Klimatyzator "gabinetowy" w Multivanie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie,
Jako, że już w maju dowaliło 29oC rozważam koncepcję tymczasową przeżycia w busie do jesieni:
W tle złożonego stolika stawiam nie wyrośnięty klimatyzator przenośny na 230V, rurę wydmuchową wystawiamy przez uchylone okno przesuwne a sam klimatyzator pędzę z przetwornicy.
No i mam dylemat co do klimatyzatora. W Sieci są od 200 do ponad 3000 zł.
Ja bym potrzebował cos do 40 litrów objętości, do 10 kg wagi i do 500W mocy pobieranej.
Kosz zakupu do 500 zł.
Czy to się cuzamendokupy jakoś bilansuje?
Jako, że już w maju dowaliło 29oC rozważam koncepcję tymczasową przeżycia w busie do jesieni:
W tle złożonego stolika stawiam nie wyrośnięty klimatyzator przenośny na 230V, rurę wydmuchową wystawiamy przez uchylone okno przesuwne a sam klimatyzator pędzę z przetwornicy.
No i mam dylemat co do klimatyzatora. W Sieci są od 200 do ponad 3000 zł.
Ja bym potrzebował cos do 40 litrów objętości, do 10 kg wagi i do 500W mocy pobieranej.
Kosz zakupu do 500 zł.
Czy to się cuzamendokupy jakoś bilansuje?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: Klimatyzator
Na razie widzę większy problem czyli masa :(
Poniżej 28 kg nie widać nic (poza jakimiś wynalazkami "waporacyjnymi")
Poniżej 28 kg nie widać nic (poza jakimiś wynalazkami "waporacyjnymi")
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Klimatyzator "gabinetowy" w Multivanie?
Kombinujesz jak koń pod górkę, jedyne rozwiązanie to montaż klimy z dawcy z 2.4d. W innym przypadku pozostaje w lecie demontaż szyby przedniej lub coś na wzór t1 dla bardziej kreatywnych :-D
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
W tym roku na 150% nie będę montował w busie klimy z przyczyn ekonomicznych i jak nie wymyślę jakiegoś substytutu a pogoda nie odpuści to do września bus będzie sobie odpoczywał na parkingu ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Do 60 km/h daje się wytrzymać. Problem jest przy dalszych przelotach, bo nie wiadomo co gorsze ;)MG78 pisze:Szyby z boku otwórz i dasz radę ;) bez klimy da się żyć ;)
W osobówce bez klimy jeździłem i to szybko i daleko z opuszczonymi szybami w tylnych drzwiach, ale tutaj mam tylko pół szybki z jeden strony.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kupując busa bez klimy od razu to planowałem ale jak sobie tu poczytałem ile mają ludzie z nimi problemów, w tym z cieknięcie to mi przeszło. :)cebek pisze:Szyberdach z tyłu zamontuj :P
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
To może otwieraną szybę z drugiej strony.
Nie uda się ten plan ze stacjonarnym urządzeniem - elektrycznie moim zdaniem.
Przetwornica to jest dobra, żeby się podratować jak nie ma innego wyjścia i na chwilę, a nie opierać na niej budowę czegoś i to dużej mocy.
Przetwornica to jest dobra, żeby się podratować jak nie ma innego wyjścia i na chwilę, a nie opierać na niej budowę czegoś i to dużej mocy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2016, 7:04 przez Adampio, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, właśnie o takie uwagi mi chodzi. Bo teoretycznie prądu może styknąć na klimatyzator pobierający nawet 1kW skoro mam alternator 120A :)niebieski-n2 pisze:To może otwieraną szybę z drugiej strony.
Ale chyba rzeczywiście postawię na przeciągi i dodatkowo wsadzę nad podsufitkę Aluflex.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
musiał byś mieć bardzo dobrą przetowrnicę( o kształt napięcia na wyjściu chodzi) i dość mocną,wszelkiej maści silniki elektryczne biorą więcej prądu przy rozruchu.
Pomysł z klimatyzatorem stacjonarnym jest dobry jak masz zamiar jechać na jakiś camping i tam na postoju z tego korzystać :)
Pomysł z klimatyzatorem stacjonarnym jest dobry jak masz zamiar jechać na jakiś camping i tam na postoju z tego korzystać :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@hoopsii: dzięki, poza ceną nic mu nie brakuje. Jakby się nadał też do domu to jest wysoce prawdopodobne, że zanabędę :)
Można postawić na koziołku i złapać pasem bezpieczeństwa :D
Wymaga pełnej sinusoidy?
Można postawić na koziołku i złapać pasem bezpieczeństwa :D
Wymaga pełnej sinusoidy?
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Jedyna opcja postojowa do malego busa bez podlaczania 230V to to na dach:
http://www.eberspaecher-klima.de/produk ... y-iii.html
Tylko ta cena..:-/
http://www.eberspaecher-klima.de/produk ... y-iii.html
Tylko ta cena..:-/
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Adampio, mialem taki przenosny klimatyzator w domu, dobrej marki, ponoc dobry i wywalilem to szybko..
Glosne, wielkie, zre prad jak glupie, malo wydajne, grzeje rura odprowadzajaca jak zla i musisz miec specjalna blende wstawiana w okno by zaslonic cieplo wpadajace z zewnatrz.
Dodatkowo w czasie jazdy bedziesz musial ustawic rure tak, by ped powietrza nie wypchal ciepla z wylotu do srodka..
Zakladam, ze przetwornice na sinusie min 2,5 kW juz masz.. inaczej tanio na pewno nie bedzie...
Glosne, wielkie, zre prad jak glupie, malo wydajne, grzeje rura odprowadzajaca jak zla i musisz miec specjalna blende wstawiana w okno by zaslonic cieplo wpadajace z zewnatrz.
Dodatkowo w czasie jazdy bedziesz musial ustawic rure tak, by ped powietrza nie wypchal ciepla z wylotu do srodka..
Zakladam, ze przetwornice na sinusie min 2,5 kW juz masz.. inaczej tanio na pewno nie bedzie...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja też miałem, marka De Longhi (dostałem za darmo od kogoś kto sobie zamontował w domu klimatyzację stacjonarną) cena zakupu w Austrii około 1000 ojro. I poza tym że, ciężkie jak cholera i trudno było osobówką przywieźć mimo, że na kółkach, to złego słowa nie moglem powiedzieć. Niestety w pewnym momencie zaczęła się rozpadać turbina. Niestety nie udało mi się kupić nowej i ostatecznie cały słupek wylądował na śmietniku. I dlatego w ogóle założyłem ten wątek bo spędziłem za biurkiem w towarzystwie takiej maszyny dwa sezony chłodnicze.flax pisze:Adampio, mialem taki przenosny klimatyzator w domu, dobrej marki, ponoc dobry i wywalilem to szybko..
I to jest słuszna uwaga, kolankiem wystającym z okna bocznego i skierowanym wylotem do tyłu można w coś przywalić tłukąc sobie przy okazji szybę przesuwną :shock:flax pisze:Dodatkowo w czasie jazdy bedziesz musial ustawic rure tak, by ped powietrza nie wypchal ciepla z wylotu do srodka...
Hoopsii podał link do maszynki co ciągnie z sieci 360W, wiec założyłem że 1000W wystarczy. Skąd potrzeba tych 2500W wydajności?flax pisze:Zakladam, ze przetwornice na sinusie min 2,5 kW juz masz.. inaczej tanio na pewno nie bedzie...
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wszyscy teraz oszukuja na tabliczkach .. A w skutecznosc klimatyzatora 360W nie uwierze juz zupelnie... Nawet jak odetniesz sobie tlen z zewnatrz zupelnie ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Mówi się, że nie oszukują tylko po prostu chińskie waty, dżule i ampery różnią się od tak samo nazywających się jednostek europejskich :lol:flax pisze:Wszyscy teraz oszukuja na tabliczkach
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Uwierz że są takie.Mam osobiście klimatyzator toyotomi TID-1200 made in japan.350 watt.flax pisze:Wszyscy teraz oszukuja na tabliczkach .. A w skutecznosc klimatyzatora 360W nie uwierze juz zupelnie... Nawet jak odetniesz sobie tlen z zewnatrz zupelnie ;)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Ten klimatyzator jest cichy. Jest dedykowany właśnie do małych pomieszczeń typu bus, kamper, przyczepa, namiot. Właśnie do tych celów został zaprojektowany. Gadałem ze sprzedawcą. Ma mała moc chłodzenia. Nie nadaje się do biura czy salonu tylko właśnie to tego j.w. pisałem. Jeśli kupisz firmową przetwornice to wystarczy Ci 600/1200 pełen sinus. Używam na takiej czajnika elektrycznego 600W i daje rade. A tu masz prawie połowe mniej. Niech nawet bierze więcej przy starcie to jest chwilowy zapas 600W. Dla świętego spokoju jak już chcesz to max 1000/2000W ale moim zdaniem i tak przedobrzone będzie. Mi chodzi po głowie aby kupić taki klimatyzator, rozebrać z obudowy i dać pod podwozie lub do bagażnika i wprowadzić rurą zimne powietrze w tylne nawiewy sufitowe i używać jako klimy stacjonarnej. Na tą chwilę mam bardziej potrzebne rzeczy do ogarnięcia więc projekt w sferze marzeń ale kto wie.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak juz bardziej... Sporo jest jednostek do zabudowy np w szafkach przyczepy kampingowej.
Dodaje do obserwowanych i czekam na raport po prawdziwych testach w gorace lato ;)
Dodaje do obserwowanych i czekam na raport po prawdziwych testach w gorace lato ;)
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Adampio tu masz klimę
http://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja- ... l1037.html
http://www.eltrox.pl/przetwornica-sinus ... 3000w.html możne być mniejsza, ta jest z zapasem,
Możesz jeszcze zaszaleć i do tego lodówka
http://allegro.pl/lodowka-lodowko-zamra ... ule_id=201
http://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja- ... l1037.html
http://www.eltrox.pl/przetwornica-sinus ... 3000w.html możne być mniejsza, ta jest z zapasem,
Możesz jeszcze zaszaleć i do tego lodówka
http://allegro.pl/lodowka-lodowko-zamra ... ule_id=201