Demontaż podłogi Multivan- Jak to zrobić ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Demontaż podłogi Multivan- Jak to zrobić ?
Potrzebuje zdemontować podłogę (sklejkę) i nie wiem jak się za to zabrać.
Zdemontowałem fotele, prowadnice od kanapy, podpory tylnej półki oraz plastik na progu bagażnika i nic w paru miejscach na rogach się podnosi i koniec a nie chcę na siłę połamać sklejki.
Ona jest jeszcze gdzieś przykręcona czy może wklejana?
Zdemontowałem fotele, prowadnice od kanapy, podpory tylnej półki oraz plastik na progu bagażnika i nic w paru miejscach na rogach się podnosi i koniec a nie chcę na siłę połamać sklejki.
Ona jest jeszcze gdzieś przykręcona czy może wklejana?
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Demontaż podłogi Multivan- Jak to zrobić ?
jest wklejana. Musisz jeszcze zdemontować stopień od drzwi przesuwnych i jeśli masz wlot powietrza od webasta lub dmuchawy na tył też wypadało by te kratki zdemontować.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wszystko co by mogło trzymać jest zdemontowane i właśnie dlatego się dziwiłem, że nie idzie.
Wklejana w jakichś konkretnych punktach czy po całości.
Na jakiś klej ją potem wkleić.
Rozważam lekkie wytłumienie dołożyć co wtedy z wklejaniem.
Wklejana w jakichś konkretnych punktach czy po całości.
Na jakiś klej ją potem wkleić.
Rozważam lekkie wytłumienie dołożyć co wtedy z wklejaniem.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie rozumiemy się
Ja chcę zdemontować sklejkę od metalowej podłogi nie odrywać od niej tą szarą plastikową wykładzinę.
Niestety sklejka trzyma jak przykręcona. narożniki da się podważyć z 10cm i koniec boję się, że jak szarpnę to złamię.
Będę wycinał dach a że to wraz z klimą i remontem silnika totalnie nieopłacalna inwestycja w tym roczniku chcę zajrzeć w każdy kąt aby powalczyć z rudą bo po tych nakładach autko musi pojeździć jeszcze kilka lat.
Mam dziury w nadkolach przy tylnej podłużnicy, zakleiłem kitem pół roku temu na szybko by się woda nie lała a teraz chcę to pospawać od zew i wew. a nie chcę by się sklejka zapaliła poza tym pod nią tez łatwiej mi teraz zajrzeć jak auto jest wygolone.
Ja chcę zdemontować sklejkę od metalowej podłogi nie odrywać od niej tą szarą plastikową wykładzinę.
Niestety sklejka trzyma jak przykręcona. narożniki da się podważyć z 10cm i koniec boję się, że jak szarpnę to złamię.
Będę wycinał dach a że to wraz z klimą i remontem silnika totalnie nieopłacalna inwestycja w tym roczniku chcę zajrzeć w każdy kąt aby powalczyć z rudą bo po tych nakładach autko musi pojeździć jeszcze kilka lat.
Mam dziury w nadkolach przy tylnej podłużnicy, zakleiłem kitem pół roku temu na szybko by się woda nie lała a teraz chcę to pospawać od zew i wew. a nie chcę by się sklejka zapaliła poza tym pod nią tez łatwiej mi teraz zajrzeć jak auto jest wygolone.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Targaj śmiało najwyżej kupisz nową sklejkę może być klejona punktowo albo też po całości , nigdy nic nie wiadomo czy przed tobą już ktoś wcześniej tam nie zaglądał .
-
alchemik2009
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
jest po całości liniowo poklejona czarnym badziewiem jak do szyb ,ja to odrywałem brutalnie -zaostrzyłem szpadel i atakowałem silikon ,podstawialem klocek żeby nie opadalo i było dalsze dojście i dalej podcinalem szpadlem i ręcznie podrywałem.powiem tak -wymoderowano się jak malo kiedy
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, 19:16 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
jak bym miał zamiar kupować nową sklejkę to bym tutaj nie pytał jak to zrobić nie niszcząc tego co mam.staszek pisze:Targaj śmiało najwyżej kupisz nową sklejkę może być klejona punktowo albo też po całości , nigdy nic nie wiadomo czy przed tobą już ktoś wcześniej tam nie zaglądał .
Co masz peter na myśli? wycinać ćwiartkę auta czy co? bo ja mam dziurę gdzie pionowa blacha błotnika dochodzi do podłużnicy (na łączeniu ok 10cm długie 2cm wysokie. z dwóch stron.
Wg mnie wycinka piaskowanie i wspawanie łatki. potem doby epoksyd i po sprawie.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
pokor - jak to jest przyklejone podobnie jak moja nakładka aluminiowa na tylnym zderzaku była - to współczuję ale widzę że innego wyjścia nie będziesz miał.alchemik2009 pisze:jest po całości liniowo poklejona czarnym badziewiem jak do szyb ,ja to odrywałem brutalnie -zaostrzyłem szpadel i atakowałem silikon ,podstawialem klocek żeby nie opadalo i było dalsze dojście i dalej podcinalem szpadlem i ręcznie podrywałem.powiem tak -naje...em się jak malo kiedy
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No nie brzmi to dobrze ale cóż widzę nie ma innej opcji ale to znaczy ,że raczej tak samo porządnie powinno być zamontowane potem a to się kłóci z wyciszeniem bo na tym to raczej pływająca będzie chyba,ze jakieś śruby w narożnikach z okrągłym łbem na wylot bym dał.
-
GasBUS
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Odkopuje bo akurat wczoraj rozbierałem swoją . Moja podłoga była przyklejona jakimś czarnym czymś :D Począwszy od siedzeń kierowcy 6 pasów poprzecznych co 50 cm . Ja poradziłem sobie podważeniem od strony drzwi przesównych i sukcesywnym krojeniem gumy ręczną piłą do drewna :)
Jutro będzie wyciszanie zobaczymy jak pójdzie.
Jutro będzie wyciszanie zobaczymy jak pójdzie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Dołączę się bo potrzebuje zdemontować szyny łóżka. Zalane siuwaksem penetrujacym Würtha śruby ani drgną mimo używania wajchy od klucza do kół. Czy te śruby przechodzą na wylot? (z chodnika od dołu nic nie widać :( )
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Szyny łóżka: 4 x nakrętki przyspawane do prostokątnych wzmocnień i przynitowane od spodu do podłogi. Od góry śruby, których nie możesz odkręcić, może czas zacząć kręcić w dobra stronę :)
2 przednie nakrętki są schowane w profilu podłużnicy i dojście do nich jest przez otwory, a 2 tylne zobaczysz przy gnieździe tylnych sprężyn, tylko dobrze się przyjrzyj, są zachlapane masą izolacyjną.
2 przednie nakrętki są schowane w profilu podłużnicy i dojście do nich jest przez otwory, a 2 tylne zobaczysz przy gnieździe tylnych sprężyn, tylko dobrze się przyjrzyj, są zachlapane masą izolacyjną.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Chcesz powiedzieć, że tam są nakrętki z lewym gwintem? :shock: Bo kręciwszy (ściślej przykładawszy moment) counterclockwise...ronin36 pisze:Szyny łóżka: 4 x nakrętki przyspawane do prostokątnych wzmocnień i przynitowane od spodu do podłogi. Od góry śruby, których nie możesz odkręcić, może czas zacząć kręcić w dobra stronę :)
I czy te nity da się jakoś od dołu ściąć przecinakiem, a następnie wyekstrahować całe płytki? Bo może nie trzeba się szczypać tylko urwać te śruby? :(
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
od dołu psikałeś ? bo jeśli od góry to nie ma szans na penetracjęAdampio pisze:Zalane siuwaksem penetrujacym Würtha
prawie, jak oryginalne to kończą się równo z gwintemAdampio pisze:Czy te śruby przechodzą na wylot?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czy trzeba zdejmować koło, żeby zająć właściwą pozycję psiukną?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
ronin36 pisze:2 tylne zobaczysz przy gnieździe tylnych sprężyn, tylko dobrze się przyjrzyj, są zachlapane masą izolacyjną.
No to już trzy puściły, dwie przy pomocy śrubokręta udarowego. Ale ciągle opiera się jeszcze tylna prawa, która wystaje z 8 mm z nakrętki. Ponieważ przednie śruby są krótsze to wygląda, że tylne są nieoryginalne, szczególnie, że nasadka 17 jest strasznie luźna na tej ostatniej śrubie.Kenobi pisze:jak oryginalne to kończą się równo z gwintem
-
garbool
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Mulitik
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
od przodu szyny 16tka a nie 17. Zawsze można od góry udeżyć przez nasadkę.Z uwagą na to że przednie od spodu trzymają się na nitach.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Też doszedłem, że trzeba kupić nasadkę 16 i wreszcie poszło. Przy okazji okazało się, że tylko ta śruba była oryginalna stąd nietypowy dla mnie rozmiar klucza.[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]