Prostowanie przedniej belki
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Prostowanie przedniej belki
Witam serdecznie.
Mam małe pytanie w moim T4 mam wygiętą przednia belkę( ta co jest za zderzakiem). Wygląda jakby poprzedni właściciel wjechał w jakiś słupek.
Wgięcie jest akurat na otworze do którego przykręca się zderzak. Więc zderzak jest przykręcony na jedną śrubę i przez to trochę jedna strona opada i brzydko to wygląda? Czy można w jakiś sposób ją wyprostować?
Mam małe pytanie w moim T4 mam wygiętą przednia belkę( ta co jest za zderzakiem). Wygląda jakby poprzedni właściciel wjechał w jakiś słupek.
Wgięcie jest akurat na otworze do którego przykręca się zderzak. Więc zderzak jest przykręcony na jedną śrubę i przez to trochę jedna strona opada i brzydko to wygląda? Czy można w jakiś sposób ją wyprostować?
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Prostowanie przedniej belki
A nie lepiej kupić prosty?Jest tego na alledrogo sporo i za niewielkie pieniądze.
-
Chlorbus
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Każda stówka zaoszczędzona pozwala ulepszyć coś innego w tym samochodzie(patrz opis auta: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=3935 )thadeusch pisze:A nie lepiej kupić prosty?Jest tego na alledrogo sporo i za niewielkie pieniądze.
Słyszałem o takich metodach ale jak najlepiej złapać belkę? Jakiś hak wsadzić w to miejsce gdzie wchodzi śruba i ciągnąć czy jakoś inaczej? <och>wilu8 pisze:Linka Drzewo lekko szarpnąć i bedzie git
-
czarny1x1x
lub odkręć belkę i kawał młota bo bez młota. w tym wypadku nie robota ,bardziej nie po psujesz ,tylko będzie lepiej
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
U mnie co prawda belka prosta ale za to bez otworów na śruby zderzaka,więc chciałbym ją zabrać na warsztat ale dopatrzyłem się, że do belki przygrzane są blachy nośne reflektorów.
Czy wydłubanie całego żelastwa jest bardzo pracochłonne? Bus stoi na ulicy i chciałbym rano wyjąć belkę, zawieźć do ślusarza, pomalować minią i przed zmrokiem skręcić, bo inaczej do kolejnego rana mogę nie mieć już reflektorów :?
Czy wydłubanie całego żelastwa jest bardzo pracochłonne? Bus stoi na ulicy i chciałbym rano wyjąć belkę, zawieźć do ślusarza, pomalować minią i przed zmrokiem skręcić, bo inaczej do kolejnego rana mogę nie mieć już reflektorów :?
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Żeby wyjąć belkę i tak musisz wczwsniej odkręcić reflektory. Belka jest połączona razem z tym takim okularem w który wchodzą reflektory. Oczywiście tak jest napewno w moim a mam chyba podobna wersje co ty (stara przed 96)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A dużo z tym roboty? Np. czy odkręca się reflektory bez odpinania kabelków?woj250 pisze:Żeby wyjąć belkę i tak musisz wcześniej odkręcić reflektory
Bus stoi w innej dzielnicy wiec nie mogę ot tak podskoczyć i pomacać :(
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ściągasz:
wszystkie grille
zderzak
odpinasz wtyczki od lamp
odkręcasz lampy
odpinasz wtyczki od kierunków
zdejmujesz osłonę silnika
spuszczasz płyn chłodniczy
odpinasz wszystkie wiązki idące pod chłodnicą na pasie od wewnątrz
odkręcasz pas nad chłodnicą
wyciągasz chłodnicę
odkręcasz pas przedni czyli: po 2 śruby na stronę przy błotnikach, przy poprzecznicy na dole, przy podłużnicach
I gotowe :P
wszystkie grille
zderzak
odpinasz wtyczki od lamp
odkręcasz lampy
zdejmujesz osłonę silnika
odpinasz wszystkie wiązki idące pod chłodnicą na pasie od wewnątrz
odkręcasz pas nad chłodnicą
wyciągasz chłodnicę
odkręcasz pas przedni czyli: po 2 śruby na stronę przy błotnikach, przy poprzecznicy na dole, przy podłużnicach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja bym zrobił inaczej. Tam gdzie jest pierwotnie gwint na srobe co trzyma zderzak ( pod tablica rejestracyjna) jak sie nie mylę bo takiego dziadka( auto) mam w domu nałóż blachę ,od środka przyspawaj nakrętkę,potem całość przyspawaj do zderzaka i masz gotowe. A nawet mozesz wyciąć kwadrat ,prostokąt w starej belce i zrobic juz nowa wstawkę jak ma byc. Jak jest pokrzywione na podluznicach to najlepiej prostować na aucie gdyz potem nie beda Ci pasować otwory gdyz sie rozciąga metal.Chlorbus pisze:Witam serdecznie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Grill mam jednoczęściowy z... laminatu, na cztery blachowkręty, zderzak już zdjęty leży w samochodzieProbe041 pisze:Ściągasz:
wszystkie grille
zderzak
Czyli realnie to odkręcam lampy i zabieram do domuProbe041 pisze:odpinasz wtyczki od lamp
odkręcasz lampy
Osłona już dawno zdjęta, czeka w piwnicy na swą kolej, płynu nie ma od 3 tygodni <taniec>Probe041 pisze:zdejmujesz osłonę silnika
Tu widzę problem i chyba trzeba będzie to zrobić dnia poprzedniego, a wydawało mi się, że tam jest jeszcze jedna belką i kable z nią zostają :(Probe041 pisze:odpinasz wszystkie wiązki idące pod chłodnicą na pasie od wewnątrz
czyli wykręcam dwie śruby pod klucz 13-tke? Taka belka z zaczepem do maski i otworami na górne gumy chłodnicy?Probe041 pisze:odkręcasz pas nad chłodnicą
Tę na całe szczęście od 2 tygodni mam w domu!Probe041 pisze:wyciągasz chłodnicę
Czyli osiem śrub pod klucz 13-tkę? Nie chciały drgnąć tylko dwie skrajne lewe, więc odskrobałem okolice nakrętek i popsiukałem penetratorem. Ale znając życie, w tym np. nieprzewidziany deszcz bo w końcu mamy kwiecień, widzę że muszę wcześniej wystrugać z płyty pilśniowej jakiś substytut grilla i wymyślić mocowanie maski do silnika na jaką grubą trytkę.Probe041 pisze:odkręcasz pas przedni czyli: po 2 śruby na stronę przy błotnikach, przy poprzecznicy na dole, przy podłużnicach
No cóż, do kupowania T4 nikt mnie nie zmuszał...
P.S. ta Twoja fotka to z wersji po 1996? Bo u mnie sama belka jest goła:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
3 razy po 2 śruby na stronę daje w sumie 12 śrub. Przy błotnikach na górze są raczej śruby M6 ale może jestem w błędzie :)
Pas nad chłodnicą jest tylko jeden
Tak, miałem wersję poliftową i widać tam ślizg pod zderzak nowszego typu
Pas nad chłodnicą jest tylko jeden
Tak, miałem wersję poliftową i widać tam ślizg pod zderzak nowszego typu
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tak wysoko jeszcze głowy nie zadarłem, na razie poznałem poziom zderzaka ;)Probe041 pisze:3 razy po 2 śruby na stronę daje w sumie 12 śrub. Przy błotnikach na górze są raczej śruby M6 ale może jestem w błędzie :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanko: czy tymczasowe zdjecie pasa przedniego z zamontowanym reflektorami grozi czymś powaźniejszym niż stluczenie reflektora?
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak zrobisz to umiejętnie to nic nie stłuczesz. Ale po co ryzykować,skoro do prostowania czy spawania najlepiej mieć czysty zderzak metalowy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Spawanie, to poźniej. Na razie szykuję front robót bo mam kupę roboty z kablami i rurki wodnymi. Jak zdejmę belkę to wystarczy słoneczna pogoda i krzesełko wędkarskie :)
A jak się zbliży wieczor to muszę to na szybko złożyć żeby nie kusiło złomiarzy
A jak się zbliży wieczor to muszę to na szybko złożyć żeby nie kusiło złomiarzy
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
A to prawda,przydałby sie chociaż swoje 10m2 do takich spraw. Dobrze ze u mnie w okolicy nie ma nocnych zbieraczy złomu. Bo miałbym to samo.