaźników )
3. Przełożenie 0,625 + opony 225/70 R15 = 90km/h ( GPS ) przy 2400 obr/min
4. Boost Pin oczywiście w silniku z LDA
5. Intercooler z silnika 2,5 TDI, ( wlot jak w wersji T4 2,5 TDI )
Spód silnika z AAZ + turbo i pompa. Głowica i miska z ABL.
Aktualne wyniki to około 6,5 litra na autostradzie przy stałej 90km/h ( GPS ) i wadze auta około 2,5 T.
Pomiar pod korek. Autostrada Wrocław - Mannheim przez Frankfurt.
Pozdrawiam
Tomek
Jestem świeżo po trasie 1800 km - głównie autostrady - około 80 % + jakieś 80 km mocne górki na południu bawarii.
Chciałem się podzielić nowym spostrzeżeniem co do ustawień silnika :
Otóż miałem ustawioną turbinę na około 1 bar max ale na trasie widziałem już wielokrotnie, iż przy sporych podjazdach na autostradzie pompuje czasami do ponad 1,15 bara ! Przy tym silnik zaczyna być głośniejszy. Czuć, i słychać wyraźnie niskie tony choć obroty były na poziomie 2400. Można było odczuć, iż silnik jest mocno obciążony choć wszelkie górki na całej trasie pokonywał bez problemów nic nie zwalniając na tempomacie pomimo nie rozpędzania się przed wzniesieniem.
Ustawiłem 90 km/h przy 2400 obr/min i zarówno na początku największych górek jak i na ich szczycie utrzymywał te wartości. Swoją drogą jestem ciekaw czy 1.9 TDi 90 KM jest w stanie to zrobić.
Ale do rzeczy :
Przy ustawieniu tym czyli 1,1 bara - zużycie miałem około 7 - 7,5 litra.
Jadąc postanowiłem zmniejszyć doładowanie. Ustawiłem na wartość aby max dochodziło do 0,95 bara.
I tu zoonk : auto nie wiele osłabło, praktycznie nie zauważalnie, nadal wszystkie podjazdy zaliczone ale ....
primo : silnik już nie ciężko mruczy tylko prawie tak samo jak przy normalnej jeździe na prostej.
Po drugie : spalanie spadło od razu na około 6,4 L jadąc ciągle z wartością 90 km/h ( GPS )
Po trzecie czuję lepszą elastyczność, lepiej ciągnie.
Jaka z tego moja diagnoza : nie ustawiamy za dużej wartości doładowania w stosunku do paliwa, bo chyba to nic nie daje poza wyraźnie głośniejszą pracą silnika i większym zużyciem. Pomijam fakt, iż silnik chyba był za bardzo obciążony i dawał głośno o tym znać :)
Moje aktualne modyfikacje to :
1. Dawka paliwa ustawiona na maxa na tyle aby nie było widocznego jakiegokolwiek kopcenia nawet przy max mocy.
2. Doładowanie ustawione na max 0,95 bara ( odczyty ze wskaźników )
3. Przełożenie 0,625 + opony 225/70 R15 = 90km/h ( GPS ) przy 2400 obr/min
4. Boost Pin oczywiście w silniku z LDA
5. Intercooler z silnika 2,5 TDI, ( wlot jak w wersji T4 2,5 TDI )
Spód silnika z AAZ + turbo i pompa. Głowica i miska z ABL.
Aktualne wyniki to około 6,5 litra na autostradzie przy stałej 90km/h ( GPS ) i wadze auta około 2,5 T.
Pomiar pod korek. Autostrada Wrocław - Mannheim przez Frankfurt.
Pozdrawiam
Tomek
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Konkretnie pytanie czy ta pompa jest dobra http://allegro.pl/vw-golf-iii-1-9-td-93 ... 82149.html
I drugie czy boost pina trzeba regulować i na czym ta regulacja polega
I drugie czy boost pina trzeba regulować i na czym ta regulacja polega
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Wygląda na dobrą aczkolwiek dobrze by było zdjąć dekielek z LDA bo można się naciąć na tkzw. eko pin.
Boost pin (jeżeli można nazwać to regulacją ) to się go obraca na bardziej agresywną stronę. Polecam forum Golfa, jest tak to bardzo dobrze opisane.
Boost pin (jeżeli można nazwać to regulacją ) to się go obraca na bardziej agresywną stronę. Polecam forum Golfa, jest tak to bardzo dobrze opisane.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No właśnie obkręca bo jest mimośrodowo wytoczony ale skąd mam wiedzieć ze taka a nie inna pozycja jest dobra
U golfiarzy czytałem ale własnie o samym ustawieniu pina nie trafiłem na nic . Choć mysle że nie bende krecił ciśnieniem wiec jak cos to ustawienie pina poczatkowe podobne do seryjnego
U golfiarzy czytałem ale własnie o samym ustawieniu pina nie trafiłem na nic . Choć mysle że nie bende krecił ciśnieniem wiec jak cos to ustawienie pina poczatkowe podobne do seryjnego
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak trafie na sprawną pompe do bende kręcił i turbo , mam 50/50 szansy z montażem poprawnie pompy czy jest jakis znak na pompie w jakim bedzie połozeniu ?
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na dole pompy od strony amortyzatorka z cienką rurka idoncą w okolice przyłacza zasilajacego w paliwo, zaworek z 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
Ja nie ruszałem tego zaworka. Nigdzie nie czytałem aby go jakoś łączyć czy regulować coś.
Przy tej pompie jest tylko kilka śrub opisanych wcześniej i to chyba wystarczy.
Ja się przekonałem, że najważniejszy jest stosunek powietrza to paliwa. Jak się, za bardzo przekombinuje to silnik zauważalnie głośniej chodzi lub kopci ( choć ja kopcenia nigdy nie miałem ).
Pozdrawiam
Tomek
Ja nie ruszałem tego zaworka. Nigdzie nie czytałem aby go jakoś łączyć czy regulować coś.
Przy tej pompie jest tylko kilka śrub opisanych wcześniej i to chyba wystarczy.
Ja się przekonałem, że najważniejszy jest stosunek powietrza to paliwa. Jak się, za bardzo przekombinuje to silnik zauważalnie głośniej chodzi lub kopci ( choć ja kopcenia nigdy nie miałem ).
Pozdrawiam
Tomek
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
hehe <18>
ważne, że jedzie, pali niecałe 7L i nie pokazuje błędów na kompie :P
nie ma przeładowań turbiny, przepływomierza i nie trzeba montować sprzęgła od czołgu aby wytrzymało te 300 Nm.
A tak na poważnie, wiadomo - to nie TDI ale powoooo .... li daje radę, nawet pod największą górkę.
A te 160 km/h też pojedzie ... więc .... dla mnie jest git ! AAZ to mechanika bez sterydów <55>
ważne, że jedzie, pali niecałe 7L i nie pokazuje błędów na kompie :P
nie ma przeładowań turbiny, przepływomierza i nie trzeba montować sprzęgła od czołgu aby wytrzymało te 300 Nm.
A tak na poważnie, wiadomo - to nie TDI ale powoooo .... li daje radę, nawet pod największą górkę.
A te 160 km/h też pojedzie ... więc .... dla mnie jest git ! AAZ to mechanika bez sterydów <55>
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kto zakładał cała pompe od AAZ niech mi powie co zrobił z linką od przyspieszacza?
Ja sobie wymysliłem przedłuzeniem kawałkiem drucika .I obciecie końcówki
Ja sobie wymysliłem przedłuzeniem kawałkiem drucika .I obciecie końcówki
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ja mam poprowadzoną linkę ( taką jak w biegach roweru ) do kabiny i zamontowane podobnie jak kiedyś ssanie. Jak jest auto zimne to wyciągam manetkę a po zapaleniu cofam ją i tyle. Prosta sprawa, działa bez problemowo.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No tak wyczytałem tez w ksiażce a że jeszcze nie założyłem altka to nie wiem jakie są obroty
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Niezły śmietnik żeście zrobili na ostatnich dwóch stronach.
Wszystko co napisane o TDI, jego osiągach, wyższości nad innym konstrukcjami oraz o skrzyniach biegów idzie do kosza.
W razie jakiegoś "ale" proponuje dokładnie zapoznać się z tematem wątku.
Wszystko co napisane o TDI, jego osiągach, wyższości nad innym konstrukcjami oraz o skrzyniach biegów idzie do kosza.
W razie jakiegoś "ale" proponuje dokładnie zapoznać się z tematem wątku.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
TDI i tak jest lepsze co nie oznacza, że TD jest złe. I tak zostawmy.
Dla mnie TD jest super. Nie spodziewałem się takich osiągów po konstrukcji tak starej. Ale grzebiąc w mechanice czuję bezpośrednio jak auto żyje. To coś jak muscle-car w europejskim wydaniu ( przynajmiej dla mnie ). Kręcenie głównie elektroniką daje efakty ale .... hmm, no właśnie.
Dla mnie TD jest super. Nie spodziewałem się takich osiągów po konstrukcji tak starej. Ale grzebiąc w mechanice czuję bezpośrednio jak auto żyje. To coś jak muscle-car w europejskim wydaniu ( przynajmiej dla mnie ). Kręcenie głównie elektroniką daje efakty ale .... hmm, no właśnie.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
To teraz ile polecacie podnieść doładowanie bez intercolera .Czy przy sprawnej LDA I pinie podnosić główną dawkę?
Nie mam zamiaru wyciskać mocno chodzi o lekkie usprawnienie .
Nie mam zamiaru wyciskać mocno chodzi o lekkie usprawnienie .
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak to wyszło u mnie ciśnienia nie ruszałem i niewiem czy bende bo silnik na tyle ożył że do tych przełożeń skrzyni może być męczące .
Być może kąt do poprawki bo tak tak jakoś twardo chodzi ale na starej pompie chodził dośc podobnie wiec niewiem
https://youtu.be/XMHuToWg8F0
Być może kąt do poprawki bo tak tak jakoś twardo chodzi ale na starej pompie chodził dośc podobnie wiec niewiem
https://youtu.be/XMHuToWg8F0