[Multivan]Jazda z rozłożonym łóżkiem?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
[Multivan]Jazda z rozłożonym łóżkiem?
Mam pytanie do doświadczonych, bo może czegoś w moim busie brakuje.
Czy firmowo Multivan sprzed liftu ma jakąś blokadę tylnej kanapy w wersji rozłożonej? U mnie rozłożona kanapa lata przód-tył i żadnej intuicyjnej blokady nie dostrzegłem ale może za krótko mam ten samochód ;)
Czy firmowo Multivan sprzed liftu ma jakąś blokadę tylnej kanapy w wersji rozłożonej? U mnie rozłożona kanapa lata przód-tył i żadnej intuicyjnej blokady nie dostrzegłem ale może za krótko mam ten samochód ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: [Multivan]Jazda z rozłożonym łóżkiem?
Do tylu nie problem, ale jak tylko depnę hamulec to cała kanapa jedzie do przodu. Jak sa rozlożone siedziska koziołków to daleko nie leca, ale jednak, natomiast jak nie ma koziołków to sie kanapa nawet wypina z bocznych szyn i dodatkowo lata na boki na zakretach. :(
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jak odpinasz tylne oparcie i jedziesz to przodu całą kanapą, to powinieneś mieć w odpowiednim miejscu twardy opór. To te "języczki" uniemożliwiają dalszy ruch kanapy do przodu. Dopiero po odgięciu tej blokady kanapa daje się wysunąć z prowadnic i wtedy można ją całkiem wyjąć z auta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki, czyli firmowo ma być ale ja nie pamietam, żebym coś odblokowywał. Poglądam w takim razie szyny bardziej uważnie :)
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Piotrze, pociągnij mocna od przodu, jak nie zaskoczy to cofnij i jeszcze raz mocniej musi zaskoczyć, zerknij czy nic Ci nie spadło i nie blokuje,. W lato tez miałem taki problem i w końcu znalazłem przyczynę - spadł telefon
-
SebaSan
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
A masz raczke przy kanapie? Na srodku?
Mialem tak samo. Od raczki ida linki do owych jezyczkow. U mnie obydwa staly w pozycji otwartej i nie trzymaly kanapy. Wysunalem kanape, zapodalem WD40 i rozruszalem. Oprocz tego powinienes miec mocowanie oparcia. Dwa zatrzaski po bokach w gornej czesci oparcia. O e tez trzymaja kanape.
Tak jest u mnie
Pzdr
SebaSan
2,5 TDI '99 Multivan
Mialem tak samo. Od raczki ida linki do owych jezyczkow. U mnie obydwa staly w pozycji otwartej i nie trzymaly kanapy. Wysunalem kanape, zapodalem WD40 i rozruszalem. Oprocz tego powinienes miec mocowanie oparcia. Dwa zatrzaski po bokach w gornej czesci oparcia. O e tez trzymaja kanape.
Tak jest u mnie
Pzdr
SebaSan
2,5 TDI '99 Multivan
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@chmielik, @Victus i @srokkka: na razie zero objawów blokad i kanapa płnnie jedzie do przodu aż do oparcia o koziołki (podniesione).
Zauważyłem, że przednie kółka kanapy grubo owinięte taśmą izolacyjną przez co mają miękkie "oponki" i łóżko cicho wyjeżdża ;)
W sobotę wyjmuję kanapę to obfotografuję wszystko co się da. W lewej szynie kanapy od samego tyłu namacałem jakiś bolec spreżyście się poddający naciskowi palca ale było już ciemno i przy latarce nic nie było widać.
W szynach stałych od góry są jakieś dziury na całą szerokość profilu, może tam byly te blaszki?
@SebaSan: obie blokady złożonej kanapy, czyli górna z dzwigienką po lewej stronie i dolna z linkami ciąganymi rączką dolną działają bez zarzutu. Chodzi mi o blokadę do przodu po rozłożeniu łóżka.
Mały suplement obrazkowy telefonem, co o co ma się blokować w tej pozycji?:
Zauważyłem, że przednie kółka kanapy grubo owinięte taśmą izolacyjną przez co mają miękkie "oponki" i łóżko cicho wyjeżdża ;)
W sobotę wyjmuję kanapę to obfotografuję wszystko co się da. W lewej szynie kanapy od samego tyłu namacałem jakiś bolec spreżyście się poddający naciskowi palca ale było już ciemno i przy latarce nic nie było widać.
W szynach stałych od góry są jakieś dziury na całą szerokość profilu, może tam byly te blaszki?
@SebaSan: obie blokady złożonej kanapy, czyli górna z dzwigienką po lewej stronie i dolna z linkami ciąganymi rączką dolną działają bez zarzutu. Chodzi mi o blokadę do przodu po rozłożeniu łóżka.
Mały suplement obrazkowy telefonem, co o co ma się blokować w tej pozycji?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Zapadka jest na szynie stałej mocowanej do podłogi.Na tej od strony stolika.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No i okazało się za dnia, że u mnie są dwie zapadki i to w szynach łóżka (przesuwnych), na jej tylnych końcach. Ryglowanie i odryglowywanie do wyjęcia już jasne ale chyba u mnie brakuje jakichś sprężyn :(Frodo pisze:Zapadka jest na szynie stałej mocowanej do podłogi.Na tej od strony stolika.
Te rygle zapadek latają sobie luzem czyli nie mają żadnego powodu, żeby się zatrzaskiwać po rozłożeniu łóżka.
A jak jest u Was? Macie przy tych ryglach jakieś sprężyny?
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Tak, powinieneś mieć sprężynki, po to by automatycznie się blokowały.
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Koledzy już wyjaśnili, ale jeszcze potwierdzę, że kanapa blokuje się na tyle, że bez problemu można wieźć 3 chłopa na łóżku w stanie bardzo mocnego snu <alkohol> <spać> nawet przez rumuńskie karpaty i tylko się przewalają od jednego do drugiego boku na agrafkach, ale łóżko ani drgnie ;)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Może trzeba było dać czwartego to by było na ścisk i by się nie kulali :Dżółf pisze:Koledzy już wyjaśnili, ale jeszcze potwierdzę, że kanapa blokuje się na tyle, że bez problemu można wieźć 3 chłopa na łóżku w stanie bardzo mocnego snu nawet przez rumuńskie karpaty i tylko się przewalają od jednego do drugiego boku na agrafkach, ale łóżko ani drgnie ;)
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Tylko kto by wtedy za fajerą siedział :Phoopsii pisze:Może trzeba było dać czwartego to by było na ścisk i by się nie kulali :Dżółf pisze:Koledzy już wyjaśnili, ale jeszcze potwierdzę, że kanapa blokuje się na tyle, że bez problemu można wieźć 3 chłopa na łóżku w stanie bardzo mocnego snu nawet przez rumuńskie karpaty i tylko się przewalają od jednego do drugiego boku na agrafkach, ale łóżko ani drgnie ;)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Efekty grzebania w internetach są następujące:
ongiś Niemiec przewidział komplecik drobnych części do ławki o numerze 703885157.
Tutaj: http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... m-zustand/ jest link do fotki tego zestawu (miniaturkę załączam)
Czy ktoś ma pomysł gdzie to kupić? Benepol twierdzi, że wycofane i jedyne miejsce gdzie znalazłem to http://autopartmaster.com
Ktoś próbował u nich kupować? Minimalka za przesyłkę to 10 USD...
ongiś Niemiec przewidział komplecik drobnych części do ławki o numerze 703885157.
Tutaj: http://www.t4forum.de/wbb3/board19-tech ... m-zustand/ jest link do fotki tego zestawu (miniaturkę załączam)
Czy ktoś ma pomysł gdzie to kupić? Benepol twierdzi, że wycofane i jedyne miejsce gdzie znalazłem to http://autopartmaster.com
Ktoś próbował u nich kupować? Minimalka za przesyłkę to 10 USD...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ubiegając pytanie Adminów czemu piszę post pod postem zamiast edytować ostatni - bo wtedy wpis nie wyskakuje na górę ;)
Ale wracając do tzw. ad remu: ma może ktoś kanapę na wierzchu i mógłby okazać lub zrobić fotkę sprężyny?
Dla ułatwienia zamieszczam fotkę końca szyny i zdemontowany z tegoż końca zaczep, który nieznaną mi sprężyna jest wypychany przez widoczne na pierwszej fotce prostokątne okienko.
Ale wracając do tzw. ad remu: ma może ktoś kanapę na wierzchu i mógłby okazać lub zrobić fotkę sprężyny?
Dla ułatwienia zamieszczam fotkę końca szyny i zdemontowany z tegoż końca zaczep, który nieznaną mi sprężyna jest wypychany przez widoczne na pierwszej fotce prostokątne okienko.