Transportero-Caravelle Long
-
synek93
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Transportero-Caravelle Long
Cześć!
Od około pół roku przeglądałem to forum i starałem się zorientować w kwestiach zakupu i użytkowania T4.Na początku byłem zdecydowany na multivana (ze względu na łóżko,stolik itd) ale w moim budżecie nie dało się kupić nic wartościowego, a do tego multivan okazał się za mały. Więc wymyśliłem sobie osobowego transportera/caravelle w longu i dzisiaj stałem się posiadaczem (zobaczymy czy szczęśliwym) Volkswagena Transportera Long ( chyba transportera bo na klapie jest napisane caravelle :P ) 2.4D. Osobowego, przeszklonego, z 8 miejscami siedzącymi. Auto będzie służyło do turystyki i tak zwanego aktywnego wypoczynku, i w zastępstwie za mój "normalny" samochód którym jeżdżę na codzień. Samochód jest z 1993 roku, mój rówieśnik :D . Kupiłem go w celu dostosowania go do moich turystycznych potrzeb, czyli zrobić z niego minimalistycznego kampera. Jednak najpierw muszę go doprowadzić do zadowalającego stanu. Jest parę rzeczy do zrobienia, które zauważyłem podczas powrotu do domu np.
-zapuszczony środek (śmierdzi)
-luzy w kierownicy
-przeguby
-braki w plastikach
-wariujące zegary
-zablokowane ogrzewanie na ciepłym
-włożenie radia które normalnie działa, i normalnie grających głośników
-usunięcia patentów a'la cytryn&gumiak <36>
Ale samochód ma też zalety:
-jest długi
-cały oszklony (i ma przyciemnione szyby)
-zarejestrowany na 9os
-ma oryginalne fotele i kanapy
-ma drzwi skrzydełkowe
-ma fajne alufelgi
- w gratisie dostałem łóżko i szafkę
Ogólnie jeszcze jestem w euforii po zakupie, ale od jutra się pewnie zabiorę za przywracanie tego auta (muszę mu jakąś ksywkę nadać) do stanu dawnej świetności, i pewnie wtedy zasypię was masą pytań, próśb i wątpliwości które mam nadzieje za pomocą tego forum rozwiać. Więc z góry dziękuje i pozdrawiam !
A tu fotka mojego nowego nabytku:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/404/4794541_IMG_1066.JPG
Od około pół roku przeglądałem to forum i starałem się zorientować w kwestiach zakupu i użytkowania T4.Na początku byłem zdecydowany na multivana (ze względu na łóżko,stolik itd) ale w moim budżecie nie dało się kupić nic wartościowego, a do tego multivan okazał się za mały. Więc wymyśliłem sobie osobowego transportera/caravelle w longu i dzisiaj stałem się posiadaczem (zobaczymy czy szczęśliwym) Volkswagena Transportera Long ( chyba transportera bo na klapie jest napisane caravelle :P ) 2.4D. Osobowego, przeszklonego, z 8 miejscami siedzącymi. Auto będzie służyło do turystyki i tak zwanego aktywnego wypoczynku, i w zastępstwie za mój "normalny" samochód którym jeżdżę na codzień. Samochód jest z 1993 roku, mój rówieśnik :D . Kupiłem go w celu dostosowania go do moich turystycznych potrzeb, czyli zrobić z niego minimalistycznego kampera. Jednak najpierw muszę go doprowadzić do zadowalającego stanu. Jest parę rzeczy do zrobienia, które zauważyłem podczas powrotu do domu np.
-zapuszczony środek (śmierdzi)
-luzy w kierownicy
-przeguby
-braki w plastikach
-wariujące zegary
-zablokowane ogrzewanie na ciepłym
-włożenie radia które normalnie działa, i normalnie grających głośników
-usunięcia patentów a'la cytryn&gumiak <36>
Ale samochód ma też zalety:
-jest długi
-cały oszklony (i ma przyciemnione szyby)
-zarejestrowany na 9os
-ma oryginalne fotele i kanapy
-ma drzwi skrzydełkowe
-ma fajne alufelgi
- w gratisie dostałem łóżko i szafkę
Ogólnie jeszcze jestem w euforii po zakupie, ale od jutra się pewnie zabiorę za przywracanie tego auta (muszę mu jakąś ksywkę nadać) do stanu dawnej świetności, i pewnie wtedy zasypię was masą pytań, próśb i wątpliwości które mam nadzieje za pomocą tego forum rozwiać. Więc z góry dziękuje i pozdrawiam !
A tu fotka mojego nowego nabytku:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/404/4794541_IMG_1066.JPG
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Transportero-Caravelle Long
Ładna teczka. Powodzenia w naprawach. !! Uwierz na słowo ze będzie co robic:D
Sam rok temu kupiłem podobnego i dałem mu drugie zycie:D
Dodaj więcej zdjec:)
Sam rok temu kupiłem podobnego i dałem mu drugie zycie:D
Dodaj więcej zdjec:)
-
mustang7
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle Long '99
- Opis: Rafał
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Historia podobna do mojej, też szukałem multivana a w końcu jest carawelle long już przeze mnie powoli przerabiane na "multivana". Jest z tym trochę roboty i kosztów, ale te dodatkowe 40 cm robi robotę.
Powodzenia w doprowadzaniu do świetności i przerabianiu :D
Powodzenia w doprowadzaniu do świetności i przerabianiu :D
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Witaj :)
Tez mam longa, też 2,4... godziny spędzone przy nim to czasem był pot, czasem łzy ale teraz (odpukać) śmiga aż miło.
Gdybyś potrzebował podpowiedzi - ile mogę postaram się pomóc.
Ale uwierz, są tu na forum spece - którzy jakby co - przez telefon Ci go naprawią :P
Powodzenia dla Ciebie i dla "FurySynka" :)
Tez mam longa, też 2,4... godziny spędzone przy nim to czasem był pot, czasem łzy ale teraz (odpukać) śmiga aż miło.
Gdybyś potrzebował podpowiedzi - ile mogę postaram się pomóc.
Ale uwierz, są tu na forum spece - którzy jakby co - przez telefon Ci go naprawią :P
Powodzenia dla Ciebie i dla "FurySynka" :)
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Można by rzec że uratowałeś go przed zezłomowaniem. Jeśli tylko zadbasz o niego to się odwdzięczy <vw>
-
synek93
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak wypiorę wnętrze to wrzucę więcej fotek, bo narazie wstyd pokazywać co jest w środku, po woził ludzi do pracy w sadach. I chyba jakiś zwierz nim jeździł bo sporo sierści było w środku. A sprzątając zobaczyłem że pod fotelem (chyba prezent od poprzedniego właściciela) leży 30 cm maczeta w pokrowcu :D
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Albo do obierania jabłek <38>niebieski-n2 pisze:do przedzierania się przez gęste sady i ścinania jabłek <38>
-
synek93
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Więc tak dzisiaj zabrałem się na poważnie z robotę i wyjąłem kanapę 3 rzędu (stare, zardzewiałe śruby, ale puściły po potraktowaniu WD40.), Wyjąłem kanapę drugiego rzędu (prawie się poddałem , ale zrobiłem odpowiednią dźwignię z 3m stalowego pręta i poszło <38> ). Powyciągałem plastiki z paki, zerwałem gumową podłogę która byłą w opłakanym stanie, zerwałem płytę OSB która byłą już miejscami pogniła. Potem pół dnia biegałem z druciakiem i odkurzaczem i sprzątałem.Aktualnie wygląda to tak:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4815721_IMG_1083.JPG
Izolacja podłodze jest w całkiem dobrym stanie, więc pewnie ją tylko uzupełnię w miejscach gdzie się poodklejała albo podarła. I na to położę płytę OSB, a na płytę też coś położę, ale jeszcze nie wiem co <och> . Dzisiaj jeszcze wyjmę przedni fotel dwójkę i fajrant. A jutro od rana pranie całej tapicerki.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4815721_IMG_1083.JPG
Izolacja podłodze jest w całkiem dobrym stanie, więc pewnie ją tylko uzupełnię w miejscach gdzie się poodklejała albo podarła. I na to położę płytę OSB, a na płytę też coś położę, ale jeszcze nie wiem co <och> . Dzisiaj jeszcze wyjmę przedni fotel dwójkę i fajrant. A jutro od rana pranie całej tapicerki.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Robota idzie:)
Ja bym na twoim miejscu zaglądnął pod to sreberko czy nie ma tam jakiejś brązowej niespodzianki...
Ja bym na twoim miejscu zaglądnął pod to sreberko czy nie ma tam jakiejś brązowej niespodzianki...
-
synek93
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem czy chcę tam zaglądać <h> , bo blacharkę to chciałem robić dopiero w następnym sezonie (studencki budżet <53> ).
Na ten sezon plan jest taki - zrobić go mechaniczne, plus dostosować środek do moich potrzeb.
A tak przy okazji co byście proponowali zrobić po kupnie, chodzi mi o taki pierwszy serwis oprócz oleju, filtrów: oleju, paliwa, powietrza, kompletnego rozrządu. Wymieniać wszystkie płyny? Kupować nowe świece? Co byście radzili sprawdzić jak już samochód będzie na takim serwisie? Serwis będzie przeprowadzony przez znajomych po SIMRze (bardziej kręcących się wokół jazdy na torze i samochodach typu BMW i MX-5) ale znających się na rzeczy i zajmujących się wszystkimi samochodami w naszym środowisku (od BMW e92 do Poloneza Caro) i oczywiście ja będę w tym wszystkim uczestniczył. Z racji tego że T4 będzie robiona z moimi "ziomkami" i będę mógł wszędzie zajrzeć i o wszystko zapytać proszę bez przykrych konsekwencji, w końcu muszę coś wiedzieć o tym samochodzie <cool> proszę was o podpowiedź na co zwrócić szczególną uwagę.
A i tak btw. dzisiaj zobaczyłem że mój karawan jak wyjeżdżał z fabryki miał czarną deskę i boczki(ale może to i dobrze).
Na ten sezon plan jest taki - zrobić go mechaniczne, plus dostosować środek do moich potrzeb.
A tak przy okazji co byście proponowali zrobić po kupnie, chodzi mi o taki pierwszy serwis oprócz oleju, filtrów: oleju, paliwa, powietrza, kompletnego rozrządu. Wymieniać wszystkie płyny? Kupować nowe świece? Co byście radzili sprawdzić jak już samochód będzie na takim serwisie? Serwis będzie przeprowadzony przez znajomych po SIMRze (bardziej kręcących się wokół jazdy na torze i samochodach typu BMW i MX-5) ale znających się na rzeczy i zajmujących się wszystkimi samochodami w naszym środowisku (od BMW e92 do Poloneza Caro) i oczywiście ja będę w tym wszystkim uczestniczył. Z racji tego że T4 będzie robiona z moimi "ziomkami" i będę mógł wszędzie zajrzeć i o wszystko zapytać proszę bez przykrych konsekwencji, w końcu muszę coś wiedzieć o tym samochodzie <cool> proszę was o podpowiedź na co zwrócić szczególną uwagę.
A i tak btw. dzisiaj zobaczyłem że mój karawan jak wyjeżdżał z fabryki miał czarną deskę i boczki(ale może to i dobrze).
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
A ja witam chrześniaka na forum ! <brawo>
T4 to choroba,.. nieuleczalna :)
T4 to choroba,.. nieuleczalna :)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, 14:28 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
daro35
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Płyny oczywiście że powymieniaj mogą być stare i nie mieć swoich wartości,przejrzyj alternator,rozrusznik,hamulce,i ogólnie zawias cały,świece zostaw na zimową porę jak działają to dobrze jak nie to też nie tragedia.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Przewody hamulcowe sprawdzić to podstawa w tym roczniku (metalowe i gumowe). Reszta to co koledzy napisali i będzie dobrze.