Zmiana mocowania foteli drugiego rzędu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multiwan
- Kontakt:
Zmiana mocowania foteli drugiego rzędu.
Witam mam Multivana 1997r drugi rząd foteli jest tyłem do kierunku jazdy. Mam na mysli zmiane mocowania tych foteli a mianowicie osadzenie ich na podstawie jakiejś kolumnie i żeby były obracane. Tak sobie mysle na podłodze dać blache 20 na 20 przykręcaną do podłogi (ale jak) na niej rure f10cm (+ -) góra blach obracana wielkości szyn fotela tak zeby ich przykręcić i dokupić fotele z przedniego rzędu z szynami cos koło 250zł dwa. Coś takiego ma Ento w swojej biznesklasie. Pomórzcie podpowiedzcie.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana mocowania foteli drugiego rzędu.
mario pisze:Witam mam Multivana 1997r drugi rząd foteli jest tyłem do kierunku jazdy. Mam na mysli zmiane mocowania tych foteli a mianowicie osadzenie ich na podstawie jakiejś kolumnie i żeby były obracane. Tak sobie mysle na podłodze dać blache 20 na 20 przykręcaną do podłogi (ale jak) na niej rure f10cm (+ -) góra blach obracana wielkości szyn fotela tak zeby ich przykręcić i dokupić fotele z przedniego rzędu z szynami cos koło 250zł dwa. Coś takiego ma Ento w swojej biznesklasie. Pomórzcie podpowiedzcie.
blacza 20 x 20 jest zamała
jezeli masz zyczenie mogę wykonać dla Ciebie takie obrotowe podstawy
jest na forum mojej produkcji obrotowy fotel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
GrzesTM pisze:jaki koszt takich podstaw? i czy duzo rzezby z fotelem?
ja szykuje pod orginal pozostaje przykręcić
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki andrewa1 za propozycje bede miał na uwadze ale jest problemik mam Multivana i jest jak wiadomo tam łóżko i stolik i chciałbym z tych rzeczy korzystać. Bo teraz jak sa fotele opuszczone do siedzenia to łóżko można rozłożyć i mieści sie na styk, ale przy opuszczonych fotelach stolika się nie rozłoży koło dolnej krawedzi fotela się zmiesci ale zawadza o góre. I jeśli fotel byłby w tej pozycji przymocowany do podłogi na kolumnie (jakiejs rurze) i byłby na szynach do przesuwu to koło szyn by sie zmieścił stolik a fotel cofneło by się w kierunku fotela kierowcy i wszystko byłoby OK. A byłyby obracane tak żeby jeżdzić jak sie chce przodem do tyłu tyłem do przodu <59> . Propozycje sugestie <21>
A jeszcze dopisze ze mocowanie tej kolumny nie byłoby centralnie na srodku fotela dlatego że jakbym odwrócił ich przodem do kierunku jazdy to automatycznie cofneły by się do tyłu i mniej wiecej byłyby tak jak jest drugi rząd oryginalnie.To tyle.
A jeszcze dopisze ze mocowanie tej kolumny nie byłoby centralnie na srodku fotela dlatego że jakbym odwrócił ich przodem do kierunku jazdy to automatycznie cofneły by się do tyłu i mniej wiecej byłyby tak jak jest drugi rząd oryginalnie.To tyle.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
mario pisze:Dzięki andrewa1 za propozycje bede miał na uwadze ale jest problemik mam Multivana i jest jak wiadomo tam łóżko i stolik i chciałbym z tych rzeczy korzystać. Bo teraz jak sa fotele opuszczone do siedzenia to łóżko można rozłożyć i mieści sie na styk, ale przy opuszczonych fotelach stolika się nie rozłoży koło dolnej krawedzi fotela się zmiesci ale zawadza o góre. I jeśli fotel byłby w tej pozycji przymocowany do podłogi na kolumnie (jakiejs rurze) i byłby na szynach do przesuwu to koło szyn by sie zmieścił stolik a fotel cofneło by się w kierunku fotela kierowcy i wszystko byłoby OK. A byłyby obracane tak żeby jeżdzić jak sie chce przodem do tyłu tyłem do przodu <59> . Propozycje sugestie <21>
nadal niewidzę problemu wtym co piszez w t5 stosuje takie rozwiązanie z przesunieciem środka obrotu bo inaczej by się nie obrocił ....
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Jak zamontujesz takie podstawy to nie rozłożysz łóżka do spania. Po to są szyny w multivanie po lifcie.
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Robin rozłoże łóżko i też stolik zrobiłem sobie wzornik z dwóch sklejek i kawałka drewna jako kolumny i góra nie jest centralnie na środku tylko jest przesunięta względem podstawy. I wszystko się ładnie mieści a jak jest mało to jeszcze jest regulacja normalnie na szynach fotela.
A teraz po kimś pojade miałem tego nie pisac prosiłem kolege ENTO na pw o zdjecia jego podstaw foteli najpierw obiecywał że niema problemu że zrobi i wysle po ponad miesiacu czekania , krecenia z jego strony że koniec roku .Nie wysłał tych zdjęc nawet niema odwagi napisac że nie zrobi i problem z głowy. Pisze zebym się nie ciskał i costam nie pamietam. To teraz napisze do ciebie ENTO że jak coś komuś obiecujesz to dobrze by było abyś słowa dotrzymywał. Bo z tego co czytam forum to widze że ty często potrzebujesz od kogoś podpowiedzi i foto relacji .No chyba że takiego samochodu jak masz w awatarze to niemasz to rozumiem że zdjęc nie zrobisz. <zniesmaczony>
A teraz po kimś pojade miałem tego nie pisac prosiłem kolege ENTO na pw o zdjecia jego podstaw foteli najpierw obiecywał że niema problemu że zrobi i wysle po ponad miesiacu czekania , krecenia z jego strony że koniec roku .Nie wysłał tych zdjęc nawet niema odwagi napisac że nie zrobi i problem z głowy. Pisze zebym się nie ciskał i costam nie pamietam. To teraz napisze do ciebie ENTO że jak coś komuś obiecujesz to dobrze by było abyś słowa dotrzymywał. Bo z tego co czytam forum to widze że ty często potrzebujesz od kogoś podpowiedzi i foto relacji .No chyba że takiego samochodu jak masz w awatarze to niemasz to rozumiem że zdjęc nie zrobisz. <zniesmaczony>
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
mario, to fajnie że jest miejsce na łóżko bo ja się zastanawiałem nad taką samą przeróbką u siebie i myślałem, że łóżka się nie rozłoży, a tak można pomyśleć...
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Napisze (opisze) jak ta podstawa fotela wygląda podstawa to jest glacha przymocowana do podłogi jest wymiarów 35/35 cm kolumna przyspawana na środku blachy średnica 11cm na 23 jest to zewnętrzna rura wewnętrzna jest o 1 cm dłuższa i wchodzi w środek zewnętrznej spasowane tak żeby był to obrót górna blacha przyspawana do rury wewnętrznej z przesónięciem srodka o 5 cm jest wymiarów 42/42 przymocowane sa do niej szyny fotela pod tą blachą jeszcze bedzie zrobione zabespieczenie obrotu fotela: do blachy przyspawane 2 blaszki z otworami na pręta w kolumnie zewnętrznej dzióry do włożenia pręta i zabespieczenia przed obrotem fotela. Ostatnia operacja opisana troche niechlujnie ale w tej chwili ta to sformułowałem. Tak sobie to wymyśliłem niewiem czy dobrze jak żle to pisać prosze.Dokupić musze jeszcze dwa fotele przednie z szynami.
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: biznes
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Mario nie chce mi sie znowu tłumaczyc przed Toba, ale wyciagasz niepotrzebnie taka pierdolke na glowne forum.. pisałem Ci wyraznie ze mialem straszny mlyn w pracy , a pozniej najnormalniej sobie zapomnialem... i napisałem Ci to. Odpisałem Ci na Pw ostatniego zebys okreslil sie czego dokładnie chcesz te fotki.. z ktorej strony bo juz nie pamietam ale niestety nie odpisałes.. a teraz sie ciskasz, pozdro
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ento jak jesteś taki prawdomówny to prosze zrób te zdjęcia mocowania foteli drugiegi rzędu i ich blokade obrotu. Ja już opisałem jaką mam wizje jak to zrobić choć porównam a i będzie dostępne dla wszystkich Robin był zainteresowany. Oby się moje spostrzeżenia nie sprawdziły.
Pozdrawiam mario.
Pozdrawiam mario.
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wystarczy jak zrobie te fotki na zalozonym fotelu czy odkrecac go calkiem???
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Wyglądają jak oryginalne obrotowe podstawy przednich foteli.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
bo to orginały (kapitańskie ) bodaj <england>slimak pisze:Wyglądają jak oryginalne obrotowe podstawy przednich foteli.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli to coś pomoze ...
.
jutro mgę zrobić foty gołej podłogi .....
.
jutro mgę zrobić foty gołej podłogi .....
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Cześć dzięki ento, andrewa1 za zdjęcia. Jak niema problemu to ento prosiłbym o dokładniejsze zdjęcia jak wygląda zabezpieczenie i obrót fotela, a jeszcze jakbyś zdjął ten kapturek plastikowy co zabezpiecza śrubę która mocuje podstawę do podłogi i pstryknął fotkę będę wdzięczny.Jeszcze bardziej dla ułatwienia i upewnienia się podał byś wymiary podstawy przy podłodze ?/? i wysokość od podłogi do mocowania szyn.
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, 9:52 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
we wtorek mam wolne i bede sprzątal dokładnie auto , moge wykrecic wtedy fotel i zrobie nowe zdjecia, pozdro
-
ento
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
niestety wolne przeskoczylo mi na czwartek , wiec fotki zrobie dopiero wtedy
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
rozstaw śrób jest dokładnie taki sam jak w przednich fotelach hodzi o te śruby zaskoczenie dzisiaj było bo myślalem ze goła podłoga a tu masz babo placek ... na podłodze widoczne slady po mocowaniu foteliento pisze:
jezeli to wystarczy to zrobie dokładniejsze fotki z wymiarami
-
mario
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Andrewa1 za fotki jeśli chodzi o mocowanie do podłogi to OK załapałem oco chodzi jutro sobie zmierze u siebie.Bo teraz skojarzyłem że ktoś pisał to są podstawy z pierwszego rzędu.
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 Transporter MOD1
- Opis: Starszy LAMPKOWY
Sekcja Dolnośląsko-Opolska! - Lokalizacja: Brzeg
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Szału nie ma ale będę się wzorował na pozycji otworów względem stopnia od drzwi bocznych. Myślałem, że masz "gołą" znaczy blaszaną podłogę bo na tej są przetłoczenia i wtedy wiedziałbym o które z nich chodzi.
-
Komar
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam widzę, że główna dyskusja zakończyła się prawie rok temu. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem T4 Multivan z 99 roku i też myślałem nad taką zmianą foteli, dlatego pytanie do mario. Mógł byś napisać czy ci się to udało i jak tak to prosiłbym o sprawozdanie z rozwiązania tego problemu :-)