problem z klimatronikiem

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
zoltye30
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Caravelle
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

problem z klimatronikiem

Nieprzeczytany post autor: zoltye30 »

Witam, mam problem z klimatronikiem, a więc uruchamiam wóz klimatronik ustawiony na 22 stopnie i wszystko działa, problem następuje w momencie ponownego rozruchu auta wtedy z nawiewów leci zimne powietrze przy tym samym ustawieniu, wtedy podbijam temp do 29st i leci "letnie" na Hi aż parzy. Nieraz się udało że jeszcze raz zgasiłem odpaliłem i wszystko wracało do normy a teraz lipa albo lodówa albo afryka. Klimatronik wyczyściłem z kurzu, silniczek w nim działa i dalej lipa. Może zmagał się któryś z kolegów z tym problemem????
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: problem z klimatronikiem

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Połącz się vagiem ze sterownikiem od klimy i sprawdź czy są jakieś błędy na początek.
zoltye30
Początkujący T4

13
Tematy: 7
Model:
Auto: t4 Caravelle
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: zoltye30 »

Witam, ostatnio byłem na Vagu i zero błędów w sterowniku klimy, a problem dalej istnieje, dziwne bo nie wiadomo gdzie szukać przyczyny. Podmiana panelu klimatronika by się przydała tylko nie ma z kim, a kupować na pałę trochę lipton
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Aby nie tworzyć nowego wątku postanowiłem tutaj się dopisać.

Mianowicie klimatronik u mnie słabo grzeje.
Tzn nie ma problemu, bo grzeje przy każdej temperaturze jaką się ustawi ale po pewnym czasie przestaje (coś tam wieje lekko ciepłym) i w aucie robi się chłodno. Mówię tutaj głównie o przedniej nagrzewnicy.
Odczuwalna temperatura nie jest taka jaka powinna być. Wiem, że sterownik stara się utrzymywać zadaną temperaturę ale moim zdaniem ustawienia na panelu nie pokrywają się z temperaturą w aucie.
Czy miał ktoś podobny problem?
Czytałem gdzieś na forum o przeprowadzeniu nastawów podstawowych klimatronika lecz u mnie podany sposób niestety nie działa. Może jest jakiś inny o, którym nie wiem?
W lecie natomiast problemu nie było i chłodzi super i nie mam na co narzekać. Ten typ tak ma czy to u mnie coś jest nie tak?
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

mam podobny problem. pisałem na forum ale nikt nie pomógł. To jest nas dwóch może razem coś wskóramy z tym problemem. Na pewno nie powinno tak być, bo kiedyś działał normalnie. Podłączając waga nie pokazuje żadnych błędów. Wyczyściłem czujnik temperatury w panelu klimatronika, i nic. Dalej to samo. Próbowałem robić test podzespołów, ale dochodzi do pewnego momentu i wyskakuje napis error. W chodzę by zobaczyć jakie są błędy a tu tylko błąd g22 (normalne bo samochód stoi w miejscu). Może macie jakieś pomysły co dalej sprawdzać.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Możesz napisać gdzie jest ten czujnik w panelu? Test podzespołów przez "output tests - 03" rozumiem, że robiłeś? :)

Ok, domyślam się że to ten czujnik http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G56_%28Sch ... #Einbauort pod wentylatorkiem. W lecie rozbierałem panel i przedmuchiwałem go z kurzu z tego co pamiętam.
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Dokładnie tak jak piszesz. Przeczuwam że jest jeszcze jakiś czujnik, który źle wskazuje temperaturę. Wagiem sprawdziłem wszystko i jest OK. Tyko zastanawia mnie czujnik nasłonecznienia, powinien wskazywać 0% gdy jest ciemno a 100% gdy promienie słoneczne na niego padają. U mnie nie jest tak do końca. Gdy świeci słońce mam 40%. nie wiem czy to tak ma być.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Z tego co pamiętam to w kodowaniu klimatronika są różne ustawienia dla czujnika nasłonecznienia na przedostatniej pozycji w zależności od tego jaka jest zamontowana przednia szyba. Miałem ustawione wedle tej rozpiski http://t4-wiki.de/wiki/Climatronic#Ab_M ... uchtung.29 na "3" (przednią szybę mam zieloną), przed ostatnią trasą ustawiłem na "2" ale bez żadnej różnicy.
W blokach pomiarowych aż tak nie grzebałem aby dojść, która pozycja odpowiada za czujnik nasłonecznienia ale w wolnej chwili tam zajrzę.

Co ciekawe kodowanie z t4-wiki wcale się nie zgadza z tym jakie miałem wcześniej w "dawcy" http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=122096#p122096 Musiałem przekodować sterownik, bo panel mrugał przy odpalaniu mimo tego że żadnego błędu nie zgłaszał. Może tu jest pies pogrzebany. W wolnej chwili przeszukam jeszcze instrukcje serwisowe. Może jest tam coś ciekawego odnośnie klimatronika.

EDIT
Jeszcze jedna sprawa, jak na autostradzie jadę te 130km/h na tempomacie to problem występuje ze słabym grzaniem. Gdy przycisnę mocniej i zacznę jechać dynamicznie 150-160km/h to od razu zaczyna mocniej grzać klimatronik. Jak dla mnie tak powinno być, bo jest podpięty sygnał prędkości ale wynika z tego że przy spokojnej (powiedzmy :D) jeździe jest zbyt niski i sterownik przez to słabiej grzeje. Nie wiem czy dobrze kombinuje.
Pojeździłem dzisiaj po mieście i grzeje bez problemu. Wynika z tego, że problem u mnie jest jedynie na trasie ehh...
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

U mnie wygląda trochę inaczej, w trasie powyżej 140km/h przestaje grzać. Przy niskich obrotach do 1000 obr/min też nie grzeje. Moim zdaniem może pompa wodna siada (ma słabszą wydajność) lub czujnik temperatury w panelu przekłamuje wartości. Muszę do środka wstawić niezależny termometr i sprawdzić czy klimaronik dobrze wskazuje temperaturę. Druga sprawa to ja mam zielony klimaronik i z tego co ja wiem to kodowanie to końcówka 01 lub 00 ( czyli z filtrem albo bez).
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

A wyłączcie radio i zobaczcie
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Wyłączyć czy odłączyć radio. Pewnie chodzi ci o sygnał z czujnika g22. w moim przypadku on wchodzi także na komputer tempomatu. Jego też odłączę. A z drugiej strony tempomat też nie działa. Jutro dam znać jakie były efekty tego testu.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

http://t4-wiki.de/wiki/images/thumb/Ele ... d_1996.jpg
Raczej to nic nie da, sygnał idzie przez licznik a potem trafia na rozdzielacz sygnału i tam jest wszystko razem wpięte. U mnie np. radio nie dostaje sygnału wcale
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Może pomoże. Chodzi tu o prawo Kirchhoffa (Suma natężeń prądów wpływających do węzła jest równa sumie natężeń prądów wypływających z tego węzła). Sygnał z czujnika G22 wchodzi rzeczywiście najpierw do licznika. Ale następnie z licznika rozchodzi się do (radia, tempomatu, klimatronika, ASB, komputera głównego.) Odłączając jeden z odbiorników zwiększamy moc sygnału z czujnika g22. Wtedy klimatronik dostanie mocniejszy sygnał g22 i lepiej zostanie wysterowany. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi. Jeden pomysł już mamy, czekamy na następne.

W niedzielę odłączyłem całkiem radio, ale nic nie pomogło. Są nowe pomysły.
Michalman
Forumowicz T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Michalman »

Mam inny problem. Czasami zaraz po uruchomieniu silnika cały panel klimatronika (niebieskiego) mruga, tzn. pulsacyjnie wyświetla wszystkie mozliwe znaki, po czym po kilku sekundach wraca do normalnej pracy.
Proszę o ewentualne sugestie.
Probe041

16
Model:
Kontakt: