Bagażnik dachowy

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
xtcdawid
Forumowicz T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: T4- Kamei
Kontakt:

Re: Bagażnik dachowy

Nieprzeczytany post autor: xtcdawid »

sam nurkuje i mam stojak na butle do bagaznika, miesci sie tam 6 baniek 15L, reszte "dzaketów", automatów, pianek i innych gratów wkładam do kufra ktory mam zamontowany na hak, kufer montujesz na stojak rowerowy, do kupienia np w norauto i wszystko sie mieści.
nie wyobrazam sobie wkładania baniek na dach, mam tez boxa z ktorego mało kozystam bo dostęp jest marny a co dopiero tak niestabilne graty jak butle na ktore powinienes miec stojaki.
polecam pierwszego lepszego stolarza, dajesz mu butle na wzor, auto do pomierzenia a on ci poskleja taki stojaczek, mnie wyszedł chyba 250 i nic nie lata, banki stoją 5 szt a jedna na leząco na stojaku i masz nawet widok przez tylną szybe
Nitaheh
Początkujący T4

10
Model:
Auto: Transporter T4
podziekowal za post: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Nitaheh »

Odkopuje temat,

potrzebuję do wożenia kajaków bagażnik 2/4 belkowy w rozsądnej cenie, ale taki co nie zawiedzie nośnością. Moje autko to transporter long, więc licze na możliwość załadowania do 8 krótkich kajaków na dach + jakieś rzeczy w nich ewentualnie, wspólnie to będzie sporo wagi. (pewnie ~200kg w tej maksymalnej wersji). Co polecicie do takiego rozwiązania?

Nie chce kupować kosza z uwagi na jego rozmiary i trudności w montowaniu, bo to będzie tylko na większe wyprawy aż tyle, a normalnie będzie jeździł raczej z bagażnikiem i kajaczkami w kufrze.

Pozdrówki!
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hoopsii »

polecam takie belki. powinny mieć pręt napinający. Znam przypadek, że te co napina je linka odpadły na autostradzie przy 100km/h
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nitaheh
Początkujący T4

10
Model:
Auto: Transporter T4
podziekowal za post: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Nitaheh »

hoopsii pisze:
polecam takie belki. powinny mieć pręt napinający. Znam przypadek, że te co napina je linka odpadły na autostradzie przy 100km/h
Jakiś konkretny model czy generalnie? To są cruzy może?
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Nitaheh pisze:
hoopsii pisze:
Jakiś konkretny model czy generalnie? To są cruzy może?
Tak cruzy. Przy tych na linkę kolega deski serfingowe zgubił na autobanie. Mam u siebie cruzy. Jechałem do Chorwacji z największym boksem thula atlantis 900. Predkość autostradowa 140 150 i nawet się nie poluzowały.
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafwlkp »

hoopsii pisze:
Tak cruzy. Przy tych na linkę kolega deski serfingowe zgubił na autobanie. Mam u siebie cruzy. Jechałem do Chorwacji z największym boksem thula atlantis 900. Predkość autostradowa 140 150 i nawet się nie poluzowały.
Przy okazji mam pytanie: jak z głośnością przy takim dużym boxie i taką prędkością? Sam mam ochotę kupić ale jak pomyślę o hałasie trochę nie mam ochoty wydawać tyle kasy...
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Z belkami bez boxa max 100km/h, powyżej huk jest niemiłosierny. Z tego powodu moje leżą zdemontowane i się kurzą
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

rafwlkp pisze:
hoopsii pisze:
Przy okazji mam pytanie: jak z głośnością przy takim dużym boxie i taką prędkością? Sam mam ochotę kupić ale jak pomyślę o hałasie trochę nie mam ochoty wydawać tyle kasy...
nie ma różnicy. Bus sam z siebie już robi trochę hałasu, więc czy z boxem czy bez nie ma różnicy. Trochę bardziej buja na zakrętach ale ja miałem naprawdę dużo ciężkiego napchane w nim. Jeździłem z nim kiedyś na Audi Allroad c5 i też nie odczuwałem aby hałasował. Większy hałas robią same belki.
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Miałem boxa takiego jaki jest na awatarze u mnie , powiem jedno fajnie wygląda, ale jazda to masakra, huczało już powyżej 80 nie wiem czy inne też tak hałasują . Ogólnie jeżdżę tylko z Żoną więc nie potrzebujemy dodatkowego bagażnika i raczej nie polecam. Chyba że ktoś musi.
srebro
Początkujący T4

12
Model:
Auto: MULTIVAN
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srebro »

witam . co do bagażnika Cruz to miałem i jest on nieodpowiedni do boxow z thule z FastGrip ma za wysokie belki (35mm x 35mm) i musiałem zmienic na inny bagażnik .Obecnie mam Bagaznik Atera kupiłem uzywkę i jest lepszy niz cruz mimo że używka nie ma rdzy a na cruz juz pól roku widziałem jakieś oznaki rdzy mimo że był nowy .mocowania też bardzo solidnie wykonane
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

srebro pisze:
witam . co do bagażnika Cruz to miałem i jest on nieodpowiedni do boxow z thule z FastGrip ma za wysokie belki (35mm x 35mm) i musiałem zmienic na inny bagażnik .Obecnie mam Bagaznik Atera kupiłem uzywkę i jest lepszy niz cruz mimo że używka nie ma rdzy a na cruz juz pól roku widziałem jakieś oznaki rdzy mimo że był nowy .mocowania też bardzo solidnie wykonane
Wystarczy zrobić otwory 8mm po obu stronach belek i uchwyty z boxa wejdą w te otwory a nie pod belki. Mocowanie pewne i solidne. belki są na tyle wysokie i solidne , że nie obniża to ich wytrzymałości. Przetestowane kilka razy.
daro35
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daro35 »

Probe041 pisze:
Z belkami bez boxa max 100km/h, powyżej huk jest niemiłosierny. Z tego powodu moje leżą zdemontowane i się kurzą
To jak twoje leżą i się kurzą to może je chcesz sprzedać :)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Wybacz ale zły adres[emoji14]
Ka55ei
Aktywny T4

11
Tematy: 26
Model:
Auto: Multivan Atlantis
podziekowal za post: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Ka55ei »

Mam platformę CRUZ zamontowaną na multivanie i powiem szczerze, że mieszane mam uczucia. Na dobrą sprawę to te łapki fajnie siadły jedynie w drzwiach kierowcy/pasażera/przesuwnych. W pozostałych miejscach jest to wypełnienie elastyczne i te łapy nie są całkowicie zahaczone. Niby to trzyma ale mam obawy co to tego mocowania. Jak Wy to montujecie? Wbijacie to w tą masę (ręcznie u mnie się to nie poddaje i jedyna opcja to jakiś młotek gumowy, ale takiej rzeźby chcę uniknąć), czy po prostu jeździcie z tym tak jak siadło?
suvis
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: suvis »

Witam,
i jak sprawuje Ci się platforma cruz? mocowanie itp?
zastanawiam się nad kupnem ponieważ chcę mocować do niej żagiel przeciwsłoneczny (nie mam rynienek z boku samochodu) oraz poważnie rozważam zainstalowanie na niej panelu solarnego do zasilania głównie lodówki
Ka55ei
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

suvis pisze:
Witam,
i jak sprawuje Ci się platforma cruz? mocowanie itp?
zastanawiam się nad kupnem ponieważ chcę mocować do niej żagiel przeciwsłoneczny (nie mam rynienek z boku samochodu) oraz poważnie rozważam zainstalowanie na niej panelu solarnego do zasilania głównie lodówki
Ja mam podobnie to rozwiązane jak ty kombinujesz. Jestem na finiszu montażu. W weekend będzie prawdopodobnie wszystko skończone, więc się wypowiem konkretniej i pstryknę zdjęcia.
suvis
Nowy T4

15
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: suvis »

czekam na fotki :)
jakiej mocy zmieściłeś panel na dachu i jaki prąd ładowania z niego wyciągasz? zasilasz akumulator pokładowy ? oryginalną lodówkę czy jakąś inną ?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Proponuję nie rozpędzać się z dyskusją na temat lodówek, paneli i prądów. Nie ten dział!
Ka55ei
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

suvis pisze:
jakiej mocy zmieściłeś panel na dachu i jaki prąd ładowania z niego wyciągasz? zasilasz akumulator pokładowy ? oryginalną lodówkę czy jakąś inną ?
Okazało się,, że muszę dorobić dodatkowe mocowania do rolety przeciwsłonecznej, także w końcu musiałem się wstrzymać z montażem. Mam już mocowania wyspawane i jutro jadę z nimi do ocynku. Jak wszystko skończę to dam zdjęcia - na razie nie ma sensu :)
Ka55ei
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

suvis pisze:
Sorka za zwłokę, wstyd przyznać, ale totalnie o Tobie zapomniałem :oops: Generalnie ja to mam rozwiązane tak:

http://gb-novus.pl/inne/multivan/rumuni ... 23_Pro.jpg

http://gb-novus.pl/inne/multivan/rumuni ... 11_Pro.jpg

http://gb-novus.pl/inne/multivan/rumuni ... 17_Pro.jpg

Na platformie mam zamontowane boxy aluminiowe mojego projektu. Na nich są dwa solary po 95W. Do platformy z boku mam zamontowaną na dorobionych mocowaniach markizę fiamma a z drugiej strony antenę CB. Byliśmy dwa tygodnie na Rumuni i Węgrzech. Wszystko super zdało egzamin.

Co do samej platformy - bo o to pytałeś na początku - mam mieszane uczucia. Co prawda dużo wytrzymała, ale same mocowania do dachu mnie nie przekonują. Jeździłem z tą "czapą" nawet momentami 140km/h (przeważnie przelotowo 100-110km/h) oraz sporo hardcorowych tras po mega dziurach, serpentynach i czymś co trudno nazwać drogami. Przejechałem 4000km i nie spadło z dachu, więc powinienem być zadowolony, ale nie do końca jest kolorowo. Platforma się przesunęła z niewiadomych przyczyn jakieś 2-3 cm do przodu (nie wiem czemu bo logiczne by było aby uciekła pod oporami do tyłu, nie przypominam sobie także abym miał jakieś mocne awaryjne hamowanie). Bagażnik nie był przeciążony bo boxy są tylko i wyłącznie na ubrania i koce/pościel/ręczniki. Wszystko idzie aktualnie do demontażu i muszę jakoś udoskonalić te mocowania bo następnym razem może nie być tak kolorowo. Problem jest taki, że te "łapki" fajnie haczą tylko od strony drzwi przesuwnych i drzwi kierowcy oraz pasażera natomiast w pozostałych miejscach trzymają tak na "słowo honoru". Problem nie istnieje w wersji z podwójnymi drzwiami przesuwnymi jak ma mój znajomy w caravelle, a tutaj trzeba kombinować niestety :( W ostateczności jeśli nic lepszego nie wymyślę to będę musiał je dodatkowo przykleić (czego chciałbym uniknąć)...
Radoboy
Nowy T4

9
Model:
Auto: T4 Syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radoboy »

Dzień dobry. Jestem nowym forumowiczem. Odświeżę temat bagażnika.

Posiadam solidną platformę podpartą w 6 punktach mocowaną na 12 śrub w rynnach. Kupiłem ją razem z moim pierwszym busem.

Jest solidna, stabilna i niezbędna w mojej pracy ogrodnika. Jednak jest jedno ale.. mocowanie.

Poprzedni właściciel (jakiś holender) przewiercił ordynarnie dach razem z podsufitką, dał podkładki z 2mm gumy pod stopy platformy i skręcił po prosu na śruby z nakrętkami. Goła śruba z podkładką i nakrętką w środku samochodu nie wygląda najlepiej.
Po kupnie bagażnik odkręciłem, dziury nie były specjalnie skorodowane - delikatny nalot, ale maznąłem je Polrustem skręciłem jak poprzednio. Generalnie nie ciekło, ani nie rdzewiało a bus stał pod chmurką i śmigał tak 3 lata.

Teraz zmieniłem busa i chcę mieć dalej stabilną platformę z tym, że nie chciałem wiercić dziur. Bo niby w poprzednim nie było problemów ale jest to ingerencja i nie wiem jak będzie się zachowywała blacha w nowym.
Dlatego pomyślałem o mocowaniu jak w platformie Cruza, którą ma np. kolega powyżej. Rozmyślałem czy nie kupić belek Cruza albo Thule 496 i przytwierdzić do nich platformę.
Czytam jednak na forum, że te mocowania w jednych miejscach trzymają się solidnie w innych na słowo honoru.

Obawiam się że będę musiał chyba wywiercić dziury w rynnach i przykręcić solidnie do dachu.
I kończąc mój wywód mam pytanie o solidną technikę wykonania tego, mianowicie:

-Niby banalne ale jakie jest dobre wiertło do takich otworów?
-Dobry środek, który zabezpieczy żywą stal po wierceniu?
-Wcisnąłbym dodatkowo w otwory jakiś uszczelniacz, jaki?
-Pod stopki gdzie była zwykła guma może dać podobną masę jak w Cruzach czy Thule czy ktoś wie co to za materiał?
Tak się rozpędziłem, że może i tak zrobić na tylnych drzwiach drabinkę?

Jeżeli ma ktoś z Kolegów forumowiczów cenne rady będzie mi miło na dobry początek.
Pozdrawiam miłośników T4.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Zastanawia mnie czy producenci belek bagażnika stosują jakieś nazwijmy to "normy" co do ich wysokości, czy też każdy producent robi jak chce (pewnie tak jest)?
Chodzi mi o to, czy mając przykładowo cztery belki, ale każda z innej parafii, można na nich zamocować np. drabinę, box, platformę - bo ich górna krawędź jest na jednej płaszczyźnie.
A może jedna wyższa, druga niższa?
MG78
Forumowicz T4

11
Tematy: 14
Model:
Auto: Multivan 1994
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MG78 »

Czy ktoś z was montował deski na swój bagażnik dachowy? Widziałem to rozwiązanie ostatnio dość często i mocno je rozważam.

Minusem będzie konieczność zamontowania drabinki (teraz na bagażnik wychodzi się za pomocą szyberdachu).
zipo17
Początkujący T4

11
Tematy: 10
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: zipo17 »

ja na dach wchodzę stawiając stopę na przednie koło
następnie na rogu podszybia i jestem juz na dachu :):):)
yapekwschód
Nowy T4

9
Tematy: 0
Model:
Auto: Paseo
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: yapekwschód »

Cześć, czy ktoś orientuje się od jakich innych samochodów pasują platformy na t4? Np. Vivaro, Ducato, Primastar. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź ;)
rickard
profil zaufany
profil zaufany
Początkujący T4

11
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rickard »

Witam! Nie zaglądam tu zbyt często,ale bardzo szanuję wszystkie opinie Forumowiczów.
Moja rada. kupić dwa zestawy "THULE",każda belka ma 75 kg ładowności i do tego 2 szt max. box.
Poszukaj na stronie Thule. Sam mam dużego boxa na dachu ,ale wożę ok 9. par nart + buty + kijki+ mała drabinka. całość pewnie więcej niż 100kg. Wcześniej woziłem długie elementy drewniane na dwóch podporach i ich waga przekraczała 200kg ale belki się wygięły.Myślę ,że 4 belki rozwiążą sprawę. <cool>
yapekwschód
Nowy T4

9
Tematy: 0
Model:
Auto: Paseo
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: yapekwschód »

Dziękuję za odpowiedź, ale zależy mi tylko na platformie :)
Ka55ei
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

yapekwschód pisze:
Cześć, czy ktoś orientuje się od jakich innych samochodów pasują platformy na t4? Np. Vivaro, Ducato, Primastar. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź ;)
Porównaj wymiarami i coś dobierz wedle uznania. Najważniejsze żeby platforma była prosta a nie wygięta w łuk jak w niektórych autach. Mocowania i tak będziesz musiał przerobić bo te seryjne w bagażnikach dedykowanych do T4 - niezależnie od producenta - są "g..wno warte" , ze względu na przewidziany przez projektantów ich sposób montażu. Może dają radę przy boxie ale do platformy się nie nadaje to rozwiązanie. Ja w końcu przerobiłem mocowania i wierciłem w dachu aby solidnie to zamontować.
michalski
Forumowicz T4

8
Tematy: 4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: michalski »

Koledzy, mam kilka pytań odnośnie platformy. Doposażam ogórka. Mam wersją 4x4 z gazem, więc nie bardzo jest miejsce na zapas. Szukałem uchwytu na klapę, ale to kosmiczne pieniądze no i jednak ograniczenie widoczności przy cofaniu. Znalazłem platformę bagażową do t4 w przystępnej cenie i zacząłem się zastanawiać, czy zapasu nie wozić na niej? Robicie tak? Nie ma problemu z mcdonaldami, parkingami podziemnymi itd? Kolejne pytanie: czy ta owiewka/dyfuzor z przodu jest niezbędna/potrzebna? Mam do kupienia wersję bez niej i się zastanawiam.
Zdarza Wam się wozić rowery na takiej platformie? Nie ma z tym problemu? Na płasko rzecz jasna po zamocowaniu taśmami, czy innymi gumami. A jak z innymi bagażami? Box dachowy da się do tego normalnie zamocować i czy to w ogóle ma sens? Może lepszym rozwiązaniem są jakieś wodoodporne pokrowce na torby?
tomitoja
Nowy T4

6
Model:
Auto: Multivan T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomitoja »

PLATFORMA: po zapoznaniu się z powyższym nie powinienem się dublować.
Chodzi o poradę dotyczącą samej platformy np.pod namiot.
Zamierzam dokupić 2 belki (2 już mam), nie Thule tylko polskiej firmy Tramp czy Amos. Tę podstawę zamierzam zabudować PŁYTAMI (TUTAJ pytanie: co polecilibyście - sklejkę impregnowaną?). Płyty zamierzam przymocować skręcanymi KOTWAMI"U". Do tego DRABINKA...(jakieś propozycje/dobre rozwiązania?).
Wcześniej zamierzałem wstawić dach robiony gdzieś w okolicach Olsztyna, ale nie chcę ciąć oryginalnego no i cena (>6k z materiałami). Do tego dachu czytałem że dokupuje się specjalną markową uszczelkę ażeby powietrze "omijało" przód dachu. Wiem, że przy powyższej platformie wiatro będzie robił swoje, może jakiś pomysł na OWIEWKĘ?
Pozdrawiam

Jeśli jesteście w temacie,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”