Przedni zderzak przed liftem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Przedni zderzak przed liftem
Najpierw oświadczenie dla Adminów: zakładam nowy wątek bo nie znalazłem niczego dedykowanego (są jakieś przyczynkarskie wpisy tu i ówdzie ale głównie dyskusja dotyczy zderzaków poliftowych). <england>
Wczoraj zdemontowałem zderzak przedni i wygląda, że mocno pracował nad nim pomysłowy Dobromir <szok>
Ponieważ w belce poprzecznej gwinty pod śruby są zaspawane, otwory w zderzaku w miejscu tych śrub ze 2 razy większe od łba potencjalnej śruby i brak ślizgaczy, najpierw zbieram wiedze co tam było firmowo. W Sieci wykryłem nowe zderzaki za ździebko ponad 100 zł. wiec kusi mnie żeby dać sobie spokój ze spawaniem oraz malowanie starego i takowy nowy kupić. Niestety mam tylko ich fotki "ęfas". :(
Stan obecny - na fotkach + trzy fotki z sieci (zderzak + dwa ślizgacze)
Pytane podstawowe: czy te nowe zderzaki są coś warte?
I trzy pytania pomocnicze
1. jak współpracuje ślizgacz ze zderzakiem
2. od czego są ślizgacze z blaszką i bez blaszki
2. do czego służy dziwne "coś" przykręcone tuż przed zakrętem zderzaka na boki
Wczoraj zdemontowałem zderzak przedni i wygląda, że mocno pracował nad nim pomysłowy Dobromir <szok>
Ponieważ w belce poprzecznej gwinty pod śruby są zaspawane, otwory w zderzaku w miejscu tych śrub ze 2 razy większe od łba potencjalnej śruby i brak ślizgaczy, najpierw zbieram wiedze co tam było firmowo. W Sieci wykryłem nowe zderzaki za ździebko ponad 100 zł. wiec kusi mnie żeby dać sobie spokój ze spawaniem oraz malowanie starego i takowy nowy kupić. Niestety mam tylko ich fotki "ęfas". :(
Stan obecny - na fotkach + trzy fotki z sieci (zderzak + dwa ślizgacze)
Pytane podstawowe: czy te nowe zderzaki są coś warte?
I trzy pytania pomocnicze
1. jak współpracuje ślizgacz ze zderzakiem
2. od czego są ślizgacze z blaszką i bez blaszki
2. do czego służy dziwne "coś" przykręcone tuż przed zakrętem zderzaka na boki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Re: Przedni zderzak przed liftem
to dziwne coś na zakręcie zderzaka pełni taką funkcje jak absorber w zderzaku poliftowym tak mi sie wydaje
ślizgów to ty nie masz z tego co widze na zdj nr 2 i musisz se kupic takie jak na zdj przedostatnim i przed przedostatnim
na zdj nr 3 i 4 widać że górne mocowanie ślizgu jest skoszone, powiem wprost, inaczej niż na budowalańca w tym przypadku tego zderzaka nie zamocujesz no chyba że będziesz rzeźbił i wymienisz tą wsuwke na ślizg (mocowanie ślizgu)
ślizgów to ty nie masz z tego co widze na zdj nr 2 i musisz se kupic takie jak na zdj przedostatnim i przed przedostatnim
na zdj nr 3 i 4 widać że górne mocowanie ślizgu jest skoszone, powiem wprost, inaczej niż na budowalańca w tym przypadku tego zderzaka nie zamocujesz no chyba że będziesz rzeźbił i wymienisz tą wsuwke na ślizg (mocowanie ślizgu)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Miętusie89, a pytanie podstawowe? Nowe zamienniki zderzaka przedliftowego bywają nawet po 120 zł., zaś Benepol podaje cenę dzisięciokrotnie większą <szok>
Dużo części przechodzi przez Twoje ręce więc może masz zdanie na temat tych zamienników? Kompletny używany oryginał można kupić za cenę nowego zamiennika ale zawsze jest do malowania i czasem do lekkiego spawania, wiec stoję na rozdrożu <bezradny>
No i może ktoś wiec do czego jest ta blaszka w ślizgu? Bo w sprzedąży bywają i zblaszkowe i bezblaszkowe, oba nowe ofkors.
Dużo części przechodzi przez Twoje ręce więc może masz zdanie na temat tych zamienników? Kompletny używany oryginał można kupić za cenę nowego zamiennika ale zawsze jest do malowania i czasem do lekkiego spawania, wiec stoję na rozdrożu <bezradny>
No i może ktoś wiec do czego jest ta blaszka w ślizgu? Bo w sprzedąży bywają i zblaszkowe i bezblaszkowe, oba nowe ofkors.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
zamienniki wyginają się na górnych krawędziach takie jakby fale sie robią
nie polecam zamienników
oryginał to jakość ale ciężko znaleźć w tych czasach ładny oryginał, jak już trafisz to poproś handlarza o zdjęcie z wnętrza zderzaka bo często są jakieś kombinacje, klejenie mocowane blaszki i inne triki z cyklu "cytryn i gumiak"
nie polecam zamienników
oryginał to jakość ale ciężko znaleźć w tych czasach ładny oryginał, jak już trafisz to poproś handlarza o zdjęcie z wnętrza zderzaka bo często są jakieś kombinacje, klejenie mocowane blaszki i inne triki z cyklu "cytryn i gumiak"
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No to przynajmniej wiem, że to co mam to sfatygowany zamiennik, bo falkę mam jak się patrzy i planowalem ją prostować opalarką. Czyli konkluzja taka, że ten zderzak co mam przydrutowuję nazad i spokojnie szukam oryginału.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Adampio co prawda ja mam zderzak po lifcie więc 100% pewności nie mam ale jeśli chodzi o te ślizgi z blaszką lub bez to w t4 według etki są te bez blaszki. Te z blaszką są w osobówkach i poprostu w tym miejscu gdzie jest blaszka dołożona jest śróba która dodatkowo oprócz kołków trzyma ślizg z jego podporą. W sumie to jeśli jest możliwość to na twoim miejscu zakładał bym te z blaszką i dołożył śróbe co by w razie W ślizg tak łatwo nie wyskoczył/wypioł się ze swojego miejsca.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kolejne pytania o oryginał, bo znalazłem w Sieci dwa ogłoszenia z miejscowości odległych o kilkaset kilometrów, ze zderzakami, w których jakieś dodatkowe wzmocnienie jest tylko po prawej stronie.
Nowe zamienniki mają w tych miejscach tylko zwykłe przetłoczenie, u mnie oba wyrwane.
Czy ktoś pamięta jak wygląda środkowe (pod tablicą rejestracyjną) mocowanie oryginalnego zderzaka do belki?
Nowe zamienniki mają w tych miejscach tylko zwykłe przetłoczenie, u mnie oba wyrwane.
Czy ktoś pamięta jak wygląda środkowe (pod tablicą rejestracyjną) mocowanie oryginalnego zderzaka do belki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
w zderzaku przedliftowym też występował ślizg do górnej krawędzi ten podłużny mocowany na belke/pas przedni